nicus scrie:Un sfat, intre o masina
second si una
noua ce anume ati alege? multumesc.
Nicus,
sunt doua clase diferite (diferenta este cer-pamant).
Cea second este trifazata si este un utilaj serios. Daca are jocuri la angrenaje, fulii uzate, deplaneizarea vreunei mese de lucru, bataie la axul frezei verticale (din rulmenti, sau, mai grav - din lagarele de culisare), patesti ca mine (incerc sa pun la punct un utilaj similar de aproape un an).
Inca mai am de lucrat la ea ca sa mearga asa cum vreau eu. Second e second...plus ca i-am facut upgrade serios...
Cand va fi gata, o sa va pun poze cu ea, poate si un filmulet-doua.
Cea noua este monofazata, dar mai zic ei acolo ca-i pentru casnici. Pe scurt - e tentativa de utilaj...
Daca cea second este in parametrii (acolo te duci cu un doctor docent in utilaje pentru tamplarie), atunci este de luat. Mai ai diferenta de pret...
Eu as face cam asa:
M-as duce impreuna cu doctorul sus-mentionat,
inarmat cu un ceas comparator cu magnet si as verifica:
1. La circular: cu cureaua bine intinsa, discul (rotit usor cu mana) sa fie perpendicular pe masa de lucru; vezi ca jocul corpului de fonta care-ti ridica si coboara discul sa fie minim (daca are joc mare ai pus-o...). Vezi si jocul rulmentilor de pe axul circularului.
2. La freza: idem ca mai sus, doar ca pui un disc de circular de 250 mm pe ax, strangi bine piulita peste inele si verifici cu comparatorul la exteriorul discului (rotit usor cu mana) raportat la masa de lucru. Nu uiti sa intanzi bine cureaua...daca are joc din lagarele de culisare vei avea un disc foarte jucaus raportat la masa (adica iar ai pus-o)...
3. La abricht/grosime verifici paralelismul intre masa de grosime si
arborele care-ti antreneaza cele trei cutite, verifici planeitatea meselor de sus cu acelasi arbore. Verifici jocuri rulmenti ax, etc. Verifici jocuri la fuliile de la reductorul de turatie pentru avansul mecanic al materialului pentru degrosat.
4. Verifici jocuri rulmenti la toate motoarele. Verifici fuliile de pe axele motoarelor si de pe axele pe care le antreneaza, pentru ca aproape sigur sunt uzate (se refac relativ usor).
Daca ai intrebari poti sa mi le pui aici sau MP.
Vezi
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.p ... &start=368atelajul cu pricina este aproape identic cu cel second pomenit de tine, doar ca este ceva mai mic.
Toate verificarile de mai sus eu nu le-am facut. Am luat atelajul de la un amic, care jura pe rosu ca e o bijuterie.
Tot ce ti-am descris mai sus ca posibile probleme, la mine au fost prezente. Le-am rezolvat aproape pe toate.
Hai ca ti-am facut telenovela...
Numai bine,
Pitar