Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 14 Iun 2025, 15:00

E vreme de plecat în concediu. La albine nimic deosebit, de stors nu este ce, vremea este chiar potrivită,
nici prea cald, valul de frig și de ploaie a trecut. Cine poate și a avut vânzări. Concediu plăcut tuturor! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Iun 2025, 10:44

poliflora incepe sa isi aratae "coltii" ...si dumneata pleci n vacante :lol: :lol:
Fişiere ataşate
s.jpg
l.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 15 Iun 2025, 11:25

E altā plaiuri. La mine acum e deşert verde, dupā care vine deşert adevārat. Pentru vânzare miere, am anul încheiat. Acum şi albinele sunt în relaxare, ce sā le deranjez? Dacā mai vine ceva va fi bonus. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Iun 2025, 22:44

o poza pentru stricat farmecul concediilor :lol:

cam asta patesti cand pui rame sub cuib ....api polen substitute plus.. :lol:
acum 10 zile erau goale....2 sunt asa ca in poza ...iar restu mazgalite ...dar nu e problema ....
Fişiere ataşate
pol.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Iun 2025, 22:55

sau mai bine zis cand spatiul creat de albine pentru ponta matci se exstinde si peste gratia haneman ...unde matca nu poate ajunge(fie sus in lateral sau sub cuib)

si cum albina considera zona de pus polen aceiasi cu zona de pus puiet...se produce o "extorsiune".... :lol:
ramele cu polen se pot colecta pentru roi sau la toamna ...dar dupa cum vad eu incepe sa curga polenu din toate partile... :lol:

in natura abundenta e ralitiva...totu se calculeaza la cate persoane se imparte....lafel si pentru albine...puiet compact pe rame putine inseamna resurse din abundenta ....sau invers mult puiet pe 10 rame ..mereu in lipsuri si foamete.....
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Iun 2025, 01:45

Țara e mare cu situații melifere diferite. Familiile sunt bine dezvoltate cu puiet şi albinā surprinzātor de potrivitā. Se pare cā totul este apropiat de optim. La mine nu aduc miere şi polen cā nu au din ce, dar sunt f bine pregātite pentru fs care se va inflori peste 2-3 sāptāmâni. Poate va aduce miere multā pentru ce? Sau sā nu poți vinde sau sā vând pentru bani de nimic. Dacā programez bine se şi va ierna în condiții bune şi va începe primāvara totul de Ia început. Mai spun odatā: am învāțat sā avem familii şi producții record dar nu avem rāspuns pentru rentabilitate tot mai scāzută.
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Iun 2025, 06:50

Balian scrie:Țara e mare cu situații melifere diferite. Familiile sunt bine dezvoltate cu puiet şi albinā surprinzātor de potrivitā. Se pare cā totul este apropiat de optim. La mine nu aduc miere şi polen cā nu au din ce, dar sunt f bine pregātite pentru fs care se va inflori peste 2-3 sāptāmâni. Poate va aduce miere multā pentru ce? Sau sā nu poți vinde sau sā vând pentru bani de nimic. Dacā programez bine se şi va ierna în condiții bune şi va începe primāvara totul de Ia început. Mai spun odatā: am învāțat sā avem familii şi producții record dar nu avem rāspuns pentru rentabilitate tot mai scāzută.
dar ce se intampla nu mai mananca lumea miere?...
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Iun 2025, 08:07

Mierea în trecutul depārtat era un produs îndulcitor de neînlocuit. I-a apārut un concurent, zahārul dar mācar se numeşte zahār. Acum i-a apārut un nou concurent numit "miere". Aceastā confuzie ar trebui legislația UE sā rezolve ca noul produs sā fie numitā altfel, gen "zeamā dulce". Pânā atunci mierea va rāmâne un produs de lux(!) înlocuibil.
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Iun 2025, 10:35

Balian scrie:Mierea în trecutul depārtat era un produs îndulcitor de neînlocuit. I-a apārut un concurent, zahārul dar mācar se numeşte zahār. Acum i-a apārut un nou concurent numit "miere". Aceastā confuzie ar trebui legislația UE sā rezolve ca noul produs sā fie numitā altfel, gen "zeamā dulce". Pânā atunci mierea va rāmâne un produs de lux(!) înlocuibil.

zaharul e de mult ...nu e de ieri......
cand va referiti la "miere" ...vreti sa spuneti de mierea care vine de afara ?....nuprea va inteleg (pe multi :lol: )...
pretu la raft este intre 27-33 pe kg de miere ....
consumul este in crestere pe tara ...sigur nu vorbim de acelasi lucru?
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Iun 2025, 17:50

Urmāresc evoluția apicuturii din România de 50 de ani. Ca referințā, înainte de '89 prețul unui kg de zahār era 14lei. Mai țin minte cā întotdeauna prețul mierii era de 3 ori prețul zahārului. Deci 14x3cca.40lei/kg. Atunci salariul mediu era 3000lei/lunā. Azi salariul mediu este cca. 5000lei/lunā. Înainte de '89 din 3000lei ai luat 75kg de miere. Azi din 5000lei iei peste 160kg. Sau salariul a urcat sau prețul mierii a scāzut? Dacā spuneți cā azi volumului vânzārii de miere este în creştere în România, chiar nu vorbim aceeaşi limbā sau nu trāim în aceeaşi lume. Vând, dar cu greu cantitatea vizatā de mine dar rentabilitatea stupinei tot scade. Precis cā eu nu fac ceva bine. :?
Balian

Mesajde yuonyuon » 18 Iun 2025, 08:31

V ati pierdut...dumneavoastra ati urmarit pretu ...nu consumul.....in acesti 50 de ani nu ati observat ca mierea ( si nu numai) trece prin intermediari din ce in ce mai mult...pana in situatia in care sau format doua preturi...din punctul de vedere al producatorului....dar in realitate e un singur pret

tre sa urmariti baza...economica....adica consumul si pretul la consumator...

Pretu la consumator este clar pretu de consum..27-33lei...( Si inca e putin ...va sari la 35-40 ).....

Faptul ca alte entitati vinde peste voi nu inseamna ca nu se mai vinde mierea....

Este un monopol ...iar apicultorii mici raman pafara....asta nu inseamna ca nu e consum...
Dar din punctul micului producator probabil ca asta vede si crede....
Daca va referiti ca nu mai aveti consumatori pentru ca i au luat altii pe toti....eee .... Aici aveti dreptare! :lol:
In capitalism secretu e sa ajungi cat mai rapid ca consumator ...fara sa te impiedici de " firmele anexe" care iti vor " binele"....sau asteptati un " ajtor" de la stat :lol:

Economia bubuie in momentu de fata si va continua in mod accelerat inca 5 ani....
yuonyuon

Mesajde Balian » 18 Iun 2025, 12:16

Trāiesc în mediul privat de peste 35 de ani. Mā descurc. De la stat nu aştept numai sā mā lase sā-mi fac treaba mea. Ocolesc firmele anexe fac tot singur, sā-mi revinā mie orice câştig posibil. Merge, dar tendința nu preconizez favorabil, deşi apiculrura este "ajuratā" mult de varroa şi geruri/secetā. Varroa la vânzare roiuri/familii vremea nepotrivitā în scāderea producției ca piața sā revinā la normal sā devinā de cerere nu de supraofertā.
Balian

Mesajde Balian » 18 Iun 2025, 22:25

Soția mā trimite la supermarchet sā cumpār frişcā. Caut şi nu gāsesc. Întreb. Mā duce la un raft mare cu numeroase produse "Holala". Tot e de origine vegetalā. Spun la vânzātoare cā din lapte de vacā aş dori. Spune cā din aia nu au numai ce se vede. Zootehniştii se plâng că f greu vând laptele de vacă. Cam aşa vād şi soarta mierii. Va merge cumpārătorul la magazin sā cumpere miere de albine. Nu va gāsi numai vegetalā. Încerc eu sā lāmuresc lumea cā mierea mea este adevāratā, dar uitând la preț mā va crede? :cry:
Balian

Mesajde yuonyuon » 18 Iun 2025, 23:08

Da dar nu puteti spune ca a scazut consumul cand parcarile la supermarket sunt arhipline...

Monopolul o sa ajunga la extrem ...pentru ca apicultura este extrem de profitabila pentru cei care vand direct la consumatori....

Raman la afirmatiile mele ...consumul e in crestere.....dar va fi acoperit de hipermarketuri...

Apicultorii producatori si vanzatori sunt pe cale de disparite .....si cu ei sau fara ei ....e tot aia.....mierea vine mai ieftin de afara....
Si cum am zis din cauza ca sunt doua preturi ...hypermarketul devine producatorul si furnizirul principat ...direct la client....

Nu vreau sa dau cifre exacte dar in ultimii 5 ani e o crestere de la an la an cu cate 5-10%...iar monopolul si mai mult :lol:

Da intradevar ...in viitor apicultorul roman de rand o sa existe doar ca " emblema " fara a avea o reala contributie ...exploatat de " anexe" ...pana la infinit..( cat rezista)..
Dar eu cred ca se pune punct la activitatile de genu....si sistemul economic va capata o alta forma ...fara mediu privat...
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Iun 2025, 07:57

Întradevār consumul în general a crescut f mult. Țara a ajutat aceastā tendințā prin creşteri serioase de salarii şi pensii. Chiar stratul privat a rāmas cu gura cāscatā. Noi, contrar stratului bugetar ridicām salarii dupā ce am fācut un pas înainte. Crescând productivitatea mārind baza de vânzare, ridicând calitatea produsului sau calitatea de deservire a clientelei. Adicā înbunātāțim ceva. Mārind chior numai cantitatea de marfā pe piațā, sigur vom scādea cu mâna noastrā prețul creînd o piațā de supraofertā. Noi apicultorii aşa percepem, dacā prețul de achiziție scade producem mai mult sā pāstrām volumul de încasāri, și clientelā nu avem. Adicā suveica gândirii sigur falimentare, fārā sā ne concentrām la client care e fundamenrul a tuturori activitāților. A tuturori!
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Iun 2025, 16:22

Cresterile de preturi nu face altceva decat sa lase in " offside" ...producatorii mici si mijlocii.....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE