Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tehnica de lucru : stupi pregatiti pentru cules

Mesajde CristianBee » 27 Oct 2016, 11:49

1.
Fişiere ataşate
fig-0216-600x386 (1).png
Distributia albinelor dupa varsta .
fig-0116.png
Ponta masurata dupa nr. de celule de puiet capacit masurat la fiecare 12 zile .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 27 Oct 2016, 11:52

2.
Fişiere ataşate
fig-0417-600x423.png
Populatia maxima in functie de ponta medie . Graficul se bazeaza si pe datele stranse de Lloyd Harris in decursul unui studiu de 20 de ani si dupa alti cercetatori .
Ultima oară modificat de CristianBee pe 27 Oct 2016, 12:10, modificat 1 dată în total.
CristianBee

Mesajde CristianBee » 27 Oct 2016, 12:09

3.
Fişiere ataşate
fig-049-600x377.png
Distributia lucratoarelor dupa clase de varsta p parcursul unui sezon in Manitoba , Canada .
fig-028-600x355.png
Comparatia intre numarul de albine ce eclozeaza vs cele ce mor . Recruitment vs Attrition
CristianBee

Mesajde SorinDaniel » 27 Oct 2016, 12:16

CristianBee scrie:Cand am mentionat eu sau " neamtul " ca se pune catul ? . * Odata cu inceperea primului cules * - nu a-ti vazut caturi puse pe stupi la pomi fructiferi ? .
Doica nu este tot albina cumva ? . Unde tine-ti toate acestea ? . SImplu , in cele 7R . Odata ce a inceput culesul ( cat ar fi de mic )nectarul va fi verticalizat in cat rapid .

Cristi, sunt de acord cu tine atunci se pune catul. Dar tu singur ai recunoscut ca primul cat face parte din cuib, sa caut ca sa iti aduci aminte sau nu ? Daca vara ai 7 rame in cuib cum pregatesti familia pentru iernat daca scoti catul? Sa sti ca dupa umila mea parere dupa metoda neamtului, familia ierneaza cu rezervele in primul cat, chiar daca tu nu ai inteles asta.
Daca sustii ca nu este asa, atunci familia ierneaza fara cat si toata metoda se reduce la 7 rame de puiet in cuib doar pentru culesuri bune si pentru o perioada scurta. In rest se lucreza asa cum stim cu totii (sc. am gresit, cum cred eu ca stim cu totii) adica cuibul are miere si pastura in cele 7 rame.

CristianBee scrie:Daca a-ti pus catul prea devreme asta nu inseamna ca puietul automat va raci . Tine-ti cont de faptul ca un cuib restrans este mai usor de incalzit
( mentinut microclimatul ) de mai putine albine . Restul albinelor , in caz ca a-ti pus catul prea devreme vor putea sa mentina temeratura .
Catul il puneti ori odata ce vine cules de la pomi ori inainte de rapita . Este asta un caz de " prea devreme " ? .

Depinde de puterea familiei. Daca ea acopera cele 7 rame bine si a trecut de diafragma atunci dupa metoda neamtului pui catul. Dupa 3-7 zile umbli in cuib sa scoti resursele si sa dai FA
CristianBee scrie:Vizionati pe youtube : masa rotunda cu Andrei Ignatov in limba romana in care spune cate ceva despre notiunea de " CUIB " .
Revizionati si clipul de la pag.6 si vede-ti cate rezerve are pe cele 7R de puiet in luna Iulie la inceputul culesului de castan .

Of Cristian, iar ma pui la munca, hai sa vedem ce gasesc , o sa-mi ia un pic de timp sa caut minutul si linkul dar pentru tine o voi face.
SorinDaniel

Mesajde SorinDaniel » 27 Oct 2016, 12:43

tinumaftei scrie:Când ziceți "am stabilit", la cine va referiți, la dumneavoastră (pers. I, singular) sau la noi ceilalți (pers. I, plural)?
Știți ce a zis Ardeleanul cad a văzut prima oară o girafa? "Așa ceva nu există!"

Logica mea este asa : cand am scris, nu a contrazis nimeni ceea ce am spus (cu exceptia lui Cristian) asa ca am tras si eu concluzia "gresita", ca "ne-am inteles" dar se vede treaba ca nu-i asa. Nu-i bai ! Hai sa vedem cum sta treaba asta, pai nu am dreptate sa inteleg ??? Cuibul nu trebuie sa aiba miere si pastura necesare pentru puiet, daca totusi gasim ceva , scoatem tot si trantim niste FA in cuib si un cat gol deasupra. Probabil chiar nu exista girafa ... ;)
SorinDaniel

Mesajde SorinDaniel » 27 Oct 2016, 12:56

CristianBee scrie:Vizionati pe youtube : masa rotunda cu Andrei Ignatov in limba romana in care spune cate ceva despre notiunea de " CUIB " .
Revizionati si clipul de la pag.6 si vede-ti cate rezerve are pe cele 7R de puiet in luna Iulie la inceputul culesului de castan .

Poftim masa rotunda cu Andrei Ignatov, in limba romana si pentru tine ... :)
https://www.youtube.com/watch?v=TDm13NIOldU
minutul 12.50
Doica are nevoie de miere (nu nectar) si pastura (nu polen) , tu unde trimiti doica sa le gaseasca ? In cat sau poate in dulapul de rame de la rezerva ? :)
Scuze, poate am fost putin rautacios ... dar tu mai pus sa caut ... :D
Mai vezi te rog si minutul 16.00 sau hai mai bine asculta tu totul cu atentie... de la inceput...
SorinDaniel

Mesajde CristianBee » 27 Oct 2016, 13:14

Cristi, sunt de acord cu tine atunci se pune catul. Dar tu singur ai recunoscut ca primul cat face parte din cuib, sa caut ca sa iti aduci aminte sau nu ? Daca vara ai 7 rame in cuib cum pregatesti familia pentru iernat daca scoti catul? Sa sti ca dupa umila mea parere dupa metoda neamtului, familia ierneaza cu rezervele in primul cat, chiar daca tu nu ai inteles asta.
Daca sustii ca nu este asa, atunci familia ierneaza fara cat si toata metoda se reduce la 7 rame de puiet in cuib doar pentru culesuri bune si pentru o perioada scurta. In rest se lucreza asa cum stim cu totii (sc. am gresit, cum cred eu ca stim cu totii) adica cuibul are miere si pastura in cele 7 rame.

Cuibul este format din ramele pentru puiet si ramele pentru depozitarea nectarului cules . Daca cutia pentru puiet + caturi nu ar forma un CUIB atunci inseamna ca albina depoziteaza nectarul cules in ce ... in afara cuibului ? . Cuibul este ansamblul celor doua .

In cele 7R exista rezerve de hrana pentru un termen destul de scurt ( max. 7 zile ) dar daca perioada dintre culesuri se mareste ori lasam ceva miere in caturi pana la urmatorul cules ori dam caturile jos ( intre culesuri ) si hranim .

Cand am spus ca se lasa un cat m-am referit la urmatorul aspect :

- inainte de a se termina culesul ( deci mai aduc cate ceva ) extragem caturile pline si lasa-m altul gol pentru a pune acolo ceea ce aduc . Acea hrana din acel cat le va ajunge pana la inceperea urmatorului cules .

Este rama Dadant deci ierneaza fara cat pe 8R toti stupii de productie . De unde a-ti inteles ca ierneaza cu catul pus ? .

Este detaliat in traducere si modul in care se procedeaza pentru pregatirea de iarna .

Colonia sta intre 4-7R pentru puiet ( cutia pentru puiet ) incepand cu prima interventie din una Februarie ( nu este specificata o data exacta ci doar un interval ) si pana dupa ultimul cules de la el ( FS ) .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 27 Oct 2016, 13:23

Cuibul nu trebuie sa aiba miere si pastura necesare pentru puiet, daca totusi gasim ceva , scoatem tot si trantim niste FA in cuib si un cat gol deasupra.

Da trebuie sa aibe dar nu in exces ( a-ti vazut clipul de la pag. 6 ) ? . Cand am spus eu sau neamtul ca scoate tot si baga FA in cuib si in ce context ?

Doica are nevoie de miere (nu nectar) si pastura (nu polen) , tu unde trimiti doica sa le gaseasca ? In cat sau poate in dulapul de rame de la rezerva ?

Doica foloseste preponderent polenul ca sa produca laptisorul de matca si mai apoi foloseste pastura ( forma de conservare a polenului ) in hrana sa . Da doica re nevoie si de miere . Totodata doica depoziteaza polenul consumat ca si rezerva proteica prin vitellogenin ca mai apoi sa poata creste puietul , puiet care resprezinta si el o forma de proteina cand situatia o cere ! .

Unde le trimit ? . La ramele pentru puiet unde au ceva rezerve .

http://scientificbeekeeping.com/reevalu ... the-story/
http://scientificbeekeeping.com/reevalu ... e-players/
http://scientificbeekeeping.com/reevalu ... ad-part-3/
CristianBee

Mesajde SorinDaniel » 27 Oct 2016, 13:53

Cristian,
pentru mine este clar, vrei sa le tot invarti ca sa iasa cum vrei tu.
Cred ca ai inteles ce am vrut sa spun, din cate vad ai inceput sa te tot contrazici. Nu ma intreba unde, eu nu mai insist si nu mai pierd timpul cu asta.
Reciteste tot ce sa scris si vei vedea si tu. Daca ai o noua interpretare a metodei, te aspet cu explicatii clare a procedeului de lucru , explicatii care trebuie sa inceapa din toamna si sa continue pana la ultimul cules (acesta este un AN apicol).
Altfel pierdem vremea ...
SorinDaniel

Mesajde tinumaftei » 27 Oct 2016, 14:58

@Daniel: lucrurile nu sunt atât de complicate. La rama Dadant sigur nu iernează cu cât că nu are de ce. Nu este evident că după 30 iunie în cele 7 rame de jos începe să apară rezervele de miere si polen? Ca doar nu va reduce cuibul doar la ramele cu puiet! Mișcarea cu ramele cu puiet o face doar primăvara. Când dinamica cuibului devine negativă neamțul nu scoate rame, că am înțeles că iernează pe 7-8 rame. Stupii lui au un hrănitor de 15-25 de kg în fundul stupului si le completează foarte rapid cuibul cu rame Dadant.
Din iunie si până în februarie întreținerea este clasică(exceptând cele 7 rame în care "se blochează " Cristian
Aici împărtășim idei, nu catehizare. Asa că nu așteptați că celălalt să fie de acord cu fiecare cuvânt și litera a voastră. E valabil pentru noi toți!
tinumaftei

Mesajde SorinDaniel » 27 Oct 2016, 16:54

tinumaftei scrie:@Daniel: lucrurile nu sunt atât de complicate. La rama Dadant sigur nu iernează cu cât că nu are de ce. Nu este evident că după 30 iunie în cele 7 rame de jos începe să apară rezervele de miere si polen? Ca doar nu va reduce cuibul doar la ramele cu puiet! Mișcarea cu ramele cu puiet o face doar primăvara. Când dinamica cuibului devine negativă neamțul nu scoate rame, că am înțeles că iernează pe 7-8 rame. Stupii lui au un hrănitor de 15-25 de kg în fundul stupului si le completează foarte rapid cuibul cu rame Dadant.
Din iunie si până în februarie întreținerea este clasică(exceptând cele 7 rame în care "se blochează " Cristian
Aici împărtășim idei, nu catehizare. Asa că nu așteptați că celălalt să fie de acord cu fiecare cuvânt și litera a voastră. E valabil pentru noi toți!

Sunt intrutotul de acord. Este asa cum ati zis, dupa 30 iunie apar rezervere de miere si pastura in cuib si bineinteles ca nu este nevoie sa iernam cu cat in aceasta situatie. Primavara nu putem pune catul imediat, trebuie sa asteptam pana cand fam, cere catul, de ex 15-20 aprilie. Neamtul spune ca scoate ramele cu miere si pastura din cuib si completeaza numai cu FA. Aceasta lucrare probabil se face dupa 10 mai si cuibul stramporat doar la ramele de puiet se pastreaza pana la 30 iunie. Adica 1 luna si 20 zile, in cuib se gaseste numai puiet (cum ii place lui Cristian sa spuna) . Multumes pentru mesaj, aveti tot respectul meu !
SorinDaniel

Mesajde SorinDaniel » 27 Oct 2016, 18:00

CristianBee scrie:- Intr-un experiment totodata vei gasi urmatoarele :
Imagine
- Aceasta poza a fost facuta in timpul primaverii cu nopti reci si toate cele . Vezi cuibul sub acest cat ca are 5 rame . Daca asezi catul cu ramele paralele cu cele din cuib , acele rame chiar de deasupra cuibului vor fi preferate pentru depozitarea mierii .
- Acum vezi ce se intampla , cand intorci ramele de cat cu 90 de grade fata de cele cu puiet din cuib .
Imagine

- Dadantul modificat patrat nu numai ca se adapteaza la biologia albinei , dar de asemenea ii permite apicultorului sa luceze mult mai usor .

Cum interpretati ce am redat mai sus ? Este vorba de primavara devreme ? Catul este plin cu miere , deci asa a iernat ? Nu are cum sa se pregateasca de cules cu un cat plin cu miere ... :o Prima poza este de la cuib care se gaseste pe 5 rame din cele 10 cat are cutia . Dar cutia nu are 12 rame in cuib ? :shock:
CristianBee scrie:3. Odata cu fiecare inspectie se introduce o rama cu FA intre rama cu trantori si ultima cu puiet de lucratoare . Repetati pana ajungeti la 7R . Daca gasiti o rama cu prea mult polen scoateti-o afara reducand numarul de rame la cele pe care este efectiv puiet .
Productivitate : pana la 300 stupi/zi/persoana .
- Ramele cu polen in exces nu au ce cauta in cuib . Intotdeauna managementul polenului este mai important decat cel al mierii/nectaului din cuib . Polenul/pastura cauzeaza probleme mai mari .

Aici vorbeai tu, Cristian de scoaterea ramele din cuib si introducere FA. Chiar si mai jos ai reluat ideea :
CristianBee scrie:- de aceea se mareste numarul de rame pana la cele 7R , dupa ce stupii sunt egalizati doar cu FA .

CristianBee scrie:asta daca uitam sa crestem FA in cuib inainte de primul cules ( posibil pomi dar cu siguranta rapita ) , sa dam FA in caturi si sa dam suficiente caturi in raport cu culesul pe care il avem

Cristian , tu mai intelegi ceva din toate astea ?
SorinDaniel

Mesajde CristianBee » 27 Oct 2016, 20:03

Ok .

Dupa ultimul cules in jur de 15 Iulie imediat procedeaza astfel :

1. Iulie

- din cele 7R sau 6R sau 5R lasa doar 1R ce are puiet pe ea ( cat mai mult puiet necapacit pe acea rama ) si completeaza cu alte 9FA ( 1R puietul + 9FA ) si un hranitor tip uluc de latimea a doua rame dupa diafragma . Configuratia este urmatoarea : 1R puiet necapacit , 9FA = 10R
- mai apoi hraneste cu sirop in 2 sarje de cate 2-4 kg in functie de ce mai vine de afara ( cat de mare este culesul de intretinere ) pentru ca albina sa
cladeasca acei 9FA .
- in acelasi timp incepe cu tratamentele cu acid oxalic vaporizat de minim 7 ori la interval de 3 zile .

Nota * : se pot cladi rame de cat dupa diafragma cu conditia ca sa fie introdusi mai putini FA de marimea 1/1 dar nu mai putini de 7 la numar .
: ramele de puiet ce sunt scose pot fi folosite pentru marirea numarului de stupi sau intarirea ulterioara acelor din care au fost scose .

Rame scose se pot folosi astfel :

a. roi pe rame - sunt tratati si hraniti
b. " pooling brood " - se scutura albina la fiecare 8 zile - roi la pachet
- albina cu care putem intari anumiti stupi

2. August

- in August hraneste pentru stimulare in 2-4 sarje de cate 2 kg in functie de culesul de intretinere .
- in luna August trateaza inca odata de minim 7 ori la interval de 3 zile daca este necesar in functie de spalarile cu alcool sau prin narcotizarea cu CO2 .

3. Septembrie

- la inceputul lunii Septembrie incepe si face hranirile de completare in 2 sarje .

4. Octombrie

- odata cu desfiintarea nucleelor de imperechere tip Apidea , la inceput de Octombrie scoate din cele 12R : 1R cu puiet + 1R cu rezerve = 2R in total , astfel formeaza cu ramele scoase din patru stupi de productie un stup nou pe 8R ( matcile provin din acele nuclee desfiintate tip Apidea ) . Stupii din care sau luat cele 2R raman astfel pe 8R , rame pe care acesti stupi vor ierna .
* stupii noi facuti primesc : 4R puiet + 4R rezerve
* se fac ultimele hranirile pentru stupii ce au donat acele 2R .
* stupii noi formati primesc hranirile de completare in 2 sarje
* toti stupii noi formati sunt tratati de minim 7 ori la interval de 3 zile .

Apoi vine iarna ...

5. Februarie ( data interventiei nu este fixa . Aceasta se face in functie de temperaturi si de evolutia stupilor . Daca nu au puiet degeaba incepem si restrangem deoarece nu avem reperul...puietul ) .

- in zile cu temperaturi pozitive se scot ramele ce nu au puiet pe ele , se pune gratia Hanneman peste si se introduce o punga de fondant de 2,5 kg peste aceasta .

6. Martie ( in cea de a doua parte a lunii sau chiar la sfarsitul acesteia in functie de evolutia stupilor )

- se evalueaza stupii ( slabi medii puternici ) , se egalizeaza , se taie partea inferioara a ultimei rame la cei medii sau se adauga o rama oarba la cei mai puternici inainte de egalizare in acelasi moment .

7. Aprilie

- apoi cu fiecare interventie ( vedem daca mai au fondant in punga ) adaugam FA intre ultima si penultima rama de langa diafragmapana atingem 7R in cutia pentru puiet .
- se adauga primul cat cu rame cladite la 90 de grade fata de ramele pentru puiet cu putin inainte de rapita in jur de 15 - 25 Aprilie ( daca de la pomii fructiferi vine nectar se adauga catul si mai devreme de 15-25 Aprilie )
- se adauga caturi in functie de nevoi

8. Mai/Iunie/15 Iulie

- inainte de fiecare cules se face o inspectie de 30s - 1 minut/stup in care se observa daca stupul are oua , matca , nu are botci , ramele pentru puiet nu au prea multe rezerve in ele .
- daca este observat un stup cu probleme ( fara matca , cu botci sau matca slaba ) este introdus un roi in stupul cu pricina .
CristianBee

Mesajde maximotgv » 27 Oct 2016, 20:15

Aceste 2 poze sunt facute in cules si arata ca daca se pune catul rotit cu 90 grade (adica cuibul in pat rece si catul in pat cald ) se obtine rezultaul ilustrat.
maximotgv

Mesajde un OM » 27 Oct 2016, 20:18

Sigur se intampla lucrul aceasta la o magazie de 10 rame? Adica sa mearga si pe rece si pe cald?
un OM

Mesajde CristianBee » 27 Oct 2016, 20:20

Cum interpretati ce am redat mai sus ? Este vorba de primavara devreme ? Catul este plin cu miere , deci asa a iernat ? Nu are cum sa se pregateasca de cules cu un cat plin cu miere ... :o Prima poza este de la cuib care se gaseste pe 5 rame din cele 10 cat are cutia . Dar cutia nu are 12 rame in cuib ?

Primavara devreme ...odata ce au inceput pomii fructiferi sa ofere nectar . Catul este plin cu miere proaspata adusa de la pomi fructiferi . Nu ierneaza asa in nici un caz . Foloseste 8R 1/1 pentru a ierna stupii de productie . Cele doua poze arata o colonie ce are 5R pentru puiet in cutie pentru puiet iar ceea ce vede-ti efectiv dvs . este in acestea este diferenta de cantitate . O colonie cuu 5R pentru puiet , cu ramele de cat puse paralel cu cele de puiet a strans 5R de 1/2 cu miere in timp ce o colonie tot cu 5R pentru puiet a strans 10R de cat 1/2 .

Ce vede-ti sunt ramele din cat , 10 la numar . Ramele au latimea de 28 mm la speteaza superioara si sunt distantate . In loc de 12 dar apropiate pune doar 10R in catul de 12 .

Aici vorbeai tu, Cristian de scoaterea ramele din cuib si introducere FA. Chiar si mai jos ai reluat ideea :

Pai daca dupa egalizare stupii au sa spunem 4R pentru puiet pana la 7R se completeaza treptat cu alti 3FA daca matco poate duce in sensul ca ultia rama sa nu cntina prea mult nectar sau polen .

Ce nu intelegi dvs. este ca nu se incheie cuibul in 12R niciodata .
CristianBee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR