la turte parca spunea ca se lasa 10-15 min sa se raceasca. nu brusc.
e ok sa pun dupa astea 10 min Protofil si Apicomplex? cred ca temperatura va fi undeva sub 60 grade celsius
kamy scrie:un OM scrie:Despre varianta invertirii zaharului.invertirea zaharului cu sare de lamaie ramane la latitudinea fiecaruia dar sarea de lamaie ramane un produs chimic si cancerigen dar probabil nu in cele 40 de zile cat traiesteo albina in perioada activa,de la drajdiste vecinii nostri am ramas cu o zestre de invartire de toamna cand sant rezerve subtiri sirop de zahar dens,30% miere se lasa in beci 2-3 saptamani (nu mai retin exact)timp in care se amesteca din cand in cand daca se pune si vinul in beci frecvente se mareste pe cale naturala,pe urma e bagat in rame cu pompa de vid,scurse ramele si capacit prin pulverizare cu ceara topita!
proapis13 scrie:kamy scrie:[quote="un OM"
Poti sa dai copy paste de unde ai copiat traducerea asta incompleta???
kamy scrie:habar n-am am citit acus vre-o 10 ani am incercat in toamna n-am reusit ...,decat sa raspund spre deosebire de....!
vai ma scuzati dvs ati scris cartea?interesant n-ai zice!
gica scrie:Reteta standard pentru sirop din zahar invertit:
Necesar
-oala de 10 litri
-100 ml solutie 5% sare de lamaie
-1 litru de apa
-5 kg zahar
Sa presupunem ca vrem sa invertim 5 kg de zahar.
Se ia o oala de 10 litri,preferabil emailata.
Se pune 1 litru de apa apoi 100 ml solutie sare de lamaie
Se pune la fiert.Cand apa incepe sa cante (inainte de a fierbe) se pun 2 kg de zahar.Se amesteca bine,cand se apropie de fiert se pun celelalte 3 kg si se continua cu amestecatul.
Mare atentie la foc,cand incepe sa fiarba se unfla ca laptele pus la fiert.Face spuma si creste in oala,la un moment dat stationeaza si incepe sa dea inapoi.Asta inseamna ca invertirea s-a terminat.Se stinge focul.Acum :
- daca vrei sirop 1:1 pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine.
- Daca vrei sirop 2:1 pui imediat 1,5 litri apa rece si amesteci bine.
Asta este totul.Acum daca se doreste ceva mai bun se poate pune Protofil sau ceaiuri.
balloo scrie:1. Fatza de ce subliniat si ingrosat mai sus: 100ml solutie = cu 5gr?? Ca sarea de lamaie se vinde la pliculete de 5gr.
2. Eu am pus doar un pliculet, in rest am respectat intocmai retzeta de mai sus. Mi-am stricat siropul sau nu? Adaug ca l-am gustat si acum e putin mai acrisor decat inainte (cand il faceam dupa alta reteta).
lefter scrie:am facut reteta lui nea gica sirop invertit am respectat gramajele si ordinea totusi compozitia nu sa unflat oare a avut loc invertirea culoarea este buna
lefter scrie:am facut reteta lui nea gica sirop invertit am respectat gramajele si ordinea totusi compozitia nu sa unflat oare a avut loc invertirea culoarea este buna
cristi_vidican scrie:lefter scrie:am facut reteta lui nea gica sirop invertit am respectat gramajele si ordinea totusi compozitia nu sa unflat oare a avut loc invertirea culoarea este buna
S-a invertit, dar nu prea.
Am patit si eu exact ca tine, i-am scris lui nea Gica, inca mai traia pe atunci, si mi-a zis ca si el mai avea rateuri.
Depinde si de foc. Trebuie un foc mare la inceput. Cand incepe sa se umfle, reduci focul.
Dar, grabeste-te cu siropurile ca oricum uzeaza albina si e pacat.
Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori