Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ramasa fara matca?

Mesajde eucondruz » 18 Mar 2012, 22:27

Te lamuresti singur, in 3- 4 zile, daca aplici metoda introducerii unei rame cu ou de la alta familie.
Daca trage botci ,pana la eclozare, apar si trantori de la celelalte familii si ai sansa de a salva aceasta familie destul de puternica la timpul asta (8 rame) . ;).Daca ai o familie mai slaba pe 2-3 rame unific-o cu ea!
Ultima oară modificat de eucondruz pe 18 Mar 2012, 22:54, modificat de 2 ori în total.
eucondruz

Mesajde nellu.ar » 18 Mar 2012, 22:33

Pune-ti diagnosticul(ORFAN !)cat mai repede cu putinta,si unificati cu stupi slabi sa nu pierdeti albinutele si asa batrane! Daca asteptati saptamani se bezmeticesc si nu vor accepta nici o matca indiferent de metoda utilizata!!!
nellu.ar

Mesajde badguy_goodguy » 18 Mar 2012, 22:39

Daca stupul cu matca este un roi pe 3 rame, pot unifica prin metoda ziarul pe ditamai familia pe 8 rame?nu vor ataca matca noua?

Ma gandeam sa mut roiul intr-un stup(am stupi cu sita metalica) , si sa pun la etaj familia *orfana* pentru a-si unifica mirosul...
ar tine? sau cand le-as deschide ar sari ca nebunele pe mine? s-ar putea intampla ca sa roada stupul doar sa iasa afara,sa devina agitate aiurea,etc?
badguy_goodguy

Mesajde alt stupar » 18 Mar 2012, 22:42

Ce atatea retineri ?
E simplu - o colonie care nu are inca puiet de lucratoare se unifica cu o alta unitate mai slabuta.
Nu exista ca in vremea asta sa fie totul OK si totusi sa nu aiba deloc puiet.
Ce descantece, ce atatea asteptari ca poate-poate se savarseste vreo minune si invie matca moarta in februarie ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde proapis13 » 18 Mar 2012, 22:44

badguy_goodguy scrie: s-ar putea intampla ca sa roada stupul doar sa iasa afara,sa devina agitate aiurea,etc?
:lol:
Fii serios ca doar nu sunt castori
Daca se dovedeste ca s-a trintorit si ai albina outoare adios amigos ;)
nu v-a accepta nici-o regina :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 18 Mar 2012, 22:46

badguy_goodguy scrie:Daca stupul cu matca este un roi pe 3 rame, pot unifica prin metoda ziarul pe ditamai familia pe 8 rame?nu vor ataca matca noua?

Ma gandeam sa mut roiul intr-un stup(am stupi cu sita metalica) , si sa pun la etaj familia *orfana* pentru a-si unifica mirosul...
ar tine? sau cand le-as deschide ar sari ca nebunele pe mine? s-ar putea intampla ca sa roada stupul doar sa iasa afara,sa devina agitate aiurea,etc?

Mah, garanteaza io :lol:
fa sase rame din alea opt, desparte-le egal in doua si pune-l pe ala de trei rame intre alea sase.
toata treaba dimineatza pe la 9 :lol:
si nu-i mai freca atata toata ziua la matze ca-i termini !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gica.mosu » 18 Mar 2012, 22:55

NO FRATE.....BINE....ZISSSS :lol: :lol: :lol:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Badea Alin » 18 Mar 2012, 23:45

anul trecut mi-a rămas fără matcă cea mai bună familie (puiet ciu-ciu, albine plângăcioase, dar băga polen - ulterior nea` Gică mi-a confirmat faptul că în primăvară albinele culeg polen și în lipsa mătcii). Ce am făcut? Ghici ghicitoarea mea ... Am pus corpul cu familia respectivă peste cel mai amărât roi (metoda ziarului). Ce s-a întâmplat? o parte din albine s-au împrietenit cu noua matcă, iar altele au plecat înapoi și au intrat într-un stup vecin. menționez că nu le-am mai dat nici de băut rachiu și nici ceapă, să nu le miroasă trompa... :lol:
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde letsoc » 19 Mar 2012, 00:11

cum unific un roi cu o fam a carei matca depune doar trintori sunt incepator va rog o metoda am stupi verticali
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde badguy_goodguy » 19 Mar 2012, 04:34

alt stupar scrie:
badguy_goodguy scrie:Daca stupul cu matca este un roi pe 3 rame, pot unifica prin metoda ziarul pe ditamai familia pe 8 rame?nu vor ataca matca noua?

fa sase rame din alea opt, desparte-le egal in doua si pune-l pe ala de trei rame intre alea sase.

Adica cum ? asa din prima? si nu se bat?
...
badguy_goodguy

Mesajde costinelblagniceanu » 19 Mar 2012, 05:06

Stropeste ambele familii cu tuica si se vor accepta fara probleme ,eu asa am unificat ieri o familie care nu avea regina cu un roi mai slabut.
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde Badea Alin » 19 Mar 2012, 08:39

badguy_goodguy scrie:
alt stupar scrie:

Adica cum ? asa din prima? si nu se bat?
...

pui un ziar între famili. Până îl rod se uniformizează mirosul.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde peterneamt » 19 Mar 2012, 08:57

Primavara devreme in cazul cind gasim stupi orfani, ii vom unifica prin metoda scuturatului, pentru ca exista riscul ca pe timpul iernii albinele sa fi crescut o matca care din cauza imposibilitatii fecundarii a ramas trintorita (si de multe ori nu este mai mare decit o albina ) si are glanda de venin in parametrii si poate omori orice matca in caz de unificare.
Metoda consta in descapacire urmata de o afumare abundenta a stupului orfan. Apoi mutam stupul orfan putin mai departe in stupina si in locul lui punem alt stup cu matca pe care fie il stropim cu tuica fie il transvazam in alta lada. Scuturam albinele din stupul orfan jos pe pamint iar albinele bune se vor duce in celalalt stup ( care l-am pus in locul lui ) pe cind matca sau trintoritele se vor stringe ghem in iarba. Spor la treaba. ;)
Nu este recomandat si rentabil a se incerca o crestere de matci in aceasta perioada ! (prietenii stiu de ce ! )
peterneamt

Mesajde nae » 19 Mar 2012, 20:57

badguy_goodguy scrie:Ma gandeam si eu la faza cu polenul...ca aduceau polen de mama focului ...dar lipsa larve, lipsa puiet capacit, cautai dupa ele, si nimic...
Albinele sunt alea batrane, ramase de peste iarna. Au iernat in ghem de 5 rame, si acuma cu venirea caldurii si-au marit "densitatea".

Draga d-le m-ai ucis cu postarea aceasta . Daca sunt tratate corespunzator (nosema /varroa )si albina ''tanara''in toamna sunt sanse sa iernezi pe 5 R si sa iesi in primavara tot cu 5 ,dar 8 !?
1-daca in stup ai matca trantorita ai si larve si oua si ninfe .
2-daca stupul e bezmetic idem .
3-daca ai matca constipata (nosema ) nu ai nimic (oua ).
In aceste cazuri albinele aduc polen .
Unifica-l din prima (uita de botci -chiar daca ai trantori si timp bun -).
nae

Mesajde badguy_goodguy » 22 Mar 2012, 08:05

Ok. Am facut asa:

Am stupi cu sita.
Am mutat familia cu probleme sus la etaj ... le-am pus si o rama cu oua...sa vad ce fac..
Mirosul va merge de la matca de pe 3 rame la cele de pe 8 rame.
Am mai stropit cu lamaie si cu ceapa... am si lasat niste bucatele de ceapa sus pe sita (o fi bai?!)

In cat timp se uniformizeaza mirosul si le pot pune jos impreuna cu celalte? Vor pleca multe pe fosta locatie?
Sa le scot rama pe care (Cred) ca au tras botci?
badguy_goodguy

Mesajde gica.mosu » 22 Mar 2012, 08:29

alt stupar scrie:

Are dreptate iti place sa freci lumea.... de ce nu ai facut ce a scris amu... acum dormea-i linistit :?: :?:
Eu am gasit un stup7r albine fara matca(nu aducea polen) luni i-am pus o matca in colivie...si dupa 28 de ore la control
am gsit matca eliberata si citeva oua intr-o rama iar ieri 21-03 aduceau si putin polen :mrgreen: Cu respect mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR