Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Concluzii ale anului apicol 2012-2013

Mesajde Ioan Guist » 01 Sep 2013, 09:18

cristi x scrie:"Nu o data pe forum, aruncam apelative de genul ...Cine face altfel e ...lacom,sarlatan, freier sau mai stiu eu cum.Cand de fapt , bine ar fi sa incercam sa intelegem ca apicultura se face in mai multe locatii, cu mai mult efeluri de rame sau lazi si mai ales de catre mai multe feluri de oameni."

bade ioane nu fi asa suparat. unii masoara mierea scoasa cu lingurita, unii cu polonicul, unii cu borcanul, .........si asa pana la cisterna.
la nivel de lingurita, vorba aia: ce am avut si ce am pierdut.
cand incepi sa traiesti la nivelul tau, incepi sa-ti mai faci si socoteli. :D

Cristi, ai dreptate si ...noi toti cunoastem bine asta.Dar totodata, noi toti vorbim-scriem si analizam pe cei ce nu fac precum "mine" ca fiind impotriva mea.
Astfel ca :
Stuparul de pastoral nu sta fix si este deci, dusmanul suprem al apicultorului din stationar.Clar?!
Cel de intensiv este opusul apicultorului grijuliu de hoby Si daca este opus se cheama ca nu e apicultor ci un individ fara simnturi sau aplecari apicole.Paria.
Conventionalul este sursa relelor pentru cei de la bio ,organic,eco, pur,domestos si Teide.

Mister Propers.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 01 Sep 2013, 09:20

andrei_calinescu scrie:"Intrebarea este cand scoatem, cand bagam, si mai ales de ce ?"

Intrebarea da, dar raspunsul?
Deci cand bagam, ca aici e baiul.
Detaliez: personal, anul trecut am completat incepand cu 5-10 august cu Apiinvert+Protofil.
Am sfarsit in jurul lui 15 sep.
Nu am fost multumit: depopulari mari, mortalitate.

Asadar putem nuanta putin? - te intreb personal, John

Atministrarea glucidelor este in stransa legatura cu proteina. Una fara alta da cu virgula.
Ioan Guist

Mesajde TDI » 01 Sep 2013, 12:44

In consecintă, dupa extractia completa la completare trebuie administrat pe lângă sirop şi hrană proteică. Întrebarea este ce cantitate este necesară la fiecare stup si sub ce formă trebuie administrată (turtă sau pe tavi) - dacă luam in calcul un aport de polen insignifiant - in perioada de la sfarsitul lui iulie, august eventual septembrie cald (cum se preconizeaza). Va multumesc!
TDI

Mesajde gica.mosu » 01 Sep 2013, 14:11

TDI scrie:In consecintă, dupa extractia completa la completare trebuie administrat pe lângă sirop şi hrană proteică. Întrebarea este ce cantitate este necesară la fiecare stup si sub ce formă trebuie administrată (turtă sau pe tavi) - dacă luam in calcul un aport de polen insignifiant - in perioada de la sfarsitul lui iulie, august eventual septembrie cald (cum se preconizeaza). Va multumesc!

TDI-MOLDOVENEEEEE...Cind ai cules de polen din natura nu se prea atinge de proteica...DAR,depinde si de perioada prim- toamna!!!!
P.S-Cind ai 1-3 r cu pastura bagai nene energetica ....alea,alea, ka......i ,DAR nu mai tirziu de 15 sept ca alfel e baiiii!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde TDI » 01 Sep 2013, 15:17

Eu luam in calcul o posibilitate teoretica. Situatia/posibilitatea de extractie a productiei totale de miere la ultimul cules, la FS - nu luam in calcul zonele favorizate, cu productie la faneata sau altele - in conditiile in care am extras 70-90% din cantitatea de miere existenta in stup (14-18 kg la o cantitate totala de 20 kg), in mod evident trebuie inlocuita cu sirop 2:1, 2.5:1(15-20 litri). Dar daca presupunem ca zona nu mai ofera un aport de polen suficient ce cantitate de hrana proteica trebuie oferita pentru pastrarea unei dezvoltari normale ale familiei. Chiar daca se extrage la "blana" cred ca sunt putine zonele in care albinele mai au cules 0, macar de intretinere - dar ... dupa cum povesteati dumneavoastra intr-una din postarile de mai sus... in cazul in care nu urmaresti in amanunt dezvoltarea familiei de albine, populatia, cantitatea de puiet ouat sau capacit respectiv necesarul de miere si polen, te poti trezi in primavara cu 2 stupi din 33.

P.S. Am extras o medie de 5kg miere la floarea soarelui lasand la fiecare stup o medie de 13 kg, din care familiile au consumat destul de mult. O sa completez pana la 12 kg minim(asta insemnad interventie 10-20 ianuarie cu turta) sau 16 kg caz in care interventia se amana pentru sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie.
Pentru mine este clara o cutuma. In apicultura nu exista retete fixe, cantitati fixe, evolutii ale familiilor de albine fixe - ci doar incadrate in parametri, ignorarea unora dintre ei poate duce la disparitia familiei de albine, respectiv - viabilitatea stupinei in anul urmator.
Un exemplu teoretic ar fi urmatorul, - dupa un 25 iulie - 1 septembrie secetos in care colonia regreseaza de la o medie de albina de 17 rame dadant blatt, la o medie de 10 rame dadant blatt cu o rezerva de 15-20 kg miere si pastura aferenta - urmeaza un septembrie calduros cu un cules sub cel de intretinere si o explozie a florilor, respectiv aport de polen triplat fata de august. Familia se dezvolta, oua 4 rame de puiet(cand ma refer la o rame de puiet, ma refer la 100% puiet - chiar daca puietul este depus pe 6, 7, etc rame, fac un calcul estimativ incercand sa anticipez populatia viitoare), respectiv un estimativ de 10-12 rame de albina la 1 octombrie. Cantitatea de hrana in stup e probabil sa scada la un maxim de 10 kg chiar mai putin (evident este posibila si situatia in care stupii duduie de miere, pastura si albina). Atunci care este situatia stupinei la 1 februarie fara nicio interventie la coloniile pe 4 rame(roi), 5 rame, 6 rame, 7 rame, 8 rame?
Va multumesc!
TDI

Mesajde gica.mosu » 01 Sep 2013, 15:45

TDI,Corect si bine analizat...dar asa cum cele 5 degete de la mina nu sunt la fel asa zona unde avem fiecare stupi,experienta,densitate de fam/km patrat,vremea,toate la un loc duc in final la rez bune sa-u mai slabe :!:
P.S-Eu vad rolul apicultorului ca fiind cel mai important(experienta lui) precum aunui carutas care tine haturili in mina si duce caruta in ce loc vrea-
metaforic vorbind..BAFTA!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Ioan Guist » 01 Sep 2013, 17:13

TDI scrie:In consecintă, dupa extractia completa la completare trebuie administrat pe lângă sirop şi hrană proteică. Întrebarea este ce cantitate este necesară la fiecare stup si sub ce formă trebuie administrată (turtă sau pe tavi) - dacă luam in calcul un aport de polen insignifiant - in perioada de la sfarsitul lui iulie, august eventual septembrie cald (cum se preconizeaza). Va multumesc!

Daca pe glucide putem ...venii de acasa, pe proteina nu sunt adeptul substituirii.Cine are rezultate sa o tina inainte.
Personal , consider mai ....economic si cu rezultate mai bune, mutarea la proteina naturala si complectare glucida functie de nevoi si moment.
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 01 Sep 2013, 17:38

Ioan Guist scrie:
andrei_calinescu scrie:"Intrebarea este cand scoatem, cand bagam, si mai ales de ce ?"

Intrebarea da, dar raspunsul?
Deci cand bagam, ca aici e baiul.
Detaliez: personal, anul trecut am completat incepand cu 5-10 august cu Apiinvert+Protofil.
Am sfarsit in jurul lui 15 sep.
Nu am fost multumit: depopulari mari, mortalitate.

Asadar putem nuanta putin? - te intreb personal, John

Atministrarea glucidelor este in stransa legatura cu proteina. Una fara alta da cu virgula.

Perfect adevarat, am mai spus-o, roii de an in proportuie de 90% au ramas pe o vatra cu polen spre 0.
La astia au fost cele mai mari probleme.
Sunt perfect de acord cu tine in ce ai evocat.
andrei_calinescu

Mesajde akmm » 02 Sep 2013, 08:34

In Iarna 2012-2013 pierderea medie de familii de albine in Canada a fost de 28,6%.Dublu fata de acceptabil, se spune.
Mai jos avem sursa de informare.
http://home.ezezine.com/1636/1636-2013. ... chive.html
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Cristi Mocanu » 05 Sep 2013, 20:28

Pentru mine ca si apicultor incepator, anul trecut a fost unul bun, cu satisfactie neastaptata din partea albinutelor mele. Pe scurt, din iarna am iesit cu 9 familii de albine (zero pierderi), am facut 8 roiuri si o productie de aprox. 250 kg de miere+cateva kilograme de ceara+aprox 2 kg de polen... Practic stuparitul stationar. Mult succes tuturor!
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Mesajde Florin Dobre » 05 Sep 2013, 21:32

Cristi Mocanu scrie:Pentru mine ca si apicultor incepator, anul trecut a fost unul bun, cu satisfactie neastaptata din partea albinutelor mele. Pe scurt, din iarna am iesit cu 9 familii de albine (zero pierderi), am facut 8 roiuri si o productie de aprox. 250 kg de miere+cateva kilograme de ceara+aprox 2 kg de polen... Practic stuparitul stationar. Mult succes tuturor!

250 kg : 9 familii = 27,7 kg/fam.
+ aprox 1 roi/familie

Ai zona buna. Nici nu ai nevoie de pastoral.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vio-trutza » 06 Sep 2013, 01:16

La mine situatia a stat cam asa in acest an: Am iernat 5 roi cu matci batrane(cat de batrane sa nu ma intrebati ca nu stiu). In martie mi-a picat o matca fapt pt care am unificat 2 roi. Din 4 familii, am facut"productie" doar cu trei (cam 20-25 kr de miere)deoarece una s-a dezvoltat mai greu si am luat doar 2 rame cu puiet si 2 rame cu miere. La acest moment am cele 4 familii pe 6-8 rame de albina si 6 roi pe 4-7 intervale cu albina. Acum urmeaza sa vedem cati iasa din iarna :?: . Pastoral am facut doar la FS dar mai rau am slabit familiile, in rest doar stationar.
O fi bine , o fi rau, va las pe domniile voastre sa apreciati.
vio-trutza

Mesajde Cristi Mocanu » 07 Sep 2013, 08:51

Florin Dobre scrie:
Cristi Mocanu scrie:Pentru mine ca si apicultor incepator, anul trecut a fost unul bun, cu satisfactie neastaptata din partea albinutelor mele. Pe scurt, din iarna am iesit cu 9 familii de albine (zero pierderi), am facut 8 roiuri si o productie de aprox. 250 kg de miere+cateva kilograme de ceara+aprox 2 kg de polen... Practic stuparitul stationar. Mult succes tuturor!

250 kg : 9 familii = 27,7 kg/fam.
+ aprox 1 roi/familie

Ai zona buna. Nici nu ai nevoie de pastoral.

Am facut numai 8 roiuri, unul l-am cumparat, ca sa evit cosangvinizarea. Si vremea a fost de asa maniera incat sa permita un bun cules si o secretie mare de nectar.
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Mesajde Mircea_63 » 07 Sep 2013, 10:28

Cristi Mocanu, ai lasat si miere pentru iernat si ai obtinut productia asta? Sau mai trebuie sa le mai dai acum sirop pentru iernare?

Ce fel de culesuri ai avut? Ai in apropiere rapita, floarea-soarelui, paduri de salcam, tei? Daca e doar stationar...ai o zona buna.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 07 Sep 2013, 11:43

Este enorm de mult ca productie avand in vedere ca ai facut si roi si probabil ai crescut si faguri care se stie ca necesita miere
alexx

Mesajde Daniel Popovici » 09 Sep 2013, 10:56

TDI scrie:..., dupa extractia completa la completare trebuie administrat pe lângă sirop şi hrană proteică. Întrebarea este ce cantitate este necesară la fiecare stup si sub ce formă trebuie administrată (turtă sau pe tavi) - dacă luam in calcul un aport de polen insignifiant . …

gica.mosu scrie:...
TDI-MOLDOVENEEEEE...Cind ai cules de polen din natura nu se prea atinge de proteica...

Am dat experimental polen - turta intr-o toamna cu cules de intretinere si desi au consumat tot (cu viteze diferite), diferentele au fost 0 intre loturi.
Indiferent de sezon, turta cu polen nu ramane sa mucegaiasca pe rame (eventual iarna cand ghemul e la mare distanta de turta) - din experienta proprie.
Referitor la cantitati: Am dat in alta toamna substituent - 300 g / familie si viteza de consum a fost diferita. Unii au consumat si a 3-a portie, altii au lasat resturi de le-am gasit si in martie.
Nu m-as risca cu mai mult de 500g de amestec / familie pentru inceput. Unele familii chiar nu au nevoi mari toamna.
Daniel Popovici

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE