de andrei_calinescu » 05 Dec 2014, 13:27
"Dealtfel e o placere sa ma uit la Tour de France, uneori o fac numai pentru peisajul agricol ce se impleteste cu natura."
Nu te amagi, in primul rand Franta e al doilea consumator de pesticide dupa Spania.
In al doile arand, Le Tour de France, se desfasoara in zone muntoase(sub masivul Central, de-a lungul Pirineilor, in zone care nu sunt pretabile monoculturii). Cunosc zonele, am albinarit acolo.
Nu au rapita, floarea soarelui putin in jurul Toulousului , unde e ceva campie.
Daca Tour de France ar fi organizat in nord-estul Parisului(zonele Champagne-Ardenne, Alsace-Lorraine), ai vedea numai utilaje ca in clipul pe care l-ai pus).
Acolo e numai monocultura, de aceea peisajul nu r prea atractiv pentru turisti, Turul Frantei fiind inainte de toate o reclama turistica ptr o tara care stie sa traiasca magistral din marketing(Franta).
Ciudat si paradoxal e ca strainii pe care-i blamati ca vin la noi sa ne "fure" pamantul, sunt foarte deschisi apiculturii(caci ei stiu ca albina le aduced CASH).
Cateva exemple.
1. Aseara stand de vorba cu prietenul Andrei Patrascu am aflat ca in anumite ferme polenizarea se plateste. Acele ferme sunt detinute culmea...de francezi. Grav este ca apicultorul respectiv cand a vorbit cu administratorul roman, acesta nu a pomenit nimic de plata polenizarii, chiar impotrivindu-se ideii de polenizare. Omul a vorbit dupa aceea cu patronul francez, care a fost de acord sa polenizeze si l-a si platit.
2. In toamna 2012 cu acelasi Andrei Patrascu ne-am deplasat intr-o zona din sud sa recunoastem niste zone ptr rapita. Am descins intr-o ferma detinuta de portughezi. Am stat de vorba cu un reprezentant al lor, care ne-a primit cu serenitate, si ne-a explicat CAT DE IMPORTANTA E POLENIZAREA PENTRU EI.
Dupa aceea a adaugat faptul ca terenul e parcelat cu locatii pentru fiecare apicultor, pentru ca polenizarea sa se faca uniform pe de o parte, iar pe de alta parte pentru a evita conflictele intre apicultorii romani care se aglomerau ca purceii la tatzele scroafei, in acelasi loc,si de-aici conflictele inerente.
PS Mie imi e foarte clar ca singurele zone care vor ramane valabile ca bio-diversitate, sunt cele subcarpatice, acolo nefiind posibila monocultura. In rest, zonele sudice nu sunt rentabile altfel, deci pentru sud, traiasca monoculturile.
Am mai pomenit despre un amic care a lucrat intr-o multinationala semincera. Intr-o deplasare ocazionata de un seminar, a stat de vorba cu un "branch manager"; intrebandu-l ce perspective sunt in Romania, acesta a raspuns ceva de genul: "In viitor ne vom dezvolta ca painea calda..."