Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde indy_smd » 25 Feb 2012, 20:09

nu ai cum sa ai numai stupi puternici mai sunt si slabi cand ai peste suta si mai ai si servici nu ai cum sa faci unificari si toate cele :D
indy_smd

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2012, 21:40

Am citit tot topicul cap-coada pe nerasuflate, toate discutiile off topic au hazul lor si chiar se pot trage ceva invataturi printre randuri.
2011-2012 este intr-adevar o iarna grea, ce seamana cu multe ierni ai anilor 90' unde aveam zile si saptamani in sir temperaturi de -15, -20 de grade, cu zapada cat casa.
Stupii mei ME ieseau bine merci din iarna si salcamul din anii respectivi era de exceptie, spre deosebire de ani cu ierni mai blande in care nu mergea nimic.

Personal nu cred ca apicultura a primit marea lovitura in aceasta iarna, cel putin nu acolo unde au fost lasate suficiente resurse de hrana de buna calitate. Si as accentua de calitate in conditiile in care toamna trecuta a fost groaznic de secetoasa, unde dadeam cu pusca sa vad o floare, sa vad ceva bobite de polen... "urmarea a ceea ce este, este urmarea aceea ce a fost".

In cele 3 vizite facute iarna asta la stupina (una in decembrie, una in ianuarie si una in februarie) am constatat 2 mortalitati. Culmea e ca nu au murit de foame! Se depopulasera masiv inca din decembrie. Stupii ii am ME majoritatea si acum 1 saptamana au trebuit sa fie dezgropati de sub zapada de 2 m.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde badguy_goodguy » 28 Feb 2012, 03:27

Ma bag si eu in discutie... cei din poliuretan ...ditamai plasa pe fund..tras sita mai bine de jumate afara... au iesit super faini din iarna si cu foarte putina miere consumata.
Cei in stupi de lemn ... au iesit dar mult mai prost, foarte multa albina moarte. Din 19 s-a dus 3 ... unul a ramas fara matca, unul fara mancare, altii au murit cu 3 rame pline de miere sub bot.
Multe albine moarte in cei de lemn ...si ziceti ca cei cu sita anti varoua consuma mai mult?

Nici eu nu stiu ce sa mai cred
badguy_goodguy

Mesajde Ioan Guist » 28 Feb 2012, 06:28

Bambucha scrie:Am citit tot topicul cap-coada pe nerasuflate, toate discutiile off topic au hazul lor si chiar se pot trage ceva invataturi printre randuri.
2011-2012 este intr-adevar o iarna grea, ce seamana cu multe ierni ai anilor 90' unde aveam zile si saptamani in sir temperaturi de -15, -20 de grade, cu zapada cat casa.
Stupii mei ME ieseau bine merci din iarna si salcamul din anii respectivi era de exceptie, spre deosebire de ani cu ierni mai blande in care nu mergea nimic.

Personal nu cred ca apicultura a primit marea lovitura in aceasta iarna, cel putin nu acolo unde au fost lasate suficiente resurse de hrana de buna calitate. Si as accentua de calitate in conditiile in care toamna trecuta a fost groaznic de secetoasa, unde dadeam cu pusca sa vad o floare, sa vad ceva bobite de polen... "urmarea a ceea ce este, este urmarea aceea ce a fost".

In cele 3 vizite facute iarna asta la stupina (una in decembrie, una in ianuarie si una in februarie) am constatat 2 mortalitati. Culmea e ca nu au murit de foame! Se depopulasera masiv inca din decembrie. Stupii ii am ME majoritatea si acum 1 saptamana au trebuit sa fie dezgropati de sub zapada de 2 m.

Interesant ce spui .Eu nu cunosc apicultura din acei ani.Nu am acest...istoric.Stiu doar ca in anii cu albina putina este multa miere.Si viceversa.In anii cu albina multa , stupi dezvoltati, ciuciu miere.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Bambucha » 28 Feb 2012, 11:07

92-93 iarna grea, eram copil la liceu. Imi aduc aminte ca au fost inchise si scolile. Afara -15 grade si batea un vant de ingheta sangele in tine. La stupi am dat de vreo 3,4 ori zapada de peste un metru. Atunci ii tineam foarte aproape de pamant, pur si simplu pe niste caramizi. Stupii au iesit slabuti din iarna, insa si-au revenit incredibil si asta fara rapita (nu existau culturile de acum, rar gaseai 10 ha la un loc, deci mai mult pierdere de vreme). La final de sezon 1 tona din 10 stupi (parca sunt in sevraj si acum) salcam 1 Giurgiu: 17 kg medie. salcam 2 arges 21 kg medie. tei 25 kg si fs spre 40. Daca as fi mutat la s3 se mai putea extrage un pic, insa atunci nu aveam logistica si posibilitatile de acum.
Iernarea o faceam exclusiv pe miere de salcam, dupa experientele neplacute pe fs la 3 luni de iarna fara zbor.
95-96 sau 96-97 nu mai stiu exact, la fel iarna grea si lunga cu multa multa zapada, ma saturasem pur si simplu de atata zapada. Salcamul iarasi a fost un vis, in special doiul, miroseau dealurile inca din pitesti.
85-86 nu aveam stupi, insa cel de la care am primit virusul imi spunea ca nu a putut sa ajunga la ei deloc in iarna.I-au murit 3 din 20. Pe vremea lui Ceasca cand ningea 1 metru 2 se inchidea pur si simplu totul. Ca pe vremea lui Stefan cel Mare, exact ca in evul mediu. Anul a fost iarasi ceva de exceptie!
De atunci mi-a ramas aceasta imagine in minte, vom trai si vom vedea daca se va confirma inca o data.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde valentin » 28 Feb 2012, 20:25

daca recititi din postarile din anii anteriori veti vedea ca mortalitatea din acest an nu este esita din comun .Au murit din cauza stuparilor care n-au asigurat hrana suficienta,tratamentele din toamnasi mai ales inpachetarea pentru iarna.iarna asta a tinut 1luna,daca incepea in decembrie si se sfirsea la jumatatea lu martie fara zbor de curatire ,atunci puteam sa ne vaietam.este o vorba Romaneasca cind iarna este grea,anu este bun.belsug :P
valentin

Mesajde FLORINELU » 28 Feb 2012, 22:08

am fost la stupina saptamana trecuta.fiind cald,vineri si sambata,am verificat rapid toti stupii.a fost prima data cand am ridicat capacele la lazi dupa 1 decembrie 2011.spre bucuria mea traiau toti,dar am gasit 3 cam slabi,pe care va trebui sa-i unific cu prima ocazie si cat mai repede. 2 nu mai aveau nimic de mancare,iar la 2 intrasera soarecii. nu stiu cum,dar nu au facut paguba prea mare.
dupa mine bilantul este bun pana acuma,dar urmeaza luna cea mai grea,martie,cand se pierd cei mai multi stupi,si sant sigur ca nici eu nu voi scapa. om trai si om vedea.
mult noroc tuturor apicultorilor.
concluzia mea este ca iarna nu a fost grea pentru apicultura.
FLORINELU

Mesajde cristi_vidican » 29 Feb 2012, 09:16

valentin scrie:daca recititi din postarile din anii anteriori veti vedea ca mortalitatea din acest an nu este esita din comun .Au murit din cauza stuparilor care n-au asigurat hrana suficienta,tratamentele din toamnasi mai ales inpachetarea pentru iarna.iarna asta a tinut 1luna,daca incepea in decembrie si se sfirsea la jumatatea lu martie fara zbor de curatire ,atunci puteam sa ne vaietam.este o vorba Romaneasca cind iarna este grea,anu este bun.belsug :P

Iarna asta a fost totusi mai deosebita, in sensul ca am avut un decembrie si un ianuarie mai caldut, dupa care un februarie foarte rece. Daca ianuarie era mai rece, nu cred ca erau probleme. La mine, unele matci au inceput ponta in ianuarie, apoi a venit februarie si acea palma de puiet s-a intretinut cu costuri mai ridicate. Daca era frig si in ianuarie, probabil ca matca amana depunerea puietului, o prindea frigul din feb si era ceva mai bine.
Asadar, probleme iarna sunt cina avem un decembrie, ianuarie mai caldut si apoi vine marele frig, asa cum a fost anul acesta
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kamy » 29 Feb 2012, 09:40

nicoleta.berbece scrie:bine,bine...
si care au murit?cele care au iernat pe fund clasic?

[quote][
cand li se gata mancarea tipul de fund n-are nika de spus.la fel nici lada nici materialu din care e facuta cu atat mai putin ramele!
kamy

Mesajde vali123 » 29 Feb 2012, 10:08

am sa pun un link unde se compara eficienta stuplui Layens cu Dadant,concluziile le trageti singuri.http://www.agir.ro/buletine/767.pdf .Nu am lucrat dar mi-ar placea ideea unui Layens.Bravo domnule Bunka continua cu studiul asupra Layensului Si concluziile poate ni le impartasesti si noua!
vali123

Mesajde catalin.profiri » 29 Feb 2012, 10:36

eu am 2 necunoscute.
1. Bunka spune la un moment dat ca a trait de pe urma a 60 de familii. Pe topicul cu rentabilitate se vorbeste de 150-2-300. Intrebarea mea: cat de bine a trait?
2. Aratati-mi un apicultor cu mai mult de 300 de familii care are exclusiv Layens. eventual face si pastoral.

Pana atunci... eu cred ca Layens-ul e ca Dacia. Toata lumea spune ca era buna ca o reparai cu o sarma si cu un patent. Dar toti au scapat de ea cu prima ocazie.
Asa... 1-2 stupi ca experiment, inteleg. inca 2 ca sa facem trafic pe forum... iar inteleg.
Dar mai mult.... :?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde catalin.profiri » 29 Feb 2012, 10:42

vali,
ma uit la pupe, trece pe mer.
ma uit la adi hodis, trece pe mer.
danielM trece pe mer.
is curios lucian avram si david nick cat mai rezista pe dadant.
nenea Valter parca si el trecea pe mer.
si cred ca lista poate continua...

hm... oare din asta nu poti trage concluziile singur?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde cristi_vidican » 29 Feb 2012, 11:15

catalin.profiri scrie:vali,
ma uit la pupe, trece pe mer.
ma uit la adi hodis, trece pe mer.
danielM trece pe mer.
is curios lucian avram si david nick cat mai rezista pe dadant.
nenea Valter parca si el trecea pe mer.
si cred ca lista poate continua...

hm... oare din asta nu poti trage concluziile singur?

Si eu am trecut pe MER. Pe mine m-ai uitat :lol: Glumesc! Nu ma baga in seama.
Stai asa ca nu-i asa, vorba lu Adi Hodis(Adi, asta cum se traduce in engleza, cum le-o zici?)
Adi Hodis nu mai trece pe MER. A trecut demult.
MER-ul e la moda. Unii trec pt eficientizare, altii trecem ca nu stiu sa lucram bine cu Dadant si atunci credem ca trecerea la MER ne va suplini lipsurile. Eu trec pe MER in special ca sa scap de friguri. Prin sfarsit de aprilie ma apuca niste friguri ca nu le mai fac fata. MER-ul te ajuta aici putin, daca stii ce si cum.
Pupemea trece pe MER, colegul lui, LC, de aceeasi seama cu el in ce priveste apicultura, nu vrea sa auda de MER. Cand am vorbit cu el (LC) la tel, mi-a zis despre Pupe: treaba lui, dar o sa vada el. Astept si eu sa vad ce o sa vada IG. El cam da tonul, ca astia cu moda de la Paris. Dar, sa nu uitam. Una e sa faci apicultura intensiva, altceva e sa vrei sa intri in iarna cu orice stup, chiar si pe 3 rame.
Daca ti-e mila de sa unifici in toamna sau in primavara (exceptand cei care acceseaza 112 (Nu va doresc sa sunati niciodata la nr asta) sau 141 si fac roi pe 3 rame in august ca vine controlul in toamna si trebuie numar(situatia nu e ipotetica e rupta din realitatea de anul trecut si nu la unul. Sa spuna L5S cati i-au cerut matci pe la sf de iulie si inceput de august sa faca roi)), asadar daca ti-e greu sa unifici, atunci sa nu treci pe MER niciodata. Sistemul acesta e pentru curajosi.
L-am intrebat nu demult pe unul dintre cei mai tari stupari din judetul meu. Are majoritatea pe MER, dar din ce am auzit are toate tipurile posibile de lazi. Il intreb ce parere are despre MER? Zice ca dupa parerea lui e cel mai prost sistem. Nu stiu daca m-a mintit sau a spus adevarul, dar nu cred sa ma fi mintit, nu avea de ce.
Dar, mai e o speranta. Nea Gica (of, of, cum te-ai dus! Asa mare nevoie am avea acum de mata in discutiile noastre. Parca suntem o familie fara tata) vroia si el anul acesta sa faca vreo 10 MER, ceea ce mai spune ceva. Nu 100, nu 1, ci 10.
Asadar, incercati toti MER-ul, ca, vorba lui nea Janese, sa puteti vorbi din experienta, nu din concluziile altora. Nea Jane, mai traiesc matcile alea blonde? Cat au papat in iarna? Cate rame cu puiet au?

Scuze ca numa pe langa subiect am vorbit, dar am avut chef de scris
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde stuparu 70 » 29 Feb 2012, 15:30

marian sima scrie:Am vazut Layens cu cat la cules la salcim e adevarat aveau si familii puternice dar au scos miere net superior fata de vestical si orizontal cu rama normala, cu o nedumerire am ramas acei apicultori toata ziua taiau la trintori,am impresia ca matcile nu le aveau de calitate sa fi fost aceasta operatiune facuta intentionat?Oameni au spus stupi au fost ajutati cu populatie si puiet din stupi care ii mai aveau acasa.

Uitasem.Care e marea lovitura pe care a primito apicultura in aceasta iarna?La mine sa dus un stup care a fost linga gard si o amarita de pisica a vecinilor sarea de pe gard pe stup si mai au pierit 2 roi din caza mea.
Giurgiuvene taiau botci nu trintori. Regini sigur nu aveau,ierau stupi 3 in 1
stuparu 70

Mesajde BUNKA » 29 Feb 2012, 23:13

eu am 2 necunoscute.
1. Bunka spune la un moment dat ca a trait de pe urma a 60 de familii. Pe topicul cu rentabilitate se vorbeste de 150-2-300. Intrebarea mea: cat de bine a trait?
2. Aratati-mi un apicultor cu mai mult de 300 de familii care are exclusiv Layens. eventual face si pastoral.

Pana atunci... eu cred ca Layens-ul e ca Dacia. Toata lumea spune ca era buna ca o reparai cu o sarma si cu un patent. Dar toti au scapat de ea cu prima ocazie.
Asa... 1-2 stupi ca experiment, inteleg. inca 2 ca sa facem trafic pe forum... iar inteleg.
Dar mai mult.... :?

Salut Catalin!
Daca faci 2-300 kg de polen la 60 lei/kg si mai faci si 1,5t de miere pe care daca le dai cu 18-20 de lei si mai faci si ceva tamplarie la modul 100 de lazi pe an, nu mai mult...ai de o acadea si de factura la telefon :)
Nu pot sa zic ca am facut mari investitii sau nu stiu ce mari realizari dar nu am suferit de lipsa de bani.
Sunt apicultori cu 200 de stupi orizontali la 20 r in stationar care traiesc doar din miere fara servici sau alte cele, depinde cat de multe vrei sa-ti permiti.
Sunt convins ca Layens merge si 200-300 bucati la fel ca orice alt tip de stup.
Eu am plecat usor de la ideea de a gasi un model de stup care sa-mi permita o iernare pe un spatiu inalt si redus la 30/30cm...mi-a picat layensul la indemana avand unul in curte, m-am mai gandit la Ware (principii) si am gasit apoi Roger Delon, un stup care se preteaza si la stationar si la pastoral...este rusul acela care are un fel de Delon dar cu rame de 10 cm inaltime..de aici incolo ma gandesc ce si cum fac.
Acum ma mai gandesc si la alte lucruri, sa elimin foitele de ceara definitiv, sa las albina pe faguri naturali, sa incep sa intretin albina cat mai natural, fara otravuri, fara siroape..pe miere etc, oricum e un concept la care apicultorii sunt fantastic de reticenti, n-o sa intru in polemici pe chestia asta, pur si simplu sunt foarte hotarat sa merg pe directia asta.
Voi merge cu siguranta pe un spatiu de 30/30cm, ramane sa ma gandesc bine la dimensiunea ramei avand in vedere ca o sa elimin foitele de ceara si probabil insarmarea..la insarmare inca nu sunt sigur..ma mai gandesc mai studiez. Rame voi folosi dar ramane de vazut exact felul in care vor trebui construite.
Mai raman de stabilit spatiile intre rame, se pare ca 32mm de la centru la centru, apoi spatiul intre lateralele ramelor si peretele corpului cred ca trebuie sa fie un spatiu cat mai mic pt ca albina in mod natural nu are nevoie de acel spatiu pt circulatia ei, acest spatiu trebuie sa permita doar extragerea ramei, fara a fi propolizata si fara a permite circulatia albinelor, apoi spatiul intre ramele de sus si cele de jos cred ca il voi reduce la 6-7mm..astea-s cateva idei la care ma gandesc.
Uite Catalin un material din multe altele care merita a fi citit aprofundat si luat in seama http://apiculturanaturala.blogspot.com/ ... urala.html Maximus e unul dintre colegii care au incercat celula naturala, probabil la el albina este in curs de regresie si varoa este stapanit in sezon destul de bine cu efecte benefice chiar in sezonul activ...e ca o insula de sanatate intr-o mare de boala, ne va fi greu probabil sa rezistam fara nici un fel de tratament, totusi calea pe care a ales-o el e cea corecta chiar daca este fortat de imprejurari ca odata pe an sa aplice un tratament.
Inca o chestie..el are stupi pe 8 rame ;) poate nu intamplator a redus suprafata corpului, si poate ca nu a redus-o suficient...merita cugetat INDELUNG!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Feb 2012, 23:41

Mai zic una..in urma a ceea ce am zis cu cateva pagini in urma un apicultor coleg cu noi, n-o sa-i dau numele m-a contactat pe privat si mi-a zis asa...incearca rama 30/27cm, ierneaza beton fara interventii absolut deloc in iarna, se dezvolta exploziv in primavara si produce in stationar 40-60kg miere.
R Delon are 310/215...deci ce foloseste baiatul este ceva mai mult decat rama R Delon pe inaltime, cu 5,5cm mai inalta...doua corpuri la iernare care au inaltimea totala de 54cm si o suprafata de aproximativ 30/30 ca in trunchiul de copac.... :!:
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE