stupul scrie:Va faceti un urdinis superior si nu mai aveti niciodata condens.In plus lasati o fanta in podisor ( in partea cu urdinisul-pur si simplu indoiti un colt daca podisorul este din material textil-eu asa am).Inainte de a iesi albinele in zbor de recunoastere sa inchideti urdinisul de sus, pentru ca daca apuca sa circule pe acolo, este foarte greu de umblat la stupi.
In revista "Apicultura" nr.12, decembrie 1956, la pag. 39 "Sfaturi practice" scrie despre urdinisurile superioare pe timpul iernii.
"Urdinisul superior are lungimea de 5 cm si inaltimea de 8mm. El se gaseste in dreptul urdinisului mare de jos, la a treia parte din inaltimea peretelui din fata, masurata de sus in jos.In cazul cand nu se pot amenaja asemenea urdinisuri, cate 2 gauri (date cu un burghiu) in diametru de cca.20-25 mm, pot servi tot asa de bine ca urdinis superior la familiile normale.
La familiile puternice, pe timpul iernii, se lasa deschise atat urdinisurile de jos cat si cele superioare, iar la cele mijlocii-numai cele superioare."
Eu iernez dintotdeauna, cu ambele urdinisuri deschise si nu am vazut niciodata faguri mucegaiti.
Nu mai stiu exact... Antonescu sau Hristea a castigat un premiu pentru inovatie pe tema urdinisului superior prin anii `70 la congresul Apimondia de la Paris.
Cu toate astea, multa lume a renuntat in timp la urdinusul superior. Oare de ce ?