de TDI » 01 Sep 2013, 15:17
Eu luam in calcul o posibilitate teoretica. Situatia/posibilitatea de extractie a productiei totale de miere la ultimul cules, la FS - nu luam in calcul zonele favorizate, cu productie la faneata sau altele - in conditiile in care am extras 70-90% din cantitatea de miere existenta in stup (14-18 kg la o cantitate totala de 20 kg), in mod evident trebuie inlocuita cu sirop 2:1, 2.5:1(15-20 litri). Dar daca presupunem ca zona nu mai ofera un aport de polen suficient ce cantitate de hrana proteica trebuie oferita pentru pastrarea unei dezvoltari normale ale familiei. Chiar daca se extrage la "blana" cred ca sunt putine zonele in care albinele mai au cules 0, macar de intretinere - dar ... dupa cum povesteati dumneavoastra intr-una din postarile de mai sus... in cazul in care nu urmaresti in amanunt dezvoltarea familiei de albine, populatia, cantitatea de puiet ouat sau capacit respectiv necesarul de miere si polen, te poti trezi in primavara cu 2 stupi din 33.
P.S. Am extras o medie de 5kg miere la floarea soarelui lasand la fiecare stup o medie de 13 kg, din care familiile au consumat destul de mult. O sa completez pana la 12 kg minim(asta insemnad interventie 10-20 ianuarie cu turta) sau 16 kg caz in care interventia se amana pentru sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie.
Pentru mine este clara o cutuma. In apicultura nu exista retete fixe, cantitati fixe, evolutii ale familiilor de albine fixe - ci doar incadrate in parametri, ignorarea unora dintre ei poate duce la disparitia familiei de albine, respectiv - viabilitatea stupinei in anul urmator.
Un exemplu teoretic ar fi urmatorul, - dupa un 25 iulie - 1 septembrie secetos in care colonia regreseaza de la o medie de albina de 17 rame dadant blatt, la o medie de 10 rame dadant blatt cu o rezerva de 15-20 kg miere si pastura aferenta - urmeaza un septembrie calduros cu un cules sub cel de intretinere si o explozie a florilor, respectiv aport de polen triplat fata de august. Familia se dezvolta, oua 4 rame de puiet(cand ma refer la o rame de puiet, ma refer la 100% puiet - chiar daca puietul este depus pe 6, 7, etc rame, fac un calcul estimativ incercand sa anticipez populatia viitoare), respectiv un estimativ de 10-12 rame de albina la 1 octombrie. Cantitatea de hrana in stup e probabil sa scada la un maxim de 10 kg chiar mai putin (evident este posibila si situatia in care stupii duduie de miere, pastura si albina). Atunci care este situatia stupinei la 1 februarie fara nicio interventie la coloniile pe 4 rame(roi), 5 rame, 6 rame, 7 rame, 8 rame?
Va multumesc!