Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puiet primavara 2014

Mesajde Badea Alin » 22 Mar 2014, 22:29

eu am unul singur care are puiet pe 5 rame (60-70% fiecare), inclusiv de trântor, matcă albă și m-a cam pus pe gânduri. Trebuie monitorizat atent.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Adi Hodis » 23 Mar 2014, 00:10

glaliona scrie:Salut ,tot se discuta de puiet la cei din vest :) .Dar cei din sud-est(zona defavorizata in aceasta iarna ) cum stati cu puietul si numarul de rame acoperite de albina :P Eu fac parte din randul celor defavorizati si azi la un control mi s-au parut stupii cam slabuti -puiet pe 3 rame( nu 3 rame de puiet)si cam 6 rame albina (si 5 daca strangeam mai bine) :? Ofi bine :roll: ofi rau :oops:

O fi bine, acolo si natura e ... la timpul ei. Aici in vest a luat-o inainte, ca normal trebuia sa fie iarna si in februarie - martie.
Acuma, diferenta poate sa fie fructificata de catre cei ce pot face deplasari la salcam si in zona voastra.
Sa fie doua culesuri in vest + inca unul acolo, taman cand stupii vor fi pe maxim de culegatoare ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 23 Mar 2014, 09:13

Adi Hodis scrie:O fi bine, acolo si natura e ... la timpul ei. Aici in vest a luat-o inainte, ca normal trebuia sa fie iarna si in februarie - martie.
Acuma, diferenta poate sa fie fructificata de catre cei ce pot face deplasari la salcam si in zona voastra.
Sa fie doua culesuri in vest + inca unul acolo, taman cand stupii vor fi pe maxim de culegatoare ...

Asa ... noi sa speram la un cules bun aici la noi si vreo doua deplasari in ... Federatia Rusa ! ;) Ca sa prindem si noi ... 3 culesuri ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde 7Rame » 23 Mar 2014, 22:01

Paule, numai cu rusii sa nu ai de-a face acum...
2 salcamuri bune, strica?.. eu zic ca nu, daca se prind 30-40 kg, nici nu visez mai mult! :shock:
Si le faci din orice pozitie. Daca mergi la limita, numai pe varfuri poti face si 4-5. dar, poti sa le faci?..
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde thomas » 24 Mar 2014, 19:56

Am facut verificarea de primavara, inclusiv curatarea stupilor, iar la puiet se prezinta astfel: 3rame aprox 70-80% cei puternici si 2 rame cei mai neputinciosi. Si la unii si la altii, matcile au inceput sa ponteze timid si pe rama dinspre marginea interioara a cuibului cu puiet. Doar in doi am ceva celule de trantore.
Dupa cum zicea un coleg, 3 rame cu puiet acum, in sud-est, o fi mult, o fi putin.. Eu zic ca e mediu spre bine. :)
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde Dr.Faith » 25 Mar 2014, 16:41

La mine, la Sibiu peisajul general al stupinei este acesta:

1.tabla miere capacita
2.pastura/ polen ./ miere
3.puiet 70-80%
4.puiet 70-80%
5.puiet 70-80%
6.pastura/ polen ./ miere
7.tabla miere capacita
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde Adrian Galofteanu » 25 Mar 2014, 19:43

Constatam ca s-a cam uniformizat starea familiilor in mai toate zonele tarii(poate mai putin in vest, nord-vest unde este un avans).

La mine in stupina este cam la fel ca la Sibiu, mai putin "tablele" de la margine si puiet poate nu la toate 70/80%. Numai ca la noi de vreo 2 zile a inflorit cornul si iova si se pregatesc de inflorit zarzarii.

Am dus azi o parte din stupina la iova dar au inceput ploile. Sper sa nu tina pana se termina. Mancare mai au dar ajutam la greu cu siroape.

A, era sa uit! Mai sunt unele voci pe aici care daca au cateva familii cu 7-8 intervale si cu 4-5 de puiet, strica imina colegilor lasand sa se inteleaga ca toata stupina o au asa si nu spun cat puiet este pe rama. Dezvoltare extensiva poate face oricine dar fereasca Dumnezeu de o vreme rea.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde irina » 26 Mar 2014, 12:15

Adrian Galofteanu scrie:
A, era sa uit! Mai sunt unele voci pe aici care daca au cateva familii cu 7-8 intervale si cu 4-5 de puiet, strica imina colegilor

De-asta am luat eu hotararea de a trage linie si-a aduna.....din doi in doi (stupi,evident).Ca sa nu fiu codasa!Si cu inima.....sanatoasa :lol:
irina

Mesajde Adrian Galofteanu » 27 Mar 2014, 00:42

irina scrie:De-asta am luat eu hotararea de a trage linie si-a aduna.....din doi in doi (stupi,evident).Ca sa nu fiu codasa!Si cu inima.....sanatoasa :lol:

Vad ca nu prea au reactionat colegii, acu unii poate chiar au stupina beton si nu vor sa se laude iar pe altii i-am prins cu musca pe caciula si ........... :oops: ..........sau dus sa verifice cat puiet au pe rame........ :lol:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde mihaistupar » 27 Mar 2014, 09:01

Anul acesta au timp să se dezvolte și cei slabi,iar cei tari pot da roiuri inainte de salcâm. Dacă se fac echilibrări la 1 mai treaba e mai bună...
mihaistupar

Mesajde mihaistupar » 27 Mar 2014, 09:07

Atenție! Albina eclozionată la căldură iese mai repede chiar și cu 2 zile, și trăiește mai mult.mai puneţi un cerc la doagă și asteptați nopți mai calde
mihaistupar

Mesajde Daniel_new » 27 Mar 2014, 09:33

Ieri mi-am luat inima in dinti si am trecut si eu la curatenia de primavara si verificarea familiilor de albine.
-Albina moarta pe fundul stupilor=zero,ceea ce denota faptul ca au scos-o ele de acolo;
-ceva tocatura de ziar si ceara si ceva de la turtele pe care le-am administrat pana acum
-puietul abia acum s-a inmultit si pe la mine,nu sunt familii extra strog,au fost iernate pe 4-7 rame si au vreo 3 rame cu puiet capacit cca 40% din rama,au pastura la greu,miere capacita deasemenea.
Unul singur din cei 4 pe care ii am parca explodeaza,e plin pana la refuz de albina,i-am dat o rama cu miere capacita pe ambele parti pe care am pus-o la extremitatea de vest a cuibului iar in cuib i-am bagat o rama goala pentru ouat(are cuibul de 10 rame din 10,nici nu voi mai umbla la el,poate sa mai completez cu mancare daca va fi cazul;daca se dezvolta mai mult decat trebuie ma bate gandul sa ii iau o rama cu puiet capacit si sa ajut altul mai slab,ramane de vazut. Acum e perioada propice,au o multime de pomi infloriti,sunt si flori prin curtile oamenilor,polen baga la greu,sa dea Dumnezeu sa o tina tot asa.
As vrea sa cumpar si eu o matca dar am inteles ca m-am trezit cam tarziu,ma poate ajuta cineva din Dolj?
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde paul » 27 Mar 2014, 13:10

Adrian Galofteanu scrie:
irina scrie:De-asta am luat eu hotararea de a trage linie si-a aduna.....din doi in doi (stupi,evident).Ca sa nu fiu codasa!Si cu inima.....sanatoasa :

Vad ca nu prea au reactionat colegii, acu unii poate chiar au stupina beton si nu vor sa se laude iar pe altii i-am prins cu musca pe caciula si ........... :oops: ..........sau dus sa verifice cat puiet au pe rame........ :lol:

Hai sa reactionez ... tot eu ! Nu cred ca mai e un secret pentru nimeni ca manifest un agreement pentru userul Irina ! ;)
In legatura cu puietul ... daca Irina (Irinuca cum imi place mie s-o alint) era o idee mai ascultatoare ( deh, pacatul Evei ) :P , mai scotea o rama din cuib ( chiar daca i-o strans foarte bine in toamna ... zice ea) si acum ar fi avut cu cel putin 30% mai mult puiet in stupi ! In rest ... sa fie ea sanatoasa si albinutele ei si vor face treaba buna ! Aaah, am uitat, aceleasi urari de sanatate si ajutorului de ...cucoana (pardon de stuparita). :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde 7Rame » 27 Mar 2014, 14:14

Este adevarat, ca se vb DOAR de varfuri, cand discutam de puiet.
Eu zic o medie, de 3,5 la 100 de familii.
Adica, uitandu-ma in caiet, cam pe unde eram in 2013, in data de 10-15 aprilie. Mai mult, in 2013, la 27 martie, NU EXISTA nici macar un ou in stupi, dupa acel val de frig si zapada.
Tinand cont ca acum, abia am scos vreo 30 de roiuri facute la 16 august 2013 (!) si acestia prezinta doar 2 rame puiet din 4, nu am decat motive de bucurie.
Si consider ca, gata, nimik nu le mai sta in cale!
Despre largit, deocamdata am stabilizat situatia, si ma mai gandesc la rame dupa 5 aprilie. Mai ales la cei care am gasit deja cladit peste rame, si lateral.
Despre miere, am de descapacit la toata stupina, pana dupa 15 aprilie, chiar daca se va consuma mai mult, datorita exploziei de puiet, si puiet iesit.
Deci, consider cea mai buna iarna (toamna+iarna+inceput de primavara), si nu imi aduc aminte, in ultimii 10 ani, sa mai fi fost vreuna asa.
Sa vedem insa, si la bidoane, sau lazi.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde popik50 » 27 Mar 2014, 18:47

Azi am facut un control prin stupi. Familiile au explodat, puiet pe 4-6 rame, polen foarte mult, am vazut si nectar proaspat. Am bagat rame la greu pentru ponta. Sunt dezvoltati foarte bine pentru vremea asta. Peste 10 zile va trebui sa intervin pentru a lua rame cu puiet capacit de la cei mai tari si sa dau la altii mai slabi, altfel pana la salcam sunt deja in pomi. Abia de o zi au inflorit si corcodusii...daca vremea va fi buna la salcam,prevad un an foarte bun in miere si roiuri ;)
popik50

Mesajde Badea Alin » 27 Mar 2014, 22:16

Daniel_new scrie:Ieri mi-am luat inima in dinti si am trecut si eu la curatenia de primavara si verificarea familiilor de albine.
-Albina moarta pe fundul stupilor=zero,ceea ce denota faptul ca au scos-o ele de acolo;
-ceva tocatura de ziar si ceara si ceva de la turtele pe care le-am administrat pana acum
-puietul abia acum s-a inmultit si pe la mine,nu sunt familii extra strog,au fost iernate pe 4-7 rame si au vreo 3 rame cu puiet capacit cca 40% din rama,au pastura la greu,miere capacita deasemenea.
Unul singur din cei 4 pe care ii am parca explodeaza,e plin pana la refuz de albina,i-am dat o rama cu miere capacita pe ambele parti pe care am pus-o la extremitatea de vest a cuibului iar in cuib i-am bagat o rama goala pentru ouat(are cuibul de 10 rame din 10,nici nu voi mai umbla la el,poate sa mai completez cu mancare daca va fi cazul;daca se dezvolta mai mult decat trebuie ma bate gandul sa ii iau o rama cu puiet capacit si sa ajut altul mai slab,ramane de vazut. Acum e perioada propice,au o multime de pomi infloriti,sunt si flori prin curtile oamenilor,polen baga la greu,sa dea Dumnezeu sa o tina tot asa.
As vrea sa cumpar si eu o matca dar am inteles ca m-am trezit cam tarziu,ma poate ajuta cineva din Dolj?

pentru cel de pe 10 rame nu trebuie să-i mai duci grija hranei, culege de la pomii fructiferi; nu trebuia să-i mai bagi ramă cu miere. Și întradevăr trebuie să-i mai iei din puiet că până la salcâm o să faci alpinism sau escaladă. Pentru matcă vorbește cu LS5, e aproape de tine.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR