de BUNKA » 18 Mai 2016, 08:04
Sunt o gramada de informatii veridice pe care "am pus mana"...ele sunt prezentate pe resistantbees.com dar se pare ca sunt printre putinii care citesc pe acolo...
Una e ca presiunea infestarii cu varoa scade cand se fac roi "anormal" de multi...asa cum fac eu acum, deci ontelegeti..impusc 2 iepuri...cresc stupina foarte rapid si mentin infestarea la cote foarte mici.
A doua informatie care trebuie verificata dar in care deja cred...familiile mari , mature sa zic asa se descurca mult mai bine in cazul unor infestatii puternice, deci este neconcludent sa faci observatii despre VSH, VKF pe roi...trebuie sa ii faci familii deci toata treaba merge in etape.
Alta info verificata...uleiurile functioneaza si produc dezechilibre minime..niste bacterii, fungi, microbi care crapa...slabeste putin imunitatea coloniei dar asta e...deocamdata varoa este cel mai aprig inamic.
Nici de nosema sau loca nu imi este teama asa cum e cu varoa...pt ca nu odata ci de 2-3 ori am vazut pe viu cum nu mai poate fi salvata o colonie care a atins pragul critic de infestare.
Si inca ceva..incidenta infestarilor cu varoa este incomparabil mai mare si mai intensa decat in cazul locelor sau al nosema.
Eu de ex loca nu am avut niciodata in 12 ani...de varoa insa au crapat toate de vreo 3 ori.
Inca ceva...Dee Lusby lucreaza pe foi de 4,9 mm deci nu are expetienta pe fagure natural..singurul sau printre putinii care chiar are expetienta cu asa ceva este Michael Bush...vb de cei care inca folosesc rama..nu vorbim aici de buduroaie, warre, Oscar Perone sau altii...vorbim de cei care inca folosesc rame, care "amesteca" ordinea fagurilor si care reusesc sa obtina faguri perfecti in conditiile date...sunt putini si cu mandrie ma numar si eu desi am doar cateva colonii.
Anul asta fac 80 deci nu vor mai fi chiar putini...iar la anul sar lejer de 200.
Nu ma impaunez dar eu am facut inca de prin 2010-2011...la nivel de idei, gandire..un mix de idei bune.
A ramas scris negru pe alb pt cine are rabdarea sa citeasca...totul este calculat...si am despicat firul in 4 ca sa ajung la ceva ...complex...e un sistem de lucru hybrid...foloseste rama deci nu e natural asa cum il percepem noi cand de gandim la buduroi...insa fara foi, deci lasam albina sa redevina cum era odata...nu mai impunem noi dimensiuni...cine vede un corp de 9r sau 2 corpuri suprapuse populate ar putea gandi ca e de hobby, e mic si e un soi de scorbura...dar aceeasi rama folosita in 2-3 corpuri de 11 sau 13 rame...atinge dimensiunea unei familii mature bune de productie...deci automat ne putem gandi la intensiv pastorale haiala...extras..tot tacamul, ca in conventional, numai ca fagurii ii cresti altfel, tratezi altfel, iernezi altfel etc..
De asta este un hibrid..
Munca mea de cautare valoreaza insa mult prea putin in ochii multora dintre ( noi/voi)...si sunt cumva dezamagit...imi dau seama ca ceea ce a fost un soi de promovare adica ladite trimise peste tot poate da kix...pt ca 1- omul nu cunoaste in amanunt ce e de facut
2- munca mea de tamplar deseori da rateuri pt ca este platita la 70%...in ziua de azi la costurile de azi daca nu iei minim 200 pe lada esti pe pierdere..si pierderea se duce in buzunarul tau care e din ce in ce mai gaurit.
3- volumele sunt mari..apar pb de termene etc...te umpli de belele si de datorii, si obrazul din FIN ajunge ca SMIRGHELUL
Sunt doar cateva motive...degeaba sunt eu pasionat de lemn si albina...asta nu incalzeste pe nimeni.
Drumul spre iad e pavat cu INTENTII BUNE... iar eu..am fost mereu foarte bine intentionat, deci...