Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 02 Oct 2025, 19:17

Au mai fost discuții aici despre tipul stupinelor. Cine are peste câțiva stupi în îngrijire lucrează, într-o anumită măsură, în scop comercial, deci pentru vânzarea de produse apicole.
Fiecare alege din punctul lui de vedere produsul potrivit. Majoritatea poate fi reprezentată de miere, polen, material biologic sau multe altele. Dintre toate, mierea se pare produsul cel mai potrivit. Producția ei se poate concentra pe anumite perioade relativ fixe. Se poate mecaniza. Dacă prețurile ar fi relativ normale, vânzarea în vrac ar putea fi realizată fără prea mult efort, consum de timp și manoperă.
Polenul necesită colectare și preparare permanentă. Dacă se congelează, implică o cheltuială permanentă. Producerea de roiuri și mătci este o preocupare continuă de formare, păstrare și vânzare.
Eu mi-am ales producerea de miere, vânzarea la borcan, cumpărarea de mătci și vânzarea de unități care ar necesita schimbarea mătcii. În mod normal, orice stupină are o rată naturală de înmulțire. La mine, este de circa 30% anual, fără a influența producția de miere. Pentru păstrarea unui număr constant, vând familiile cele mai în vârstă. Astfel, scap de operația de schimbare a mătcilor și pot dezinfecta inventarul periodic, la fiecare 3 ani. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 05 Oct 2025, 07:31

Să vedeți pericolul furtișagului în această perioadă (octombrie).

Furtisag.jpg
Furtișag 10 octombrie 2019

S-a erupt în data de 10 octombrie 2019 ora 11. Înainte scădere ușoară permanentă specific perioadei de repaus. Prima zi spor 2 kg după care zilnic 1.5. În data de 14 am observat fenomenul pe diagramă. În stupină era forfotă mare. M-am uitat în ce direcție zbor albinele. Știam că la aceea dată și la aceea temperatură albina nu poate zbura prea departe. Cunosc bine zona și știu stupinele care mi sunt vecini. M-am dus în stupina gândită de mine, la o distanță de cca. 800m. Albinele lucrau sistematic. Luau stupii la rând. Două lăzi erau golite. Se apucau la al treilea. Urdinișele erau lăsate larg deschise. Eu le-am strâns la un cm și anunțam proprietarul, care în urmă m-a vinovățit că eu am deschis larg urdinișele. A doua zi s-a terminat furtișagul. (ce putea să spună :roll:) Stupina era una părăsită, neîngrijită, netratată de varroa, cu familii care mai erau în viață slăbite. O sursă de infectare și pradă pentru furtișag. O dovadă a infestării pe orizontală. :oops:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 11 Oct 2025, 09:25

Cum am scris, în octombrie scot toată mierea ce s-a adunat fs. Ea se adună mai mult în (C2). Nu prea este căpăcită și se acumulează în locul puietului care, la mijlocul lui octombrie, se termină. (dacă nu le dopăm cu siropuri!). Este o miere cu aromă specială, miros și gust specific. Culoarea este închisă.
Din această miere fac sortimentul polifloră de toamnă, amestecat 50% cu miere de fs. Se caută și se vinde foarte bine.
Am observat că, dacă o las în stup, în mare parte nefiind căpăcită și, din rezultatul analizei, conținând multe minerale, nu este chiar potrivită pentru hrana de iernare. Mai ales că se consumă în prima parte a iernii, când albinele nu ies la curățire. Să nu ne mirăm că la urmă ies șifonate din iernare. Așa arată:
Miere polifloră de toamnă.jpg
Miere polifloră de toamnă

Și așa arată familiile pe care doresc să le vând în primăvară:
Familii 2025 octombrie.jpg
Familiile pentru vănzare 2026
Balian

Mesajde Shrek » 12 Oct 2025, 11:12

Balian scrie:Cum am scris, în octombrie scot toată mierea ce s-a adunat fs.
......
Din această miere fac sortimentul polifloră de toamnă, amestecat 50% cu miere de fs. Se caută și se vinde foarte bine.....

Uneori, toamna tarziu când nu am ce face , extrag și eu sortimentul acesta de miere. Neavând plante tehnice ( fs), presupun ca este de fapt o miere de fructe.
Totuși, aceasta nu este destinata comercializării. Nu sunt eu cel mai corect om din lume dar, asa cum ai spus și dumneata, posibil sa mai aducă ceva din furtișag. Neștiind cu ce și cum au fost tratate albinele" victime", nu pot vinde ceva a carei proveniență nu este cunoscuta și nu pot garanta pentru ea. Dar repet este o părere strict personala.
Shrek

Mesajde Balian » 12 Oct 2025, 17:27

Așa cum am menționat, la începutul comercializării acestui sortiment, am trimis mierea la analiză, un procedeu obligatoriu, ca pentru orice miere. (Numai ca o paranteză: nu cred că putem garanta absolut nicio miere. Oricare poate fi, teoretic, afectată cu ceva. Alimentația omului, în general, nu este sigură.) Încercăm să facem cât mai bine, doar pentru liniștirea noastră și a clientului. Altfel, să fim realiști: trăim într-o lume nesigură, indiferent cât de multă grijă am avea. Din păcate. :)
Balian

Mesajde Balian » 16 Oct 2025, 20:44

Am un cântar cu care cântăresc toți stupii toamna.

20180313_130741.jpg
Cântar apreciere situație de toamna

Am o cifră stabilită, anume cât ar trebui să aibă gata pentru iernare un stup cu 3 corpuri și cât unul cu 2 corpuri. Trec apoi cifrele pe calculator să am un istoric multianual.
Inițial, această operațiune am făcut-o ca să depistez, fără să umblu în toți stupii, pe cei care au mâncare insuficientă. Analizând datele din trecut, am observat că majoritatea stupilor care aveau toamna greutate mare, primăvara roiau. Pentru protejarea puietului primăvara nu umblu decât rapid în corpul C3, deși ar putea fi blocat și în C2 cum am văzut anul ăsta. Acum merg la albine pregătit cu rame goale și cu full miere. Schinb din C2 tot ce conține miere cu rame goale ( de obicei rame mărginașe). În C3 schimb ce a avut puiet și nu este plin cu miere cu rame pline căpăcite. (e ușor de aflat, 2-3 rame din mijlocul corpului). Mai sunt evident și alte cauze, dar orice blocaj, duce simțitor primăvara spre stare de roire. Organizarea ramelor de cuib operez toamna în stare fără puiet nu primăvara când puietul ar putea fi afectat de temperatură.
Cântărind acum greutatea familiilor le pot forma mult mai uniforme. :)
Balian

Mesajde Balian » 20 Oct 2025, 13:10

Colectarea propolisului este responsabilitatea albinelor lucrătoare mai în vârstă. Această muncă necesită cunoștințe de zbor și de teren, care devin mai importante pe măsură ce albinele îmbătrânesc.
Dacă rata producției de propolis într-o colonie de albine scade semnificativ cu factori externi precum disponibilitatea unor surse adecvate de rășină și vremea, adică cel puțin 20 grade, aceasta poate indica: scăderea prematură (moartea) numărului de albine lucrătoare mai în vârstă, dintr-un anumit motiv. Acest fenomen poate fi adesea legat de:
-Varroa. Infecția cu viruși cauzat de infestare poate să slăbească albinele, și crește considerabil mortalitatea albinelor, în special în rândul albinelor de iarnă cu viață lungă sau al albinelor culegătoare (mai în vârstă).
- expunerea la pesticide (de exemplu, neonicotinoide): otrăvirea albinelor culegătoare pe câmp, ceea ce poate provoca o depopulare rapidă și masivă.
- matcă îmbătrânită care nu mai este capabilă să înlocuiască lucrătoarele moarte într-un ritm adecvat, ceea ce perturbă distribuția pe vârste.
În concluzie: Colectarea redusă de propolis poate fi un simptom al faptului că colonia nu are suficiente (sau sănătoase) albine culegătoare mai în vârstă pentru a-și îndeplini sarcina. Apicultorul ar trebui să considere acest lucru ca un avertisment și să investigheze posibilele cauze. :)
Balian

Mesajde unincepator » 25 Oct 2025, 19:43

Balian scrie:Colectarea propolisului este responsabilitatea albinelor lucrătoare mai în vârstă. Această muncă necesită cunoștințe de zbor și de teren, care devin mai importante pe măsură ce albinele îmbătrânesc.
Dacă rata producției de propolis într-o colonie de albine scade semnificativ cu factori externi precum disponibilitatea unor surse adecvate de rășină și vremea, adică cel puțin 20 grade, aceasta poate indica: scăderea prematură (moartea) numărului de albine lucrătoare mai în vârstă, dintr-un anumit motiv. Acest fenomen poate fi adesea legat de:
-Varroa. Infecția cu viruși cauzat de infestare poate să slăbească albinele, și crește considerabil mortalitatea albinelor, în special în rândul albinelor de iarnă cu viață lungă sau al albinelor culegătoare (mai în vârstă).
- expunerea la pesticide (de exemplu, neonicotinoide): otrăvirea albinelor culegătoare pe câmp, ceea ce poate provoca o depopulare rapidă și masivă.
- matcă îmbătrânită care nu mai este capabilă să înlocuiască lucrătoarele moarte într-un ritm adecvat, ceea ce perturbă distribuția pe vârste.
În concluzie: Colectarea redusă de propolis poate fi un simptom al faptului că colonia nu are suficiente (sau sănătoase) albine culegătoare mai în vârstă pentru a-și îndeplini sarcina. Apicultorul ar trebui să considere acest lucru ca un avertisment și să investigheze posibilele cauze. :)
Bunaseara,ce vreau sa intreb nu are legatura cu tema de maiinainte:Astazi m-am uitat la 3 stupi si la unul din ei am gasit pe rame portiuni capacite si necapacite dar pe necapacita multe celule sunt zaharisite,este bine.
unincepator

Mesajde Balian » 26 Oct 2025, 09:09

unincepator scrie:Bunaseara,ce vreau sa intreb nu are legatura cu tema de maiinainte:Astazi m-am uitat la 3 stupi si la unul din ei am gasit pe rame portiuni capacite si necapacite dar pe necapacita multe celule sunt zaharisite,este bine.

Depinde de mārimea cantitāții necāpācite. Dacā nu este cantirate însemnatā, puteți lāsa așa. Dacā sunt multe rame neacoperite de albine, mai scoateți din ele. De extras nu se mai poate. Lāsați în depozit și adāugați la familie primāvarā când albinele vor circula. :)
Balian

Mesajde unincepator » 26 Oct 2025, 18:02

Balian scrie:
unincepator scrie:Bunaseara,ce vreau sa intreb nu are legatura cu tema de maiinainte:Astazi m-am uitat la 3 stupi si la unul din ei am gasit pe rame portiuni capacite si necapacite dar pe necapacita multe celule sunt zaharisite,este bine.

Depinde de mārimea cantitāții necāpācite. Dacā nu este cantirate însemnatā, puteți lāsa așa. Dacā sunt multe rame neacoperite de albine, mai scoateți din ele. De extras nu se mai poate. Lāsați în depozit și adāugați la familie primāvarā când albinele vor circula. :)

Multumesc tare mult,nueste suprafata compacta si nici nu e mult.Multumesc.
unincepator

Mesajde Balian » 26 Oct 2025, 19:11

unincepator scrie: Multumesc tare mult, nu este suprafata compacta si nici nu e mult. Multumesc.

Suntem membri unui forum apicol. Nu știu dacă reușeșc să ajut pe unii. Dacă da, nu trebuie mulțumit. Ce găsim aici trebuie numai analizat, și dacă găsim ceva de folos ținem cont de el. :)
Balian

Mesajde Liviu_SV » 27 Oct 2025, 08:28

Balian scrie: Organizarea ramelor de cuib operez toamna în stare fără puiet nu primăvara când puietul ar putea fi afectat de temperatură.
Cântărind acum greutatea familiilor le pot forma mult mai uniforme. :)

Informație de mare preț, cu logică. Pe baza ei zilele trecute am mai trecut o dată printre rame.
Liviu_SV

Mesajde Balian » 27 Oct 2025, 19:35

Des primesc critică despre cântarul pe care am amintit. Zice că nu arată greutatea totală a stupului. Nici nu trebuie. :) Cifra de comparație contează față de madia actuală sau multianuală. Dacă arată puțin, acolo probabil este problemă, dar și dacă arată prea mult. Nici argumentul ca distribuția rezervelor nu este uniformă pe cele 4 laturi (cum cântarul măsoară numai întrun punct). La început am verificat și asta, nu sunt diferențe semnificative.
PS: cântărirea și compararea fiecărui stup (dacă sunt de formă, sistem și configurație asemănătoare!!!) este superioară modului dacă nu am face deloc sau am presupune că cifrele cântăririi a 1-2 stupi reprezintă imaginea generală a stupinei, presupunere fatal error părerea mea :)
Balian

Mesajde Balian » 29 Oct 2025, 14:50

Am avut nevoie de ceva polen să pot servi clienții. Eu nu colectez că la mine nu sunt perioade când să colectez. Am dat un anunț în grupul asociației unde suntem vreo 200 membri. Nu a răspuns nimeni. Un lucru rău și bun. Rău că nu ai posibilitate să colectezi și bun că și alții au înțeles realitatea. :)
Balian

Mesajde Balian » 30 Oct 2025, 18:45

A cam trecut perioada de furtișag care favorizează infestarea pe orizontală. Un tratament final contra varroa ar fi indicat să facem. Gradul de eficiență depinde de alegerea momentului potrivit. Cel mai important este să fie familia fără puiet. Momentan sunt. Dacă folosim Varachet Forte, temperatura ar fi indicat să fie peste 15 grade altfel am puitea avea pierderi. Dacă vrem să folosim AO picurat e bine o temperatură între 0-5grade, urmat de perioadă mai caldă să nu avem pierderi. Cu încălzirea asta care va urma riscăm însă să reapară puietul. Să cântărim șansele optime de reușită. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 02 Noi 2025, 13:55

Pentru a face un tratament eficient prin fumigatie in aceasta perioada e necesar sa fie aleasa o zi in care noaptea anterioara nu a avut temperaturi mai mici de 8 grade. La temperaturi mai mici multe familii vor avea albinele in ghem chiar daca ziua se ating temperaturi mai mari de 12 grade. Tratamentul trebuie facut seara.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE