Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 12 Aug 2025, 00:02

yuonyuon scrie:cand scoti cate 5 caturi atunci nu e perioada de belsug?? :lol:

Din miere oricând pot face belșug. Din polen din păcate nu. Și asta a devenit obicei de câțiva ani. Nu-mi dau seama de ce. Înainte era invers. Miere mai puțin și polen în belșug. La pomi fructiferi mult, la rapiță cuib blocat, la amorfa bună, toată vara intrare moderată de polen. De câțiva ani slab. Anul ăsta a mai fost cum a fost, dar nu asta e media. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 17 Aug 2025, 06:44

"În noua situație, apicultorul nu trebuie doar să-și stăpânească perfect profesia, ci și să compenseze neajunsurile naturii. Apicultura de astăzi nu se mai bazează pe darurile naturii - ci pe perseverența și adaptabilitatea omului."
Am citit undeva și consider cā este o apreciere corectā a momentului. Poate nu numai a momentului. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Aug 2025, 09:04

Balian scrie:
yuonyuon scrie:cand scoti cate 5 caturi atunci nu e perioada de belsug?? :lol:

Din miere oricând pot face belșug. Din polen din păcate nu. Și asta a devenit obicei de câțiva ani. Nu-mi dau seama de ce. Înainte era invers. Miere mai puțin și polen în belșug. La pomi fructiferi mult, la rapiță cuib blocat, la amorfa bună, toată vara intrare moderată de polen. De câțiva ani slab. Anul ăsta a mai fost cum a fost, dar nu asta e media. :)
plantele dau nectar si polen...asa cum inmagazineaza miere ..lafel fac stocuri si de polen(pastura)....
in perioadele abundente ...isi fac rezerve de albina de iarna si totusi ...dumneata le dezvolti pe seceta din august.....
nu inteleg cum de nu intelegeti un mecanism simplu al naturii....

daca ultimul cules a fost mederat (nu intensiv) teoretic aveti deja albina de iarna...+plus puietul care ecloziuoneaza deja e suficient

in cazul in care a fost cules intens atunci e problema ca trebuie sa se refaca(o parte din albina de rezerva a fost uzata in cules)...si e bine sa lasati maxim 2 saptamani stupii in pace dar acum suntem deja la o luna fata de ultimul cules ...de ce mai stimulam acum? ...reactivarea familiie..???

totul se intampla in valuri ...la momentele potrivite ...daca nu au avut hrana(li s a luat) cand aveau albina tanara si putere de refacere ...mai tarziu este egal cu zero....plus resurse aruncate aiurea....

albina de iarna se poate face si in iulie si inchizi lada pana la in martie....nu e data fixa august sau septembrie...
daca ai avut o perioada de abundenta ...sa fiti sigur ca imediat dupa acea perioada ai avut si o perioada de crestere la albinei de rezerva ...daca nu ati extras tot desigur :lol: ....adica ati stricat ritmul
apoi vine seceta si va plangeti ca nu e albina suficienta....si incep "hranirile"....
nu se face asa ...chiar daca rezultatele sunt aceptabile...resursele sunt aruncate +munca multa

tre sa iei mierea intrun moment in care albina da pe afara cand stupul e in apogeu si are albine in exces pe toate categoriile ...atunci ii poti da hraniri la maxim.....nu cand e in momentele grele cu structura desfigurata dupa un cules puternic ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 17 Aug 2025, 09:15

Balian scrie:"În noua situație, apicultorul nu trebuie doar să-și stăpânească perfect profesia, ci și să compenseze neajunsurile naturii. Apicultura de astăzi nu se mai bazează pe darurile naturii - ci pe perseverența și adaptabilitatea omului."
Am citit undeva și consider cā este o apreciere corectā a momentului. Poate nu numai a momentului. :)

daca mai raportati mult momentul de azi la momentele trecute...o sa ratati prezentu.....

din punct de vedere al apiculturii ca profesie ..s a ajuns la apogeu ...se intelege perfect albina si se poate exploata destul de bine..fara pierderi .....
dar din punct de vedere economic...apicultura nu mai este rentabila in zona europei ...din cauza importurilor ieftine.....

deci nu confundati cele doua chestii!!!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 17 Aug 2025, 09:27

iar se intra pe 3 rame si in iarna asta :lol: ...inca 2 ani asa si crescatorii de matci nu or sa mai aiba cui sa vanda marfa.... :lol:
si ute asa s a terminat s cu apicultura...
raman hobistii vesnici consumatori in pierdere ....si extrem de putini profesionisti...

in primul rand se pune problema daca esti productiv ...in apicultura ...adica faci miere si nu ai pierderi si nici cheltuieli....apoi se ia in calcul vanzarea ...
repet sunt doua lucruri.....separate!!!

intai inveti sa faci miere si incarci camara cu butoaie (ca nu se strica) apoi incepi sa inveti sa vinzi.....incerci pana le vinzi pe toate (butoaiele)....
mierea o sa aiba pret foarte bun in viitor odata cu declinul apicultorilor...branduirea si renumele este un atuu ...in urmatorii 5 ani...

cand o sa se ajunga pretul mierei la egal ..aprocx 50-70lei poliflora ma refer ca pret standard ...stiu ca sunt unii care dau asa...dar inca nu e putere de cumparare...ca dai cantitati mari la borcan.......urmeaza...!
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Aug 2025, 10:22

Acest an, precedat de o iarnā când sectorul a încasat mari pierderi și o primāvarā cu lipsā de salcâm a arātat ce condiții trebuie sā îndeplineascā sectorul pentru o majorare de preț la miere. Adicā dacā se menține nepāsarea autoritāților Europene de control sistemic la calitatea mierii, noi apicultorii trebuie sā producem mult mai puținā miere rezultat din întreținerea a mult mai puține familii de albine, Suntem obligați pentru rentabilizare sā transformām piața de ofertā în piațā de cerere. Grea încercare dacā nu imposibil.
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Aug 2025, 13:30

Balian scrie:Acest an, precedat de o iarnā când sectorul a încasat mari pierderi și o primāvarā cu lipsā de salcâm a arātat ce condiții trebuie sā îndeplineascā sectorul pentru o majorare de preț la miere. Adicā dacā se menține nepāsarea autoritāților Europene de control sistemic la calitatea mierii, noi apicultorii trebuie sā producem mult mai puținā miere rezultat din întreținerea a mult mai puține familii de albine, Suntem obligați pentru rentabilizare sā transformām piața de ofertā în piațā de cerere. Grea încercare dacā nu imposibil.
de aia nu mai vindeam eu miere....?? :lol:
avem libertate absoluta..marketing ...
cunostinte apicole peste masura...productii record ...pret bun la borcan.....si tot nu merge :lol:

atatea calcule si nu va da la socoteala profitul....daca vindeti odata 3 tone la o anumita persoana si cu pret bun sau schimbat toate calculelel....
piata este speculativa si tine mult de persoana care se ocupa de valorificare nu de marfa....poti vinde matci tip camila ...daca zici "ca sunt atent selectionate si de rasa" ai luat milionu :lol: ...chiar daca in ralitate sunt maidaneze....daca sunt peste medie = SUPER! :lol:
lumea a ramas ca pe vremuri ....un kg de branza pe un kg de carne si tot asa....
dar economia de azi este 50 % treaba facuta corect si 50 % specula.....

nu are nici o legatura daca nu sa facut salcam in europa cu pretul mondial al mierii......ati uitat ca se aduce apa potabila din asia ???...deci e mai ieftin de pus in bidoane si carat pana aici.....
dacv s a facut miere de salcfam record in nustiu de tarisoara?? si a acoperit toata cererea mondiala....???/...in situatia asta romania poate sa nu mai produca miere deloc ..pentru ca e in plus....
avantajul vostru a micilor producatori este ca pretul se marteste si vanzarea directa are sens....in felul asta cu 100 de stupi si metodologie buna orice Gheorghe(care are creier) poate scoate 24 de salarii...
yuonyuon

Mesajde Balian » 18 Aug 2025, 17:41

yuonyuon scrie:plantele dau nectar si polen...asa cum inmagazineaza miere ..lafel fac stocuri si de polen(pastura)....
in perioadele abundente ...isi fac rezerve de albina de iarna si totusi ...dumneata le dezvolti pe seceta din august.....
nu inteleg cum de nu intelegeti un mecanism simplu al naturii....

(Balian) În august nu fac nimic. Extrag la început de lună. Miere este mult mai mult cât trebuie, la siropuri nici nu mă gândesc că nu trebuie dat, albină am pentru care vreau să dau tot ce nu-i dă natura.
daca ultimul cules a fost mederat (nu intensiv) teoretic aveti deja albina de iarna...+plus puietul care ecloziuoneaza deja e suficient
(B) Ultimul cules nu este niciodată moderat. El este totdeauna intens, după care urmează deșertul și iarna.
in cazul in care a fost cules intens atunci e problema ca trebuie sa se refaca(o parte din albina de rezerva a fost uzata in cules)...si e bine sa lasati maxim 2 saptamani stupii in pace dar acum suntem deja la o luna fata de ultimul cules ...de ce mai stimulam acum? ...reactivarea familiie..???
(B) Pentru că vreau să mențin în activitate la relantiu. Nu este decembrie. Albina uzată la culesul intrens trebuie înlocuită și ”îngrășată” pentru iarnă.
totul se intampla in valuri ...la momentele potrivite ...daca nu au avut hrana(li s a luat) cand aveau albina tanara si putere de refacere ...mai tarziu este egal cu zero....plus resurse aruncate aiurea....
(B) Miere iau la momentul potrivit, care ar bloca tot spațiul dacă nu aș lua. Albina nici nu realizează că am extras cât de mult rămâne.
albina de iarna se poate face si in iulie si inchizi lada pana la in martie....nu e data fixa august sau septembrie...
(B) Culesul intens de fs care numai el dă peste 30-40kg este întotdeauna intens!
daca ai avut o perioada de abundenta ...sa fiti sigur ca imediat dupa acea perioada ai avut si o perioada de crestere la albinei de rezerva ...daca nu ati extras tot desigur :lol: ....adica ati stricat ritmul
(B) Dacă am extrage tot, ce am face cu mierea mulță? Am vinde la 9lei/kg? Mai bine las la ele.
apoi vine seceta si va plangeti ca nu e albina suficienta....si incep "hranirile"....
(B) Am albină suficientă, dacă nu ajut cu proteine ar rămâne multă și de nimic.
nu se face asa ...chiar daca rezultatele sunt aceptabile...resursele sunt aruncate +munca multa
(B) Chiar nu fac nimic. Ce muncă multă? Și de extras numai moderat că nu mai merită.
tre sa iei mierea intrun moment in care albina da pe afara cand stupul e in apogeu si are albine in exces pe toate categoriile ...atunci ii poti da hraniri la maxim.....nu cand e in momentele grele cu structura desfigurata dupa un cules puternic ...
(B) Am extras la sfârșitul lui iulie început de august înainte de terminarea culesului. Cine le dă spațiu, și eu le dau, nu există albină afară niciodată. Interiorul stupului este pentru albină, nu barba la urdiniș. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Aug 2025, 05:13

Dupa un cules...daca a avut spatiu si familia e sanatoasa.....are rezerve de miere si polen ...destule....

Cu aceste rezerve isi face sau reface stocul de albina de iarna....

Energia din miere si polen adunata in stup se tranfoma in albina de iarna...se converteste...ca la transformator...
E un proces care nu trebuie intrerupt...
In final cand albina de iarna e suficienta si sta straturi prin margini sau cat....nu mai e nevoie de stimulate sau hranire...poate fi si mama secetelor din sahara...famila e pusa la punct si trece 10 luni fara probleme in acea forma...

Care e logica daca dupa un cules intens mai e nevoie de hraniri suplimentare??

In cazul in care stupul nu era ok inainte de cules ...atunci inteleg ca acolo tre ajutat....

Parerea mea ca dupa ce au adunat doua caturii1/1...la fs...eu pot sa nu mai umblu prin stupi cu nimic...pentru ca au detoate...
In cazul in care s au blocat...atunci sigur nu au polen ...pentru ca nu au avut puiet larvar ...automat nici polen ...si nici loc pentru al depozita....si de aici..apar e lipsa de polen...dar in natura era la momentul culesului...

La stupii unde am pus rame pentru polen ( cu metodele rane inchise pe langa cuib)..au avut( ca l eam luat) ...cate 4 table de polen ...pe luna iulie....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 19 Aug 2025, 05:33

Stupii care au ajuns in situatia sa aiba mult larvar si nu au hrana ..( din cauza extractiilor)...acolo trebuie sustinuti....dar eu nu ajung in situatia asta...decat daca stupii sunt extrem de populati si pot procesa hrana si creste puietul in acelasi timp

Altfel este o prostie sa scoti mierra imediat si sa dai sirop...i ai facut la jumate instant....

E bine sa fie hrana adunata intai...sau hranit....si apoi lasat sa isi creasca albina de iarna....si sa nu mai hranim.iar. Pentru ca procesul e terminat....
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Aug 2025, 13:01

Stupii sunt pe plus.
Spor august 2025.jpg
Spor august 2025

Natura e moartā în jur. Nu gāsești un singur fir de floare. Am și intrare polen. E de neînțeles. M-am hotārât, iau probā din pāsturā și trimit la analizā la Cluj pentru identificare și apreciere grad de proteine. Sā vād, numai cantitate este sau și calitate. Poate în mare parte e de porumb cā atunci e clar, mai mult rāu face cât bine. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Aug 2025, 23:27

normal trebuia sa ai pastura in stupi la data asta ....nu? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Aug 2025, 09:34

yuonyuon scrie:normal trebuia sa ai pastura in stupi la data asta ....nu? :lol:

La mine nu este ceva obișnuit. Anul ăsta mai merge, dar nu știu de pe ce? Ultra Bee este pregătit. Nu pun, văd că este. Rămâne pentru la primăvara. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Aug 2025, 12:39

cei drept eu la roi ....am pus niste turte
...o galeata de miere de cires plus jumate de galeata de polen si am "oferit spre consum" :lol: ....ca sa pot sami vad de alte treburi....

roii orcum vor primii rame cu miere de la stupii mari ..ca nu am pretentii sa i hranesc si nici sa isi aduca ...treaba lor e sa intre pe 5 rame ..sau poate 6(adica familii) ...cine stie :lol:

in general la mine stupii sunt plini cu miere ...un cat 1/1 80 % plin si 2 rame cu pastura ...aproximativ 4 rame cu puiet daca nu si mai putin....

polen inca intra acceptabil....dar si ponta e in scadere ...aproximez ca la 1 septembrie ponta sa se opreasca...

nu vad viespii anu asta....e un an un pic atipic ...dar destul de bun.....
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Aug 2025, 12:52

Exact așa e și la mine. Viespi nu sunt. Am pus capcane și prind muște. :lol: Și eu la roi am pus turte. Mai am un rând de magazii (1/2) pe cuiburi pentru completat unde trebuie și srors. E lunā de vacanțe. Dacā am vândut miere suficientā. :)
Balian

Mesajde Liviu_SV » 22 Aug 2025, 11:07

Buna ziua!
Va rog să mă ajutați cu niste sfaturi legat de pregătirea pentru iernare. Locație, nordul Moldovei între Rădăuți și Gura Humorului.
Am transportat la floarea soarelului 5 familii cu rame 3/4. Unii din ei au rezerve suficiente pentru iarnă în C2 si puiet/păstură în C1 alții au menținut cuibul pe două corpuri si mierea au urcato în C3-C4 1/2.
Am hotărât ca cei ce au miere suficientă de la floare și coronițe din sezon cu tei/polifloră să nu îi mai necăjesc cu hrăniri. La cei ce au puiet pe 2 corpuri si rame mărginașe cu miere îi aștept să își organizeze ei cuibul, să mute miere de jos sus și să văd dacă va mai fi nevoie de completări, încă au C3 parțial cu miere necăpăcită de la floare. Albină este multă la ambele categorii. Familiile ce au fost acasă arată mai puțin bine ca cei deplasați la floare dar au resurse suficiente de polen. Până acum toamna hrăneam cu sirop de zahăr neinverti cu plante medicinale, au iernat foarte bine. As dori totuși să nu le mai dau zahăr. Am destulă miere de floarea soarelui de la cei 5 stupi duși la floare. Recomndați să completez rezerva de hrană la familiile ce nu au fost la floare și la roiuri cu miere de floarea soarelui? Cum ar fi mai bine să procedez, să o extrag și să o diluez cu apă și să le dau în hrănitor sau să le dau după difragmă descăpăcite ( sau etaj cu ramele albe peste cel ce va ierna să tragă ele miere din C3 în jos)?
Liviu_SV

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE