Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albine agitate

Mesajde zahcat » 02 Mar 2015, 20:00

Dragi colegi va rog sa ma ajutati cu un sfat.Azi,la primul zbor de curatire,am observat la mai multi stupi ca albinele au ros ziarele de pe podisoare si au iesit intre capace si podisoare.De asemenea,cam multa agitatie la respectivii stupi.Am desfacut doi dintre ei.La unul nu am gasit puiet(posibil lipsa matca),hrana suficienta,iar al doilea cu puiet dar f putina hrana.
Cateva sfaturi,pareri ar fi binevenite.
Multumesc anticipat.
zahcat

Re: Albine agitate

Mesajde Mircea_63 » 02 Mar 2015, 20:25

Ce poti sa iti dai seama fara sa deschizi: agitatie la urdinis, albine care umbla pe fata stupului, stau in grup in loc sa-si ia zborul la munca si sa vina inapoi direct, nu aduce niciuna polen... acolo nu ai matca.
Daca mai ridici si podisorul si stupul vuieste (plang albinele), acelasi lucru. Fara matca.

Agitatia de care spui poate fi si un inceput de furtisag. Parerea mea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 02 Mar 2015, 21:13

La primul daca albinele stateau cu fundul in sus si bateau din aripi, aveau un comprtament plangacios, era semn ca nu aveau matca. La al doilea, ia masuri urgente de completare a hranei, ca altfel il vei pierde foarte curand. Acum mor stupii cel mai repede din lipsa de hrana, mai ales pe fondul a 1-2 saptamani reci, cand au nevoie sa si incalzeasca puietul suplimentar.
jenica67

Mesajde cucubau » 03 Mar 2015, 09:57

zahcat scrie:Dragi colegi va rog sa ma ajutati cu un sfat.Azi,la primul zbor de curatire,am observat la mai multi stupi ca albinele au ros ziarele de pe podisoare si au iesit intre capace si podisoare.De asemenea,cam multa agitatie la respectivii stupi.Am desfacut doi dintre ei.La unul nu am gasit puiet(posibil lipsa matca),hrana suficienta,iar al doilea cu puiet dar f putina hrana.
Cateva sfaturi,pareri ar fi binevenite.
Multumesc anticipat.

Parerea mea , rugaminte ,nu dati cu parul!
Variante :
1 albinele la stupii care au ros ziarul din partea superioara , asa am inteles probabil au consumat rezervele de miere au ajuns in partea superioara si au ros ziarul . Intodeauna albinele rod hartie , lemn putred sau chiar polistiren .
2 odata creata posibilitatea de acces in stup prin alta parte decat prin urdinis
albinele au ros ziarele de pe podisoare si au iesit intre capace si podisoare
agitatia devine foarte mare intrucat odata cu zborul de curatire exista si posibilitatea de furtisag .
3 La familiile de albine ramase fara hrana nu poate exista puiet intrucat matca inceteaza in totalitate ponta si chiar de ar fi existat ceva puiet inainte de incetarea pontei , albinele in lipsa hranei isi canibalizeaza propriul puiet .
........
cucubau

Mesajde zahcat » 03 Mar 2015, 10:50

La cel fara hrana am intevenit cu o rama cu miere si pastura in momentul in care am constatat deficitul de hrana.Oricum toate fam. au primit mancare de la inceputul lui feb.Di pacate ma confrunt si cu umezeala la o parte dintre ei.Cutiile sun noi,facute din lemn nu tocmai uscat si gandesc ca si aceasta ar fi o cauza.Totusi este primul an cand intalnesc situatia asta.
zahcat

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE