ovidiu_78 scrie:Si stropitul cand incepe?!?
Depinde de dăunători. De regulă, fiecare fermier decide când și cum. Se pare că sunt mai puțini dăunători anul acesta.
ovidiu_78 scrie:Si stropitul cand incepe?!?
alt stupar scrie:sunt "trecut" prin Biscaya in 2011. Vezi forumul vechi.
rupe tot ce prinde in lan, culegatoarele nu mai sunt acceptate in propiile familii.
Alte urmari aparente nu sunt (depopulari masive, s.a.m.d. )
Totusi, inchiderea stupulor pe durata tratamentului zic ca ar fi obligatorie.
stefanmadalin scrie:Pot sa va spun ca am facut unele sondaje in lanurile de rapita.
La Moara Domneasca (ilfov) din 2 serii de sondaje a cate 300 de plante seria nu s-a gasit niciun fel de atac de daunator. Mentionez ca primul sondaj s-a facut acum 1 luna si cel de-al doilea vinerea ce a trecut, cand rapita era imbobocita.
Nu s-a aplicat niciun tratament fitosanitar pana acum. Atacata a fost in toamna, de niste purici.
Am verificat rapita si la mine in Clarasi, aceeasi chestie, nu am gasit gandaci nici pentru insectar.
Pe forumurile de specialitate , doar agricultorii din estul tarii au semnalat atacuri ce au depasit pragul economic de daunare si au fost nevoiti sa intervina cu tratamente.
Culmea este ca dupa o iarna usoara ar fi trebuit sa supravietuiasca mult mai multi daunatori decat ar fi supravietuit intr-o iarna grea. Dar iata ca este total pe dos,in sud unde iarna a fost usoara daunatorii nu au atacat, iar in est unde iarna a fost una normala , pragul economic de daunare a fost depasit.
Acest lucru poate fi pus si pe seama secetei crunte din vara trecuta care probabil a afectat ciclul de viata al daunatorilor.
Deci, posibil ca in zonele pe care le-am mentionat sa nu se produca atacuri nici la floare si silicva. Dar acum depinde de fermier,fiecare face cum vrea. Sunt cate unii care nu stiu cum arata atacul in faza incipienta si prefera sa stropeasca preventiv.
Cel mai bine este sa vorbiti cu fermierul respectiv si sa comunicati bine. Atat apicultorul,cat si fermierul aveti de castigat de pe urma acestei polenizari.
brianoo_bz scrie:in sud se stropeste de zor aerian si terestru , Fastac Lamdex deci cateva zile stati departe
atty_AR scrie:Va salut! Cam la ce distanta e indicat asezarea stupilor la rapita? eu nu_i pot aseza doar langa lan sau aproximativ la 1,5 2 km distanta de lan. Ce ma sfatuiti?
Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori