Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 01 Mai 2025, 12:28

Balian scrie:Merg pe drumul meu bātucit cu spațiu larg, dar încep sā pierd firul consecvenței pentru cei care pun accent pe restrângeri de spațiu. Treaba este nuanțatā, numai în anumite condiții se micşoreazā spațiul. :)
Ps: rapița la mine dā la cca. 60-70% fațā de cel obişnuit. Salcâmul nici nu mai iau în calcul. E de rezolvat perioada de pregātire de fs. Nu va fi un lucru uşor. Anul nu e roitor. :)
da nici la mine nu merge rapita cum trebuie ...cred ca din cauza secetei...pe dealuri o ploaia chiar face diferenta....
salcamul incepe pe 20 mai....si e plin de muguri....
stupii deja sunt pregatiti de cules...de pe acuma :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 01 Mai 2025, 12:40

Shrek scrie:
Balian scrie:Merg pe drumul meu bātucit cu spațiu larg, ....
..... Anul nu e roitor. :)

Cred ca majoritatea celor ce au stupi de câțiva ani ( minim 5 , zic eu), folosim aceasta " tehnica" de prevenire a roitului și anume creare de spațiu și " dat de lucru" , adica foite și răscolit rame. Cu toate acestea, alarma data de " a șaptea rama cu puiet" ( rama 1/1, în stup dadant, ca să nu încurcat tehnica), rămâne universal valabila!
În ce privește ani roitori sau nu, eu personal nu cred în astfel de " premonitii"! În primul rand, nu cred nici în afirmațiile celor care au mai mult de 15-20 de stupi ca, dom'le, la mine nu roiesc! Un procent de 5-10% întra în friguri, sau " prefriguri" ( ca prediabetul), oricât de performanta este tehnologia folosita de stupar. A, ca nu se urca roiul in pom și îl sparge sau desființează, este cu totul altceva! Inclusiv schimbare liniștită de regina, tehnic este tot un roi, dar nah, nu se pune.
Deci " an roitor "sau nu, totul depinde de cum este dezvoltata familia de albine și condițiile meteo! Dacă " bubuie" înainte de cules și vin ploi sau vreme rece, deja o pune ( familia de albine) de alegeri anticipate și declararea independentei!
ce o fi cautand voi cu 7 rame de puiet?...sunteti experti ...la nivelu 7 ?
eu am 5 jos in cuib si 2 caturi 1/1 peste ....si pe a 6 nici nu o mai vede....
daca o pun pe a 6 trte sa pun 3 caturi 1/1 ...ca sa imi fac de lucru.... :D

dom le cand vine caldura si familia da sa bubuie ...pui o foita si infranezi(intre rama cu puiet si cea cu pastura ).....si nu mai trece matca pe 3 rame deodata . ci o ponteaza doar pe FA complet...deci asa combati clima prielnica

daca e frig pui rama cu hrana si la ouat doar rame crecsut de culoare inchisa inainte de rama cu pastura....si nu mai ai valuri in dezvoltare...dezvolti incet si bine ...liniar ..si nu vei mai avea probleme cu roitul
decand face clima ce vrea cu noi??
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Mai 2025, 15:22

Cum am spus m-am băgat singur în categoria ”lipsă spațiu” și eram nevoit să storc o rundă cât mai repede. Mi-a ieșit la 20% umiditate.
Când am făcut mixul (50-50%) cu mierea de fs de anul trecut care avea sub 17%, acum a ieșit la 18%. Chiar bine. Nu mai eram nevoit să
scot aceea 5-6litri de apă din miere. Acum am loc. Mai am construit și rame noi. Pentru runda a doua pot lăsa să maturizeze mierea la
optim. Nu mă deranjează salcâmul. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 01 Mai 2025, 16:52

Balian scrie:Cum am spus m-am băgat singur în categoria ”lipsă spațiu” și eram nevoit să storc o rundă cât mai repede. Mi-a ieșit la 20% umiditate.
Când am făcut mixul (50-50%) cu mierea de fs de anul trecut care avea sub 17%, acum a ieșit la 18%. Chiar bine. Nu mai eram nevoit să
scot aceea 5-6litri de apă din miere. Acum am loc. Mai am construit și rame noi. Pentru runda a doua pot lăsa să maturizeze mierea la
optim. Nu mă deranjează salcâmul. :lol:
nu mai scot mierea in timpul culesului ....
sar albinele in sus ...nu e profii

dupa ce a capacit si albina se lasa in jos.... iei caturile ca de pe raft si mierea e 100% calitate....nici nu curge din centrifuga ... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Mai 2025, 19:50

Bine ar fi dacă ar căuta și mai ales dacă ar aprecia cumpărătorul mierea cu calitate 100%.
Apicultura ar funcționa altfel. Mai bine zis ar funcționa! :cry:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Mai 2025, 20:51

Balian scrie:Bine ar fi dacă ar căuta și mai ales dacă ar aprecia cumpărătorul mierea cu calitate 100%.
Apicultura ar funcționa altfel. Mai bine zis ar funcționa! :cry:
altfel de miere nu am ...decat 100% ...
de ce va mirati? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Mai 2025, 21:26

Nu mă mir, constat. După cum vedem din analizele laboratoarelor din întreaga Europa, se vinde la cote superlative falsuri numite ”miere”.
Vânzarea este bazată pe doi. Unul care vinde și unul care cumpără. Să zicem că vânzătorul urmărește amănunțit dorința cumpărătorului,
de a să fie totul tot mai ieftin. Acea primește. Însă un produs cu calitate 100% are preț. Cum spuneți, că se poate obține calitate 100% la
preț mic, nu mai înțeleg cum de cumpără lumea mărfurile cu calitate de nimic? Încă masiv. Sau marfa de 100% nici nu este chiar așa ieftină? :?
Balian

Mesajde Shrek » 03 Mai 2025, 08:13

Este o greșeală sa numiți " falsuri" mierea aflata la vânzare în magazinele mari, zise și mall-uri. Acest produs conține de cele mai multe ori sau intotdeauna ceea ce scrie pe eticheta. Este însă o discuție aprinsa și interminabila despre folosirea termenului " miere" care denumește sau a trebui sa reprezinte un produs complet natural, fără amestecuri denumite în scop de marketing " cupajari", de tot felul de sortimente de miere ( chiar și UE și non ue)! Aceste denumiri și " combinatii" sunt însă acoperite de lege și norme europene! Doar ca magazinele mari au propriile studii, repetate periodic , despre preferințele cumpărătorilor și își " adapteaza" eticheta la aceste dorințe. Evident și componenta de profit, deci un cost de producție cât mai mic, își face loc în aceste studii astfel ca " parametrii " unui produs cerut pe piața sunt redusi la o expresie des întâlnită de genul " un produs cu aroma de.....miere , provenind din cupajari a unor sortimente de miere din UE și non UE", unde" miere non UE "poate fi atribuita unor siropuri, conform dicționarelor regionale ( vezi China sau Argentina)!
Viitorul apicultorii, eu îl vad fix ca pe cel al industriei laptelui! Producătorii mari de miere, vor sudui în permanenta " achizitorii" care vor oferi în continuare preturi mici, de cele mai multe ori, nesustenabile pentru stupinele mari, în timp ce piața locală " neagra sau gri" , la borcan, va fi o alternativa pentru iluzorie pentru micii producători.
Shrek

Mesajde Balian » 03 Mai 2025, 12:00

Să fiim realiști. Industria alimentară folosește des tehnologia de cupajare. Asta nu obligatoriu este un lucru rău. Și vinul se cupajează și din două ferluri care fiecare are un deficit de ceva se poate obține un sortiment mai de calitate. Problema apare când termenii sunt confundați. Mierea conform wikipedia este:
”mierea este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup. Obținerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent și din trecut”
Activitatea de procesator nu este ceva de condamnat. Amestecat două feluri de miere de albine pentru a obține un sortiment dorit nu este condamnabil. Însă când intră în proces componente care nu au nimic deaface cu albina, aia nu mai este ”MIERE”, deci nici produsul final nu se poate numi miere.

Legat de aprecierea mierii de către consumatori, pot spune următorul: cam 60% din vânzarea mea constituie miere polifloră. Ca să fiu atent la alegerea cumpărătorului am diversificat acest sortiment. În funcție de sortimentele cupajate am obținut trei sortimente: poliflora de primăvara, vara și de toamnă. (am mai scris despre asta) Componentele sunt strict miere obținute de albine. Așa vând de mai bine de un an. Deși sortimentele sunt afișate și date în reclamă pe fb, în acest timp numai un singur cumpărător a întrebat despre felul sortimentelor. Îmi permit să trag concluzia că criteriul de alegere este majoritar prețul, cum arată ambalajul și ce spun alții despre produs, nicidecum calitatea mierii. Asta nu înseamnă că poate să fie chiar și falsă.
Balian

Mesajde yuonyuon » 03 Mai 2025, 14:58

s a legalizat falsul....acum legal se zice "natural".....exact ca sucurile "100 naturale"....alea nu sunt falsuri ...chiar contin fructe :lol: :lol:

in industria lactatelor nu contin amidon ...chiar deloc :lol:

despre vin mai are rost sa mai vorbim??...nucred ....

am consumat si eu miere prin alte tari din vest ...si ma m lamurit....e "100% naturala"...... :lol:
nu stiu exact ce contine dar nu seaman cu cele 15 sortimente pe care le am eu pe raft(raftu meu personal) ....nici la compozitie nici la gust ... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 04 Mai 2025, 12:54

Familiile sunt bine dezvoltate, pregătite pentru culesul cel mare de salcâm. Dar unde este salcâmul? Am luat startul cu 35 de zile înainte de rapiță,
cu gândul că ea va fi continuat cu salcâmul, care acum nu mai este. Intră planul B, să facem roiuri în bucuria crescătorilor de mătci. Vom face roiuri
cât cuprinde și așteptăm visătorii să vină și să cumpere. Și vor veni, că visători sunt cât lumea. E bine așa.

E bine că mai este miere de salcâm pe stoc pentru vânzare în borcan, sau pentru cei care nu mai au. Perețul mierii de salcâm este cel mai mare,
suportă și un preț de achiziție puțin ridicat. Cel puțin mai ridicat ca la angrosiști. Și asta este bine. Totul este bine! :)
Balian

Mesajde Shrek » 04 Mai 2025, 14:19

Un an tare ciudat! Ieri am trecut pe la Orsova, Severin , Balota, zone în care pe vremea asta , salcamul era în toi. O zona extrem de mica, cred ca pe la Ilovita, ceva flori în pom, în rest doar frunze!
Totuși, la controlul de zilele trecute, albinele aveau ceva în magazii, unele chiar foarte bine, aproape un cat ât întreg. Cred ca ceva păducel cu păpădie după miros. Până la tei asta va fi singura miere.
Piața va fi invadata însă de miere poliflora cu rapiță pe post de miere salcâm.
Sa fim optimisti! Maine poate fi mai .....rau!
Shrek

Mesajde Balian » 04 Mai 2025, 15:08

În zona mea înflorirea pāducelului parțial se suprapune cu salcâmul şi nu este înghețat. Mai este sângerul care dā miere tot în aceastā perioadā. Nici el nu e înghețat, dar îi dā un miros neplācut mierii. Fac un alt sortiment. Cu miros de şoareci. :D
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Mai 2025, 13:18

Balian scrie:În zona mea înflorirea pāducelului parțial se suprapune cu salcâmul şi nu este înghețat. Mai este sângerul care dā miere tot în aceastā perioadā. Nici el nu e înghețat, dar îi dā un miros neplācut mierii. Fac un alt sortiment. Cu miros de şoareci. :D
cam pretentiosi clientii tai...sa le dai niste miere de menta sa vedem atunci ... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Mai 2025, 15:38

Shrek scrie:Un an tare ciudat! Ieri am trecut pe la Orsova, Severin , Balota, zone în care pe vremea asta , salcamul era în toi. O zona extrem de mica, cred ca pe la Ilovita, ceva flori în pom, în rest doar frunze!
Totuși, la controlul de zilele trecute, albinele aveau ceva în magazii, unele chiar foarte bine, aproape un cat ât întreg. Cred ca ceva păducel cu păpădie după miros. Până la tei asta va fi singura miere.
Piața va fi invadata însă de miere poliflora cu rapiță pe post de miere salcâm.
Sa fim optimisti! Maine poate fi mai .....rau!
daca nici anul asta nu a fost bun ....apai care ???...
sa vedem cum se prezinta "sezonul ploilor"...ca mie asa mi se pare.... parca vad la stiri "cat oul de gasca"........ :lol:

salcamul a luato cu frunzele inainte si normal sa nu aiba multe flori decat zonele unde a "avut apa " anu trecut pe seceta din august ....dar flori se gasesc...

ca sa dau o explicatie ieftina...daca anu trecut cand trebuiau sa se formeze mugurii florali nu au fost conditii (adica unii sacami sau uscat detot) acum cand pleaca seva ..in loc sa se duca in flori (nefiind multe ) se duce in frunze.....
fiind singurul apicultorpe o raza de n km ....imi ajunge ... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Mai 2025, 16:12

matca extrem de atent selectionata! ..adusa din australia cu elicopteru(personal) :lol:
Fişiere ataşate
mtca.jpg
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE