Bambucha scrie:Am citit tot topicul cap-coada pe nerasuflate, toate discutiile off topic au hazul lor si chiar se pot trage ceva invataturi printre randuri.
2011-2012 este intr-adevar o iarna grea, ce seamana cu multe ierni ai anilor 90' unde aveam zile si saptamani in sir temperaturi de -15, -20 de grade, cu zapada cat casa.
Stupii mei ME ieseau bine merci din iarna si salcamul din anii respectivi era de exceptie, spre deosebire de ani cu ierni mai blande in care nu mergea nimic.
Personal nu cred ca apicultura a primit marea lovitura in aceasta iarna, cel putin nu acolo unde au fost lasate suficiente resurse de hrana de buna calitate. Si as accentua de calitate in conditiile in care toamna trecuta a fost groaznic de secetoasa, unde dadeam cu pusca sa vad o floare, sa vad ceva bobite de polen... "urmarea a ceea ce este, este urmarea aceea ce a fost".
In cele 3 vizite facute iarna asta la stupina (una in decembrie, una in ianuarie si una in februarie) am constatat 2 mortalitati. Culmea e ca nu au murit de foame! Se depopulasera masiv inca din decembrie. Stupii ii am ME majoritatea si acum 1 saptamana au trebuit sa fie dezgropati de sub zapada de 2 m.
valentin scrie:daca recititi din postarile din anii anteriori veti vedea ca mortalitatea din acest an nu este esita din comun .Au murit din cauza stuparilor care n-au asigurat hrana suficienta,tratamentele din toamnasi mai ales inpachetarea pentru iarna.iarna asta a tinut 1luna,daca incepea in decembrie si se sfirsea la jumatatea lu martie fara zbor de curatire ,atunci puteam sa ne vaietam.este o vorba Romaneasca cind iarna este grea,anu este bun.belsug
nicoleta.berbece scrie:bine,bine...
si care au murit?cele care au iernat pe fund clasic?
catalin.profiri scrie:vali,
ma uit la pupe, trece pe mer.
ma uit la adi hodis, trece pe mer.
danielM trece pe mer.
is curios lucian avram si david nick cat mai rezista pe dadant.
nenea Valter parca si el trecea pe mer.
si cred ca lista poate continua...
hm... oare din asta nu poti trage concluziile singur?
Giurgiuvene taiau botci nu trintori. Regini sigur nu aveau,ierau stupi 3 in 1marian sima scrie:Am vazut Layens cu cat la cules la salcim e adevarat aveau si familii puternice dar au scos miere net superior fata de vestical si orizontal cu rama normala, cu o nedumerire am ramas acei apicultori toata ziua taiau la trintori,am impresia ca matcile nu le aveau de calitate sa fi fost aceasta operatiune facuta intentionat?Oameni au spus stupi au fost ajutati cu populatie si puiet din stupi care ii mai aveau acasa.
Uitasem.Care e marea lovitura pe care a primito apicultura in aceasta iarna?La mine sa dus un stup care a fost linga gard si o amarita de pisica a vecinilor sarea de pe gard pe stup si mai au pierit 2 roi din caza mea.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 85 vizitatori