yuonyuon scrie:greseala nr 1 e in primavara prea multe rame la ouat deodata
2. lipsa spatiului(orium nu mai conteaza daca ai facut o pe prima)
3 acum sacrificarea celor trei rame de puiet..si dereglarea familiie prin infometare(dupa extractie)
4 care o sa fie catastrofala dupa FS ..cand se ia tot si se pune sirop ...imediat dupa extractie....(adica nu i se da sansa sa se refaca)
5 si ultima... ca nu sa intelege nimic si pun bazele in tratamente si doamne ajuta...
De ce sunt situații în care se prăbușesc familiile puternice după un cules intens? Sincer, eu nu prea mă confrunt cu acest simptom. Părerea mea o concluzionez din practica a ultimilor 15 de ani de când sunt pe MER. Uitându-mă la stupine în general, pot deduce ce configurare au în stup:
1.un corp de 1/1 pentru cuib, eventual o gratie Hanemann și o magazie (sau cel mult două magazii de 1/2). Fatal error, părerea mea.
Am mai scris aici că un corp de 1/1 (cu 10 rame), având în jur de 50 de litri, nu este un volum suficient pentru un cuib, ca să nu mai vorbesc de două magazii de 1/2 (tot cam vreo 50 de litri).Ce se poate întâmpla la un cules intens? Magazia de jos de peste gratie, se încarcă repede, iar cuibul familiei începe să blocheze de miere. Nefiind loc pentru puiet ( în cules mare puietul și așa este neglijat) după 3 săptămâni urmează colapsul. După salcâm, această greșeală se mai poate remedia, pentru că suntem încă în avânt, înainte de solstițiul de vară (21 iunie). Nu la fel stau lucrurile după floarea-soarelui, în august. Atunci zarurile sunt aruncate, iar familia va intra în iarnă cu populație puțină.
2. după floarea-soarelui nu se mai lasă magazie pe familie, motiv ca mâncarea adusă sau siropul dat să fie depozitat în spațiul potrivit iernării. Alt fatal error! În august, un spațiu de 50 de litri nu are cum să fie de ajuns și pentru puiet, și pentru albine, și pentru mierea de iernare.Bineînțeles dacă acea familie este familie.
Eu propun mereu ca gratia să fie luată după floarea-soarelui și să fie lăsată o magazie de 1/2 peste cuib. Ultima magazie în umplere de la fs, astfel, ar fi loc pentru tot ce am înșirat mai sus și s-ar intra în iarnă cu magazia de miere pe familie.Cuibul rămânând cuib. Asta ajută și în primăvară, când dezvoltarea se va produce automat, fără intervenții.
Lumea, însă, este obsedată de microclimă, de parcă stupul ar fi o casă de locuit pentru oameni. E una alt fatal error, părerea mea. Cu magazie pe cuib albina se va restrânge singură dacă trebuie (bineînțeles, dacă există populație suficientă) și se va extinde când are nevoie de loc – trebuie doar să i se lase spațiu. Eu așa văd și practic apicultura. Și funcționează ”ȘI” așa! Nu spun că singura modalitate!

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.