de manu8388 » 25 Iun 2012, 17:31
Salutare, in scurta mea experienta de apicultor am reusit performanta de a avea un stup bexzmetic. cel mai probabil din cauza ca nu s-a intors matca de la imperecheat. astazi , dupa ce m-am consultat in prealabil cu mai multe persoane ( pe care nu le gasesc acu la tel , or fi in pastoral) m-am dus undeva la 5-600 de m de stu[pina , dupa ce am afumat si am lovit cu dalta in stup le-am scuturat de pe rame , dupa care fetele au inceput sa revina la stup si au inceput sa se adune pe cutie, le-am periat de cateva ori si tot pe styp s-au pus dupa 2-3 minute. pana la urma am tras masina cu spatele langa stup, le-am periat inca o data bine pe toate si am bagat stupul in portbagaj , dupa care am plecat , s-au mai pus ceva albine pe stup dar putine. dupa asta cu putinele albine care au mai ramas l-am mutat in alta parte si incet incet observ cum se depopuleaza. PROBLEMA mea cum vine. albinele din stupu bezmetic se pare ca se intorc la o familie divizata ieri , care era amplasat cel mai aproape de stupul bezmetic. nu am vazut sa se bata dar s-au asezat pe stup si au facut ciorchine sub urdinish, e normal? sau trebuie sa ma astept la ceva mai grav?