Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

O familie de albine in padure!

Mesajde delorin I » 24 Oct 2012, 18:33

Salutare! Ce faci daca gasesti in acesta perioada - luna octombrie spre sfarsit- o familie de albine in padure? Astepti primavara? O capturezi si introduci in stup cu tot cu actuala lor constructie, fara sa-i produci pagube ? Prietenul surorii mele a gasit o familie intr-un copac!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Re: O familie de albine in padure!

Mesajde cantemir » 24 Oct 2012, 18:47

delorin I scrie: Astepti primavara? O capturezi si introduci in stup cu tot cu actuala lor constructie, fara sa-i produci pagube ?

Orice i-ai face acum, o distrugi. Ar avea sanse mai multe acolo, daca e intr-o scorbura sau ceva ferit de vant si ploaie. Nu cred nici ca unificarea cu o alta familie ar fi posibila... Mai bine se facea ca n-o vede...
Umbli asa, cu ochii prin copaci si calci pe ghebe! :lol:
cantemir

Mesajde delorin I » 24 Oct 2012, 18:57

E drept ca ma inspaimanta ideea ca toti membrii acestui forum sa incepem sa cautam si sa adunam albine din padure, care au totusi in rol fundamental in ecosistemul padurii! Sunt insa sub impresia unui episod din emisiunea Natura si aventura de pe TVR 2, in care au fost dedicate 2 episoade modului in care se captureaza/vaneaza o familie de albine din padure. Tipul care facea asta si care avea puse la punct tot felul de tehnici de vanat albine, culmea avea o gramada de stupi...si totusi l-a luat si pe acesta din padure si chiar a lucrat frumos cu el. Vorbea despre virtutile acestei albine din padure care e mai rezistenta si boli si nu doar. Chestia este ca realmente ma insmaimanta tipul asta de vanatoare, de luat si adus acasa tot ce e liber in natura. E drept eu am abia 4 familii si inca una nu ar strica. dar daca toti o sa facem asta...ce se va intampla? Adaug aici si o discutie cu o doamna respectabila din Elvetia, care fara sa stie ca am albine, in urma unei discutii pe acest subiect, a inceput sa mi spuna ca citise in presa lor, un articol despre declinul populatiilor de albine, declin serios. Daca mai pun si ce am citit intr-o editie a manualului de apicultura referitor la declinul populatiei de albine din Romania dupa 1989 de la 1400000 familii la vreo 600000 in 2005 sau 2006 , declin partial explicat prin caderea sistemului de stat de crestere a albinelor, inainte de a face gestul de a lua acele familii- foste domenstice sau inca partial domestice, nu pot sa nu ma intreb daca nu mai degraba le las acolo! E drept pana apare un alt stupar care poate are deja 200 de stupi, dar le va lua fara mila, sau de ce nu, Martin cel brun, plecat dupa micul dejun! Poate o sa vi se para infantil cele scrise aici - dar sunt probleme pe care un om matur, debutant in apicultura, in cunostinta de subiect, cred ca trebuie sa si le puna!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 24 Oct 2012, 18:58

Ghebe...:)) nu am avut ocazia sa merg anul acesta, desi am incercat sa ajung si culmea inca se mai fac. In loc sa merg la ghebe am umblat in stupi:)

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde cantemir » 24 Oct 2012, 19:02

Nu-i nimic! Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita! :lol:
cantemir

Mesajde vasilescu adrian » 24 Oct 2012, 20:57

stiu si eu o familie intr-o scorbura(desi am vazut-o de aproape 3 luni nu am luat-o)..si am pus aceeasi intebare la care am primit acelasi raspuns..deci familia sta mai bine in scorbura..
povesteam unei persoane din sat despre aceasta familie si spunea ca el ar face orice pentru o familie si eu am lasat-o sa moara acolo peste iarna..
poate ca aceste familii nu au fost sa fie ale noastre..
salutari si numai bine!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde clncatalin » 24 Oct 2012, 21:03

Da-i un fum de varachet forte (atentie sa nu ia padurea foc!!!)
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde vasilescu adrian » 24 Oct 2012, 21:13

clncatalin scrie:Da-i un fum de varachet forte (atentie sa nu ia padurea foc!!!)

de ce sa risc?..mai bine cu benzi de mavrirol..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde Leon » 24 Oct 2012, 23:04

delorin I scrie:Salutare! Ce faci daca gasesti in acesta perioada - luna octombrie spre sfarsit- o familie de albine in padure? Astepti primavara? O capturezi si introduci in stup cu tot cu actuala lor constructie, fara sa-i produci pagube ? Prietenul surorii mele a gasit o familie intr-un copac!

Am trecut printr-o experienta identica in urma cu vreo 3 ani ,era tot cam pe vremea asta. O echipa de muncitori forestieri au taiat un arbore ce avea scorbura pe mijloc,iar in scorbura,surpriza, o familie de albine. M-am dus la fata locului cu o cutie pe 5 rame in care am pus doua reme cladite cu coronite de miere capacita si trei rame insarmate . Dupa ce am taiat cu drujba cateva bucati din lemn am ajuns la faguri.Am luat cu grija fagurii cu albine,printre care am vazut si matca si i-am pus pe ramele insarmate,in lada.
Colonia s-a dovedit a fi un roi din anul respectiv ,avea miere foarte putina,nu avea nici o sansa sa treaca iarna.
Leon

Mesajde codrin br » 25 Oct 2012, 08:25

Si eu m-am confruntat anul acesta in urma cu vreo 3 saptamani cu aceeasi situatie ca a lui Leon, si tot asa am procedat si eu , am scos albinele si fagurii din scorbura si era un roi de anul acesta. L-am mutat in lada am constatat ca avea miere prea putina pentru iarna si i-am facut un tratament varroa, pentru ca avea. Recomand daca puteti sa il scoateti de acolo deoarece nu cunoasteti: 1) daca are miere suficienta pentru a trece iarna 2) daca nu are varroa 3) cat de mare este familia din scorbura adica daca e de anul acesta sau de mai multi ani acolo .Toate cele bune.
Nu poți opri valurile, însă poți învăța să navighezi!
"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfîșiem." - Mihai Eminescu
codrin br

Mesajde yamyam23 » 28 Oct 2012, 12:17

Salut. Eu am gasit o familie de albina in padure acum o luna, la sfarsitul lunii septembrie. Tot intr-un bustean. Am taiat cu drujba si le-am dus acasa pe albinute. Nu aveau mancare, nimic. Era clar ca nu treceau iarna. Acum stau frumos intr-un stup cu miere destula si tratament facut. Eu sper sa treaca peste iarna. Daca nu, asta e. Oricum au mai multe sanse la mine decat aveau in padure.
Viata lunga si prosperitate!
yamyam23

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR