CristianBee scrie:Cand am mentionat eu sau " neamtul " ca se pune catul ? . * Odata cu inceperea primului cules * - nu a-ti vazut caturi puse pe stupi la pomi fructiferi ? .
Doica nu este tot albina cumva ? . Unde tine-ti toate acestea ? . SImplu , in cele 7R . Odata ce a inceput culesul ( cat ar fi de mic )nectarul va fi verticalizat in cat rapid .
CristianBee scrie:Daca a-ti pus catul prea devreme asta nu inseamna ca puietul automat va raci . Tine-ti cont de faptul ca un cuib restrans este mai usor de incalzit
( mentinut microclimatul ) de mai putine albine . Restul albinelor , in caz ca a-ti pus catul prea devreme vor putea sa mentina temeratura .
Catul il puneti ori odata ce vine cules de la pomi ori inainte de rapita . Este asta un caz de " prea devreme " ? .
CristianBee scrie:Vizionati pe youtube : masa rotunda cu Andrei Ignatov in limba romana in care spune cate ceva despre notiunea de " CUIB " .
Revizionati si clipul de la pag.6 si vede-ti cate rezerve are pe cele 7R de puiet in luna Iulie la inceputul culesului de castan .
tinumaftei scrie:Când ziceți "am stabilit", la cine va referiți, la dumneavoastră (pers. I, singular) sau la noi ceilalți (pers. I, plural)?
Știți ce a zis Ardeleanul cad a văzut prima oară o girafa? "Așa ceva nu există!"
CristianBee scrie:Vizionati pe youtube : masa rotunda cu Andrei Ignatov in limba romana in care spune cate ceva despre notiunea de " CUIB " .
Revizionati si clipul de la pag.6 si vede-ti cate rezerve are pe cele 7R de puiet in luna Iulie la inceputul culesului de castan .
Cristi, sunt de acord cu tine atunci se pune catul. Dar tu singur ai recunoscut ca primul cat face parte din cuib, sa caut ca sa iti aduci aminte sau nu ? Daca vara ai 7 rame in cuib cum pregatesti familia pentru iernat daca scoti catul? Sa sti ca dupa umila mea parere dupa metoda neamtului, familia ierneaza cu rezervele in primul cat, chiar daca tu nu ai inteles asta.
Daca sustii ca nu este asa, atunci familia ierneaza fara cat si toata metoda se reduce la 7 rame de puiet in cuib doar pentru culesuri bune si pentru o perioada scurta. In rest se lucreza asa cum stim cu totii (sc. am gresit, cum cred eu ca stim cu totii) adica cuibul are miere si pastura in cele 7 rame.
Cuibul nu trebuie sa aiba miere si pastura necesare pentru puiet, daca totusi gasim ceva , scoatem tot si trantim niste FA in cuib si un cat gol deasupra.
Doica are nevoie de miere (nu nectar) si pastura (nu polen) , tu unde trimiti doica sa le gaseasca ? In cat sau poate in dulapul de rame de la rezerva ?
tinumaftei scrie:@Daniel: lucrurile nu sunt atât de complicate. La rama Dadant sigur nu iernează cu cât că nu are de ce. Nu este evident că după 30 iunie în cele 7 rame de jos începe să apară rezervele de miere si polen? Ca doar nu va reduce cuibul doar la ramele cu puiet! Mișcarea cu ramele cu puiet o face doar primăvara. Când dinamica cuibului devine negativă neamțul nu scoate rame, că am înțeles că iernează pe 7-8 rame. Stupii lui au un hrănitor de 15-25 de kg în fundul stupului si le completează foarte rapid cuibul cu rame Dadant.
Din iunie si până în februarie întreținerea este clasică(exceptând cele 7 rame în care "se blochează " Cristian
Aici împărtășim idei, nu catehizare. Asa că nu așteptați că celălalt să fie de acord cu fiecare cuvânt și litera a voastră. E valabil pentru noi toți!
CristianBee scrie:- Intr-un experiment totodata vei gasi urmatoarele :
- Aceasta poza a fost facuta in timpul primaverii cu nopti reci si toate cele . Vezi cuibul sub acest cat ca are 5 rame . Daca asezi catul cu ramele paralele cu cele din cuib , acele rame chiar de deasupra cuibului vor fi preferate pentru depozitarea mierii .
- Acum vezi ce se intampla , cand intorci ramele de cat cu 90 de grade fata de cele cu puiet din cuib .
- Dadantul modificat patrat nu numai ca se adapteaza la biologia albinei , dar de asemenea ii permite apicultorului sa luceze mult mai usor .
CristianBee scrie:3. Odata cu fiecare inspectie se introduce o rama cu FA intre rama cu trantori si ultima cu puiet de lucratoare . Repetati pana ajungeti la 7R . Daca gasiti o rama cu prea mult polen scoateti-o afara reducand numarul de rame la cele pe care este efectiv puiet .
Productivitate : pana la 300 stupi/zi/persoana .
- Ramele cu polen in exces nu au ce cauta in cuib . Intotdeauna managementul polenului este mai important decat cel al mierii/nectaului din cuib . Polenul/pastura cauzeaza probleme mai mari .
CristianBee scrie:- de aceea se mareste numarul de rame pana la cele 7R , dupa ce stupii sunt egalizati doar cu FA .
CristianBee scrie:asta daca uitam sa crestem FA in cuib inainte de primul cules ( posibil pomi dar cu siguranta rapita ) , sa dam FA in caturi si sa dam suficiente caturi in raport cu culesul pe care il avem
Cum interpretati ce am redat mai sus ? Este vorba de primavara devreme ? Catul este plin cu miere , deci asa a iernat ? Nu are cum sa se pregateasca de cules cu un cat plin cu miere ...Prima poza este de la cuib care se gaseste pe 5 rame din cele 10 cat are cutia . Dar cutia nu are 12 rame in cuib ?
Aici vorbeai tu, Cristian de scoaterea ramele din cuib si introducere FA. Chiar si mai jos ai reluat ideea :
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori