Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 06 Mai 2025, 18:08

Frumos. F frumos! D-voastrā sunteți producātor principal de puiet din leț în Ieț? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 06 Mai 2025, 22:23

Doua întrebări și o...carcoteala!
1.rama este 3/4 sau 1/1?
2. Foita este ...dedicata ramei ca nu înțeleg ( dacă rama este întreagă) cum pontează pana jos?
O rama asemănătoare se poate obține în mod normal, nu excepțional, la " pomi fructiferi, deci în perioada de dezvoltare , după ce ai avut stupul strâns și începi sa ii dai foita , a doua rama de la stânga la dreapta ( sau, cu zici dumneata, după rama cu pastura) ori, ai dat jos un roi din pom și are doua săptămâni, cu foita noua!
Ca o observație, o astfel de rama, este un semnal de alarma, ca nu prea are spatiu! Dacă vei cauta în stup cu atenție, undeva, pe rama claditoare sau pe crescaturi, încep sa apară potirase!
Altfel, cu excepția celulelor de trantor de sus, arata bine!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 06 Mai 2025, 23:03

:lol: ....potirase ...ma faci sa rad....

e rama 1/1 si nu e foita ...
..am si foita dar incepuse sa roada din centru cate 30 odata si nu era estetic... :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 07 Mai 2025, 08:22

Interesanta faza cu foita!? La mine, foitele nu acoperă integral rama de 1/1! Niciodată nu au clădit restul de rama pana în leatul de jos! Doar la rama claditoare dar cu puiet de trantor.
Shrek

Mesajde yuonyuon » 07 Mai 2025, 08:58

Shrek scrie:Interesanta faza cu foita!? La mine, foitele nu acoperă integral rama de 1/1! Niciodată nu au clădit restul de rama pana în leatul de jos! Doar la rama claditoare dar cu puiet de trantor.
foita se lipeste in partea de jos ...iar sus construiesc ele

daca le lipesti in partea de sus .....jos nu o sa construiasca si ramane 1 cm liber...
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 07 Mai 2025, 11:05

V-ati intrebat vreodata de ce foile cumparate sunt cu un cm mai inguste decat fereastra ramei, respectiv 26 cm si nu 27?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Cristian IONITA » 07 Mai 2025, 11:38

Vasile_Bucovineanu scrie:V-ati intrebat vreodata de ce foile cumparate sunt cu un cm mai inguste decat fereastra ramei, respectiv 26 cm si nu 27?

exista si alta raspuns fata de economia de ceara? ..... la 26 de foite obtii una in plus
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde ignatov andrei » 07 Mai 2025, 12:02

yuonyuon scrie:
Shrek scrie:Interesanta faza cu foita!? La mine, foitele nu acoperă integral rama de 1/1! Niciodată nu au clădit restul de rama pana în leatul de jos! Doar la rama claditoare dar cu puiet de trantor.
foita se lipeste in partea de jos ...iar sus construiesc ele

daca le lipesti in partea de sus .....jos nu o sa construiasca si ramane 1 cm liber...

In partea de jos se lasa 2-3mm, pentru dilatare.
Daca lipesti sus, jos ramane loc pentru botcaraie! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Shrek » 07 Mai 2025, 12:54

Botcile de jos, nu ma interesează, le " operez"! Doar cele de pe lateral le" pastrez", cresc de zici ca sunt coropisnite!
Am sa încerc sa lipesc foitele pe mijlocul ramei! Am observat ca și acolo apar botci!? O fi de la lipit? Oi fi călcat regina pe picior?
Shrek

Mesajde yuonyuon » 07 Mai 2025, 13:46

Shrek scrie:Botcile de jos, nu ma interesează, le " operez"! Doar cele de pe lateral le" pastrez", cresc de zici ca sunt coropisnite!
Am sa încerc sa lipesc foitele pe mijlocul ramei! Am observat ca și acolo apar botci!? O fi de la lipit? Oi fi călcat regina pe picior?
la stupi daca vrei sa muncesti in plus...sunt 1001 de "lucrari obligatorii"....
stiu persoane care rup munca zi de zi la stupi (50 stupi)....se gaseste mereu..de rupt niste botci ...pus niste rame si facut niste roi ...zilnic.....
yuonyuon

Mesajde Balian » 07 Mai 2025, 14:54

Dacă perioada nu este optimă pentru construit sau familia nu este chiar bună, foițele sunt roase roată. Jos și lateral.
Poate fi și un avantaj că albina poate să treacă dintun interval în altul mai ușor. Sau dacă hoffmanul lateral este prea
adânc, umerii ramelor formează o casetă unde nu poate să treacă albina. Ca dezavantaj: foaia fagurii nefiind lipit de
lețuri nu stă fixat în ramă, sprijinit numai de sârme. Dacă alea nu sunt rupte. Plus șansă, loc ascun pentru botci. Asta
tot m-a impins spre foițe de plastic în ramă de lemn. Fenomenul casetă este rezolvată de MER. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 07 Mai 2025, 16:36

Balian scrie:Dacă perioada nu este optimă pentru construit sau familia nu este chiar bună, foițele sunt roase roată. Jos și lateral.
Poate fi și un avantaj că albina poate să treacă dintun interval în altul mai ușor. Sau dacă hoffmanul lateral este prea
adânc, umerii ramelor formează o casetă unde nu poate să treacă albina. Ca dezavantaj: foaia fagurii nefiind lipit de
lețuri nu stă fixat în ramă, sprijinit numai de sârme. Dacă alea nu sunt rupte. Plus șansă, loc ascun pentru botci. Asta
tot m-a impins spre foițe de plastic în ramă de lemn. Fenomenul casetă este rezolvată de MER. :)
de ce le pui daca perioada nu este optima??

eu daca pun foita ...a doua zi e cam gata ...
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 07 Mai 2025, 20:23

Cristian IONITA scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:V-ati intrebat vreodata de ce foile cumparate sunt cu un cm mai inguste decat fereastra ramei, respectiv 26 cm si nu 27?

exista si alta raspuns fata de economia de ceara? ..... la 26 de foite obtii una in plus

Foile se fac de 26 si nu de 27 cm deoarece nefiind facute numai din ceara, daca sunt montate pana in letul de jos, de foarte multe ori se dilata si se onduleaza. Daca sunt facute numai din ceara pot fi montate fara a lasa nici o distanta fata de leturi si nu se vor ondula niciodata. Rama claditoare Fiind construita numai din ceara si desi nu are nici un fel de armatura, nu se onduleaza chiar daca este umpluta cu miere.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 07 Mai 2025, 21:02

yuonyuon scrie:...de ce le pui daca perioada nu este optima??
eu daca pun foita ...a doua zi e cam gata ...

Pun că mai greșesc. Nu sunt balaur de perfect. Sunt un simplu apicultor care nu ia întotdeauna decizii optime.
De asta am trecut pe plastic și am eliminat problema de a greși. Am un obiectiv și rezolv, ca: problema roirii -
dau spațiu, volumul de descăpăcire - dau spațiu mult în magazii și nu am ce descăpăci, să nu am bucăți multe
de ceară care înfundă des sita de cernut miere - folosesc cuțit încălzit... și să rezolv multe - am trecut pe MER. :)
Balian

Mesajde s.catalin » 07 Mai 2025, 21:15

@Balian

Ca o mica paranteza, la MER, cum sunt distribuite ramele cu pastura?
s.catalin

Mesajde Balian » 07 Mai 2025, 21:36

s.catalin scrie:@Balian

Ca o mica paranteza, la MER, cum sunt distribuite ramele cu pastura?

În general păstura este dispusă în spațiul lateral a puietului. Se consideră parte a cuibului. În funcție de poziția cuibului în spațiul stupului, locul păsturii poate fi puțin diferit. MER ca sistem nu diferă f mult de alte sisteme. Diferă însă posibilitatea să fie spațiul stupului organizat diferit. Eu de exemplu consider că un spațiu de 10 rame Dadant care este cca 50litri este prea puțin pentru puiet albină doică și păstură. De asta folosesc 3 corpuri de 1/2 care are cca. 70litri. Așa păstura când este intrare puternică de polen este depozitat lateral și în corpul de jos, dar numai dacă jos ramele sunt vechi nu noi.
PS: acest lucru se poate realiza și la sistemul Dadant cu fund detașabil, dacă se pune un corp 1/2 sub cel de 1/1 și se ajunge la acel rezultat, dar cei cu Dadant nici nu vor să audă de așa ceva. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE