Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 07 Mai 2025, 22:07

Balian scrie:
yuonyuon scrie:...de ce le pui daca perioada nu este optima??
eu daca pun foita ...a doua zi e cam gata ...

Pun că mai greșesc. Nu sunt balaur de perfect. Sunt un simplu apicultor care nu ia întotdeauna decizii optime.
De asta am trecut pe plastic și am eliminat problema de a greși. Am un obiectiv și rezolv, ca: problema roirii -
dau spațiu, volumul de descăpăcire - dau spațiu mult în magazii și nu am ce descăpăci, să nu am bucăți multe
de ceară care înfundă des sita de cernut miere - folosesc cuțit încălzit... și să rezolv multe - am trecut pe MER. :)
faceti reclama la plastic pentru cei ce nu stiu sa puna foitele.... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 07 Mai 2025, 22:29

Balian scrie:
s.catalin scrie:@Balian

Ca o mica paranteza, la MER, cum sunt distribuite ramele cu pastura?

În general păstura este dispusă în spațiul lateral a puietului. Se consideră parte a cuibului. În funcție de poziția cuibului în spațiul stupului, locul păsturii poate fi puțin diferit. MER ca sistem nu diferă f mult de alte sisteme. Diferă însă posibilitatea să fie spațiul stupului organizat diferit. Eu de exemplu consider că un spațiu de 10 rame Dadant care este cca 50litri este prea puțin pentru puiet albină doică și păstură. De asta folosesc 3 corpuri de 1/2 care are cca. 70litri. Așa păstura când este intrare puternică de polen este depozitat lateral și în corpul de jos, dar numai dacă jos ramele sunt vechi nu noi.
PS: acest lucru se poate realiza și la sistemul Dadant cu fund detașabil, dacă se pune un corp 1/2 sub cel de 1/1 și se ajunge la acel rezultat, dar cei cu Dadant nici nu vor să audă de așa ceva. :)
polenul il depoziteaza in primul rand daca este in natura ...2 daca ai mult larvar 2-3 rame(deci in faza a 2 a cu dezvoltarea)...si daca ai spatiu in jurul puietului (stanga dreapta sau jos si sus)pe rame inchise ....

la MER poti lua rame cu puiet capacit si puse jos sub gratie impreuna cu altele goale de culoare inchisa...si vedeti atunci cum intra .. :lol:

eu pot sa pun matca in cat pe 2 rame de larvar si jos se ticseste de polen ..matca pontand numa in partea de sus....mut cuibu sus
ramele de puiet mereu sunt eliberate sau evitate la aducerea nectarului dar la culesul de polen doar cele deschise.....
cele negre sunt magnet.... tre sa fie obligatoriu rame unde a fost puiet recent sau langa puiet...nu o sa aduca mai departe de pe alte rame niciodata ...
aproape ca ramele de puiet sunt aceleasi cu ramele de polen ,...doar ca polenul este un pic marginalizat...

degeaba pun eu un cat de 1/2 cu rame albe sub cuib si strig "baga polen aici!!!"...ca ele nu inteleg ce preferinte am eu....
yuonyuon

Mesajde Balian » 08 Mai 2025, 14:35

[quote="yuonyuon"...faceti reclama la plastic pentru cei ce nu stiu sa puna foitele.... :lol:[/quote]
Dacă așa se rezolvă o problemă, da fac reclamă. Cineva și în trecut a făcut reclamă să treacă bunicul de la coșniță la stup și rame.
Să ai rame roase roată nu este un lucru bun. Chiar este rău. Părerea mea. D-voastă nu aveți. Descrieți exact cum faceți. Nu am nici
eu și am explicat cum fac. Nu mă simt îndreptățit să-l calific pe nimeni. Socotind fiecare procentul de rame roase cât are, poate
să se califice singur. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 08 Mai 2025, 16:45

Balian scrie:
yuonyuon scrie:...faceti reclama la plastic pentru cei ce nu stiu sa puna foitele.... :lol:

Dacă așa se rezolvă o problemă, da fac reclamă. Cineva și în trecut a făcut reclamă să treacă bunicul de la coșniță la stup și rame.
Să ai rame roase roată nu este un lucru bun. Chiar este rău. Părerea mea. D-voastă nu aveți. Descrieți exact cum faceți. Nu am nici
eu și am explicat cum fac. Nu mă simt îndreptățit să-l calific pe nimeni. Socotind fiecare procentul de rame roase cât are, poate
să se califice singur. :)
nu !!...asa ceva nu am patit ...eu pun FA cand trebuie ...in momentul cand nu mai este loc ..adica toate celulele sunt ocupate cu cva...fie puiet nectar sau polen...
le pun pentru puiet la momentu oportun sau pentru miere lafel la momentul oportun ....altfel nu !!!...
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Mai 2025, 15:14

Fiecare dintre noi lucrăm cât lucrăm la albine. Cu timpul se învață cum face miere sau produse apicole. Se învață cum să nu avem
roi neașteptate. Învățăm finețele meseriei. Nu știu cine se ocupă în fiecare zi cu lucrări de temă apicolă. Eu da. Recunosc în fiecare
zi mă ocup, mai mult altădată mai puțin, cu vânzare de miere. Pentru mine este motivația de bază, după care urmează pasiunea. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 19 Mai 2025, 10:00

Argument că piața de miere este supraîncărcată este situația actuală și de înainte. Miere nu poți vinde la procesatori. Aproape generalizat, anul fiind fără producție de miere de salcâm. În zona de vest salcâmul este zero. Ani la rând acest sortiment începe tot să subțieze. Stocul meu nu-mi ajunge până în 2026. Am fost nevoit să cumpăr salcâm refuzat de Mateș la prețul stabilit de el. Sunt mulțumit. O lipsă de producție în sfârșit mă lasă să pot umbla la preț. De azi ridic prețul la salcâm. Dar numai la salcâm! Polifloră mai am bogat. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Mai 2025, 20:43

Balian scrie:Argument că piața de miere este supraîncărcată este situația actuală și de înainte. Miere nu poți vinde la procesatori. Aproape generalizat, anul fiind fără producție de miere de salcâm. În zona de vest salcâmul este zero. Ani la rând acest sortiment începe tot să subțieze. Stocul meu nu-mi ajunge până în 2026. Am fost nevoit să cumpăr salcâm refuzat de Mateș la prețul stabilit de el. Sunt mulțumit. O lipsă de producție în sfârșit mă lasă să pot umbla la preț. De azi ridic prețul la salcâm. Dar numai la salcâm! Polifloră mai am bogat. :)
asa zic si la mine in zona ..."stuparii"...totul e compromis ..an prost..salcam zero......
eu ma apuc de extractie..ca a inceput salcamul si tre sa fac loc.... :lol: ..zic asa poate daram pretul la angroo :lol:
Fişiere ataşate
6e2564a0-1651-44c7-aa87-438d766d3379.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 21 Mai 2025, 15:35

"pentru cei din vest"...dedicatie...a inceput din verde sa se mai albeasca padurea... :lol:
Fişiere ataşate
9cb3e064-6cc6-4a84-ba2b-4f75b0af8446.jpg
e2f87c36-6beb-4618-bc39-5186af97b0d1.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 21 Mai 2025, 15:42

am un rand cu doua matci(2 in 1)...nu ai timp sa schimbi caturile...... :D
Fişiere ataşate
8adca911-a0d5-45fb-ada3-80dc2047cd8e.jpg
bbb76cc6-f225-4d0c-b1bc-458f8c9afa70.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Mai 2025, 16:39

Nu cunosc viirorul. Pânā la acest moment în zona de vest salcâmul este afectat de îngheț cca 95%. Situație neîntâlnitā pânā acum de mine. Cel 5% se pare neafectat. Copac lângā copac. Nu înțeleg. Este salcâm antiîngheț? Era,udat cu anrigel? :lol:Pânā azi vremea era catastrofalā. 0 pânā la 5 grage noaptea, ziua 10-15 grade. Şi dacā erau flori nectar tot zero ar fi fost. Azi e binişor. Floarea e spre terminate. Nu sunt naiv. Salcâm 2025 este zero!! 100%. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Mai 2025, 17:13

acum o sapt am avut 1 grad ...apoi 2 grade si tot asa. de vreo 3 saptamani de ploi si frig...
sincer nustiu deunde aduce atata miere :lol: :lol: ...sirop nu pun ..turte nici atat ... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Mai 2025, 19:02

De la țurțur precis. :lol:
Balian

Mesajde ignatov andrei » 22 Mai 2025, 00:06

yuonyuon scrie:acum o sapt am avut 1 grad ...apoi 2 grade si tot asa. de vreo 3 saptamani de ploi si frig...
sincer nustiu deunde aduce atata miere :lol: :lol: ...sirop nu pun ..turte nici atat ... :D

De la floarea de bruma!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 22 Mai 2025, 12:41

Cam zice cineva la mine in zona....cand vede multa albina la urdinis....." A iesit la cautat" :lol: ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Mai 2025, 16:12

Când e albină multă la urdiniș, atunci e pericol de furtișag. Se adună albină de pază la urdiniș.
La căutat ies dimineața devreme albine cercetașe. Nu toată ziua. Ziua ies dacă au găsit ceva
cercetașii, altfel este liniște deplină. Stau acasă să nu consume resurse. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Mai 2025, 18:51

Nu am mai avut furtusag la mine in stupina din '47....
Ma refeream cand iese albina la cules :lol

De obicei cand e albina multa la urdinis ....posibil sa fie stupul asezat pe un roi de furnici

La mine dimineata intai vin albinele din padure si apoi pleaca la cules...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE