Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Goana dupa pamant

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2014, 17:40

stefanmadalin scrie:
andrei_calinescu scrie:In Ungaria au investit f mult in genetica, si au vaci Holsteinn care dau 63 l lapte/zi/vaca.

Mai taie din ele.

Luna aprilie, 2014...

Vitzica=3 luni
taurasul= 1luna

Acum:
- vitzica= 480kg;
- taurasul= 385kg,

Calculeaza tu...si apoi...poti taia !!!
Fişiere ataşate
WP_20140405_011 (Small).jpg
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 04 Dec 2014, 17:51

stefanmadalin scrie:
andrei_calinescu scrie:In Ungaria au investit f mult in genetica, si au vaci Holsteinn care dau 63 l lapte/zi/vaca.

Mai taie din ele.

Injinere,ceteste si te minuneaza...Bistriţa: Singura vacă din judeţ care dă 60 de litri de lapte pe zi

http://search.tb.ask.com/search/redirec ... 3Ud&ord=4&
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde stefanmadalin » 04 Dec 2014, 18:16

Cred ca ar fi bine sa vorbim de o medie pe ferma, care garantat nu poate fi asa de mare.
Danezii, olandezi, in fermele cele mai de top ale lor au o medie de 18.000l lapte/an/vaca. Pana la 22.000 cat ar da cea ungureasca mai e....
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 04 Dec 2014, 18:18

ignatov andrei scrie:

Care e ideea? nu inteleg.
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 04 Dec 2014, 18:22

proapis13 scrie:Injinere,ceteste si te minuneaza...Bistriţa: Singura vacă din judeţ care dă 60 de litri de lapte pe zi

''Pe piaţă, Gia valorează pe puţin 2000 de euro şi dă în jur de 12.000 de litri de lapte pe an. „Nu vreau să o vând pentru că dă mult lapte.''

Inginereste, impartind 12.000 la 365 da o productie superrecord de 33 l/zi. Unde sunte cele 60? voi chiar credeti ce scrieti???
stefanmadalin

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2014, 19:41

stefanmadalin scrie:
ignatov andrei scrie:

Care e ideea? nu inteleg.

Pe bune, nici eu....

Unde dracu' ai vazut vaca sa fie mulsa 365 de zile... zilnic ?!?
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 04 Dec 2014, 20:06

Poate e calculat 5/7, nu 7/7. Dar nu laptele vacii ma preocupa, ci... marea suprafata - https://www.youtube.com/watch?v=LQuxt-LmUBk
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stefanmadalin » 04 Dec 2014, 20:25

ignatov andrei scrie:Unde dracu' ai vazut vaca sa fie mulsa 365 de zile... zilnic ?!?

Vorbim de productia pe an, medie, daca e pe an, la cat sa se imparta?
Ce ati pus voi aoclo cu 60 l probabil se atinge doar la cateva mulsori.
Te face mai apicultor faptul ca ai doar un stup ce da 130-200 kg miere/an?
stefanmadalin

Mesajde lucky5strike » 04 Dec 2014, 20:49

Faceti ceva special pe zootehnie daca vreti, dar hai sa ramanem la subiect! :cry:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapis13 » 04 Dec 2014, 20:50

stefanmadalin scrie:Inginereste, impartind 12.000 la 365 da o productie superrecord de 33 l/zi. Unde sunte cele 60? voi chiar credeti ce scrieti???

Nu e nevoie de imparteala asta ; ar trebui sa stii,ca inginer,ca o vaca NU are lactatie 365 de zile :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde stefanmadalin » 04 Dec 2014, 21:10

Nu are bineinteles. Dar cred ca asa se calculeaza.

lucky5strike, ce parare ai despre utilajul acela?
stefanmadalin

Mesajde lucky5strike » 04 Dec 2014, 22:01

Am o parere rea, Stefane. Asemenea scule is dracu' gol. Marea suprafata distruge apicultura. Nu mai avem varietate.

In loc de 100 de agricultori care sa exploateze 20000 ha (in zona mea, cine exploateaza 200 de ha traieste frumos si exclusiv din agricultura), in loc de varietate adica (la asti mai scapa un coriandru, un mustar, o buruiana... un fazan/mistret...), ai o intreprindere de mare suprafata, ca a lui El Khalil sau Porumboiu, sau Anghel... unde-s 5-10 insi bine platiti, restul zilieri.

Iar mancarea are gustul si proprietatile stiute.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 04 Dec 2014, 22:04

Chiar eram curios, cum va impacati cu libanezii aia prin judet?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stefanmadalin » 04 Dec 2014, 22:20

In zona mea, centrul Calarasiului nu cunosc niciun strain care sa lucreze pamant. Mai la sud, la lunca Dunarii, am inteles ca are jihad prin ''balta''(asa ii spunem noi) pamant mult, dar nu am fost si nici nu am auzit nimic.
Zona mea e una exact cum o descrii tu, multi fermieri, concurenta mare intre ei, dar e una constructiva, diversitatea e la ea acasa. E o zona cu multe sate si poate din acest motiv sunt multi fermieri. Mai spre ialomita am fost in zone in care e un sat in mijlocul pustietatii si in acel sat e unu mare si tare, care de regula e primarul, care are de la 5000 ha in sus, si toti satenii aia sunt muritori de foame. N-au ce face, decat sa munceasca/arendeze pamant la bossul lor.

https://www.youtube.com/watch?v=H4ZHYao ... KEE1F_jshA
Ceva frumos, ma refer la diversitate, pomi de protectie. Doar partea de agricultura. Dealtfel e o placere sa ma uit la Tour de France, uneori o fac numai pentru peisajul agricol ce se impleteste cu natura.
stefanmadalin

Mesajde lucky5strike » 04 Dec 2014, 23:20

In Ungaria am vazut ceva similar, parcele comasate de 3-30 de ha, cultivate ireprosabil. O gramada de perdele forestiere, ba chiar si tufe de salcii aparute in mijlocul campului, la tot pasul... pe acolo, ungurii au panza freatica mai sus, probabil... Salcii energetice, arbori diversi, de-a valma cu rapita, lucerna, porumb, grau... Foarte dragut. Bine, au si ei zone cu 3-4 km monocultura.

In Germania, e si mai calumea, parca e daltuita fiecare parcela.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 05 Dec 2014, 13:27

"Dealtfel e o placere sa ma uit la Tour de France, uneori o fac numai pentru peisajul agricol ce se impleteste cu natura."

Nu te amagi, in primul rand Franta e al doilea consumator de pesticide dupa Spania.
In al doile arand, Le Tour de France, se desfasoara in zone muntoase(sub masivul Central, de-a lungul Pirineilor, in zone care nu sunt pretabile monoculturii). Cunosc zonele, am albinarit acolo.
Nu au rapita, floarea soarelui putin in jurul Toulousului , unde e ceva campie.
Daca Tour de France ar fi organizat in nord-estul Parisului(zonele Champagne-Ardenne, Alsace-Lorraine), ai vedea numai utilaje ca in clipul pe care l-ai pus).
Acolo e numai monocultura, de aceea peisajul nu r prea atractiv pentru turisti, Turul Frantei fiind inainte de toate o reclama turistica ptr o tara care stie sa traiasca magistral din marketing(Franta).

Ciudat si paradoxal e ca strainii pe care-i blamati ca vin la noi sa ne "fure" pamantul, sunt foarte deschisi apiculturii(caci ei stiu ca albina le aduced CASH).
Cateva exemple.

1. Aseara stand de vorba cu prietenul Andrei Patrascu am aflat ca in anumite ferme polenizarea se plateste. Acele ferme sunt detinute culmea...de francezi. Grav este ca apicultorul respectiv cand a vorbit cu administratorul roman, acesta nu a pomenit nimic de plata polenizarii, chiar impotrivindu-se ideii de polenizare. Omul a vorbit dupa aceea cu patronul francez, care a fost de acord sa polenizeze si l-a si platit.

2. In toamna 2012 cu acelasi Andrei Patrascu ne-am deplasat intr-o zona din sud sa recunoastem niste zone ptr rapita. Am descins intr-o ferma detinuta de portughezi. Am stat de vorba cu un reprezentant al lor, care ne-a primit cu serenitate, si ne-a explicat CAT DE IMPORTANTA E POLENIZAREA PENTRU EI.
Dupa aceea a adaugat faptul ca terenul e parcelat cu locatii pentru fiecare apicultor, pentru ca polenizarea sa se faca uniform pe de o parte, iar pe de alta parte pentru a evita conflictele intre apicultorii romani care se aglomerau ca purceii la tatzele scroafei, in acelasi loc,si de-aici conflictele inerente.

PS Mie imi e foarte clar ca singurele zone care vor ramane valabile ca bio-diversitate, sunt cele subcarpatice, acolo nefiind posibila monocultura. In rest, zonele sudice nu sunt rentabile altfel, deci pentru sud, traiasca monoculturile.
Am mai pomenit despre un amic care a lucrat intr-o multinationala semincera. Intr-o deplasare ocazionata de un seminar, a stat de vorba cu un "branch manager"; intrebandu-l ce perspective sunt in Romania, acesta a raspuns ceva de genul: "In viitor ne vom dezvolta ca painea calda..."
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE