iunicu scrie:Lasa ramele alea negre acolo unde sunt. Poti sa le muti unde vrei tu in cuib ca tot le gaseste matca si le oua. La toamna cand restrangi cuibul pentru iernare le scoti, ca sa nu le gaseasca matca la reinceperea ouatului.
e mult mai greu toamna de scos 2-3 rame negre din cuib care au si miere si poate si puiet decat acum ... mai ales pentru incepatori ca mine . acum nu ai nici o problema in a o muta si iti notezi etapele si cand puietul a iesit din ea o muti in magazie pentru 1-2-3 zile sau daca nu mai e puiet o scoti de tot .
matca nu va cauta toate ramele din stup decat in rare cazuri . daca vrei sa fi sigur ca nu va ajunge asa usor la ea o muti in magazie a 2-a rama langa cuib si atunci ea nu o va mai gasi , mai ales ca ii vei da de lucru in zona de unde ai luat rama de reformat
Pe mine m-a invatat omul de la care am cumparat sa scot ramele in sezonul activ si sa pun altele noi , pentru ca toamna e greu din mai multe puncte de vedere :
1 nu o sa am rame crescute care sa fi trecut cam 3 randuri de puiet prin ele ca sa le las in cuib (matcile si albinele prefera aceste rame pentru ca sunt ceva mai groase si tin mai bine caldura . o matca mi veche oua ceva mai greu intr-o rama proaspat crescuta )
2. miere de pe coronita trebuie data inapoi si e posibil sa iti ramana miere putina pe rama care sa fie tocmai buna de lasat in cuib (se urmareste sa fie rame cu coronita cat mai frumoasa in cuib unde se va forma ghemul de iernare )
3 . In sezonul activ aceasta inlocuire se face relativ usor , se cresc rame care pot prinde cele 3 randuri de puiet si poate acumula miere pentru cuib .
Fiecare face cum s-a obisnuit . poti sa le lasi si pana nu mai poate matca sa oua in ele pentru ca e sia asta o varianta ....
am spus din mica mea experienta si mie imi e bine asa cum procedez .
A.D.