Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: vesti de la procesatori

Mesajde dorindafi » 26 Iul 2011, 21:59

Bambucha scrie:Pretul il face piata! Punct.
Daca se vrea mai mult trebuie asociatii! Ca peste tot in agricultura.

asha este , numai ca peste tot in agricultura samsarii fac pretzurile :!:
dorindafi

Mesajde LUCIAN AVRAM » 26 Iul 2011, 22:00

Bambucha scrie:Pretul il face piata! Punct.
Daca se vrea mai mult trebuie asociatii! Ca peste tot in agricultura.

asa este pretul il face PIATA , dar cand aceasta piata este condusa si manipulata de o mana de procesatori , procesatori care inainte de a incepe extractia se consulta intre ei ce pret sa ofere apicultorilor , ............... parca asta se cheama MONOPOL ! :x , SI NU STIU CAT ESTE DE CORECT PENTRU NOI ! :(
LUCIAN AVRAM

Mesajde lexa » 26 Iul 2011, 22:24

Domnilor , e buna ideea asta cu ,,las-o acolo ca nu e perisabila,, dar daca-r fi cateva sute de kile acolo . Noi, de cativa ani de zile nu reusim sa vindem de acasa prin diverse retele de distribuitori ( cunostinte, rude , vecini, etc) mai mult de 1400- 1500 kg si atunci ce sa facem cu restul? O dam procesatorilor din motivul ca o putem preda de pe camp fara sa mai platim masina sa o transportam acasa la 350 km . Nu fac pledoarie pentru procesatori pentru ca anul asta ne-au ars la pret insa daca am fi platit un camion la 700 km si am fi facut diferenta la pret am fi ajuns cam tot pe acolo.
Cat despre ideea de a vinde in magazine sau in piete stiu din propria experienta ca oamenii consumatori de miere nu au incredere in mierea din magazin sau piata si nici eu personal nu am incredere . Poate ca exista si oameni de buna credinta care vand miere adevarata in magazine sau piete dar sunt si ceilalti care vand apiinvert cu aroma de salcam sau alte siropuri cu denumire frumoasa de miere si din cauza celor din urma increderea populatiei a scazut.
lexa

Mesajde Bambucha » 26 Iul 2011, 22:43

LUCIAN AVRAM scrie: se cheama MONOPOL ! :x , SI NU STIU CAT ESTE DE CORECT PENTRU NOI ! :(

Stiu Lucian ca nu e corect! Se cheama cartel, insa asta domneste peste tot, de la piata de petrol, fonduri d pensii pana la ceva si mai grav medicamente subventionate de stat... (statul plateste din banii nostri firme producatoare private care-si stabilesc singure marja de profit, de ne-ar lua pe toti cu ameteala daca am sti).

Singura contramoneda este excluderea intermediarilor prin asocierea producatorilor, ce-si vor reglementa singuri piata (mai ales de afara) in functie de cerere-oferta adevarata. Sa vanda ei miere chinezeasca si glucoza industriala in romanica daca asta se cere aici.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Liviu Began » 26 Iul 2011, 23:28

Cred c-ar trebui sa luam exemplu de la agriculorii farncezi. Sunt constituiti in asociatii si cand nu le convine ceva ies in starda cu catei, purcei si chiar cu tractoare de balega pe care le deversau in stada in fata Ministerului Agriculturii (asta acu cativa ani), in momentul in care statul isi batea joc de ei sau emitea un act normativ discriminatopriu sau impotriva conceptiilor lor despre agricultura, subventiera cazul) etc.
Eu nu spun ca trebuie sa iesim in strada, insa, o idee, propunere (luati-o cum vreti) ar fi:
- constituirea de asociatii - si NU ma refer la cele existente in fiecare judet care numai interesele noastre nu le promoveaza - (in prima faza) sau organizatii de reali apicultori - producatori- apicoli la nivel de judet sau regiuni care sa "faca legea" (si chiar sper sa intelegeti ghilimelele) in judetul sau zona respectiva privind politica pretului in primul rand;
- odata infiintata asociatia, organizatia, etc, se pot cumpara la comun echipamentele minim necesare pentru procesarea mierii astfel incat marii procesatori sa simta ca apare o concurenta, evident toti producatorii constituiti in asociatie , livrand mierea catre asociatie care aceasta o va vinde impartind profitul raportat la cantitatea livratga de catre fiecare membru. :D Stiu ca suna de parca ar fi o cooperativa dar pe undeva cam asa ar fi.
Opinia mea este ca trebuie plecat de la INTERESUL COMUN al apicultorilor. Acesta in opinia mea este :
- ca munca depusa in stupina sa se reflecte in profitul pe fiecare an;
- nu mai trebuie sa depinda de cartelul, monopolul, procesatorilor;
- recastigarea increderii populatiei in producatorul real sau asociatia din care face parte, caci mierea se vinde sub eticheta "asociatia apicultorilor din judetul brasov" spre exemplu, deci clientii vor intelege care sunt direct producatori si lor le vor aduce eventuali reclamatii si nu vor arunca anatema pe toti apicultorii cinstiti care-si fac treaba, astfel cum s-a intamplat acum cateva luni cand s-a dat stirea la Protv cu mierea contrafacuta de catre marii procesatori, din supermarketuri.

Cred ca acesta ar trebui sa fie unele din scopurile noastre comune care sa ne duca la a ne impune punctele de vedere in primul rand in fata populatiei neincrezatoare. De aceea cred eu ca asa cum erau anumite posturi mai sus, am ajuns sa vindem mierea prin intermediul rudelor prioetenilor cunostintelor. Pt ca populatia si-a pierdut inbcrederea in noi. Si ne miram ca procesatorii fac ce vor ??? Ii doare undeva pt ca din punctul lor de vedere sunt multumiti cu resturile si porcariile care le vand in supermarketuri si pe care le cumpara mai mult cei din restaurante, pensiuni sau carciumi, pt micul dejun.
Cred ca (folosind exemplul de mai sus) daca o organizatie constituita in jud Brasov, daca ar avea un laborator propriu de analiza (nu cred ca este chiar atat de costisitoare aparatura si reactivii) si ar scrie pe eticheta produselor apicole compozitia reala a mierii si faptul ca mierea calit6ativ este garantata de catre asociatie s-ar recastiga increderea oamenilor. Trebuie sa recunoastem ca datorita retetei lui Tatoiu a fost ceva vanzare anii trecuti dar din ce am observat chiar si atunci tinctura de propolis si laptisorul de matca se cumpara (si stiti la ce preturi) mai mult din magazinele naturiste.
Hai ca ma opresc aici caci nu vreau sa va plictisesc. Oricum ar fi mult de discutat pe tema asta si nu vreau sa va plicitsesc.
Era doar o parere.
Miere-n cat si bani in portofel va doresc !!!

"Unde-s doi puterea creste
Procesatorului nu-i sporeste" :lol: :lol: :lol:
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde XXL » 29 Iul 2011, 22:15

ce se intampla acum
este din cauza lipsei contractelor de achizitie dintre apicultor si procesator
si din lipsa grupurilor de producatori care sa negocieze pretul pt o cantitate cat mai mare
...si mai arata ceva...ca marja de profit in apicultura face ca
nu putini sa dea mierea si cu 7 lei
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde jiji » 30 Iul 2011, 09:16

lupu albinelor a scris un pamflet nemaipomenit pe subiectul mierea si polenul de la plante modificate genetic ce a determinat o scadere a pretului mierii
topicul pt cine nu stie este cu titlul pamflete de bruxel
jiji

Mesajde Bee Happy » 30 Iul 2011, 23:46

XXL scrie:...si mai arata ceva...ca marja de profit in apicultura face ca

Ce marja de profit sa mai fie, cand dai mierea cu 7 lei?! Faptul ca unii dau mierea cu 7 lei, arata ca in Romania, se mai face inca, agricultura de jur imprejur. Adica asa:

- Frumosi boi ai bade.
- Multumesc dumitale.
- Ce faci cu ei? Ca lapte nu dau.
- Lucru pamantul cu ei.
- Dar ce cultivi?
- Porumb.
- Si porumbul il vindeti?
- Nu, ca trebuie sa-l dau la boi, sa fie frumosi.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Liviu Began » 31 Iul 2011, 08:24

:( Trist dar adevarat
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde liviu1965 » 31 Iul 2011, 08:37

Pacat ca se aplica cam la tot ce inseamna agricultura.... multi sunt nemultumiti de raportul munca/profit.
Vorbesc de zona noastra, a Iasului.

Parerea mea este ca daca nu ne organizam........ peste 100 de ani tot subiectul asta il vom dezbate......
liviu1965

Mesajde bee - fun & crazy » 31 Iul 2011, 20:02

XXL scrie:ce se intampla acum
este din cauza lipsei contractelor de achizitie dintre apicultor si procesator
si din lipsa grupurilor de producatori care sa negocieze pretul pt o cantitate cat mai mare
...si mai arata ceva...ca marja de profit in apicultura face ca

contractul cu procesatorul... e o chestie de final a anului apicol
hai sa vedem cati au contracte de polenizare cu fermierii pe langa care stau si carora le fac polenizarea
Ce a trecut a disparut; ceea ce speri este absent; doar prezentul este al tau.
bee - fun & crazy

Mesajde ALBINEL 1984 » 31 Iul 2011, 20:17

nu cred ca are vreun stupar" palmas" contract incheiat cu vreun procesator,in schimb procesatorii au contracte cu parteneri externi, contracte cu clauze si termeni
ALBINEL 1984

Mesajde arnautu valentin » 31 Iul 2011, 22:15

e frumos sa nu dea nimeni miereala procesator!iar e bine sa o poti vinde si cu borcanu!dar sunt multi care din asta traiesc si sunt nevoiti sa o vanda!vorba lu moromete 'vand putin sa dau copilu la scoala!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde Ioan Guist » 01 Aug 2011, 03:11

sa lasam patima si sa incercam sa privim la rece.
Faptul ca procesatortii au oprit achizitiile in plina campanie este grav.
Este ca si cum eu si cu tine, stam pe loc si nu mergem la salcam (cu toate ca da bine)Nu mergem ca s anu cheltuim nimic fiinca oricum nu ne ia nimeni mierea.
Sa nu mai iei miere in campanie ( si procesatorii se mai bat pe volume), si sa fi nevoit s ao iei in extra sezon cand apicultorul e la gura sobei si i se rupe in 14, e grav.

Asta inseamna ca pisica cu nr 13 nu e in tara, ci la coana EUROPA.Astia de la noi, procesatorii castiga din adaos fin. Adaos pus la volum mare este un busines mai acatarii.Dar cu destule batai de cap.Ca vorbim de alimente.
Prosetatorii sunt raul ...bun.Ca nu avem unde vinde atatea tone.
Atazi, problema e Cucoana Eu.Ce-o fi zisa si ea saraca? Pai daca tot le dam bani...moca, apai aa le si luam marfa ...moca.

Procesatorii nu au contracte cu cei de afara.Aduna miere si o scot la vanzare.Ca de regula pe piata de miere sunt create afinitati si poteci, e drept.Dar nu e nimic batut in cuie.

Cred ca problema e lipsa de asociere si slaba capitalizare a stupinelor.
Ca ...ce s-ar intampla daca 80% din productie ar fi data la sopru? Sau la beci? Stiu un neamnt ce a tinut mierea de mana timp de 4 -5 ani.A dat-o la 12 euro cand s-a potrivit.40 de tone.
Da ...dar el are padurea lui. de la tata.El are piata lui de la bunicu.Are mai tot si sta la cotitura.
Noi ce avem?Las ca ne vine randul.!!
Stangeti din dinti si rupeti norma la munca.Ca vine si vremea noastra.
Toate cele bune
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde maximus » 01 Aug 2011, 13:18

din pacate romanul este sceptic la asociere, pentru ca a - ncercat si nu a avut rezultat.

problema e ca nu ideea de asociere este gresita, ci faptul ca nu se cunosc mecanismele care fac lucrurile sa mearga.

intr-o structura asociativa exista mecanisme care fac rotitele sa se-nvarta, mecanisme care prevad riscurile si anihileaza erorile cauzate de diferiti factori care ar compromite organizatia.

desigur, scepticismul este in defavoarea celui care ramane neintegrat.
esentialul in apicultura este sa lasam albinele libere...
maximus

Mesajde Adrian Galofteanu » 01 Aug 2011, 18:52

Mi-ati ridicat oleaca mingea la fileu si cu toate ca ma duc un pic in afara topicului va zic cum s-au asociat francezii aia la care am fost eu acu 2 ani.
Unul mai cu sange in instalatie dar si cu dor de munca a lucrat la stapan pana si-a facut 300 familii ale lui. Cand le-a avut a plecat pe drumul lui si s-a dus la banca. A zis bancii:
- Banca, asta sunt eu, stuparul X, am atatea familii sunt autorizat ca si stupar, mi-am facut si un SARL(srl-ul de la noi, cred) si vreau sa-mi dezvolt afacerea.
- Pai cum s-o dezvolti? l-a intrebat banca.
- Pai imi inchireiez o hala, imi cumpar inventar apicol calculat cam la 2000 familii(instalatii, masini de transport, etc). Dau sfoara in tara, printre apicultori ca uite ce am facut eu si daca vrei sa lucrezi cu mine vii cu cati stupi ai(care raman ai tai) dar ii lucram impreuna cu totul(transport, instalatii, depozitare, etc) pus la dispozitie de catre firma. Asta inseamna ca facem impreuna programul de lucru si lucram stupii in echipa si dupa program de comun stabilit..... Mierea care o scoti de la stupii tai e a ta dar pentru fiecare kg de miere esti dator la firma "X" Euroi pe care ii platesti cand vinzi mierea.
Si asa a convins banca sa ii dea banii cu care si-a cumparat: 2 camionete, 2 camioane, 2 Bonapi(pt incarcat-descarcat stupi), inventar apicol divers si a inchiriat si hala+teren.
Acu 2 ani erau 5 apicultori si aveau cam 1200 familii. Vreo 480 erau a investitorului si ceilalti 4 aveau restul. Am inteles ca anul asta se apropie de 2000.

Nu e usor! E greu, este foarte greu dar se poate! Sa nu credeti ca era "lapte si miere" in aceasta asociere. Exista tensiuni, exista neintelegeri dar ... eu nu stiu nici o afacere care sa mearga de la sine.....din contra stiu "n" afaceri care daca nu le impingi de sa-ti rupi carca, nu merg!

Sa auzim de bine!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE