Balian scrie:5rame scrie:...Nu trebuie lasata regina sa insamanteze suprafete mari intr-o perioada foarte scurta !...
Aici mă gândesc cum se realizează asta în practică.
O să-ți povestesc eu la anu treaba asta pe MER.
Balian scrie:5rame scrie:...Nu trebuie lasata regina sa insamanteze suprafete mari intr-o perioada foarte scurta !...
Aici mă gândesc cum se realizează asta în practică.
cristi_vidican scrie:Într-un an....
Doar că la acea rapiță, el a făcut 300 de kg, eu 800....
El a venit cu stupii slăbiți din iarnă și, spre fericirea lui, n-a avut probleme cu roirea.
Shrek scrie: În rest, privind prin gard, vedem ca ii tii partea ( nu este un lucru rau), lui Jonny nost! Nu ca ar avea nevoie, dar nu inteleg ( si nici inainte), de ce vânzătorii de regine promit însușiri pe care clientul le cere iar apoi, cand cumpărătorul il trage de mana ( nene, roieste in draci si bk-ul in unele zone din tara), negustorul da vina pe stupar: du-te bah ca nu stii tu sa lucri cu ele!
Shrek scrie:Acum o intrebare si pentru Jonny nost: ce ai dom'le cu bietele regine de vrei sa le chinui cu însemnarea artificială? Dumitale ti-ar conveni sa-ti indese cineva o tulumba in dos pe motiv că nu poți sa faci copiii...blonzi ( am dat un exemplu aleatoriu)? Nu ar fi mai bine sa lăsăm natura sa isi urmeze drumul ei, fără să o " poluam" noi cu tot felul de experimente , in numele unor avantaje efemere? Intreb si eu?
Shrek scrie:Precizez inca de acum ca nu am absolut nimic de împărțit sau reproșat lui Jonny nost. Aici a apărut subiectul si, daca ne permite mai chibitam oleacă, daca nu , taie!
Deci sa revenim! La începutul anilor 90, s-a adus în țară rasa holstein, ca alternativa la " baltatele" si " brunele" noastre ca nah, blânde, lapte mult, viței care cresc repede, ce mai, masini de făcut bani. La început au adus material seminal. Nu prea a mers. Metisii nu se ridicau la nivelul speranțelor. Viței prea mari, probleme la fatari. Apoi s-au importat junici originale. Ceva mai bine, dar tot nu se ridicau la nivelul așteptărilor ( si banilor ceruti, evident). Apoi au importat si tehnologia creșterii vitelor holstein, cu tot tacâmul, tratamente, testări, vaccinuri, stimulente, hormoni, si nu in ultimul rand, hrana dedicată. Țăranii autohtoni din zona de deal sau montana, care si pe vremea lui ceasca, cresteau cateva vite si duceau lapte la " laptarie", au ajuns la concluzia ca cheltuiala pentru a obține producții mari de lapte, slab calitativ, nu se justifică, astfel ca multi au renunțat si s-au întors la " vitele" autohtone. Doar ca au trebuit importate si acestea, pentru ca nu mai existau exemplare cât de cât " curate" din punct de vedere genetic . Asta , după ce au pierdut tinerețea făcând încercări sau punând botu' la reclama cu ciocolată milka.
Cam acelaș lucru se va întâmpla și cu albinele din rase " importate"! Ele se pretează la tehnologii intensive, specializate anume pe producție de miere sau producție de polen sau pentru multiplicare. In nici un caz, o singură rasa, hibrid, , variație, f0, ori cum i se mai spune, va avea cumulate toate calitățile. Pentru cei ce fac stuparit hobby, este important sa stie ca inclusiv " insamantarea artificiala" este tot o păcăleală ( poate nu sigur, doar probabil), la fel ca " împerechere controlata" f0, s.a.md. pentru simplul motiv ca la noi nu poate exista o statie izolata de restul lumii, la distante apreciabile, care sa excludă orice contaminare genetică cu trantori externi ( exista roiuri sălbatice, sau câte un vecin curios ce aduce si el câțiva stupi ). Ca sa nu mai vorbesc despre asa zise importuri de material seminal pentru regine. Albina autohtona, carpatina sau cum s-o numi ea, va avea de suferit, pentru simplul motiv ca trantorii proveniți din asazise " rase importate", sunt niste ciurucuri nedefinite, care poarta chei genetice de cele mai multe ori fara valoare, vor polua si mai mult , stricand si bruma de albina....dacica! Dar se pare ca la anul, găselniță va fi, inseminarea artificială, la fel ca f0. Balta are peste!
Shrek scrie:Pentru cei ce fac stuparit hobby, este important sa stie ca inclusiv " insamantarea artificiala" este tot o păcăleală ( poate nu sigur, doar probabil), la fel ca " împerechere controlata" f0, s.a.md. pentru simplul motiv ca la noi nu poate exista o statie izolata de restul lumii, la distante apreciabile, care sa excludă orice contaminare genetică cu trantori externi ( exista roiuri sălbatice, sau câte un vecin curios ce aduce si el câțiva stupi ).
ce inseamna sa ai o varsta...icepi sa vezi istoria cum se repeta.....Shrek scrie:Precizez inca de acum ca nu am absolut nimic de împărțit sau reproșat lui Jonny nost. Aici a apărut subiectul si, daca ne permite mai chibitam oleacă, daca nu , taie!
Deci sa revenim! La începutul anilor 90, s-a adus în țară rasa holstein, ca alternativa la " baltatele" si " brunele" noastre ca nah, blânde, lapte mult, viței care cresc repede, ce mai, masini de făcut bani. La început au adus material seminal. Nu prea a mers. Metisii nu se ridicau la nivelul speranțelor. Viței prea mari, probleme la fatari. Apoi s-au importat junici originale. Ceva mai bine, dar tot nu se ridicau la nivelul așteptărilor ( si banilor ceruti, evident). Apoi au importat si tehnologia creșterii vitelor holstein, cu tot tacâmul, tratamente, testări, vaccinuri, stimulente, hormoni, si nu in ultimul rand, hrana dedicată. Țăranii autohtoni din zona de deal sau montana, care si pe vremea lui ceasca, cresteau cateva vite si duceau lapte la " laptarie", au ajuns la concluzia ca cheltuiala pentru a obține producții mari de lapte, slab calitativ, nu se justifică, astfel ca multi au renunțat si s-au întors la " vitele" autohtone. Doar ca au trebuit importate si acestea, pentru ca nu mai existau exemplare cât de cât " curate" din punct de vedere genetic . Asta , după ce au pierdut tinerețea făcând încercări sau punând botu' la reclama cu ciocolată milka.
Cam acelaș lucru se va întâmpla și cu albinele din rase " importate"! Ele se pretează la tehnologii intensive, specializate anume pe producție de miere sau producție de polen sau pentru multiplicare. In nici un caz, o singură rasa, hibrid, , variație, f0, ori cum i se mai spune, va avea cumulate toate calitățile. Pentru cei ce fac stuparit hobby, este important sa stie ca inclusiv " insamantarea artificiala" este tot o păcăleală ( poate nu sigur, doar probabil), la fel ca " împerechere controlata" f0, s.a.md. pentru simplul motiv ca la noi nu poate exista o statie izolata de restul lumii, la distante apreciabile, care sa excludă orice contaminare genetică cu trantori externi ( exista roiuri sălbatice, sau câte un vecin curios ce aduce si el câțiva stupi ). Ca sa nu mai vorbesc despre asa zise importuri de material seminal pentru regine. Albina autohtona, carpatina sau cum s-o numi ea, va avea de suferit, pentru simplul motiv ca trantorii proveniți din asazise " rase importate", sunt niste ciurucuri nedefinite, care poarta chei genetice de cele mai multe ori fara valoare, vor polua si mai mult , stricand si bruma de albina....dacica! Dar se pare ca la anul, găselniță va fi, inseminarea artificială, la fel ca f0. Balta are peste!
yuonyuon scrie:bK a fost si va ramane o schema de afacere....odata cu valul mare de apicultori incepatori (care a fost) au aparut si multe "afaceri auxiliare"...care vor pierii odata cu "pinguinii"...(sau cum e termenul)...asa ca jonny bate fieru cat e cald ...(orcum doar noi mai scriem pe forum.....deci nu afecteaza businessul..)
shrek bine punctat ..la vinclu
Shrek scrie:Am presupus ca inseminarea artificială, inseamna folosirea unui material seminal ( nu stiu daca de la trantori ii spune tot asa) de proveniență controlata, de regulă de la exemplare " de elita", cu scopul de a reproduce la urmasi niste trăsături vizibile la " donator" si gazda! Gresesc? Daca da, corectează-mă! Din cate stiu eu ( nu am educație genetica) , folosirea insamantarilor( inseminarilor), se face cu scopul de a obține urmasi cat mai apropiați de original. Acelaș lucru il urmăresc si cei ce se ocupa cu " statii de imperechere" izolate ( asa spun ei). Pe de altă parte se încearcă evitarea consangvinizarii.
Asadar, la inseminarea artificială, cine garantează calitatea materialului? Fie ca este importat din sursa sigura ( mint de rup), sau " muls" la fata locului?
Intotdeauna am apreciat abilitățile dumitale de negustor! Nota maxima ( chiar nu glumesc)! Dar hai sa spunem oamenilor, viitori clienti , tot adevărul. Adica sansa de a obtine regine de calitate premium, este la fel de probabila ca la sase din patruzeci si noua. Omisiunea informației, este un fel de minciună elaborata!
PS. Din cate vad eu, încerci să abandonezi apicultura. Asta se intampla cand devii profesor.......
Balian scrie:Nici nu prea înțeleg. Dacă cumpăr un motan siamez, nu-i convine
vecinului care are o corcitură de pisică că-i va ieși pui cu păr lung?
pai daca iese pisica cu paru portocaliu ...inseamna ca e buckfastjonny_it scrie:Balian scrie:Nici nu prea înțeleg. Dacă cumpăr un motan siamez, nu-i convine
vecinului care are o corcitură de pisică că-i va ieși pui cu păr lung?
Si mai grav este daca iese pisica cu parul portocaliu.![]()
Oamenilor le fie frica de ce nu inteleg, valabil in apicultura si nu numai.
yuonyuon scrie:pai daca iese pisica cu paru portocaliu ...inseamna ca e buckfast
Înapoi la VANZARI - CUMPARARI MATERIAL BIOLOGIC
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori