Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 19 Iun 2025, 20:50

Producātorul lucreazā cu forța şi cu capul. Cu forța mārind cantitatea de produs finit, adicā ne facem ocnaşi, cu capul māreşte valoarea adāugatā, adicā influențeazā piața şi profitul. Ne mândrim cu 2300000 de familii şi chiar anul āsta puteam vedea cā şi jumātatea este mult. Dar facem şi vindem roiuri sā refacem 2300000. Spor! :roll:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 21 Iun 2025, 08:07

Cu uarecare reținere scriu aceste rânduri. Am albine de peste 50 de ani. Nu am avut niciodatā problemā cu furtul stupilor, deşi nu țin neapārat sā fie amplasate în locuri pāzite/îngrādite. Însā îtotdeauna am avut stupi f diferiți ca obișnuitul. Cãnd am avut orizontale, erau de 32 de rame care cântārea gol/echipat peste 100 kg, plus mārime de ramā mai mare ca standardul. Acum stupi care sunt f diferiți de obişnuit cu corpuri amprentați cu numele meu şi numārul de telefon plus rame cu foițe de plastic şi pirogravat anul în fiecare ramā. Cred cā nu-i trebuie la numeni. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Iun 2025, 09:10

Balian scrie:Cu uarecare reținere scriu aceste rânduri. Am albine de peste 50 de ani. Nu am avut niciodatā problemā cu furtul stupilor, deşi nu țin neapārat sā fie amplasate în locuri pāzite/îngrādite. Însā îtotdeauna am avut stupi f diferiți ca obișnuitul. Cãnd am avut orizontale, erau de 32 de rame care cântārea gol/echipat peste 100 kg, plus mārime de ramā mai mare ca standardul. Acum stupi care sunt f diferiți de obişnuit cu corpuri amprentați cu numele meu şi numārul de telefon plus rame cu foițe de plastic şi pirogravat anul în fiecare ramā. Cred cā nu-i trebuie la numeni. :)
nici hotii de stupi nu se mai tin de meserie ...asa rau am ajuns :o
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Iun 2025, 11:20

Am ajuns chiar rāu, dar furturile nu cred cā țin de statusul nostru. Furturile se fac la comandā, țin strâns de proiecte şi mai ales de caiete de sarcini, care se dā liber la proiect la orice habarnişti şi se cer rezultate pe care diliul nu poate îndeplini, dar banii dați pentru realizare a cheltuit deja la "alte" bunātāți. Îi tremurā gacii sā nu fie obligat sā dea înapoi. Şi recurge la soluția mai puțin riscantā. Tehnoligica! :lol:
Balian

Mesajde Balian » 25 Iun 2025, 11:49

Dupā ce am reuşit sā gestionām bine sau relariv bine planul B apārut pe perioada salcâmului şi dupā, acum sā fiim pregātiți şi pentru planul B pe perioada de fs. Nu pentru altceva, dar sā nu avem plângerea cā nu ne-am gândit şi la asta. Astfel poate fi anul 2025 un an de pregātire pentru anul 2026 nu de lins rāni. :)
Balian

Mesajde Balian » 02 Iul 2025, 14:33

Fs este în plină înflorire. Cine are în apropiere poată să înceapă pregătirile pentru iernare. Dacă am ajuns cu bine, cu hrană asigurată până la acest punct, trecut perioada de foamete, ar fi păcat să greșim continuarea. Trebuie să fiim ff precauți cu gestionarea rezervelor. Să ne gândim că din acest moment tot timpul trebuie să existe aceea cantitate care va rămâne pentru iarnă. Storcând exagerat nu mai putem lăsa familiile fără mâncare nici pentru o perioadă scurtă, că va crea o ruptură greu sau deloc recuperabilă la urmă. După înflorire imediat ar fi indicat o curățire de varroa. Fiecare cu metoda lui.
Cine nu are varroa poate să stea liniștit. :roll: :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2025, 15:20

cum facem curatirea de varooa?...le dam sa manace pilitura de fier si apoi cu magnetu? :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 04 Iul 2025, 21:40

planu "A" cel de sus ..... iar planul "B" e full :lol: ...
Fişiere ataşate
bba7967e-b65d-434e-9874-48804509c56c.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Iul 2025, 13:18

Aşa este. Şi la mine salcâmul este înflorit. Adicā planul A numai în vise mai funcționeazā. Trist e cā anul āsta nici planul B nu a funcționat la salcâm. Poate la anul. Am scos din planuri. Dacā iese ceva e bonus şi voi fi ff fericit. :)
Balian

Mesajde Balian » 09 Iul 2025, 21:42

La fs curge mierea ca din robinet. Era zi cu 5kg plus. La fs niciodată nu am avut așa spor. Concluzii:
- pentru o producție bună trebuie duse albinele la floare (cine are în jur, e bonus)
- pentru o componență potrivită a stupului demarajul e bine luat cu 35 de zile înainte de începerea înfloririi
Aici putem pune o paranteză: dacă din timp suntem sigur că nu se va produce un cules din diferite cauze (în acest an 100% s-a știut înaintea salcâmului că nu va fi cules) să nu demarăm familiile că lucrăm degeaba și ne creăm numai probleme.
În acest fel zona de vest avea de gestionat următoarele culesuri:
- rapița, destul de intens
- salcâm zero
- amorfă cât putea, mai mult polen
-tei f puțin spre zero
- fs f intrens
Și ațât. După fs mai poate aduce ceva sorgul, zeama de fructe și struguri, iulișca și furtișagul. Acestea din urmă e mai bine să fie stoarsă, că face mai mult rău decât bine.
Cu toate astea și anul ăsta s-a putut face o producție în jur de 50kg medie.
Încep să mă obișnuiesc ca culesurile de bază sunt rapița și fs. Eu cu astea trebuie să calculez. Polen în general slab ce mă obligă să suplimentez. Roiurile și familiile arată bine. Ca să păstrez acestă stare, începând cu această perioadă trebuie să am grijă de varroa. :)
Fs 2025.jpg
Fs 2025
Balian

Mesajde CristianBeekeeper » 09 Iul 2025, 22:29

Cam asa sunt anii, pe medie cel putin 2 culesuri sunt nimerite daca faci un minim de pastoral. Daca prinzi rapita timp de o saptamana si fs iar inca o saptamana... este vina ta ca apicultor ca nu ai in galeti un minim minimorum de 50kg de miere... desi as tinde catre un 75kg.
CristianBeekeeper

Mesajde Balian » 10 Iul 2025, 10:29

Am 4 locații unul de tineret și trei de producții. O locație (cea mai apropiată de casa mea cca. 2-3km) este cu familiile de contingent cel mai bătrân. Am făcut cu gândul să restartez aceste familii. Am și făcut la începutul lui iunie, în felul următor: am cuib pe 3 corpuri 1/2, am separat puietul necăpăcit + matca la urdinișul de jos pe 2 corpuri cu o sită (prin care nu poate trece albina dar nici varroa!) și puietul căpăcit în corpul 3, am deschis urdiniș superior pentru ele. Am aplicat două tratamente cu AO prin sublimare una la început și încă una când a eclozat albina căpăcită în partea de sus. Diagrama ce am pus mai înainte este de la o asemenea familie restartată. Prin separare în sfârșit am reușit să am circulație intensă pe amândouă urdinișele. (orice metodă am făcut înainte nu a mers, acum albina fiind eclozat în secțiunea urdinișului superior nici nu știa de urdinișul de jos). Și se vede rezultatul în miere. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Iul 2025, 12:10

Balian scrie:Am 4 locații unul de tineret și trei de producții. O locație (cea mai apropiată de casa mea cca. 2-3km) este cu familiile de contingent cel mai bătrân. Am făcut cu gândul să restartez aceste familii. Am și făcut la începutul lui iunie, în felul următor: am cuib pe 3 corpuri 1/2, am separat puietul necăpăcit + matca la urdinișul de jos pe 2 corpuri cu o sită (prin care nu poate trece albina dar nici varroa!) și puietul căpăcit în corpul 3, am deschis urdiniș superior pentru ele. Am aplicat două tratamente cu AO prin sublimare una la început și încă una când a eclozat albina căpăcită în partea de sus. Diagrama ce am pus mai înainte este de la o asemenea familie restartată. Prin separare în sfârșit am reușit să am circulație intensă pe amândouă urdinișele. (orice metodă am făcut înainte nu a mers, acum albina fiind eclozat în secțiunea urdinișului superior nici nu știa de urdinișul de jos). Și se vede rezultatul în miere. :)
nu stia ..daca ea sa invatat pe sus..

ce ati facut acolo este exact infranarea matcii...normal ca aduce mai multa miere ....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 10 Iul 2025, 12:33

se vorbea la un moment dat ca la culesurile de tei si FS se blocheaza cuiburile....
eu daca inainte de cules pun doua rame in cat(peste gratie ) cu puiet capacit la jumate respectiv la eclozare...iar jos numa puiet tanar ce ecluzioneaza de la 10 zile in sus....
cum imi blocheaza mie cubul in urmatoarele 10 zile daca celulele sunt ocupate cu puiet ??
era o idee :lol:

sa nu mai mentionam ca in momentul cand nu mai avem larve de 3 zile deja o mare parte din albina se orienteaza pe cules...deci cam iese "toata lada" la un cules intens.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 10 Iul 2025, 13:22

Inca odata intreb: cum ramane cu faptul ca ziceai ca nu umbli niciodata in cuib? :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 10 Iul 2025, 13:34

Vasile_Bucovineanu scrie:Inca odata intreb: cum ramane cu faptul ca ziceai ca nu umbli niciodata in cuib? :)
niciodata inseamna niciodata ...
poate am zis ca nu umblu de la 15 aprilie pana dupa culesul de salcam....in sensul ca nu umblu sa "vanez botci"..
dar daca tre sa fac roi sau vreau sa atac un cules la maxim....tresa intervin in cuib...

bine ca multi nu intervin dar nici productie nu fac ...au o scuza ca nu au baza melifera...
eu am fs la 4 km anu asta...acum sa vedem daca interventiile facute acu o saptamana ...cer catu 3 sau nu
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE