Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 21 Iun 2026, 22:34

greseala nr 1 e in primavara prea multe rame la ouat deodata

2. lipsa spatiului(orium nu mai conteaza daca ai facut o pe prima)
3 acum sacrificarea celor trei rame de puiet..si dereglarea familiie prin infometare(dupa extractie)
4 care o sa fie catastrofala dupa FS ..cand se ia tot si se pune sirop ...imediat dupa extractie....(adica nu i se da sansa sa se refaca)
5 si ultima... ca nu sa intelege nimic si pun bazele in tratamente si doamne ajuta...
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Iun 2026, 06:06

yuonyuon scrie:greseala nr 1 e in primavara prea multe rame la ouat deodata

2. lipsa spatiului(orium nu mai conteaza daca ai facut o pe prima)
3 acum sacrificarea celor trei rame de puiet..si dereglarea familiie prin infometare(dupa extractie)
4 care o sa fie catastrofala dupa FS ..cand se ia tot si se pune sirop ...imediat dupa extractie....(adica nu i se da sansa sa se refaca)
5 si ultima... ca nu sa intelege nimic si pun bazele in tratamente si doamne ajuta...

De ce sunt situații în care se prăbușesc familiile puternice după un cules intens? Sincer, eu nu prea mă confrunt cu acest simptom. Părerea mea o concluzionez din practica a ultimilor 15 de ani de când sunt pe MER. Uitându-mă la stupine în general, pot deduce ce configurare au în stup:
1.un corp de 1/1 pentru cuib, eventual o gratie Hanemann și o magazie (sau cel mult două magazii de 1/2). Fatal error, părerea mea.
Am mai scris aici că un corp de 1/1 (cu 10 rame), având în jur de 50 de litri, nu este un volum suficient pentru un cuib, ca să nu mai vorbesc de două magazii de 1/2 (tot cam vreo 50 de litri).Ce se poate întâmpla la un cules intens? Magazia de jos de peste gratie, se încarcă repede, iar cuibul familiei începe să blocheze de miere. Nefiind loc pentru puiet ( în cules mare puietul și așa este neglijat) după 3 săptămâni urmează colapsul. După salcâm, această greșeală se mai poate remedia, pentru că suntem încă în avânt, înainte de solstițiul de vară (21 iunie). Nu la fel stau lucrurile după floarea-soarelui, în august. Atunci zarurile sunt aruncate, iar familia va intra în iarnă cu populație puțină.
2. după floarea-soarelui nu se mai lasă magazie pe familie, motiv ca mâncarea adusă sau siropul dat să fie depozitat în spațiul potrivit iernării. Alt fatal error! În august, un spațiu de 50 de litri nu are cum să fie de ajuns și pentru puiet, și pentru albine, și pentru mierea de iernare.Bineînțeles dacă acea familie este familie.
Eu propun mereu ca gratia să fie luată după floarea-soarelui și să fie lăsată o magazie de 1/2 peste cuib. Ultima magazie în umplere de la fs, astfel, ar fi loc pentru tot ce am înșirat mai sus și s-ar intra în iarnă cu magazia de miere pe familie.Cuibul rămânând cuib. Asta ajută și în primăvară, când dezvoltarea se va produce automat, fără intervenții.
Lumea, însă, este obsedată de microclimă, de parcă stupul ar fi o casă de locuit pentru oameni. E una alt fatal error, părerea mea. Cu magazie pe cuib albina se va restrânge singură dacă trebuie (bineînțeles, dacă există populație suficientă) și se va extinde când are nevoie de loc – trebuie doar să i se lase spațiu. Eu așa văd și practic apicultura. Și funcționează ”ȘI” așa! Nu spun că singura modalitate! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde crisandp2 » 22 Iun 2026, 20:26

Buna seara,
ce parere aveti despre performantele dlui din imagine ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_W_O5daRHE
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 22 Iun 2026, 21:05

"un cuib de 1/1 nu e deajuns pentru cuib...."....
la mine ajung si 4 rame de puiet pentru 20 de rame dadant cu miere.... :lol:

mai departe nu mai comentez nimic ... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 22 Iun 2026, 21:07

crisandp2 scrie:Buna seara,
daca aia au fost roii pe 3 rame ...imagineazati cum arata familiile care au iernat pe 7 rame :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 22 Iun 2026, 21:11

yuonyuon scrie:"un cuib de 1/1 nu e deajuns pentru cuib...."....

am uitat sa intreb ...ce sa ajunga???
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Iun 2026, 21:19

crisandp2 scrie:Buna seara,

M-ați pus pe muncă grea. Filmul are cca. 24 de minute, dar este f greu de parcurs. E o stupină normală, nimic deosebit. Stupina despre care vorbește domnul, evident nu merită efortul de muncă. Dacă media zonei respective este așa, atunci treaba este și mai gravă. Părerea mea la prima vedere și cât se vede, cu mai mult spațiu și această stupină ar fi putut avea rezultat mai bun. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 22 Iun 2026, 21:20

yuonyuon scrie:
yuonyuon scrie:"un cuib de 1/1 nu e deajuns pentru cuib...."....

am uitat sa intreb ...ce sa ajunga???

Încercați o matcă carnica și veți vedea. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Iun 2026, 21:34

nu mi trebuie botci in stupi :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Iun 2026, 21:38

yuonyuon scrie:nu mi trebuie botci in stupi :lol: :lol:

O matcă are un pachet de caractere care se reflectă la întreaga familie. Capitolul ”botcă” este numai o moleculă din gama întreagă. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Iun 2026, 21:47

matcile bune oua prea mult si eu nu pot pune al 3 lea cat 1/1 .... daca il pun ...nu il mai dau jos.... :D

mie imi trebuie matci moderate ...si 2 caturi pline (1/1) ...lucrez in serie...

am catva ani buni in care nu mai fac stupi "giganti"....nu i mai suport....

vreau doar stupi "educati" care muncesc la program ....norma fixa ...salariu mic si usor de gestionat...
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Iun 2026, 21:54

La un cules lung rezolvarea spațiului se poate rezolva cu mișcarea continuā a corpurilor cu o extracție continuā.
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Iun 2026, 22:20

Balian scrie:La un cules lung rezolvarea spațiului se poate rezolva cu mișcarea continuā a corpurilor cu o extracție continuā.
la data asta am deja de ceva timp 2 caturi 1/1 ..si incepe poliflora apoi tei...si FS....un cat tre sa il iau in perioada teiului si sa pun altu....cam asa a fost mereu....
la 4-5 rame de puiet nu am albina chiar asa sa urce si in al 3 cat...1/1....
anu asta am cuiburile pe 6 rame ...cea de la scandura are si polen (sau avea...depinde)
tre sa ajung la stupi ca am cam lipsit ....botci nu am sa gasesc din pacate....
ce ma intereseaza este polenul....acolo e atentia...acolo daca e polen ..merge moara ....daca nu ...s a luat curentu.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Iun 2026, 06:02

Cu caturi de 1/1 nu e de jucat. Acolo ajungi ușor în plafonare. La un cules bun pe MER e potrivit maxim 3 caturi. Așa, vorbim de aproximativ aceeași înălțime cu 3 corpuri suprapuse de 1/1 de la rapiță până la fs, în regim automat: jos peste gratie un corp gol și luat unul de sus. Un corp full-full cu miere (la 1/2) are 20kg miere. Când iau are 12-15kg plus tara de 6kg, total are în jur de 20kg.
Nu trebuie lăsat (ca în filmul colegului) să fie ramele căpăcite. Mierea de rapiță este cea mai sensibilă la umiditate. Albina este lacomă, fără spațiu încarcă celula și poate să căpăcească înainte ca umiditatea să fie potrivită. Chiar în acest an mi-am demonstrat cu analiză de laborator că mierea extrasă din faguri f puțin căpăcite poate avea umiditate chiar mică. Astfel extracția poate deveni continuă, și prin gestionarea cu puține caturi, funcționează. Bineînțeles cu întreruperi.
PS: în caz de pană de curent :D , polenul dat în rame (cum e pe poză) este uscat și măcinat? Cum funcționează? Albina lasă așa în celulă sau îl ia și prelucrează? Nu se strică în timp?
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Iun 2026, 07:19

polenul din rama il consuma lafel ca si polenul adus de ele in rama.......
o rama de genu din poza nu sta mai mult de 2 sapt....o gasesc consumata...

polenul il colectez primavara si pun la pungi/saci..la congelator...apoi pun in rame cu un spaclu....
ramele de genu le dau la roi....si prin august ..depinde de situatie....

primavara este exces de polen.....cel putin o luna...

nu te gandii ca acel polen ramane in rame si mucegaieste sau nu mai stiu eu ce...e consumat rapid

eu am doua goluri de polen ....care afecteaza daca inmultesc(altfel stupii de baza au detoate)....unu e acum dupa salcam si altu e dupa 10 august ....cand e zero...o perioada si apoi se raceste ....si gata ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Iun 2026, 10:41

Sunt perfect deacord cu ce ați scris în această ultimă postare. Spun avantajul și nepotrivirea pentru mine:
- am și eu exact acele două perioade sărace proteic despre care ași scris
- eu am dat turtă proteică făcută de mine până acum, despre care am citit că nu este chiar potrivită pentru că va fi luată de albina adultă care se alimentează numai cu nectar/miere din care cauză nu mai are enzime să prelucreze proteina, deci nicicum nu-i face bine
- cu metoda d-voastră poate!? va fi selectată albina care îl consumă, deci poate!? va fi preluată de albina doică care are mare nevoie de proteine, tot timpul sezonului mai ales la pregătire pentru iernare
Nepotrivirea, nu spun dezavantaj (!): colectarea de polen este un capitol sensibil:
- de lene nu prea colectează lumea :oops:
- mulți nu au inventarul necesar colectării
- eu știu ce înseamnă colectare, înainte de 89 era la mare practică (trebuie golit zilnic sertarul!! altfel poate să fermenteze la căldură)
- am putea cumpăra, dar situația actuală în care mă aflu probabil se izvorea, chiar din acestă experiență, (nu am avut cum să dezinfectez polenul cumpărat, și am încasat nota :cry: )
Totuși metoda descrisă este cât se poate de logică și ingenioasă. M-a pus serios pe gânduri. Mulțumesc! :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE