de delorin I » 24 Oct 2012, 18:57
E drept ca ma inspaimanta ideea ca toti membrii acestui forum sa incepem sa cautam si sa adunam albine din padure, care au totusi in rol fundamental in ecosistemul padurii! Sunt insa sub impresia unui episod din emisiunea Natura si aventura de pe TVR 2, in care au fost dedicate 2 episoade modului in care se captureaza/vaneaza o familie de albine din padure. Tipul care facea asta si care avea puse la punct tot felul de tehnici de vanat albine, culmea avea o gramada de stupi...si totusi l-a luat si pe acesta din padure si chiar a lucrat frumos cu el. Vorbea despre virtutile acestei albine din padure care e mai rezistenta si boli si nu doar. Chestia este ca realmente ma insmaimanta tipul asta de vanatoare, de luat si adus acasa tot ce e liber in natura. E drept eu am abia 4 familii si inca una nu ar strica. dar daca toti o sa facem asta...ce se va intampla? Adaug aici si o discutie cu o doamna respectabila din Elvetia, care fara sa stie ca am albine, in urma unei discutii pe acest subiect, a inceput sa mi spuna ca citise in presa lor, un articol despre declinul populatiilor de albine, declin serios. Daca mai pun si ce am citit intr-o editie a manualului de apicultura referitor la declinul populatiei de albine din Romania dupa 1989 de la 1400000 familii la vreo 600000 in 2005 sau 2006 , declin partial explicat prin caderea sistemului de stat de crestere a albinelor, inainte de a face gestul de a lua acele familii- foste domenstice sau inca partial domestice, nu pot sa nu ma intreb daca nu mai degraba le las acolo! E drept pana apare un alt stupar care poate are deja 200 de stupi, dar le va lua fara mila, sau de ce nu, Martin cel brun, plecat dupa micul dejun! Poate o sa vi se para infantil cele scrise aici - dar sunt probleme pe care un om matur, debutant in apicultura, in cunostinta de subiect, cred ca trebuie sa si le puna!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!
“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)