Cred c-ar trebui sa luam exemplu de la agriculorii farncezi. Sunt constituiti in asociatii si cand nu le convine ceva ies in starda cu catei, purcei si chiar cu tractoare de balega pe care le deversau in stada in fata Ministerului Agriculturii (asta acu cativa ani), in momentul in care statul isi batea joc de ei sau emitea un act normativ discriminatopriu sau impotriva conceptiilor lor despre agricultura, subventiera cazul) etc.
Eu nu spun ca trebuie sa iesim in strada, insa, o idee, propunere (luati-o cum vreti) ar fi:
- constituirea de asociatii - si NU ma refer la cele existente in fiecare judet care numai interesele noastre nu le promoveaza - (in prima faza) sau organizatii de reali apicultori - producatori- apicoli la nivel de judet sau regiuni care sa "faca legea" (si chiar sper sa intelegeti ghilimelele) in judetul sau zona respectiva
privind politica pretului in primul rand;
- odata infiintata asociatia, organizatia, etc, se pot cumpara la comun echipamentele minim necesare pentru procesarea mierii astfel incat marii procesatori sa simta ca apare o concurenta, evident toti producatorii constituiti in asociatie , livrand mierea catre asociatie care aceasta o va vinde impartind profitul raportat la cantitatea livratga de catre fiecare membru.

Stiu ca suna de parca ar fi o cooperativa dar pe undeva cam asa ar fi.
Opinia mea este ca trebuie plecat de la INTERESUL COMUN al apicultorilor. Acesta in opinia mea este :
- ca munca depusa in stupina sa se reflecte in profitul pe fiecare an;
- nu mai trebuie sa depinda de cartelul, monopolul, procesatorilor;
- recastigarea increderii populatiei in producatorul real sau asociatia din care face parte, caci mierea se vinde sub eticheta "asociatia apicultorilor din judetul brasov" spre exemplu, deci clientii vor intelege care sunt direct producatori si lor le vor aduce eventuali reclamatii si nu vor arunca anatema pe toti apicultorii cinstiti care-si fac treaba, astfel cum s-a intamplat acum cateva luni cand s-a dat stirea la Protv cu mierea contrafacuta de catre marii procesatori, din supermarketuri.
Cred ca acesta ar trebui sa fie unele din scopurile noastre comune care sa ne duca la a ne impune punctele de vedere in primul rand in fata populatiei neincrezatoare. De aceea cred eu ca asa cum erau anumite posturi mai sus, am ajuns sa vindem mierea prin intermediul rudelor prioetenilor cunostintelor. Pt ca populatia si-a pierdut inbcrederea in noi. Si ne miram ca procesatorii fac ce vor ??? Ii doare undeva pt ca din punctul lor de vedere sunt multumiti cu resturile si porcariile care le vand in supermarketuri si pe care le cumpara mai mult cei din restaurante, pensiuni sau carciumi, pt micul dejun.
Cred ca (folosind exemplul de mai sus) daca o organizatie constituita in jud Brasov, daca ar avea un laborator propriu de analiza (nu cred ca este chiar atat de costisitoare aparatura si reactivii) si ar scrie pe eticheta produselor apicole compozitia reala a mierii si faptul ca mierea calit6ativ este garantata de catre asociatie s-ar recastiga increderea oamenilor. Trebuie sa recunoastem ca datorita retetei lui Tatoiu a fost ceva vanzare anii trecuti dar din ce am observat chiar si atunci tinctura de propolis si laptisorul de matca se cumpara (si stiti la ce preturi) mai mult din magazinele naturiste.
Hai ca ma opresc aici caci nu vreau sa va plictisesc. Oricum ar fi mult de discutat pe tema asta si nu vreau sa va plicitsesc.
Era doar o parere.
Miere-n cat si bani in portofel va doresc !!!
"Unde-s doi puterea creste
Procesatorului nu-i sporeste"