Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Anca

Mesajde claudia_0218 » 02 Iul 2012, 11:46

aliuta2000 scrie:Bafta , si nu uita sa scoti ramele vechi pe cat de mult se poate , chair daca sunt cu puiet le dai la margine si cand iese puietul din ele harr afara cu ea si pui la crescut una noua daca nu ai una cladita , daca e cu miere e mai usor ca o extragi si o dai apoi sub forma de stimulare/ hrana tot lor.

asta nu stiam, cum sa fac cu ramele alea vechi care au totusi puiet. multumesc de sfat. acuma iar mananc chibrite pana duminica cand as fi putut s-o fac de ieri. :x
"Te poți împodobi cu penele altuia, dar nu poți zbura cu ele". Lucian Blaga
claudia_0218

Mesajde iunicu » 02 Iul 2012, 13:55

Lasa ramele alea negre acolo unde sunt. Poti sa le muti unde vrei tu in cuib ca tot le gaseste matca si le oua. La toamna cand restrangi cuibul pentru iernare le scoti, ca sa nu le gaseasca matca la reinceperea ouatului.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde aliuta2000 » 02 Iul 2012, 14:24

iunicu scrie:Lasa ramele alea negre acolo unde sunt. Poti sa le muti unde vrei tu in cuib ca tot le gaseste matca si le oua. La toamna cand restrangi cuibul pentru iernare le scoti, ca sa nu le gaseasca matca la reinceperea ouatului.

e mult mai greu toamna de scos 2-3 rame negre din cuib care au si miere si poate si puiet decat acum ... mai ales pentru incepatori ca mine . acum nu ai nici o problema in a o muta si iti notezi etapele si cand puietul a iesit din ea o muti in magazie pentru 1-2-3 zile sau daca nu mai e puiet o scoti de tot .
matca nu va cauta toate ramele din stup decat in rare cazuri . daca vrei sa fi sigur ca nu va ajunge asa usor la ea o muti in magazie a 2-a rama langa cuib si atunci ea nu o va mai gasi , mai ales ca ii vei da de lucru in zona de unde ai luat rama de reformat

Pe mine m-a invatat omul de la care am cumparat sa scot ramele in sezonul activ si sa pun altele noi , pentru ca toamna e greu din mai multe puncte de vedere :
1 nu o sa am rame crescute care sa fi trecut cam 3 randuri de puiet prin ele ca sa le las in cuib (matcile si albinele prefera aceste rame pentru ca sunt ceva mai groase si tin mai bine caldura . o matca mi veche oua ceva mai greu intr-o rama proaspat crescuta )
2. miere de pe coronita trebuie data inapoi si e posibil sa iti ramana miere putina pe rama care sa fie tocmai buna de lasat in cuib (se urmareste sa fie rame cu coronita cat mai frumoasa in cuib unde se va forma ghemul de iernare )
3 . In sezonul activ aceasta inlocuire se face relativ usor , se cresc rame care pot prinde cele 3 randuri de puiet si poate acumula miere pentru cuib .

Fiecare face cum s-a obisnuit . poti sa le lasi si pana nu mai poate matca sa oua in ele pentru ca e sia asta o varianta ....
am spus din mica mea experienta si mie imi e bine asa cum procedez .
A.D.
aliuta2000

Mesajde claudia_0218 » 02 Iul 2012, 15:29

iunicu scrie:Lasa ramele alea negre acolo unde sunt. Poti sa le muti unde vrei tu in cuib ca tot le gaseste matca si le oua. La toamna cand restrangi cuibul pentru iernare le scoti, ca sa nu le gaseasca matca la reinceperea ouatului.

la toamna cam cate rame ar trebui sa opresc?
claudia_0218

Mesajde claudia_0218 » 02 Iul 2012, 15:34

aliuta2000 scrie: daca vrei sa fi sigur ca nu va ajunge asa usor la ea o muti in magazie a 2-a rama langa cuib si atunci ea nu o va mai gasi .

partea ciudata este ca amandoua matcile erau pe rama a doua. la al doilea stup matca a ouat toata rama aia noua care fusese pusa in mijloc. la primul stup, rama noua nu era ouata pentru ca nu era inca bine cladita. am senzatia ca duminica o voi gasi plina de oua fiindca e pusa pe ouat din cate am vazut eu. oricum ramele alea urate imi cam stau pe suflet...
claudia_0218

Mesajde iunicu » 02 Iul 2012, 15:40

La toamna, in noptile friguroase, albinele vor face ghem pana dimineata. Daca te duci devreme la stupi si ridici capacul o sa vezi ghemul pe intervalele dintre rame. Atunci o sa sti sigur cate rame trebuiesc lasate in cuib. Dupa ce se desface ghemul, mai la amiaza, bagi rame cat sa nu ramana intervale goale in jurul ghemului. Ghem pe 4 intervale, bagi 5 rame, cele mai colorate in centru si cele mai albe pe margini.
Nu uita de cantitatea de miere de pe rame.
Ultima oară modificat de iunicu pe 02 Iul 2012, 15:43, modificat 1 dată în total.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde aliuta2000 » 02 Iul 2012, 15:41

la toamna se opresc rame in functie de puterea familiei si cu hrana , de aceea consider eliminarea mult mai greoaie , pe cand acum si daca bagi o rama cu FA si o cresc si o ponteaza matca si are timp de maturare si tu ai bagat o rama noua in cuib in schimbul unei vechi .
A.D.
aliuta2000

Mesajde claudia_0218 » 02 Iul 2012, 16:38

iunicu scrie:La toamna, in noptile friguroase, albinele vor face ghem pana dimineata. Daca te duci devreme la stupi si ridici capacul o sa vezi ghemul pe intervalele dintre rame. Atunci o sa sti sigur cate rame trebuiesc lasate in cuib. Dupa ce se desface ghemul, mai la amiaza, bagi rame cat sa nu ramana intervale goale in jurul ghemului. Ghem pe 4 intervale, bagi 5 rame, cele mai colorate in centru si cele mai albe pe margini.
Nu uita de cantitatea de miere de pe rame.

super informatia asta! multumesc...
claudia_0218

Mesajde FLORINELU » 08 Iul 2012, 12:20

claudia_0218 scrie:
aliuta2000 scrie:Bafta , si nu uita sa scoti ramele vechi pe cat de mult se poate , chair daca sunt cu puiet le dai la margine si cand iese puietul din ele harr afara cu ea si pui la crescut una noua daca nu ai una cladita , daca e cu miere e mai usor ca o extragi si o dai apoi sub forma de stimulare/ hrana tot lor.

asta nu stiam, cum sa fac cu ramele alea vechi care au totusi puiet. multumesc de sfat. acuma iar mananc chibrite pana duminica cand as fi putut s-o fac de ieri. :x

incearca cu scobitori :lol: :lol:
FLORINELU

Mesajde claudia_0218 » 09 Iul 2012, 18:46

FLORINELU scrie:incearca cu scobitori :lol: :lol:

florinelu, mai bine cu niste ace, daca tot suntem la faza de tortura ;)
claudia_0218

Mesajde claudia_0218 » 09 Iul 2012, 19:01

Revenind la jurnalul meu de super incepatoare, ieri am descoperit urmatoarele. Albinele mele au innebunit de atata cules. De unde saptamana trecuta imi faceam griji ca "ce la dau la iarna sa manance" acum imi cam fac griji daca o sa am cui sa-i dau ceva de mancat. Au blocat cuibul cu miere cat cuprinde, incluziv in ramele alea urate si maronii, si presupun ca sunt intr-un mic razboi cu matcutele care se chinuie sa oua si ele pe unde pot. Am citit aici pe forumuri cam ce ar trebui sa fac, adica sa extrag mierea din niste rame din alea ouate deja de vreo 3 ori si sa le bag in cuib langa ramele cu puiet capacit . Asta pentru ca nu am faguri deja claditi. Probabil ca iar voi manca chibrite (sau scobitori cum imi recomanda colegul florinelu) pana duminica. Momentan punem la punct o centrifuga gen CHESTIE HOME MADE, pe care le-o vom prezenta duminica albinelor sa-si dea si ele cu parerea.
Intrebare: Fagurii goliti de miere am putea sa-i stropim cu ceva, ca sa nu mai vrea albinele sa puna miere si sa lase matcutele sa-si faca treaba?
claudia_0218

Mesajde vslsilviu » 09 Iul 2012, 19:28

"Intrebare: Fagurii goliti de miere am putea sa-i stropim cu ceva, ca sa nu mai vrea albinele sa puna miere si sa lase matcutele sa-si faca treaba?"

Cred ca in casa lor sunt stapane (as fi putin uluit daca cei cu experienta ne-ar spune ca exista o solutie ?!), vor face exact ce vor vrea ele. Din ce am citit, am vazut ca se recomanda sa fie stropiti cu apa dupa extragere pentru a le fi mai usor sa ii curete (daca gresesc sa ma trageti de urechi :roll: )

p.s: sunt exact in situatia voastra, abia astept sa vina weekendul sa imi iau scaunelul si sa stau langa urdinis si sa ma uit la ele;
vslsilviu

Mesajde claudia_0218 » 09 Iul 2012, 19:47

vslsilviu scrie:sunt exact in situatia voastra, abia astept sa vina weekendul sa imi iau scaunelul si sa stau langa urdinis si sa ma uit la ele;

sper sa nu-mi treaca niciodata senzatia asta :) (cui ii trebuie telenovele?)
claudia_0218

Mesajde FLORINELU » 09 Iul 2012, 20:16

ramele stoarse nu trebuiesc stropite cu nimic.e prima data cand aud asa ceva.punele la margine si atunci nu va mai pune puiet in ele.
felicitari pentru recolta si grabeste-te cu storsul,intarzierea s-ar putea sa-ti aduca alte probleme.
FLORINELU

Mesajde victor s » 09 Iul 2012, 20:20

vslsilviu scrie: Din ce am citit, am vazut ca se recomanda sa fie stropiti cu apa dupa extragere pentru a le fi mai usor sa ii curete (daca gresesc sa ma trageti de urechi :roll: )

;

Stii ceva dar alta este treaba cu stropitul ramelor...Se stropesc, toamna, ramele date dupa diafragma dupa ce au fost descapacite in prealabil. Cara mult mai usor mierea in cuib. ;)
Sanatate maxima!
victor s

Mesajde vslsilviu » 09 Iul 2012, 20:34

Silviu trece la colt... multumim Victor!
vslsilviu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?