Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Floarea soarelui: 2011(1-2) - 2012(2-)

Mesajde eugen. » 13 Iun 2012, 17:41

lyvyu_81 scrie:pai si cei de la pioneer, lg si altii?
Ca numai astia se cultiva acum.

Chiar asa , de soiurile astea nu se stie nimic ? de ex : PIONEER PR64LE19 secreta nectar ?
eugen.

Mesajde ciptheman » 14 Iun 2012, 09:42

nu da nectar decat foarte slab am avut stupii acum 2 ani langa un lan de pr 64 le 19
ciptheman

Mesajde lyvyu_81 » 22 Iun 2012, 22:38

despre f50 de la pioneer poate spune cineva ceva?
lyvyu_81

Mesajde stefanmadalin » 22 Iun 2012, 22:53

Cred ca in general marile firme producatoare de hibrizi,gen Pioneer,Monsanto,Lg... nu prea stau in albinele noastre. Si-au realizat hibrizii cu autopolenizare. Asa ca cel mai bine intrebati la reprezentantii acestor firme,asta ca sa nu pierdeti timpul pe langa stupi si sa injurati forumul .

Am fost saptamana trecuta prin Calarasi,floarea soarelui era foarte dezvoltata. Preconizez inflorirea la cea semanata in epoca optima, in acest weekend.
Bafta!
stefanmadalin

Mesajde mary77 » 25 Iun 2012, 21:32

[quote="stefanmadalin"]Cred ca in general marile firme producatoare de hibrizi,gen Pioneer,Monsanto,Lg... nu prea stau in albinele noastre. Si-au realizat hibrizii cu autopolenizare. Asa ca cel mai bine intrebati la reprezentantii acestor firme,asta ca sa nu pierdeti timpul pe langa stupi si sa injurati forumul .

Am fost saptamana trecuta prin Calarasi,floarea soarelui era foarte dezvoltata. Preconizez inflorirea la cea semanata in epoca optima, in acest weekend.
Bafta!
Ai dreptate de 3 zile a inceput sa infloreasca.
mary77

Mesajde oltenasu » 26 Iun 2012, 12:37

Salut,

Ieri, am mers pana la Slobozia si inapoi spre Calarasi. Intre aceste localitati sunt 36 de km. Aproximativ 60% din distanta, de-a lungul drumului este ocupata de FS cu grad de inflorire intre 20% si 80%.

De asemenea, FS cu inflorire de 50% se afla si pe drumul de la Calarasi spre Fetesti, in zona comunei Unirea.

FS se afla si pe drumul de la Calarasi spre Oltenita, in balta, dar acolo este mai greu de stationat daca nu cunosti proprietarii terenurilor.

Incepand de azi de dimineata, ploua marunt in Calarasi. Sper ca pana diseara sa se opreasca; albinele de abia asteapta sa ajunga in lan.
oltenasu

Mesajde ANITEI » 26 Iun 2012, 14:11

Am mutat ieri albinele la FS pe langa Arad. Ar mai trebui ploaie.Sa dea Dumnezeu!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde mary77 » 26 Iun 2012, 18:21

oltenasu scrie:Salut,

Ieri, am mers pana la Slobozia si inapoi spre Calarasi. Intre aceste localitati sunt 36 de km. Aproximativ 60% din distanta, de-a lungul drumului este ocupata de FS cu grad de inflorire intre 20% si 80%.

De asemenea, FS cu inflorire de 50% se afla si pe drumul de la Calarasi spre Fetesti, in zona comunei Unirea.

FS se afla si pe drumul de la Calarasi spre Oltenita, in balta, dar acolo este mai greu de stationat daca nu cunosti proprietarii terenurilor.

Incepand de azi de dimineata, ploua marunt in Calarasi. Sper ca pana diseara sa se opreasca; albinele de abia asteapta sa ajunga in lan.

Scuze sa nu exageram e pe o suprafata de aprox. 10 %. Pana la SL. sunt 46Km. floare e si in stadiul de neanflorita ,ca o paranteza BONUS a reanflorit amorfa in paduriile din apropierea calarasiului.
mary77

Mesajde laur1 » 26 Iun 2012, 22:29

ma scuzati ca nu vb de fs.:))am scos inainte de tei ceva miere neagra.cineva mi-a zis ca am avut castani.
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Floarea Soarelui

Mesajde Alexandru.Chisinau » 26 Iun 2012, 23:41

Vă salut mult respectații albinari și îngrejitori ai planetei Pământ. :)

Doresc să scot albinele la fs dar mă tem să nu dau de hibrizi de fs care nu-mi vor fi de nici un folos. Cine mă poate lămuri cum să aflu dacă fs e potrevită pentru cules vă rog să mă lămuriți. Un albinar mi-a zis că la hibrizii de fs frunza e mai mare ca de obicei.

O mică abatere de la temă pentru Laur1:
laur1 scrie:ma scuzati ca nu vb de fs.:))am scos inainte de tei ceva miere neagra.cineva mi-a zis ca am avut castani.

Dacă e și amăruie atunci posibel să fie miere de caștani. :)

P.S. În ce privește floarea soarelui din raionul/județul Chișinău, Republica Moldova.
Fişiere ataşate
rsz_2.jpg
O câmpie de floarea soarelui. Floarea iera întoarsă spre răsărit. Data fotografierii 24.06.2012
1f.s.jpg
Floarea Soarelui deja e înflorită de câteva zile, insectele o iau năvală! :)
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Floarea soarelui 2012.06.27

Mesajde Alexandru.Chisinau » 27 Iun 2012, 13:45

Între timp iată ce am mai aflat de la forumiștii noștri privitor la identificarea hibrizilor de floarea soarelui care sunt autopolinizatori/hibrizilor cu un grad mare de autofertilitate/hibrizi care nu au nevoie de noi cu albinuțele noastre muncitoare și invers proporțional:
paul scrie:...daca floarea din varful semintei depaseste ... 10 mm ... soiul este autopolenizator ! Adica ... albinele avand trompa mai scurta nu pot culege nectarul...!
viewtopic.php?f=24&t=336

ves.lucian.zabrani scrie:...cu cat semintele sunt mai mici , cu atata este de melifera floarea soarelui...

viewtopic.php?f=24&t=336&start=16

P.S. puțină informație auxiliară
AUTOPOLENIZÁRE, autopolenizări, s. f. (Bot.) Polenizare a florilor închise cu propriul lor polen; autofecundare, autofecundație, cleistogamie.
http://dexonline.ro/definitie/autopolenizare

AUTOFERTILITÁTE s.f. Proprietate a unor specii de pomi fructiferi de a lega rod pe baza fecundației cu polen propriu.
http://dexonline.ro/definitie/autofertilitate

Invers proporțional = două mărimi se numesc invers proporţionale dacă depind una de alta, astfel încât dacă una dintre ele se măreşte (se micşorează) de un anumit număr de ori, atunci cealaltă se micşorează (se măreşte) de acelaşi număr de ori.
Pe scurt, chestiile direct proporţionale se modifică la fel de mult şi în acelaşi sens, iar chestiile invers proporţionale se modifică la fel de mult, dar în sensuri diferite.
http://scri.ro/direct-proportional-sau- ... -1735.html
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde Ioan Guist » 27 Iun 2012, 14:27

Se pare ca anul asta , FS secreta nectar binisor.Problema ar fi doar ca de regula , cel putin in Dobrogea, instalarea pe locatie la floarea soarelui se facea dupa 5 iulie.Astazi solele sunt inflorite peste 30%.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde dsg » 27 Iun 2012, 18:52

De Mooglli CL , ES Artimis si PIONEER PR 64 ce stiti, sunt bune?
Cunosc un fermier care are Mooglli si spune ca este melifera dar nu am gasit mai multe date.
dsg

Mesajde ANITEI » 28 Iun 2012, 09:18

La noi in Arad a inflorit putin mai tarziu fata de anul trecut cand s-a suprapus cu teiul. Secreta dar ar fi buna o ploaie. Chiar daca nu am auzit pe nimeni sa se planga de pesticide la FS azi dau la mine cu procloraz , unii spun ca e amicul albinelor altii din contra. Are cineva experienta? Unde sunt eu proprietarii sunt austrieci , oameni corecti , ne-au sunat , se opresc de cate ori trec pe langa noi sa ne puna la curent cu ce e nou. Azi au stropit cu avionul la 2 km de albine, maine dimineata vor stropi unde suntem noi. Azi le-am inchis pe durata stropirii si inca vreo 2 ore maine le-as inchide toata ziua. Ce parere aveti ? Sanatate!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde Cristian Chirculescu » 28 Iun 2012, 22:02

De soiurile de la Pioner PR20 si PR50 stie cineva daca da nectar?
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde Tino » 29 Iun 2012, 10:53

Salutare tuturor
Am primit ieri informatii despre caracteristicile melifere a 2 hibrizi de la Pioneer, nu stiu exact denumirea insa o sa o aflu. Informatiile sunt surprinzatoare, sincer. Deci:
--hibridul este selectionat pentru autopolenizare, sa nu depinda productia de FS de albinele noastre, DAR, si acum incep pe cat posibil sa il citez pe reprezentantul Pioneer care a vandut samanta acelor 2 hibrizi" daca ai albine langa sola, ideal cam 2 stupi/hectar, productia poate sa creasca cu pana la 20%. Si sa stiti, hibridul nostru este foarte bun melifer, da pe la 135kg/ha(nu am intrebat daca miere sau nectar, el nu a specificat).Aaaaa, si mai are si o caracteristica foarte buna pentru albine, are floarea scurta, sa poate ajunge albina usor la nectar.
--temperatura e bine sa nu fie mai mare de 32 celsius, cu cat e mai mare cu atat se reduce productia de nectar, asa a zis tot el.
Deci stia foarte bine treaba cu albinele. Am motive temeinice sa cred ca nu vorbea prosti. Sper ca informatiile sa fie de folos cat mai multor apicultori(cand vinzi samanta autopolenizanta, si omul cumpara de la tine tocmai sa nu depinda de polenizarea altora, nu cred ca ai motiv sa spui ca poate sa creasca productia cu 20%, dimpotriva, interesul logic spune ca tendinta e de diminuare a procentului de crestere a productie prin polenizarea albinelor, ca practic el ti-a vandut independenta din punctul asta de vedere, nu stiu daca m-am facut inteles....)Spor.
La apusul soarelui, si oamenii scunzi au umbra lunga.
Tino

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI