Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde alt stupar » 05 Mar 2013, 23:17

stupul scrie:Va faceti un urdinis superior si nu mai aveti niciodata condens.In plus lasati o fanta in podisor ( in partea cu urdinisul-pur si simplu indoiti un colt daca podisorul este din material textil-eu asa am).Inainte de a iesi albinele in zbor de recunoastere sa inchideti urdinisul de sus, pentru ca daca apuca sa circule pe acolo, este foarte greu de umblat la stupi.

In revista "Apicultura" nr.12, decembrie 1956, la pag. 39 "Sfaturi practice" scrie despre urdinisurile superioare pe timpul iernii.
"Urdinisul superior are lungimea de 5 cm si inaltimea de 8mm. El se gaseste in dreptul urdinisului mare de jos, la a treia parte din inaltimea peretelui din fata, masurata de sus in jos.In cazul cand nu se pot amenaja asemenea urdinisuri, cate 2 gauri (date cu un burghiu) in diametru de cca.20-25 mm, pot servi tot asa de bine ca urdinis superior la familiile normale.
La familiile puternice, pe timpul iernii, se lasa deschise atat urdinisurile de jos cat si cele superioare, iar la cele mijlocii-numai cele superioare."

Eu iernez dintotdeauna, cu ambele urdinisuri deschise si nu am vazut niciodata faguri mucegaiti.

Nu mai stiu exact... Antonescu sau Hristea a castigat un premiu pentru inovatie pe tema urdinisului superior prin anii `70 la congresul Apimondia de la Paris.
Cu toate astea, multa lume a renuntat in timp la urdinusul superior. Oare de ce ? :idea:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde stupul » 05 Mar 2013, 23:28

Nu au renuntat. Foarte putini au adoptat sistemul. Chiar si atunci cand stupii orizontali au fost fabricati cu urdinisuri superioare, apicultorii nu le-au folosit ( scrie in aceeasi revista despre acest fapt).
Eu am urdinisuri superioare si nu am probleme.
Urdinisurile superioare au fost folosite foarte mult de rusi, cred ca ei le-au si inventat.
stupul

Mesajde Geocrin » 06 Mar 2013, 20:27

Eu am rezolvat cu condensul in felul urmator.: nu am fund antivaroa asa ca in partea opusa urdinisului in partea superioara, deasupra ramelor, am introdus un furtunas mic intre doua rame si partea superioara a furtunului l-am ridicat sub capac.Deasupra am pus ziare peste cirpa si o bucata de poliestiren.Si cind am facut prima alimentare cu apifonda in 15 ianuarie am observat mici picaturi de condens pe furtun ceea ce mi se parea normal ,albinele au propolizat pe tot conturul stupului si au creat o camera "etansa" .Chiar sunt multumit de aceasta metoda si o voi practica si in viitor. Acum doi ani cind am iernat ,la cei doi stupi am avut ceva mucegai si acest lucru s-a observat in "puterea " familiei de albine.
Salutare ;)
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 07 Mar 2013, 01:24

Buna tuturor.Am o problema pe care am depistat-o de curand:MUCEGAIUL.
Fiind prima iarna in care iernez albine din viata mea am citit tot ce am apucat despre impachetare si am intrat in iarna.Sambata am fost la ele si sunt toate bine(25 fam)si nevatamate dar am semnalat pete de mucegai in partea de sus a stupilor pe interior si in partea goala a lazii la aproape toate familiile.
Mentionez ca am lazile cu fundul plin si am lasat doar 2 cm urdinisul deschis .Au stat pe iarna cu doua randuri de carton intre ele o perinita din material nesintetic in partea de sus, si polistiren de 1cm 1buc catre partea goala a lazi(asa am fost invatat).Nu inteleg de ce atata mucegai,cu siguranta ceva nu am facut bine.
Ce credeti ca trebuie sa fac ???Din cele citite nu e de bine ,stiu, sa scot perna afara si poliestirenul????
multumesc.
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 10:59

Buna ziua,
Si eu am probleme cu condensul la unii stupi.Mai exact la cutiile noi din vara trecuta.De fapt cu urme de mucegai pe peretii stupului, in afara ghemului, dupa diafragma.Am stp cu fundul plin, pe jumatate din suprafata podisorului e sita, peste podisor carton+paturica, iar capacul este doar din tabla.Ieri am decupat un colt din carton si am indoit si paturica pe aceeasi suprafata.E vorba de coltul din fata stp , din afara ghemului,de sub sita. Si am mai marit urdinisul, la unii chiar spre maxim.As vrea insa sa stiu ce ar trebui sa fac in asa fel incat la anul sa nu mai am astfel de probleme.
irina

Mesajde Mircea_63 » 07 Mar 2013, 11:06

irina scrie:Buna ziua,
Si eu am probleme cu condensul la unii stupi..........,
iar capacul este doar din tabla........As vrea insa sa stiu ce ar trebui sa fac in asa fel incat la anul sa nu mai am astfel de probleme.

Capacul doar din tabla, e una din principalele cauze.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 11:33

Da Mircea, m-am gandit la asta.Le-am facut asa dupa modelul unui prieten.Si mai simplu de facut si mai putin loc ocupat in platforma (la pastoral).Vad insa ca n-am ales cea mai buna metoda.Si mai ales ca am termen de comparatie.Am si stp vechi, cu capace solide, din lemn si acoperite cu tabla.Problema e ca eu am facut cutii noi, in ideea de a-i schimba pe toti in aceasta primavara.Si pentru ca acum tocmai lucrez la capace , mi-ar prinde tare bine un sfat.
irina

Mesajde stupul » 07 Mar 2013, 14:05

Irina, urdinisul prea l-ai deschis. Trebuie lasat dupa puterea familiei.
Capacul poti sa il faci fie din lemn, sau polistiren intre 2 placaje ( e usor si termoizolant) , la unii am vazut din OSB (eu personal nu prea agreez OSB-ul desi e mai usor de lucrat cu el) .
Ai aerisire in capac?
stupul

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 15:16

stupul scrie:Irina, urdinisul prea l-ai deschis. Trebuie lasat dupa puterea familiei..Ai aerisire in capac?

Da , l-am deschis cam mult.....m-a speriat mucegaiul
Nu, n-am niciun fel de aerisie.Capacul este doar din tabla.
irina

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 07 Mar 2013, 15:36

Si eu am probleme cu condensul la unii stupi.Mai exact la cutiile noi din vara trecuta.De fapt cu urme de mucegai pe peretii stupului, in afara ghemului, dupa diafragma.Am stp cu fundul plin, pe jumatate din suprafata podisorului e sita, peste podisor carton+paturica, iar capacul este doar din tabla.Ieri am decupat un colt din carton si am indoit si paturica pe aceeasi suprafata.E vorba de coltul din fata stp , din afara ghemului,de sub sita. Si am mai marit urdinisul, la unii chiar spre maxim.As vrea insa sa stiu ce ar trebui sa fac in asa fel incat la anul sa nu mai am astfel de probleme.

Exact in aceeasi situatie sunt eu.....identica...si interesant si eu am lazi noi din 2012...:((
Sa ma ti la curent cu ce vom face la anul.:)...ms
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 15:54

Szilagyi Ovidiu scrie:

Exact in aceeasi situatie sunt eu.....identica...si interesant si eu am lazi noi din 2012...:((
Sa ma ti la curent cu ce vom face la anul.:)...ms

Mai in gluma mai in serios, o cunostinta mi-a spus ca sunt prea ermetice cutiile facute.....Eu cred ca nu am ales cea mai buna solutie facand capacul doar din tabla.....
irina

Mesajde horia_ch » 07 Mar 2013, 16:24

S-a mai spus de multe ori: fundul plin nu se împacă cu închiderea ermetică deasupra. Cumva trebuie să iasă vaporii din stup, ideal dincolo de capac şi urdiniş (salteluţa ar trebui doar să blocheze un curent prea puternic, nu să absoarbă apă). Dacă nu îi scoate nimeni (şi nu îi va scoate nimeni pe urdinişul de 3-5 cm), vor condensa pe primul suport rece întâlnit în cale (perete, fagure, podişor, în cazul cel mai fericit pe păturică). Doar o mică parte ies pe urdiniş, fiindcă, repet: nu îi scoate nimeni!
Irina, tu spui că ai decupat un colţ de carton şi ai îndoit păturica. Ce ai sperat când ai făcut asta? Să iasă vaporii? Şi unde să se ducă? Probabil o parte vor condensa pe capacul de tablă. Dacă ai temperaturi negative, va apărea pe acesta un strat de gheaţă. Dacă ai temperaturi peste 0°C vei avea apă lichidă. Ce faci cu ea? Nemaivorbind că în stup vaporii vor continua să condenseze pe faguri, pentru că nu există un curent slab care să îi mâne spre vreo ieşire.
Folosesc cuvântul "vapori" pentru a mă face înţeles. De fapt, în stup aerul este umed, nu vă închipuiţi că e ceaţă! Acest aer umed, în momentul în care se răceşte (pe suprafeţe reci), eliberează apa pe care o conţine, sub formă de condens => necazuri.
Deci, deocamdată, singurele soluţii sunt fie iernarea în sistem horn (cu aerisire în capac) şi urdiniş redus, fie în sistem clopot (sus etanş şi jos deschidere generoasă). Restul este... condens. :(
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 16:35

horia_ch scrie:Irina, tu spui că ai decupat un colţ de carton şi ai îndoit păturica. Ce ai sperat când ai făcut asta? Să iasă vaporii? Şi unde să se ducă?

M-am gandit ca poate, in acest fel, se va face o cat de mica ventilatie......

horia_ch scrie:Deci, deocamdată, singurele soluţii sunt fie iernarea în sistem horn (cu aerisire în capac) şi urdiniş redus, fie în sistem clopot (sus etanş şi jos deschidere generoasă). Restul este... condens. :(

Deschiderea generoasa se refera doar la urdinis lasat la maxim?
irina

Mesajde horia_ch » 07 Mar 2013, 16:36

Din păcate, s-ar putea să nu ajungă. :(
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 16:38

Ar fi fost prea frumos sa-mi spui ca ajunge.....si as fi scapat de o mare problema :|
irina

Mesajde stupul » 07 Mar 2013, 17:02

Sa vezi ce bine pui de un furtisag daca nu inchizi urdinisurile cat trebuie!
Sistem horn inseamna fundul plin si aerisire sus, urdinis deschis la puterea familiei ( 1 cm /rama), sistem clopot inseamna fund antivarroa deschis si sus inchis ermetic, urdinis deschis dupa puterea familiei.
Acuma in primavara inca trebuie redus urdinisul , nu deschis mai larg.
Hai sa iti spun ce poti face cu stupul tau.
Ca sa nu dai gauri in capac, ia un burghiu de 25 mm , masoara la o treime de sus (nu de la capac, ci de la leaturile superioare ale ramelor) si da o gaura in mijloc ( in partea cu urdinisul). Se numeste urdinis superior . Pune si o plasa pe gaura ca sa nu ti se plimbe albinele pe acolo.
stupul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR