Balian scrie:s.catalin scrie:@Balian
Ca o mica paranteza, la MER, cum sunt distribuite ramele cu pastura?
În general păstura este dispusă în spațiul lateral a puietului. Se consideră parte a cuibului. În funcție de poziția cuibului în spațiul stupului, locul păsturii poate fi puțin diferit. MER ca sistem nu diferă f mult de alte sisteme. Diferă însă posibilitatea să fie spațiul stupului organizat diferit. Eu de exemplu consider că un spațiu de 10 rame Dadant care este cca 50litri este prea puțin pentru puiet albină doică și păstură. De asta folosesc 3 corpuri de 1/2 care are cca. 70litri. Așa păstura când este intrare puternică de polen este depozitat lateral și în corpul de jos, dar numai dacă jos ramele sunt vechi nu noi.
PS: acest lucru se poate realiza și la sistemul Dadant cu fund detașabil, dacă se pune un corp 1/2 sub cel de 1/1 și se ajunge la acel rezultat, dar cei cu Dadant nici nu vor să audă de așa ceva.

polenul il depoziteaza in primul rand daca este in natura ...2 daca ai mult larvar 2-3 rame(deci in faza a 2 a cu dezvoltarea)...si daca ai spatiu in jurul puietului (stanga dreapta sau jos si sus)pe rame inchise ....
la MER poti lua rame cu puiet capacit si puse jos sub gratie impreuna cu altele goale de culoare inchisa...si vedeti atunci cum intra ..

eu pot sa pun matca in cat pe 2 rame de larvar si jos se ticseste de polen ..matca pontand numa in partea de sus....mut cuibu sus
ramele de puiet mereu sunt eliberate sau evitate la aducerea nectarului dar la culesul de polen doar cele deschise.....
cele negre sunt magnet.... tre sa fie obligatoriu rame unde a fost puiet recent sau langa puiet...nu o sa aduca mai departe de pe alte rame niciodata ...
aproape ca ramele de puiet sunt aceleasi cu ramele de polen ,...doar ca polenul este un pic marginalizat...
degeaba pun eu un cat de 1/2 cu rame albe sub cuib si strig "baga polen aici!!!"...ca ele nu inteleg ce preferinte am eu....