Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 30 Mar 2025, 10:21

Majoritatea 95% din vânzare vând în pet ursuleț de 1kg. Am și la borcan de 0.5 sau 0.4 kg pentru cei sensibili la plastic.5% :lol:
Clientul când întreabă care miere este cea mai bună, spun că de salcâm, dar poliflora conține cele mai multe ”ingradiente bune”
și cumpără polifloră. Și așa trece salcâmul cât am. Fs nu-mi place deloc și am observat că nici clientelei. De când
amestec 50-50% cu rapiță trece bine. Teiul la fel. 5 lei contează enorm de mult. N-avem ce ocoli, lumea mare se uită
la preț. Și cine ar putea să nu se uite. Cumpărătorul nu prea este calculat. Este condus de sentimente, subiectivisme, obișnuințe
tardiționalisme și nu mai știu de ce. O reclamă bine direcționată poate devia decizia f mult. Vedem ce se întâmplă în jurul nostru.
Lumea nu se informează numai din surse puține și se lasă sedusă. Din păcate. Nu caută subtilitățile și lucrurile care pot fi deduse
cu logica rațională, din compunere de puzzle. Nu vede nici până la prima curbă, dar mai ce ar putea fi după mai multe. Așa suntem,
trebuie să lucrăm cu ce avem.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 30 Mar 2025, 12:25

Fara suparare, lumea cumpara miere in recipiente din plastic pentru ca nu este informata. Eu consider ca noi ar trebui sa educam clientii sa cumpere in recipiente neutre, respectiv sticla. Destul ne otravesc cu ambalaje din plastic la alte produse. S-au descoperit particule din plastic in corpul uman inclusiv in creier.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Shrek » 30 Mar 2025, 13:04

Complet de acord cu domnu' Bucovineanu în privința plasticului! De aceea, de ceva vreme am renunțat la hrănirii " în punga". Cu toate astea, nici Balian nu poate fi condamnat pentru vânzările în " plastic"! Omul are o gândire strict antreprenoriala și se adaptează pieței la care este conectat. " popa cer, popa livreaza", este o vorba în acest mediu , al antreprenorilor.
În ceea ce privește " ierarhia" sau" clasamentul" sortimentelor de miere, aceasta este în funcție de destinația mierii. Pentru acțiune bactericida, deci pentru întărirea imunității și tratamentul virozelor, da, mierea de salcâm este cea mai buna. Pentru prăjituri, fs și rapiță, sunt cele mai accesibile și recomandate! Pentru doamne, mierea de mana pentru ca este puternic mineralizata, pentru " domni" care folosesc în amestec cu rachie, poliflora sau teiul, merg de minune! Pentru efect de linistire( psihic sa somn odihnitor), mierea de tei, și asa mai departe!
Important este ca noi, producătorii,sa folosim cât mai puține, spre deloc, substanțe toxice în " tehnologia" producerii mierii!
O zi faina, tuturor!
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 30 Mar 2025, 13:15

Despre calitatile mierii d e mana din Bucovina http://stirileprotv.ro/video/studiu-mie ... /62519399/
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 30 Mar 2025, 14:09

Depinde de prisma prin care ne uitām lucrurile. Ne ferim de plastic care chiar este un produs neutru şi spunem cā Varachetul este sfânt. Mie se pare fātārnicie. Deci, dau posibilitate sā,cumpere clientul în borcan de sriclā. 5% la 95% este scorul, însā folosesc numai acizi organici la tratamente. Poate asta mā albeşte puțin. Mācar la nuanța gri. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Mar 2025, 21:55

Domnu Balian umblati cu particole de plastic prin miere??...nu ma asteptam... :lol: ...ati decazut in okii mei :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Apr 2025, 10:26

Dealungul timpului ați putut vedea că nu am interes să ascund nimic în legătură cu practica mea apicolă și nu numai. Da, așa este, grosul vânzării îmi merge pe flacon de plastic.
(Urmează sărbătorile, așa sunt produsele:)
yxh1l2bm.png
yxh1l2bm.png (171.56 KiB) Vizualizat de 1171 ori

Încerc să fiu realist. Peturile și borcanele se reciclează și sunt convins că din punct de vedere a contaminării sunt neutre. Învățat de la orice producător serios, ambalez numai în recipient nou. Nu preiau de la client ambalaj folosit. Ar putea fi amândouă nepotrivit dacă ne gândim puțin. Pentru reciclare sunt instituții specializate. Încerc să mă concentrez pe un singur lucru, producere și comercializare miere.
Pun însă următoarea întrebare retorică: ce poziție ar lua comunitatea apicolă la o propunere legislativă propusă de reprezentanții consumatorilor prin care ar obliga producătorul să comunice și să fie afișată pe eticheta de vânzare miere, felul substanței cu care a tratat albinele? Fiecare dintre noi ce am declara? Eu încerc să planific lucrările mele apicole în a putea răspunde cu suflet curat la această întrebare. :)
Balian

Mesajde Shrek » 01 Apr 2025, 19:36

Teoretic, ambalajele de uz alimentar, ar trebui sa fie sigure pentru sănătatea oamenilor. De aceea am spus ca nu este condamnabila folosirea " iepurașilor din plastic" pentru ambalarea mierii. Dar ce faci atunci când, dintr-un motiv oarecare, mierea din iepuraș cristalizeaza?! Când încălzești plasticul, se elimina substanțe ce pot avea un efect nociv asupra sanatatii! Dar, cu siguranță cei ce cumpăra iepurași sau ursuleți cu miere, nu au intenția de a păstra mierea pana se cristalizeaza! Zic și eu!
În ceea ce privește " eticheta", îmi este greu sa îmi imaginez implementarea unei astfel de ceizii. Gândiți-vă cum ar fi pe etichetele de la pungile de mălai sau faina sa se scrie toate otravurile cu care sunt tratate culturile! Sau dacă este o cultura dintr-un soi modificat genetic! Pana la apariția unei astfel de etichete, noi vom fi plecați de mult din lumea asta!
O seara faina, tuturor!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 01 Apr 2025, 20:20

Balian scrie:Dealungul timpului ați putut vedea că nu am interes să ascund nimic în legătură cu practica mea apicolă și nu numai. Da, așa este, grosul vânzării îmi merge pe flacon de plastic.
(Urmează sărbătorile, așa sunt produsele:)
yxh1l2bm.png

Încerc să fiu realist. Peturile și borcanele se reciclează și sunt convins că din punct de vedere a contaminării sunt neutre. Învățat de la orice producător serios, ambalez numai în recipient nou. Nu preiau de la client ambalaj folosit. Ar putea fi amândouă nepotrivit dacă ne gândim puțin. Pentru reciclare sunt instituții specializate. Încerc să mă concentrez pe un singur lucru, producere și comercializare miere.
Pun însă următoarea întrebare retorică: ce poziție ar lua comunitatea apicolă la o propunere legislativă propusă de reprezentanții consumatorilor prin care ar obliga producătorul să comunice și să fie afișată pe eticheta de vânzare miere, felul substanței cu care a tratat albinele? Fiecare dintre noi ce am declara? Eu încerc să planific lucrările mele apicole în a putea răspunde cu suflet curat la această întrebare. :)
comunitatea apicola care nu mai are stupi...eu cred ca vor primii "green" la otrava pana se refac stupinile.. :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Apr 2025, 14:47

Vă arăt o diagramă unificată de 2 temperaturi interioare în cuib a 2 familii, respectiv temperatura exterioară a acelei perioade. Familiile pentru monitorizare sunt familii normale, alese aleatoriu, nicidecum superpopulate. Nu este nimic deosebit, cu 5-6 rame de puiet la acest moment.
Temperaturi in&out 21.03-02.04..jpeg
Temperaturi in&out

Liniile superioare de culoare purpurie și verde, reprezintă temperaturi interioare în cuiburi. Să nu ne uităm la diferența de două grade care poate să provină din inperfecțiunile de calibrare. Important este ondulațiile lor față de temperatura exterioare (linia de jos albastră). Condițiile exterioare nu prea influențează temparatura în cuib. Urmează să mut sonda în ultimul interval de puiet să văd dacă este diferență față de această cifră. Dacă da, atunci influența restrângerii asupra menținerii temperaturii constante poate avea importanță. Dacă nu atunci mai poate fi mărimea consumului de miere pentru menținerea temperaturii. Familiile mele au intrat în iarnă nerestrânse pe 9 rame în C3 din care să spunem că în medie 8 rame erau cu miere, care are cca. 8xcca.1.5kg=cca.12-14kg. În C2 și C1 nici un gram de miere că am scos la ultima intervenție. Acum mai au toți 2-4rame de miere și a apărut primul plus pe cântar. Anemic dar a apărut. Urmează rapița, deci cantitatea de miere cu consum fără restrângere era deajuns până la apariția nectarului nou. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2025, 15:37

pune sonda e ultima rama cu puiet in partea de jos...si apoi (fara sa ne zici) te apuci de restrans :lol:
ar fi un moment bun ca tocmai vine o perioada cu vreme rece ..cand se "activeaza" pv si altele...numa bune de tratat.... "din ucraina"... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2025, 15:40

ar fi bine daca ai un grafic pe ultimele 2 luni.... sa r vedea multe informatii ..."ascunse" in dezvoltarea stupilor si cat de mult influienteaza clima..

si cu 2 termometre unul pe centru si altul intre ultima rama de la diafragma si penultima...tot in centrul ramei....
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Apr 2025, 16:47

Voi pune cum spuneți. Penultina ramā nici nu aparține cuibului. Pentru acea temperarurā e termometrul exterior. Însā în ultimul interval cu puiet vā spun sigur, va fi temperarurā mai micā decât 35⁰. Aşa a fost totdeauna la mine cā nu restrâng decând sunt pe MER. Şi nu s-a întâmplat nimic. Nici pv nu am nici varroa mai mult decât la cei care restrâng. Diafragmā nu am şi nu am avut niciodatā. Nu fac lucruri inutile, stahanoviste. :lol: Mā concentrez la produs miere. Şi merge! :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2025, 17:26

Balian scrie:Voi pune cum spuneți. Penultina ramā nici nu aparține cuibului. Pentru acea temperarurā e termometrul exterior. Însā în ultimul interval cu puiet vā spun sigur, va fi temperarurā mai micā decât 35⁰. Aşa a fost totdeauna la mine cā nu restrâng decând sunt pe MER. Şi nu s-a întâmplat nimic. Nici pv nu am nici varroa mai mult decât la cei care restrâng. Diafragmā nu am şi nu am avut niciodatā. Nu fac lucruri inutile, stahanoviste. :lol: Mā concentrez la produs miere. Şi merge! :)
logic :lol: ...cine face?

ma refeream la rama cu pastura din partea cu mai putina albina....am omis ca aveti un sistem perfect care nu necesita interventii inutile ..doar curge mierea .. :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Apr 2025, 12:18

Nu este greu de obținut producții bune. E nevoie numai de gândire rațională și planificare potrivită situației pe moment. Pentru asta este mare nevoie să fiim cât mai flexibili. Anii de producție sunt diferiți și tot mai diferiți. Nu există lucruri sfinte, care sunt învățate și repetate din anii precedenți. Să fiim deschiși permanent la nou și vom avea probabilitate mai mare să nimerim decizia corectă. Asta nu înseamnă că nu putem greși, bilanțul final să fie pozitiv. Dau un exemplu: un cules probabil după prognoza multianuală va urma la o anumită perioadă. Facem calculul și ne concentrăm să avem configurația de cules potrivită pe acea perioadă. Să presupunem că totul merge după carte, și vine o perioadă meteo f nepotrivită pentru cules. Trebuie să avem un plan B pentru orice situație. Care este aceea? Avem popor pentru lucru și ele dintrodată devin șomeri. Ce pot face? Nu-mi trebuie, dar voi fi nevoit să slăbesc mult familiile și să fac unități noi să ocolesc starea de roire. Nu văd altă rezolvare. Poate la urmă vine un alt cules programat în condiții favorabile, unesc forțele și atac următorul cules la momentul potrivit. E teoria acordeonului, că pe moment nu este altă soluție. Să fiim pregătiți și la bun și la rău. Poate nu va ieși perfect, dar situația va fi gestionată și vom obține rezultate. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2025, 13:41

Ce calcul faceti?...mai exact...
Pe calculator?

Spuneti mereu ca faceti calculul pentru cules...adica?

Daca faci configuratia pentru cules si vine vreme nefavorabila...dupa perceptia voastra intra in roit.... :lol:
Pai nu ati spus ca sunt pregatiti de cules ...si nu de roit...???

La mine cand vine vreme nasoala culege pe ploaie si frig ..pentru ca sunt pregatiti de cules....isi dau viata pentru acel cules nu stau in cutie si fac botci...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE