Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Ruben » 09 Noi 2012, 19:05

Io ma prind mai greu la chestiile tehnice. Cum adaptezi un pavilion la o rasa care nu are orientare asa de buna?

Cat spatiu ii lasi deasupra randului de jos pentru magazii? O sa ai stupi la care ii pui 5 magazii pentru miere, si la altii 2. Cum faci?

Cum selectezi stupii pe care vrei sa i duci in pastoral?

Ce faci cu bolile la care le e drag sa se imprastie la stupii vecini?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Avatar utilizator
Ruben
 
Mesaje: 887
Membru din: 24 Feb 2011, 22:51

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde danman » 09 Noi 2012, 19:08

Stiu pe cineva care cumpara asemenea containere chiar de acolo de la Bunka - din Botosani. Am inteles ca este un fabricant foarte bun acolo. Vorbesc de containere facute special pentru stupi, gen pavilion dar cu picioare. Cele sub care intra camionul. Le-am vazut si sunt intr-adevar bine facute; nu mai tin minte pretul insa. Sunt de acord si eu, ca acest tip de pavilion e cea mai buna solutie pentru Romania (pentru cine face pastoral).
danman
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Apr 2012, 21:52

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 09 Noi 2012, 19:45

Ruben scrie:Io ma prind mai greu la chestiile tehnice. Cum adaptezi un pavilion la o rasa care nu are orientare asa de buna?

Cat spatiu ii lasi deasupra randului de jos pentru magazii? O sa ai stupi la care ii pui 5 magazii pentru miere, si la altii 2. Cum faci?

Cum selectezi stupii pe care vrei sa i duci in pastoral?

Ce faci cu bolile la care le e drag sa se imprastie la stupii vecini?


O sa incerc sa gasesc raspunsuri la pb astea care sunt bine puse.
Plec de la premisa ca un container pe picioare este bun din urmatoarele motive:
-nu este nevoie de 10 remorci pt a muta 10 containere..cu una singura faci toata treaba
-transporti cate o vatra odata, nu ai nevoie de mai mult de un 4*4 serios si o remorca buna...
-poti duce stupii in acelasi areal dar se pot amplasa la 2-3km distanta intre ele, de ex la cateva sute de ha de floare, sau in jurul unei paduri de salcam, sau la tei.
-poti sa muti amplasamentul de iernare al unei vetre foarte rapid stupii fiind mereu pregatiti de deplasare
-prezinta siguranta ridicata pt ca se pot incuia si se pot urmari (GPS)
-pastreaza un climat stabil iarna si protejeaza de caldura vara
-cost redus
-se reduc cheltuielile cu paza, cu transportul etc
-mobilitate crescuta

Caut o rasa care sa se potriveasca stuparitului pavilionar, sau aplic o tehnica ce imi rezolva problemele pe care le ridica rasa in conditiile stuparitului pavilionar.
Fac selectie si combin o rasa cu orientare excelenta cu o rasa cu alte caractere , productivitate etc...se gasesc solutii.
Inaltimea spatiului pt un stup va fi 1M, asta inseamna pt ME 3 corpuri, iar pt stupul MIC 4 corpuri...in cazul in care o colonie se dezvolta peste acest volum simplu...fac roiuri pe un corp direct, fur un corp plin de albina.
Ma ocup de crestere si selectie de matci, in loc sa incarc si sa descarc la stupi, sa leg si sa dezleg, sa car stupi la roaba prin hartoape...in loc sa fac asta, ma ocup de produs si imperecheat matci si de format roiuri...cresc numarul de stupi, ai plimb rapid la culesuri pe distante mici, asigur continuitate de cules micandu-ma foarte rapid cand un cules inceteaza...asta face ca in final de sezon sa am familii bune in final de sezon, pot face unificari, pot intra la iernat cu bombe de stupi, nu am probleme cu pierderea normala de matci din toamna, am de unde inlocui, valorific instinctul natural de inmultire al coloniilor.
O sa am stupi mai puternici si altii mai slabi in primavara,...unific, pastrez nivelul optim de putere, de fapt daca bagi in toamna familii puternice prin unificari primavara nu ai cum sa scoti lesinaturi, insa sa zicem ca o matca nu-si face treaba...unific.
TOTI stupii merg in deplasare, nu ramane nimeni acasa, de fapt ideea de ACASA dispare, acasa va insemna LANGA SURSA DE CULES...acasa inseamna in pavilion, si pavilionul poate fi oriunde. Puterea se regleaza simplu, mutand corpuri de pe unii pe altii, sau formand roiuri.
Deci asta inseamna ca stupii mei nu o sa mai cunoasca dimensiuni mai mari de 3ME sau 4MIC...ce e peste se ia, se face roi si se fac noi familii ce in toamna tarziu se pastreaza sau se unifica functie de dezvoltare.
Unde apare boala, scot lada din pavilion si o duc pe o vatra izolata pe stationar....in rest tin sub observatie starea de sanatate a familiilor.
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 09 Noi 2012, 19:51

danman scrie:Stiu pe cineva care cumpara asemenea containere chiar de acolo de la Bunka - din Botosani. Am inteles ca este un fabricant foarte bun acolo. Vorbesc de containere facute special pentru stupi, gen pavilion dar cu picioare. Cele sub care intra camionul. Le-am vazut si sunt intr-adevar bine facute; nu mai tin minte pretul insa. Sunt de acord si eu, ca acest tip de pavilion e cea mai buna solutie pentru Romania (pentru cine face pastoral).


Sunt foarte simplu de facut...un paralelipiped din teava patrata sa zicem de 70/70/3mm, in interior se fac rastelele din teava de 20/20/2mm, sau din teava de 25/20/2mm si cornier de 3 sa zicem...apoi podea de lemn izolata pe exterior si tot containerul imbracat in panouri sandwich de 30mm grosime, acoperis in doua ape, care se deschide pe mijloc, picioare metalice care sa poata fi ridicate coborate cu cricuri hidraulice de masina.
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Ruben » 09 Noi 2012, 19:51

:) Bunka io nu pot fi obiectiv cu pavilionul tau. Poate ca merge. Mie nu-mi place. Am lucrat azi vara cu unul...si m-am jurat ca nu-mi mai trebuie. In rest, probabil ca daca iti place gasesti solutii ;)

Ai vazut cat spatiu aloca Hristea in "Stuparitul nou" pavilionului? :D
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Avatar utilizator
Ruben
 
Mesaje: 887
Membru din: 24 Feb 2011, 22:51

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 09 Noi 2012, 20:03

Ruben scrie::) Bunka io nu pot fi obiectiv cu pavilionul tau. Poate ca merge. Mie nu-mi place. Am lucrat azi vara cu unul...si m-am jurat ca nu-mi mai trebuie. In rest, probabil ca daca iti place gasesti solutii ;)

Ai vazut cat spatiu aloca Hristea in "Stuparitul nou" pavilionului? :D


Nu, n-am citit...eu am fost cel mai mare adversar al pavilionului desi nu m-am exprimat pe forum pe tema asta, dar ...m-am sucit, tinand cont de particularitatile apiculturii in romania, relief, flora, cules discontinuu, distante intre zonele de cules succesiv , infrastructura, mijoace de transport, costuri etc.
Eu am pornit cu stupi orizontali si mereu am schimbat lazi si tehnici pana am ajuns la stupul mic, am trecut relativ repede prin ei, si din cauza asta nu am apucat sa-mi fac o stupina mare dar mi-am tras concluziile singur...cineva glumea pe forum zicand.."ala-i stupar care schimba sistemul de lada in fiecare primavara!"...ma simteam cu musca pe caciula, ca e si cazul meu, si va dati seama ca vorba era zisa la misto, in sens peiorativ...adicatelea ala numai stupar nu e care f..te lazile si ramele in fiecare an in toate directiile...este cazul meu. Am facut asta, si nu-mi pare rau, chiar daca nu pot fi numit stupar sau MAESTRU...se acumuleaza cunostinte si asta pt mine inseamna f mult, ma simt mai multumit acum chiar daca am 25 de lesinati ME, decat daca as fi avut 200 de orizontali si nu as fi stiut altfel sa lucrez decat cu orizontali, nu as fi avut ocazia sa invat cate am invatat schimband mereu chestii, riscand, gresind, luand-o de la capat.
Solutii...sunt pt orice problema, trebuie doar gasite!!
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Kostas » 09 Noi 2012, 20:13

Un astfel de pavilion foarte simpatic la prietenii rusi:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... ljIFIbn-TQ
Postez link-ul deoarece vad ca nu se incarca videoclipul, chiar si dupa ce sterg termiatia!
Kostas
 
Mesaje: 111
Membru din: 24 Feb 2011, 22:06
Localitate: Mehedinti

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Dila Daniel » 09 Noi 2012, 20:36

activ scrie:...
Corpul MEA pe 9 rame este egal cu corpul MER pe 10 rame ca suprafata de faguri (nr. de celule).
MEA 9 rame - 20cm H * 30,5cm = 610 cmp/rama * 9rame = 5500cmp/cat = 55dmp de fagure.
MER 10rame - 13cm H * 41,5cm = 540cmp/rama * 10rame = 5400cmp/cat = 54dmp de fagure.
(MER pe 160mm)

In privinta volumurilor interioare a celor doua tipuri de caturi, diferenta este sensibil diferita:
MEA 9 rame - 23*34*34cm = 26588 cmc = 26,5 dmc,
MER 10rame - 17*38*45cm = 29070 cmc = 29 dmc.
(MER pe 160mm)
Deci ... ca volum, MEA este sensibil mai mic ca MER. O fi bine, o fi rau, ramane de cercetat. :idea:

Aline,imi place ca te informezi si ai stapanesti toate date le problemei.
jos palaria!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Avatar utilizator
Dila Daniel
 
Mesaje: 2447
Membru din: 18 Feb 2011, 22:51
Localitate: Craiova

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 09 Noi 2012, 20:47

Exact, exact...asta e sistemul de ridicare, si se poate face pt 32 de stupi ME, sau pt 40 ME de asta mic Delon, Antonescu...foatre mobil, foarte rapid, versatil, si conserva energia in perioadele reci!...are multe avantaje, frumos filmul! :P
Al nostru ar avea in jur de 3,8L/2,4l/2,2mh sau 4mL/2,4ml/2,2mh...maxim 500kg greutate proprie, in maxim 25 mil costuri de realizare, izoterm, incarcat undeva la 2T maxim.
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 09 Noi 2012, 21:50

Dila Daniel scrie:Aline,imi place ca te informezi si ai stapanesti toate date le problemei.
jos palaria!


Daniel asta am facut inaite sa dau comanda tamplarului pentru 10 lazi de MEA, ... am citit tot ce-am gasit (mai putin cartea lui Antonescu), am intrebat: in stanga, in dreapta, sus, jos, am calculat, am gandit si am proiectat, ... ce a iesit , se vede in poze, ... cum va merge, vedem la anu. :roll:
Dar eu trag sperante, ... de fapt, stii si tu, ... speranta moare ultima. ;)
PS. Unul dintre sfatuitorii, din cauza caruia am plecat direct la tamplar si am dat comanda, a fost dogvet, ... deoarece, dupa o discutie amicala dar putin incrancenata, mi-a zi "incearca si vei vedea", ... vorbe care m-au incurajat, ... si datorita carora am plecat direct la tamplar.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde nae » 09 Noi 2012, 22:23

Activ-ule , sarut -mana , imi placi (sper sa nu comentati !) ; are baiatul acesta o vitalitate /energie ... vei reusi (nu-mi place ideea/stupul ), la cat suflet pui faci miere si din piatra seaca .
Am schimbat 2 cuvinte la H ... m-ai impresionat placut ; m-ai placat cu Fav ... nu-i gasesc buba ... :!:
La VOLUM egal ce alegi : o roinita cu 2 rame 1/1 sau una cu 4 mai mici ?, conteaza volumul in ecuatie dar si alte dimensiuni (inca nu stiu care ), toata iarna le gasim noi .
Iarna conteaza mai putin spre 0 grosimea peretilor - vara problema sta altfel , zic !?
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde CORNEL V. » 09 Noi 2012, 23:08

Nae,sa comentez eu , sa nu comentez :roll: ...dar mai bine nu :mrgreen: ,las ca-l vad eu pe activ la vara
Alineee,la vara il iau pe domn Ghita si trec sa-ti vad rezultatele...sa vezi ce te bestelesc daca nu reusesti :lol:

Va salut pe amandoi
Avatar utilizator
CORNEL V.
 
Mesaje: 1138
Membru din: 23 Feb 2011, 13:10
Localitate: Tg-Carbunesti :Gorj

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde amadeusmbi » 09 Noi 2012, 23:11

danman scrie:Stiu pe cineva care cumpara asemenea containere chiar de acolo de la Bunka - din Botosani. Am inteles ca este un fabricant foarte bun acolo. Vorbesc de containere facute special pentru stupi, gen pavilion dar cu picioare. Cele sub care intra camionul. Le-am vazut si sunt intr-adevar bine facute; nu mai tin minte pretul insa. Sunt de acord si eu, ca acest tip de pavilion e cea mai buna solutie pentru Romania (pentru cine face pastoral).

Cred ca la modelul asta va referiti:
http://www.youtube.com/watch?v=OaKuhMcT ... re=related

probabil ar trebui ceva mai solid, insa principiul asta este.
1< MEA stationar < 1Bals
Avatar utilizator
amadeusmbi
 
Mesaje: 217
Membru din: 02 Aug 2011, 07:32
Localitate: Iasi

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 09 Noi 2012, 23:43

BUNKA scrie:Am zis eu ca suntem "telepatici"...in primul rand, la noi fara pastoral macar pe distante foarte mici, nu faci nimic...golurile de cules apar oriunde.
Apoi metodele cele mai eficiente sunt paletizare, minipavilioane si pavilioane mari....BRAVO!!
Planul meu e sa-mi fac niste containere pt cate 32 de stupi ME, sau 40 stupi mici.
Structura metalica exact ca la pavilion, si imbracate cu panouri izolante termic sandwich, cu picioare metalice.
Un container de tipul asta confectionat in regie proprie ajunge in jurul a 2000 ron in timp ce unul cumparat ajunge la 2000E
Ca si greutate se duce la 500kg gol

Telepatici este putin spus, nici daca imi citeai gandurile si nu le redai asa bine... ! :!:
Eu imi doresc sa duc stupii in pastoral, si prietenii apicultori o stiu, in module (minipavilioane) de 30-40 de stupi, pe un singur nivel dar si cu posibilitatea adaugarii si celui de-al doilea nivel sau de familii ajutatoare :idea: , module captusite cu izopan (sendvis), care iarna sa tina adapost si vara racoare(si aici ii raspund si lui Naie), cu posibilitatea rabatarii peretilor si acoperisului , transportabile pe remorci de 3,5 tone sau pe camioanete de 3,5 tone .
Momentan am un pavilion de 8 metri lungime fara protap (cu protap 10m), de care sunt multumit, ... dar transportul lui in pastoral il fac cu raba sau tractor inchiriat , fiindca nu mi se pare rentabil sa achizitionez un tactor sau o raba special pentru pavilion.
Pe viitor pentru stupina imi doresc sa-mi achizitionez in ordinea enumerata, urmatoarele vehicule:
- remorca de 3,5 tone pe 2 axe apropiatr de 4,.. m pe 2,2 m.
- masina de teren care sa poata sa tracteze remorca descrisa mai sus, cu costuri de inretinere mici.
- camioneta de 3,5 tone pe axa dubla pe spate.
- rulota scurta.
- si ulterior inca o remorca de 3,5 tone, similar cu cea descrisa mai sus, pentru camioneta si eventual de rezerva.
BUNKA cred ca trebuie sa ne intalnim sa proiectam, cap coada, un astfel de modul.
AVANTAJELE sunt multiple , o parte dintre ele le-a enumerat BUNKA in postarile de mai sus. ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 09 Noi 2012, 23:53

amadeusmbi scrie:Cred ca la modelul asta va referiti:
http://www.youtube.com/watch?v=OaKuhMcT ... re=related

probabil ar trebui ceva mai solid, insa principiul asta este.


Exact la asa ceva m-am gandit si eu cu taicamio. O sa-i arat si lui videoclipul.
Multam pentru informare ! :)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 09 Noi 2012, 23:57

CORNEL V. scrie:Nae,sa comentez eu , sa nu comentez :roll: ...dar mai bine nu :mrgreen: ,las ca-l vad eu pe activ la vara
Alineee,la vara il iau pe domn Ghita si trec sa-ti vad rezultatele...sa vezi ce te bestelesc daca nu reusesti :lol:

Va salut pe amandoi

Cornele ... dar daca intr-un an-doi reusesc, tu treci pe stupi MEA ? :?:
Si daca treci, sa scrii pe ei ACTIV ma ... tu auzi ! :lol:
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 57 vizitatori