Albina culegătoare pentru aceste două perioade începe să se formeze cu aproximativ 35 de zile înainte de înflorire, adică în martie, respectiv iunie. Din păcate, în aceste intervale, natura din jurul meu nu oferă un aport suficient de nectar și polen. Totuși, prin intervenții constante de-a lungul anilor, reușesc să asigur o populație de albine optimă, atât cantitativ, cât și calitativ.
În trecut, lăsam lucrurile în voia naturii. Rapița nu era o cultură atât de răspândită, însă astăzi a devenit culesul meu principal. Cele 35 de zile necesare înainte de înflorirea rapiței vor sosi peste o lună, moment care marchează startul perioadei active și necesitatea intervenției glucidice și proteice. Cu salcâmul va fi cum o vrea norocul, dar „demarajul” pentru el este asigurat de pomii fructiferi.
Al doilea cules major în zona mea este floarea-soarelui. Înainte de înflorirea acesteia, din lipsă de polen diversificat, albina aduna intens de pe spicul porumbului. Această sursă este însă săracă în proteine și, din păcate, adesea contaminată cu pesticide. Din acest motiv, dar și din cauza lipsei de resurse de la începutul lui iunie, familia începea să se depopuleze exact înainte de marele cules, iar producția era, evident, mult mai slabă.