Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

AM scuturat un bezmetic!

Mesajde manu8388 » 25 Iun 2012, 17:31

Salutare, in scurta mea experienta de apicultor am reusit performanta de a avea un stup bexzmetic. cel mai probabil din cauza ca nu s-a intors matca de la imperecheat. astazi , dupa ce m-am consultat in prealabil cu mai multe persoane ( pe care nu le gasesc acu la tel , or fi in pastoral) m-am dus undeva la 5-600 de m de stu[pina , dupa ce am afumat si am lovit cu dalta in stup le-am scuturat de pe rame , dupa care fetele au inceput sa revina la stup si au inceput sa se adune pe cutie, le-am periat de cateva ori si tot pe styp s-au pus dupa 2-3 minute. pana la urma am tras masina cu spatele langa stup, le-am periat inca o data bine pe toate si am bagat stupul in portbagaj , dupa care am plecat , s-au mai pus ceva albine pe stup dar putine. dupa asta cu putinele albine care au mai ramas l-am mutat in alta parte si incet incet observ cum se depopuleaza. PROBLEMA mea cum vine. albinele din stupu bezmetic se pare ca se intorc la o familie divizata ieri , care era amplasat cel mai aproape de stupul bezmetic. nu am vazut sa se bata dar s-au asezat pe stup si au facut ciorchine sub urdinish, e normal? sau trebuie sa ma astept la ceva mai grav?
manu8388

Re: AM scuturat un bezmetic!

Mesajde paul » 25 Iun 2012, 17:42

Mai Manu ... trebuia sa pui in locul bezmeticului un roi sau o familie mai slabuta pe care sa le imputernicesti . Trebuia , dupa ce ai scuturat ,sa omori albinele care nu s-au ridicat la zbor , pentru ca acelea erau ... "regine" .
In legatura cu ce ai intrebat ... exista posibilitatea sa-ti omoare vreo matca in stupul in care vor intra . Anul trecut am avut un caz similar , am scuturat , am omorat albina care nu a decolat si ... nu s-a intamplat nimic rau . Mi-am imputernicit un roi la ... marea arta ! Doamne Ajuta !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mary77 » 25 Iun 2012, 21:29

Cred ca distanta e destul, stai fara grije normal numai lucratoarea ar trebiu sa se intoarca.
mary77

Mesajde jimm » 25 Iun 2012, 21:43

Problema cu bezmeticul e complicata..Exista pe acesta tema o dezbatere ampla si foarte interesanta pe forumul vechi sau nou :?:
Daca in locul bezmeticului pui familie slaba si scuturi risti sa ramai fara matca!
Ideea ca albina batrana, outoare ramane jos cand se scutura ramele este falsa, dupa mine! Cine nu crede sa experimenteze!
Solutia pe care am aplicat'o eu cu succes printre cele 3 incercate a fost sa mut zilnic familia besmetica prin stupina pana la depopulare!
jimm

Mesajde manu8388 » 25 Iun 2012, 22:13

A venit seara si cu seara au trecut si grijile mele:) M-am dus acum 10 minute sa vad care este treaba la stupul cu probleme. Aproape toata albina era intrata inauntru, deci in principiu nu ar trebui sa apara alta probleme, doar ca acum am alta grija , in stupul respectiv sunt 2 botci de roire, ieri era una capacita si una necapacita. e rezultat din divizarea unui stup intrat in friguri. acum ca are culegatoare si de la fam bezmetica si de la familia divizata, nu este posibil ca sa plece cu prima matca care a iesit din una din cele 2 botci? stupul asta bezmetic asa l-am pierdut, a fost facut un roi cu 7-8 rame de puiet si prima matca care a iesit a roit , noroc ca am fost acasa si l-am prins acu e roi frumusel , a crescut 4 rame , matca oua , toate bune. ar fi indicat sa las doar o singura botca sa fiu sigur ca n-am probleme?
manu8388

Mesajde Mishu05 » 27 Iun 2012, 00:39

Anul asta dupa salcam am gasit si eu unul bezmetic intre stupii de productie. L-am scuturat la 70-80m de stupina era pe 10 rame pline ochi de albina bezmeticit cam de 10 zile dupa notarile din caiet dar nu am putut ajunge la stupina respectiva in timp util. Langa el stanga-dreapta cate un stup puternic pe 20 rame 1/1. Am considerat ca la cata albina era in amandoi stupii "vecini" nu vor fi probleme. Bineinteles s-a facut mare taraboi albinele au venit in numar foarte mare inapoi si s-au asezat la urdinis la amandoi stupii vecini. Surpriza a venit dupa 4-5 zile cand in stupul din stanga nu mai erau oua ci botci de salvare si bineinteles nici matca. Asa ca MARE atentie cu acesti stupi bezmetici dupa parerea mea nu trebuie scuturati in raza de 100-200m ci dusi la un 500m si lasati 1-2 zile sa isi piarda culegatoarea care se va intoarce in stupii alaturati pe vechea vatra. Ce ramane in stup se scutura dupa 2-3 zile si se lasa cutia goala acolo ( ramele se recupereaza pentru ca in general au miere si polen) pentru ca albinele outoare si insotitoarele lor sa ramana pe loc. Este o albina pierduta dar mai bine asa decat sa iti distrugi familii bune din cauza albinelor bezmetice.
Mishu05

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR