Prima pagină TARGURI APICOLE SI INTALNIRI TARGURI SI EVENIMENTE APICOLE

Aceasta rubrica se vrea a fi un altfel de calendar apicol...adica unul scris de catre apicultori. Evenimente apicole, targuri de apicultura, simpozioane...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Simpozion franco-roman

Mesajde MyBees » 22 Iun 2011, 03:54

Simpozionul franco-roman Flora melifera si declinul albinelor
22 iunie in Agronomie, Bd. Marasti 59
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Re: Simpozion franco-roman

Mesajde adycnst » 23 Iun 2011, 21:42

cine a fost la eveniment!?...din ceea ce am auzit eu la radio, baietii astia cu tarlale imense au spus ca vor folosi specii de plante modificate genetic, vor folosi pesticide(chiar au recunoscut ca sunt daunatoare albinelor in timp) asa ca ne indruma pe noi apicultorii sa stam mai hais de culturile dumnealor...so...cine are mai multe informatii!?...
adycnst

Mesajde MyBees » 24 Iun 2011, 01:28

fie nu ai inteles bine de la radio, fie nu au inteles ei...
Legat de pesticide, intr-adevar, din cate am inteles, s-au emis pareri(si se fac studii si simulari) ca declinul familiilor(inclusiv temutul ccd) se poate datora pesticidelor. "Combinarii" mai multor pesticide(sau alti factori) care chiar daca separat nu sunt nocive, pot fi catastrofale cand sunt combinate.

Interesante lucruri s-au discutat, prezenta semnificativa. Nu am intalnit pe cineva cunoscut de pe forum.
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde adycnst » 24 Iun 2011, 15:56

pai spune si tu mai mult....:) ca eu vreau sa stiu! :)
adycnst

Mesajde lexa » 24 Iun 2011, 20:17

adycnst scrie:cine a fost la eveniment!?...din ceea ce am auzit eu la radio, baietii astia cu tarlale imense au spus ca vor folosi specii de plante modificate genetic, vor folosi pesticide(chiar au recunoscut ca sunt daunatoare albinelor in timp) asa ca ne indruma pe noi apicultorii sa stam mai hais de culturile dumnealor...so...cine are mai multe informatii!?...

Chiar asistam azi la o discutie intre un inginer agronom si un apicultor si inginerul spunea ca in ce priveste speciile de plante modificate genetic s-a cam atins scopul propus- plantele autopolenizante ( floarea soarelui de exemplu) nu mai secreta nectar decat 2 , maxim 3 zile ceea ce nu e bine deloc pentru productia de miere.
Mai spunea ca asta ar fi si o explicatie pentru comportamentul agresiv al albinelor din timpul culesului la floarea soarelui de anul trecut.
Viitorul nu suna bine deloc pentru apicultori in ce priveste floarea soarelui si in curand si rapita.
Chiar am cautat materiale despre soiurile autopolenizante si influenta lor asupra albinelor insa nu am prea gasit.
Ar fi foarte interesant daca cineva ar putea posta continutul studiilor prezentate la acest simpozion.
lexa

Mesajde MyBees » 24 Iun 2011, 21:20

Adi, e greu sa fac o sinteza a unei intregi zile, cu discursuri/prezentari mai mult sau mai putin interesante. La asemenea evenimente trebuie sa fii in sala...

Spiritul meu(excesiv de)critic a remarcat 2 lucruri:
Din vorbitori, singurii care si-au tinut prezentarea/discursul in pozitia ridicat au fost domnii Stefan Diaconescu - rector al USAMV, care folosind expresia "nobila ganganie" mi-a castigat pe deplin simpatia si dl. Gheorghe Valentin Roman(USAMV). Nu doresc sa critic ceilalti vorbitori, nu e simplu sa rezisti unei zile ci doar sa apreciez modul in care cei doi si-au onorat ascultatorii.

Al doilea lucru demn de remarcat(nu in sens pozitiv) este ca dupa pauza de pranz in sala au mai ramas doar francezii(dintre organizatori), gazdele pierzandu-se pe drum :))

Mai regret ca din cauza suprapunerii cu participarea la o sedinta Dna. Cristina Mateescu nu si-a mai tinut prezentarea "Flavonoizii din compozitia produselor apicole si rolul lor pentru sanatatea albinelor" subiect pe care il asteptam cu interes.
---
MyBees

Mesajde MyBees » 24 Iun 2011, 21:29

sare si piper:

In sala au fost prezenti si reprezentanti ai ambasadei Chinei la Bucuresti precum si reprezentanti ai asociatiei apicultorilor din Moldova(daca tot au batut atata drum, in locul organizatorilor le-as fi oferit ocazia sa spuna cateva cuvinte...)

Dl. Ioan Fetea, referindu-se la faptul ca piata este invadata de produse contrafacute: "Produsele apicole aduse din Argentina si din alte tari, imi scapa acum..."
La ceva timp am remarcat faptul ca reprezentantii chinezi nu mai erau prin sala. Nu stiu daca are, sau nu, vreo legatura :)

Tot Dl. Fetea a tinut sa precizeze ca dupa 2013 vor fi alocate fonduri semnificative si pentru cercetarea apicola, Doamne ajuta sa si foloseasca la ceva.
Ultima oară modificat de MyBees pe 24 Iun 2011, 21:46, modificat 1 dată în total.
---
MyBees

Mesajde MyBees » 24 Iun 2011, 21:43

Unul dintre vorbitori(din pacate nu mai retin numele. Dan Hotaran ?! ) a mentionat faptul ca "la export suntem obligati sa respectam foarte multe reguli, in schimb importul nu este reglementat". Fapt care bineinteles ca ar trebui sa se schimbe...

Gheorghe Valentin Roman: "Trebuie inversat raportul dintre cultivatorul de Floarea soarelui si apicultor"
---
MyBees

Mesajde MyBees » 24 Iun 2011, 21:55

Am mai retinut un lucru foarte important. Am tot citit pe forumuri diverse pareri, confoirm carora in Romania ar exista un excedent de baza melifera pe care oricum nu l-am putea valorifica.
Am fost surprins sa aflu ca rezultatul proiectului "stupas" arata ca avem o capacitate de suportabilitate negativa, cu alte cuvinte deficit de baza melifera la salcam si tei si avem excedent doar la Floarea soarelui si rapita(lucru care oricum nu ne ajuta foarte tare tinand cont de invazia soiurilor cu secretie limitata de nectar). Deficitul de la salcam si tei este reglat cumva prin faptul ca nu toti apicultorii se deplaseaza in pastoral la acestea... Raportul se refera la 2010.

Am mai inteles ca APIA ar detine o baza de date cu suprafetele cultivate, lucru deosebit de interesant daca ar fi si disponibila pentru consultare de catre apicultori.
---
MyBees

Mesajde MyBees » 25 Iun 2011, 01:42

A... era sa uit un lucru neplacut...

Unul din invitati a pus intrebarea in Franta hibridul Buckfast este acceptat?

Raspunsul a fost Da, este acceptat, ba chiar este foarte utilizat, dupa care a inceput o prelegere(un moment penibil, parerea mea) despre cat de lipsit de sens este conservarea raselor locale...
---
MyBees

Înapoi la TARGURI SI EVENIMENTE APICOLE