Discuția era, daca ti-ai dat seama, ca un partid anume, ( ar putea fi oricare de pe palierul politici), i-a alungat pe români din țară. 6 milioane, 8 milioane, Dumnezeu stie. Pe unii i-a fugarit cineva din țară și anume, justitia! In rest a fost opțiunea fiecaruia de a proba gustul amar al pâinii albe de afara! Unii din curiozitate, altii din spirit de aventura, altii pentru că au fost recrutați ( nu de servicii), si de ce nu, unii au plecat de sărăcie! Unii au răzbătut si s-au integrat, cu multă muncă și multe lacrimi. Alții se zbat inca in " saracia" de afara, iar cei ce spun că au fost alungați din țară sunt cel mai probabil, dezamagitii din diaspora. Adică nu s-au integrat deplin nici " acolo" dar nici nu revin in tara, din cauza sărăciei! Stiu aceste lucruri, la fel cum cunosc o mulțime de povești de succes si drame ale celor " de afara", pentru simplul fapt ca in aproape toate tarile din eu am fie câte o rudă ori un bun prieten! Iar în cercul meu de prieteni au fost ori inca mai sunt de la directori de corporații până la boschetari din Londra, Viena ori Paris! Dar iti spun sincer, nici unul din cei care au o situație cel puțin conditie modestă ( job stabil, locuinta, masina/i), nu vrea sa se întoarcă în țară! Nici unul! Poate la pensie, dar nici atunci! Politicienii ii invinuim noi, cei rămași în țară, părinți ori bunici, care ne-am dori sa ii stim aici lângă noi, sa ii vedem mai des la noi la masa, sa te viziteze atunci când ești în spital, sa iti dea o cana de apa cand ajungi la neputinta, nu sa mori singur, uitat de lume, gasit după o lună....
Dar lor nu le putem spune asta! Au si asa destule griji.... Atunci scoatem de la naftalină sloganul puie msd, sau cine o mai urma, incercam sa dam vina pe unii sau altii, dar de fapt este soarta. Sau de-o mai fi! Asa ca înainte de a lua de bun "sloganu'", venit pe fb sau cand intri pe net, gândește ca sunt softuri care stiu ce vrei tu sa auzi, în funcție de ce asculta el pe telefonul tau. Daca discuți cu prietenii despre masini, vei primi reclame cu bmw x6, daca discuți despre psd, vei primi articole cu puie msd! Daca discuți cu prietenii despre ...femei, o sa primesti mesaje de la soție! Hai pa!