Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albinele rosii

Mesajde Ioan Guist » 24 Sep 2012, 22:04

Ruben,
Tu ai rabdare la matcile alea.Vezi la anul doi.
La mine in anul doi aduna mai mult polen.Cred ca te intereseaza.
Cat despre cele scrise de tine cu referire la persoana mea , pentru mine sunt egal cu 0.Nu intelege gresit.
Forumul asta ar fi trebuit sa fie un loc de informatioe si nu un loc de batalie.

Noapte buna.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 24 Sep 2012, 22:08

Ioan Guist scrie:Vezi la anul doi.

Asa fac. ;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde andrei_calinescu » 24 Sep 2012, 22:14

Ioan,

Imi spui te rog titlul cartii aleia care nu era play cy boy te rog?
Nu de alta, dar imi lipseste un text aplecat pe apicultura in momentul asta.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 24 Sep 2012, 22:26

Mishu05 scrie:Am vazut o matca buckfast nemteasca la un prieten pe parcursul a doua sezoane. Am avut o matca buckfast din danemarca 2 sezoane ( 2009 si 2010) insa eram la inceput si nu stiam care e treaba cu inmultirea.
Am reusit in 2010 sa trag o singura fiica din ea care anul asta a roit si mi-a dat 3 nepoate, una mai diferita ca cealalta ca aspect, voi vedea la anu cum se vor comporta. Practic aceste nepoate au 50% buckfast in ele si fiicele lor ( albinele lucratoare) vor avea doar 25% buckfast asa ca e destul de diluata linia. Pareri:
- cand umblam in stupi ( si ai mei si ai prietenului) cand deschideam pe ala cu buckfast era alt aspect. Chiar de multe ori se vedea atat de mare diferenta fata de stupii in care lucrasem pana atunci ca ma uitam la capac, vedeam numarul si zambeam: da, asta e ala buckfast.
- mult mai organizat, mai "ca la carte", nemteste. Puietul unde trebuie, rezervele aranjate la subler deasupra puietului, caturile pline, urca mierea in cat "la program" fara blocari de cuib. Era daca vreti impecabil ca aspect, ca blandete a albinelor, ca usurinta de a lucra in el si mai ales predictibilitate a situatiei pe rame, vizita dupa vizita pe intreg sezonul.
- matca prietenului a fost mai orientata spre productie , matca mea a fost extrem de prolifica practic aveam 3-4 rame cu oua in octombrie ca sa o opresc i-am bagat 5 rame blana de la rezerva si am iernat pe alta miere dar era matca de prasila, imperecheata pe insula si facuta sa tragi din ea nu de productie. Si ea si albinele ei erau galbene-galbene insa fiica ei ( facuta prin transvazare in 2010) a iesit mai roscovana si mai solida iar albinele ei erau toate rosii/negre nu prea mai vedeai galben ( imperecheata cu trantori autohtoni)
- blande in sensul de linistite, isi vad de treaba lor insa foarte atente . am asistat de multe ori mai ales primavara/toamna la interactiuni intre ele si carpatine din ceilalti stupi. Sunt defensive , nu sar la atac insa daca apare o hoata devin extrem de protectoare, actioneaza hotarat. Este foarte vizibila diferenta intre ele ca grup de albine si celelalte atat ca aspect cat si ca interactiune. Astea rosii/galbene ( ca nu au totusi o culoare uniforma, nu sunt gri ca ale noastre) stau compact pe rame/cutie si isi vad de ale lor. Apare una straina, imediat intra in alerta insa la limita defensiva, raspund la atac practic intr-o maniera defensiva/compacta nu se agita mai mult decat este necesar.
- la partea de intepaturi, incidenta extrem de mica fata de ale noastre si asta e printre cele mai obiective pareri . cel putin in 2009 si 2010 cand umblam in stupi ( pastoral) era normal sa ma mai atinga 1-2-3-10/stup ( mai o rapita, mai o ploaie pe la salcam/faneata/floare stiti cum e) . La astea, diferenta mare, mult mai cuminti nu stiu daca m-a intepat 1. Si lucram la fel nu loveam ramele sau ceva dar eram incepator si nu aveam fluenta in miscari necesara. Acum mi-e greu sa fac o diferenta pentru ca m-am invatat cu ele ( si probabil ele cu mine) si nu ma mai inteapa mai deloc de la nici un stup. Insa atunci cand deschideam si bagam mana printre ele era o diferanta mare.
- roirea ..a prietenului a fost schimbata linistit a mea a murit primavara in al treilea sezon din cauze necunoscute. fiica ei a roit anul asta, la 2 ani din vina mea ( lipsa spatiu)
- revenirea dupa roire a fost una din cele mai spectaculoase din toata stupina . Au ajuns singure de la 3 la 8 rame in 2 luni , fara stimulare.
- fac intr-adevar mult puiet si as zice ca pentru stationar cum fac eu ( cules mediu spre mic) nu s-ar preta chiar asa de bine pentru ca la cata albina e in stup e nevoie de mancare multa
- probabilitate mare sa ramana cu mai putine rezerve fata de ale noastre. Sunt albine de productie si cred ca este necesara o completare hotarata dupa 15-20 august pentru a le opri sau diminua ponta.

Cam atata deocamdata, o sa fac niste poze sa vedeti cum arata fetele si albinele lor. Eu merg pe ideea ca niste caractere bune de la 2 indivizi diferiti ca rasa se transmit mai departe descendentilor.
Adica sa inmultim mereu matcile care au dovedit blandete, productivitate, rezistenta la boli si la iernat, capacitate mare de organizare si pastrare a cuibului in conditii grele.

De acord intru totul Mishu.
Vis-a-vis de rezerve , mare dreptate, am 2 fam de productie cu astfel de matci.
Au cele mai subtiri coroane de miere, intrucat matca a tinut ponta sus inclusiv in august debut de sep.
Am facut cativa roi cu fiice facute din transvazare si trantori carpatini. Si roii astia prezinta aceleasi caractere.
Intr-adevar ordonarea rezervelor si comportamentul pe rama sunt entuziasmante. Intre placheta de puiet si coroana de miere au un cordon de 3-4 celule de polen in permanenta.
Le-am pipait si in Franta, nimic de zis.
Trebuie insa injectie permanenta de capital biologic si muuult sirop.
andrei_calinescu

Mesajde Ruben » 24 Sep 2012, 22:33

andrei_calinescu scrie:Trebuie insa injectie permanenta de capital biologic

Teoretic, si carnica daca ai, trebuie permanent material biologic. Tot din linii imperecheate controlat faci regine. Asa-i? :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Dragos2006 » 24 Sep 2012, 22:38

a cumparat cineva din Ro asa ceva la acest pret ? tipul 4

http://www.buckfast.dk/en/bq-flash.html
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Mishu05 » 25 Sep 2012, 21:31

Ramasesem dator cu niste poze daca tot vorbim de buckfast. Am spus mai zilele trecute istoria acestei regine, este o nepoata de buckfast din Danemarca. Albinele ei ce se vad pe rama au 25% gene buckfast restul este carpatina noastra "de gradina" ( salut Andrei :) )
Nu stiu alti apicultori ce parere au insa eu la prima vedere zic ca albina asta are clar ceea ce biologii numesc "vigoare hibrida" . Este mai mare, mai lunga, mai voinica, luceste altfel si pare mult mai sanatoasa. Nu vreau sa fiu ca tiganul care isi lauda ciocanul dar mie asa mi se pare. Sa vedem la iernat si desprimavarare cum merge , deocamdata e campioana la puiet..:)
Fişiere ataşate
nepoata buckfast 25 sept 2012(2).JPG
nepoata buckfast 25 sept 2012.JPG
albine pe sfert buckfast 25 sept 2012.JPG
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 25 Sep 2012, 21:35

Zilele urmatoare o sa fac poze si cu celelalte 2 matci, surori cu asta. Una e galbena ca lamaia ( din ce tin minte si daca nu au schimbat-o albinele intre timp) si alta arata ca o carpatina obisnuita.
Stiu ca aspectul si culoarea reginei pot sa nu insemne mare lucru dar macar le deosebim mai usor..:)
Fişiere ataşate
funny buckfast.JPG
puiet 0.25 bk 25 sept 2012.JPG
Mishu05

Mesajde nae » 25 Sep 2012, 21:51

Ruben scrie:

Asa fac. ;)

Aport masiv de polen acum = roiere timpurie la anul (posibil ).
nae

Mesajde Ruben » 25 Sep 2012, 22:34

nae scrie:
Ruben scrie:

Asa fac. ;)

Aport masiv de polen acum = roiere timpurie la anul (posibil ).

Nae, din rasele folosite in Europa, Carnica roieste cel mai mult. Daca i carpatina neselectionata, SI MAI MULT.

Despre Buckfast o spus Pupe cat roieste aici la noi, nu in Germania sau Franta.

Io am vazut italiana in Suedia(nu era pura). Intra in frigurile roirii(in conditiile de acolo) in medie 10%. Daca ai gasit stupul cu botci si ii iei matca, NU mai roieste, fara sa fie necesar sa rupi botci. Isi alege o botca si pace. A noastra in schimb....o sti, nu iti mai spun.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde lucky5strike » 26 Sep 2012, 00:27

Mishu05 scrie:Ramasesem dator cu niste poze daca tot vorbim de buckfast. Am spus mai zilele trecute istoria acestei regine, este o nepoata de buckfast din Danemarca. Albinele ei ce se vad pe rama au 25% gene buckfast restul este carpatina noastra "de gradina" [...] Sa vedem la iernat si desprimavarare cum merge , deocamdata e campioana la puiet..:)

In acest F2... nepoata, cum zici tu, au invins aparent gene italiene. Zic asta fiindca Buckfastul original bate mai mult spre maroniu roscat. De luat seama ca matcile autohtone sunt mai stabile.

Pentru conditiile noastre sunt de dorit familii care sa n-o lungeasca toamna cu ouatul. Orice puiet la ora asta consuma mult mai mult din albina, din rezerve, plus ca e cel mai usor de atacat de paduchi data fiind relativa apatie a familiei in sezon.

Eu as alege "albinele rosii" intr-un climat mai caldut sau daca m-as ocupa strict de productie roi.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 26 Sep 2012, 08:26

Mishu05 scrie:Nu vreau sa fiu ca tiganul care isi lauda ciocanul dar mie asa mi se pare. Sa vedem la iernat si desprimavarare cum merge , deocamdata e campioana la puiet..:)

Cum sta cu puietul la ora asta? Diferente mari intre carnica si buckies, la cea din urma se vede clar caracterul "latin" din ea, consum net superior de hrana iarna-primavara. Si eu sunt in teste, nu imi laud inca ciocanul pana nu trec 2 sezoane ca sa pot trage o linie! Acolo o sa fie interesant ;)
Fişiere ataşate
SAM_20751.JPG
Buckie 1
SAM_20801.JPG
Buckie 2
Ultima oară modificat de Bambucha pe 26 Sep 2012, 09:14, modificat 1 dată în total.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Mishu05 » 26 Sep 2012, 08:40

Inainte de restrangere avea 7 rame din care 2 cu puiet una capacit ( am pus poza mai sus, toate pozele sunt de la acelasi stup). Acum e pe 5 rame si avand de cateva zile un cules moderat sper sa blocheze in curand si sa se mai potoleasca fata cu ouatul. Cand ma uit la pozele tale Bambucha si vad albine cu inele galbene si rosii imi dau seama cat de amestecata e si albina noastra .
Pai eu am in o gramada de stupi aspectul asta si asta inainte de a avea buckfast asa le-am luat si asa au fost pe parcurs prin roire naturala si imperechere cum s-a nimerit. Nu toate familiile dar multe din ele. Si asa am vazut la foarte multi stupari si in realitate si prin pozele puse aici pe forum. Asta apropo de selectie..
Mishu05

Mesajde Bambucha » 26 Sep 2012, 09:01

Astea-s timpurile! Si noi oamenii devenim mai negri sau mai galbeni cu ...passuri biometrice.
Eu incerc sa imbunatatesc "albina de ograda" care e stabila cu radacini adanci fara sa ma uit prea mult la culoare. E adevarat ca majoritatea este o albina negricioasa, dar atata timp cat nu stau izolat pe o insula nici nu-mi fac iluzii ca o sa resusesc sa elimin culoarea portocalie. Si de altfel ma intereseaza mai mult comportamentul/caracterul lor decat aspectul fizic. Daca iese o productie >100 kg si sunt neroitoare/rezistente/blande poate sa fie si albina albastra.
Un avantaj al albinei noastre este economia! Nu de putine ori am ramas surprins vazand ca familia a consumat mai nimic toata iarna, in martie avand 75 % din rezervele ce le-am lasat.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde andrei_calinescu » 27 Sep 2012, 00:11

lucky5strike scrie:
Mishu05 scrie:Ramasesem dator cu niste poze daca tot vorbim de buckfast. Am spus mai zilele trecute istoria acestei regine, este o nepoata de buckfast din Danemarca. Albinele ei ce se vad pe rama au 25% gene buckfast restul este carpatina noastra "de gradina" [...] Sa vedem la iernat si desprimavarare cum merge , deocamdata e campioana la puiet..:)

In acest F2... nepoata, cum zici tu, au invins aparent gene italiene. Zic asta fiindca Buckfastul original bate mai mult spre maroniu roscat. De luat seama ca matcile autohtone sunt mai stabile.

Pentru conditiile noastre sunt de dorit familii care sa n-o lungeasca toamna cu ouatul. Orice puiet la ora asta consuma mult mai mult din albina, din rezerve, plus ca e cel mai usor de atacat de paduchi data fiind relativa apatie a familiei in sezon.

Eu as alege "albinele rosii" intr-un climat mai caldut sau daca m-as ocupa strict de productie roi.

Vom vedea de saptamana viitoare, caci se anunta o scadere drastica de temperaturi.
Am si eu cateva fam rosii si aveau puiet peste toate carpatinele , am incercat sa le blochez cu sirop dar cedeaza...greu.
andrei_calinescu

Mesajde Ruben » 27 Sep 2012, 13:05

Bambucha scrie:Un avantaj al albinei noastre este economia! Nu de putine ori am ramas surprins vazand ca familia a consumat mai nimic toata iarna, in martie avand 75 % din rezervele ce le-am lasat.

Se spune ca si vara, in lipsa de cules, Carnica pura inceteaza ouatul. Asa o fi?
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE