Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cal ucis de albine

Mesajde newtab » 01 Mai 2014, 20:42

Buna seara,
In seara aceasta a venit un consatean la mine ca albinele mele i-au ucis in urma cu doua zile calul in timp ce ara cu calul o vie din spatele stupilor mei. Sotia mea a vazut cand albinele au atacat calul, deci omul nu minte.
Ce este de facut in aceste situatii?
newtab

Re: cal ucis de albine

Mesajde Dinca Catinel » 01 Mai 2014, 21:29

newtab scrie:Buna seara,
In seara aceasta a venit un consatean la mine ca albinele mele i-au ucis in urma cu doua zile calul in timp ce ara cu calul o vie din spatele stupilor mei. Sotia mea a vazut cand albinele au atacat calul, deci omul nu minte.
Ce este de facut in aceste situatii?

Salut, imi pare rau de intamplare.
Legea 383/2013 spune asa:
Art. 13
(1) Amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 m fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan.
(2) Daca distanta fata de obiectivele prevazute la alin. (1) este mai mica de 5 m, familiile de albine trebuie sa fie despartite de acestea printr-un gard, zid, plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m, masurata de la nivelul solului, si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 m dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei.
(3) Numarul familiilor de albine amplasate pe teren, conform obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2), nu este limitat.

Daca ai respecat cele aratate mai sus, parerea mea este ca nu ai nicio vina.
Nu cunosc detaliile totusi.
Dinca Catinel

Mesajde PAGANEL » 02 Mai 2014, 09:00

Uita de lege si gandeste asa-daca eu asi fi in locul omului ala, ce mar multumi? Un cal de camp, nu e scump, da o dusmanie, din partea aluia, o sa te coste inzecit.
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde Cristian IONITA » 02 Mai 2014, 10:07

Cumperi cal la om, si pe viitor iei masuri ca astfel de lucruri sa nu se mai intample (agresivitatea albinelor, amplasare stupi, prevenire vecini / trecatori, etc)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde igo1 » 02 Mai 2014, 12:01

cand vecinul meu a semanat porumb in gradina, eu am inchis albinele noaptea si le-am dat drumul abia a doua zi seara dupa ce el a terminat treaba. Sunt periculoase ale mele ma inteapa chiar daca sunt in trecere pe langa stupi.
igo1

Mesajde alin75 » 02 Mai 2014, 12:39

Alta la fel de urata!
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actua ... sunt+in+so

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde dicu.ion57 » 02 Mai 2014, 13:50

NEWTAB Cel mai bine este sa te intelegi cu omul,sa lasi legea la o parte mai ales ca sinteti vecini.Eu acum doi ani eram in pastoral la tei ,si am vazut cum albinele a omorit un cal ,inhamat la o caruta cu lemne.Vinovat a fost proprietarul calului ca desi avea alt drum a ales sa mearga pe linga pavilioanele de stupi.Norocul a fost ca a scapat el,ca am sarit mai multi in ajutor.am anuntat salvarea dar si proprietaru stupilur care atunci nu era la stupina si de comun acord au cazut la invoiala sa plateasca calul,ca daca este sa mergi la tribunal costa mai mult .ESte doar o parere si o sugestie,tu hotarasti cum procedezi ,si ar fi bine sa nu-l faci dusman.Iti doresc sa iesi cu bine din aceasta situatie.
dicu.ion57

Mesajde newtab » 02 Mai 2014, 22:57

Citind articolul din lege pot spune ca sunt acoperit, dar nu pot sa-l las nici pe bietul om asa pentru ca imi este mila de el.
Am sa vad cum ma inteleg cu el. Acum ganditi-va ca eu am stupi (15 la numar) doar din pasiune, ii tin doar in stationar si daca in fiecare an vine cate unul si albinele mele ii omoara calul atunci nu mai este pasiune este o cheltuiala de bani.
Ca sa ii atentionez nu pot sa-mi dau seama cum se poate face: stai langa stupi sa vezi daca trece careva pe acolo; sa fim seriosi.
Greseala lui este si mai mare pentru ca si fratele lui are cativa stupi. El spune ca nu s-a gandit, ca la trimis proprietarul viei sa are.
Multumesc pentru raspunsuri si am sa va tin la curent cu desfasurarea evenimentelor.
newtab

Mesajde gigibecalul » 03 Mai 2014, 00:15

Au văzut și vecinii mei știrea la televizor și s-au cam alarmat...că le e frică pentru copii, să nu mă supăr că-mi zic...că în urmă cu câteva săptămâni, vecina a trimis fetița în grădină să culeagă salată și fetița s-a întors spunând că nu poate culege că îi e frică, că e plină salata de albine...că astă vară la Rusalii a spălat vecina un borcan în care fusese miere și a aruncat conținutul în curte și s-a făcut roi de albine de nu mai puteau ieși. Eu îi zic: -păi de ce nu m-ai chemat?...-păi îmi era rușine, mă temeam să nu te superi...dar te rog să nu te superi că ți-am zis și acum...I-am zis că dacă vrea, suport pe cheltuiala mea testul alergologic pentru copii,...că ceea ce a văzut la televizor a fost la o cultură de rapiță, unde albinele sunt foarte agresive, ...că poate să mă cheme oricând că nu mă supăr, ...că la toamnă când vor ara grădina cu calul să mă anunțe înainte cu o zi, ca să le închid, ...că dacă crede că e nevoie, le fac gard din trestie sau ceva asemănător, înalt, ...să nu mai arunce miere în curte, ...că deocamdată nu am unde să le mut, dar dacă îi terorizează, să-mi spună că găsesc o soluție...oamenii sunt de treabă, dar se vede că s-au speriat când au văzut știrea...nu știu ce să zic...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 03 Mai 2014, 00:17

...mă gândesc cu groază dacă vor roi și se vor așeza în grădina lor... :shock:
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde perma » 03 Mai 2014, 08:49

Eu stiu ca albina moare cand inteapa. Oare cate albine ai pierdut si tu? Cate albine sunt necesare sa intepe un cal ca el sa moara? Ai ramas fara culegatoare in prag de salcam...
Incredibil! Nu m-as fi gandit vreodata ca se poate intampla asa. Si calul ala a stat ca boul? Si omul de-l strunea l-a priponit? La ce distanta de stupi s-a intamplat?
Nu-mi imaginez astfel de situatie decat daca a trecut la mai putin de 2 metri de urdinisuri si calul era super- transpirat si le-a zapacit cu mirosul.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Mishu05 » 03 Mai 2014, 09:05

La cai e cel mai periculos. Il da jos cat ai clipi, calul e foarte sensibil. Poate fi si la 100m de stupina daca ele sunt puse pe scandal ( rapita in zona de exemplu) si calul e transpirat nu prea ai ce sa ii faci. Ale mele inteapa pe o raza de 50-60m si am rapita la 1.5km. Si sunt suficiente cateva, poate zeci in nici un caz toata culegatoarea. E ceva legat de inima calului, nu stiu exact. Din legendele rurale se pare ca un cal il omori cu o baterie de 9v pusa in bot. Nu am testat dar e posibil..
Ultima oară modificat de Mishu05 pe 03 Mai 2014, 09:07, modificat 1 dată în total.
Mishu05

Mesajde iunicu » 03 Mai 2014, 09:06

Caii sunt sensibili la veninul de albina. Nu e nevoie de un batalion de albine ca sa rapuna un cal. Plus ca mirosul specific al animalului irita albina!
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde TDI » 03 Mai 2014, 12:29

Din ce ştiu eu e suficientă o albină la tâmplă sau 5 pe tot corpul. Bineînţeles că valorile pot fluctua dar este sigură sensibilitatea extraordinară a cailor la veninul albinelor.
TDI

Mesajde Dragos2006 » 03 Mai 2014, 13:46

Prin zona mea cand albine omoara un cal din sat toti apicultorii mai rasariti din localitatea respectiva pun bani mana de la mana si ii cumpara alt cal omului . Aici nu este vorba de lega , aici este vorba de OMENIE.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde newtab » 03 Mai 2014, 17:04

Distanta fata de cel mai apropiat stup era de 50 de metri.
Azi mi-a spus un apicultor batran ca acel cal putea fi salvat daca ii se faceau injectii cu 200 - 300 ml de alcool (tuica tare - frunte). Este valabil si pentru oameni, dar cantitate mai mica (a salvat pe cineva care intrase in soc anafilactic cu alcool).
Tot el mi-a spus ca il pot intepa 50 pe corp, dar daca il inteapa cateva pe cap atunci poate muri.
newtab

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE