Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Rapita 2012 (1-14) - 2013 (14-...)

Mesajde cristi_vidican » 17 Apr 2013, 19:11

ovidiu_78 scrie:Si stropitul cand incepe?!?

Depinde de dăunători. De regulă, fiecare fermier decide când și cum. Se pare că sunt mai puțini dăunători anul acesta.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde pst_claudiu » 17 Apr 2013, 21:39

Bayer-ul e cel mai neno....t producator de substante de stropit. S-au facut studii si nu am acum timp sa caut sa le dau in care indicau nivele destul de mari de remanenta in ceara,alte efecte devastatoare pentru albine, etc. Studiile astea in care spun ca ei sunt prietenosi cu albinelel samd sunt platite de catre ei.In America daca nu ma insel s-a si protestat impotriva lor.
Nu o sa contest niciodata contributia rapitei la dezvoltarea familiei de albine, dar sunt si cazuri in care rapita nu e stropita. Acolo e ideal.In rest e loterie.
Substantele astea care zic ei ca nu omoara albinele poate asa se intampla, nu le omoara, dar polenul depozitat in faguri, contaminarea cerii exista la orice substanta folosita de acolo efecte samd.
pst_claudiu

Mesajde broodness » 17 Apr 2013, 22:15

De Fastac-alfa cipermetrin stie cineva ceva? cat are remanenta?
broodness

Mesajde ANITEI » 18 Apr 2013, 11:48

La cipermetrin am rezistat acum doi ani cu inchidere pe perioada stropirii facuta seara si in dreptul stupinii pilotul inchidea pulverizatorul.Nu am avut probleme evidente.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde ciptheman » 20 Apr 2013, 06:57

in 3-4 zile infloreste rapita in sud deja au inceput sa apara stupii pe lanuri.
ciptheman

Mesajde Daniel Popovici » 20 Apr 2013, 08:34

alt stupar scrie:sunt "trecut" prin Biscaya in 2011. Vezi forumul vechi.
rupe tot ce prinde in lan, culegatoarele nu mai sunt acceptate in propiile familii.
Alte urmari aparente nu sunt (depopulari masive, s.a.m.d. )
Totusi, inchiderea stupulor pe durata tratamentului zic ca ar fi obligatorie.

In 2010 m-am trezit cu avionul ca stropea. Era cam spre inserate, albinele incepeau sa se retraga (zborul se rarea, dar erau destule albine in lan, iar altele plecau la cules).
Era Biscaya si ceva antifungice (doza mai mica de insecticid decat de obicei).
N-am observat NIMIC deosebit.
Am inteles ca singur e inofensiv, dar combinat cu alte insecticide, chiar blande devine ucigas.
Am facut media de 18 kg de miere de rapita / famili. (anul acesta si daca ar fi la fel rapita -ceea ce nu este-, n-as avea populatie pentru asemenea productii)
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 20 Apr 2013, 08:41

Am dus albinele pe 18 (alaltaieri) si primele flori incepeau din 17.
Ieri, pe 19 era galben lanul si la vreo 10 km se mai vedea un deal de cateva sute de ha galben. Acolo nu stiu cine e fermierul.

Am ales sa duc deocamdata jumatate din efectiv la rapita.
Nici pe vatra de iernare nu e de aruncat - cules de la urzicuta, papadie, pomi fructiferi (porumbarul e pe terminate). Poate transport direct la salcam si voi avea 2 categorii de miere - cu si fara poluanti.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 20 Apr 2013, 08:45

stefanmadalin scrie:Pot sa va spun ca am facut unele sondaje in lanurile de rapita.
La Moara Domneasca (ilfov) din 2 serii de sondaje a cate 300 de plante seria nu s-a gasit niciun fel de atac de daunator. Mentionez ca primul sondaj s-a facut acum 1 luna si cel de-al doilea vinerea ce a trecut, cand rapita era imbobocita.
Nu s-a aplicat niciun tratament fitosanitar pana acum. Atacata a fost in toamna, de niste purici.

Am verificat rapita si la mine in Clarasi, aceeasi chestie, nu am gasit gandaci nici pentru insectar.

Pe forumurile de specialitate , doar agricultorii din estul tarii au semnalat atacuri ce au depasit pragul economic de daunare si au fost nevoiti sa intervina cu tratamente.
Culmea este ca dupa o iarna usoara ar fi trebuit sa supravietuiasca mult mai multi daunatori decat ar fi supravietuit intr-o iarna grea. Dar iata ca este total pe dos,in sud unde iarna a fost usoara daunatorii nu au atacat, iar in est unde iarna a fost una normala , pragul economic de daunare a fost depasit.
Acest lucru poate fi pus si pe seama secetei crunte din vara trecuta care probabil a afectat ciclul de viata al daunatorilor.

Deci, posibil ca in zonele pe care le-am mentionat sa nu se produca atacuri nici la floare si silicva. Dar acum depinde de fermier,fiecare face cum vrea. Sunt cate unii care nu stiu cum arata atacul in faza incipienta si prefera sa stropeasca preventiv.
Cel mai bine este sa vorbiti cu fermierul respectiv si sa comunicati bine. Atat apicultorul,cat si fermierul aveti de castigat de pe urma acestei polenizari.

Nici eu nu am vazut gandaci in flori pe marginea pe care am stupina.
Poate faptul ca anul trecut nu a fost rapita + alti factori de mediu au mai intrerupt ciclul gandacilor.
Daniel Popovici

Mesajde brianoo_bz » 20 Apr 2013, 22:15

in sud se stropeste de zor aerian si terestru , Fastac Lamdex deci cateva zile stati departe
brianoo_bz

Mesajde kiloz » 21 Apr 2013, 05:10

Depinde si ce fel de tratament a fost aplicat la seminte inainte de semanare.Sint unele care au o remannenta foarte lunga ,de exemplu:
Cruiser OSR 322 FS

Cruiser OSR este insecto-fungicid ce asigură protecția tinerelor plante împotriva principalilor dăunători, precum și a celor mai importante boli care apar în primele faze de vegetație ale culturii de rapiță.

Componenta insecticidă are o acțiune puternic sistemicăș este preluată prin rădăcinile tinerei plante și transportată către frunze pentru a proteja planta împotriva dăunătorilor foliari apăruți în primele faze de vegetație.

Cele două componente fungicide au un mod multiplu de acțiune (contact, penetrant și sistemic). Controlează atât infecțiile superficiale, cât și pe cele adânci (din sămânță) și, în plus, formează o zonă de protecție în jurul seminței.
Cultura Spectru de combatere Doza
Rapiță Puricele negru (Phyllotreta spp.)
Viespea rapiței (Athalia rosae)
Căderea plăntuțelor (Pythium spp.)
Rizoctonioză (Rhizoctonia spp.)
Fuzarioză (Fusarium spp.)
Putregaiul uscat (Phoma lingam)
La folosirea lor nu mai sint nevoie o perioada lunga de tratamente.In schimb poate aparea in nectar si in polen.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kiloz » 21 Apr 2013, 05:19

brianoo_bz scrie:in sud se stropeste de zor aerian si terestru , Fastac Lamdex deci cateva zile stati departe

LAMDEX 5 EC conţine 2 izomeri de lambda-cihalotrin (n proporţii egale) şi este un insecticid din grupa piretroizilor. Substanţa activă face parte din generaţia a treia de piretroizi de sinteză care se caracterizează printr-o mai mare foto-stabilitate şi o mai accentuată activitate insecticidă decit grupele precedente. Aplicarea sa se poate face şi la temperaturi mai ridicate decit n cazul majorităţii piretroizilor, fără ca efectul de combatere să se diminueze. De asemenea, lambda-cihalotrinul este mai stabil şi are o perioadă de acţiune mai indelungată, avind totodată şi un efect repelent (indepărtează insectele din zonele tratate) şi antihrănire (provoacă saţietate insectelor, care in felul acesta nu se mai hrănesc). Asupra organismelor ţintă acţionează atit prin contact cit şi prin ingestie, avind şi efect rezidual de lungă durată. Ca majoritatea piretroizilor, LAMDEX 5 EC afectează sistemul nervos central şi periferic al dăunătorilor, cauzind paralizia şi in final moartea acestora.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde atty_AR » 22 Apr 2013, 09:19

Va salut! Cam la ce distanta e indicat asezarea stupilor la rapita? eu nu_i pot aseza doar langa lan sau aproximativ la 1,5 2 km distanta de lan. Ce ma sfatuiti?
atty_AR

Mesajde cipry74 » 22 Apr 2013, 09:40

atty_AR scrie:Va salut! Cam la ce distanta e indicat asezarea stupilor la rapita? eu nu_i pot aseza doar langa lan sau aproximativ la 1,5 2 km distanta de lan. Ce ma sfatuiti?

....cu cat mai aproape cu atat mai bine
cipry74

Mesajde geangu » 22 Apr 2013, 10:52

la rapita e recomandat sa nu se amplaseze stupii in lan, la cateva sute de metri de lan e mai bine. daca ai vatra la 1.5 de lan eu te sfatuiesc sa i lasi pe loc.
geangu

Mesajde Geocrin » 22 Apr 2013, 21:19

Astazi ,impreuna cu doi prieteni am vizitat lanurile de rapita din zona noastra.Am gasit chiar si un loc unde sa ne asezam stupi ,mai ramine sa stabilim cind mergem.Am gasit lanurile de rapita in anumite stadii de inflorire si am vazut si niste gandaci pe care i-am pozat...poate ii recunoaste cineva si ma lamureste.In zona am si gasit un apicultor cu vreo 50 de stupi asteptind culesul maxim.Ramine de vazut cum ne vom descurca cu prima "iesire de pe vatra" :D
Salutare ;)
Fişiere ataşate
DSCN9990 (Small).JPG
Rapita 22-04-2013
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde stefanmadalin » 23 Apr 2013, 05:27

Epicometis hirta-gandacul paros al florilor de mar
Specie polifaga,ataca primavara devreme pe primele flori aparute, provoaca daune la flori. Este ssi cazul rapitei.
stefanmadalin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI