Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 17 Mai 2016, 16:23

Tineeee.....
Fişiere ataşate
rsz_1img_20160517_155734.jpg
BUNKA

Mesajde Catalin Ene » 17 Mai 2016, 16:56

BUNKA scrie:Lazi tratate cu ulei de in...varsta 12 ani de zapada, canicula si ploi...
Vopseaua...nu prezinta interes :)

Salut.

Si eu sunt tentat sa renunt la vopsea si sa ii dau doar cu ulei de in.

Tot am amanat de la un an la altul in speranta ca obtin mai multe informatii despre cum se comporta in timp.
Catalin Ene

Mesajde BUNKA » 17 Mai 2016, 18:45

Catalin Ene scrie:
BUNKA scrie:Lazi tratate cu ulei de in...varsta 12 ani de zapada, canicula si ploi...
Vopseaua...nu prezinta interes :)

Salut.

Si eu sunt tentat sa renunt la vopsea si sa ii dau doar cu ulei de in.

Tot am amanat de la un an la altul in speranta ca obtin mai multe informatii despre cum se comporta in timp.

E ..lasa..ai timp in urmatorii 10-20 de ani sa te hotarasti ! :)

E cam clar ce au de gand nu ??
Fişiere ataşate
rsz_img_20160517_150554-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mai 2016, 20:14

Matca inca grasa, inca oua...inca nu pleaca desi se trag botci la greu.
Le mai las cateva zile sa valorifice salcam cat se poate..apoi fac roiuri.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160517_150223-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mai 2016, 22:02

E full de oua deci nu zboara garantat..
Fac roi cu zburatoarea si grasana asta..
Fişiere ataşate
rsz_img_20160517_150140.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Mai 2016, 22:08

Toata zburatoarea va avea o misiune dificila...1 kg ceara minim secretie..plus puiet, etc
Fişiere ataşate
rsz_img_20160517_150151-1.jpg
BUNKA

Mesajde sammy » 17 Mai 2016, 22:20

Lemnul e foarte pretios si primii care isi bat joc de el sunt tamplarii care lucreaza prost si apoi beneficiarii care nu stiu sa il intretina.

Lazile arata excelent. Aplicarea uleiului se repeta la interval de un an doi?

Cum a mers tratamentul? Eu am tot facut roiuri si inca nu am apucat sa il aplic.

Cresterea unor colonii echilibrate in ce priveste raportul lucratoare/ trantori e problema de care m-am lovit anul asta. Cladirea fagurilor cu multe celule de trantor e un simptom al problemei. Ma intereseaza cauza. Voi incerca anul asta o noua abordare, cu matci tinere.Voi lasa de asemenea fagurii cu trantor in centrul cuibului, asa cum ai procedat tu.
Toata povestea cu distanta intre faguri, celula mica, Housel etc consta in a favoriza colonia sa atinga echilibrul natural, ceea ce inseamna forta si vitalitate. Daca, in loc de asta, obtinem, cum am facut eu, colonii cu nr mare de trantori, care produc putin, ar insemna ca nu facem altceva decat sa confirmam viziunea unui coleg care crede ca sistemul natural este echivalent cu intoarcerea la apicultura premoderna. Cine impartaseste asemenea idei nu trebuie sa uite insa cat de mult afecteaza apicultura conventionala vitalitatea coloniei de albine. Daca ai colonii care se dezvolta pe faguri naturali vei simti acolo forte de viata imprimate de albine in ceara. Comparativ, fagurele pe foita artificiala( care si el este integrat in corporalitatea supraorganismului numit "colonia de albine") este mai putin viu.
sammy

Mesajde BUNKA » 17 Mai 2016, 22:30

Uite ce c*r are asta...un' sa plece ea cu asa o "roaba" ??

Normal la 2 ani (treaba cu uleiul ) dar daca ma crezi...astea nu au mai vazut ulei din 2007.

Fagurii cei mai frumosi ii construiesti dupa ce trece povestea cu roitul..adica in aprilie e normal sa construiasca trantor..suntem toti de acord, in mai e normal sa aiba si trantori eclozati, si faguri de trantori cu larvar si oua in diferite stadii...apoi e normal sa intre in friguri...si la fel de normal e ca roii obtinuti sa isi doreasca dezvoltare...ei ala e momentul.
Cand albina e linistita, are matca tanara..imperecheata si are o dimensiune perfecta pt dezvoltare...nici foarte mica sa nu aiba fortza dar nici foarte mare.
Daca exista si ceva cules sau sirop obtii fagurii cei mai frumosi..

Asta cu intoarcerea la apicultura pre-moderna este pt NECUNOSCATORI sau HABARNISTI
Fara suparare..
Fişiere ataşate
rsz_img_20160517_150157-1.jpg
Ultima oară modificat de BUNKA pe 17 Mai 2016, 22:42, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde Beekeeping » 17 Mai 2016, 22:42

Adi, tu aici prezinti un intreg sistem de intretinere, care inca nu este perfect stabilit (cu tot tacamul, ciclu complet, tratamente, etc). Ai avut determinarea de a cheltui resurse importante (timp/bani/nervi) pentru a face ceva mai bun. Sincer, ar fi pacat sa secretizezi munca ta si sa lasi pe cei care te citesc sa inteleaga fiecare dupa priceperea lui.

Si asta doar pt ca niste oameni din Cluj te-au suparat, din cate inteleg.

Capul sus si mergi inainte ! "Nebunia" ta a molipsit si alti apicultori mai multi mai mai putin experimentati, cu siguranta. Mai bine facem o gasca faina decat sa fim imbufnati.

"La cati mai multi deloni in Romania", asa cum ai spus :) Spune tot ce ai de spus, fara jena :p
Beekeeping

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 07:24

Liviu, eu am mai zis ca e vb de un sistem de întreținere, poate ca unii or fi crezut ca ma " umflu" sau ceva de genul.
Treaba e cumva complexa..un apicultor care nu cunoaște amănuntele care contează, va trebui sa învețe rapid si din mers.
Apicultura așa cum am invatat-o noi pe sistemul conventional este foarte departe de ceea ce știe si vrea să facă albina...iar noi trebuie să respectăm instinctele ei de milioane de ani.
Asta mi se pare o atitudine înțeleaptă.

Sistemul este stabilit dar e la mine in bibilica si expus disparat ici colo sub forma de idei.
Eu am facut mereu referire la Dee Lusby...ea zice clar ca in cules puternic albina construieste defectuos deci..la noi acum e salcamul...aia e!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 08:04

Sunt o gramada de informatii veridice pe care "am pus mana"...ele sunt prezentate pe resistantbees.com dar se pare ca sunt printre putinii care citesc pe acolo...
Una e ca presiunea infestarii cu varoa scade cand se fac roi "anormal" de multi...asa cum fac eu acum, deci ontelegeti..impusc 2 iepuri...cresc stupina foarte rapid si mentin infestarea la cote foarte mici.
A doua informatie care trebuie verificata dar in care deja cred...familiile mari , mature sa zic asa se descurca mult mai bine in cazul unor infestatii puternice, deci este neconcludent sa faci observatii despre VSH, VKF pe roi...trebuie sa ii faci familii deci toata treaba merge in etape.

Alta info verificata...uleiurile functioneaza si produc dezechilibre minime..niste bacterii, fungi, microbi care crapa...slabeste putin imunitatea coloniei dar asta e...deocamdata varoa este cel mai aprig inamic.
Nici de nosema sau loca nu imi este teama asa cum e cu varoa...pt ca nu odata ci de 2-3 ori am vazut pe viu cum nu mai poate fi salvata o colonie care a atins pragul critic de infestare.
Si inca ceva..incidenta infestarilor cu varoa este incomparabil mai mare si mai intensa decat in cazul locelor sau al nosema.
Eu de ex loca nu am avut niciodata in 12 ani...de varoa insa au crapat toate de vreo 3 ori.
Inca ceva...Dee Lusby lucreaza pe foi de 4,9 mm deci nu are expetienta pe fagure natural..singurul sau printre putinii care chiar are expetienta cu asa ceva este Michael Bush...vb de cei care inca folosesc rama..nu vorbim aici de buduroaie, warre, Oscar Perone sau altii...vorbim de cei care inca folosesc rame, care "amesteca" ordinea fagurilor si care reusesc sa obtina faguri perfecti in conditiile date...sunt putini si cu mandrie ma numar si eu desi am doar cateva colonii.
Anul asta fac 80 deci nu vor mai fi chiar putini...iar la anul sar lejer de 200.
Nu ma impaunez dar eu am facut inca de prin 2010-2011...la nivel de idei, gandire..un mix de idei bune.
A ramas scris negru pe alb pt cine are rabdarea sa citeasca...totul este calculat...si am despicat firul in 4 ca sa ajung la ceva ...complex...e un sistem de lucru hybrid...foloseste rama deci nu e natural asa cum il percepem noi cand de gandim la buduroi...insa fara foi, deci lasam albina sa redevina cum era odata...nu mai impunem noi dimensiuni...cine vede un corp de 9r sau 2 corpuri suprapuse populate ar putea gandi ca e de hobby, e mic si e un soi de scorbura...dar aceeasi rama folosita in 2-3 corpuri de 11 sau 13 rame...atinge dimensiunea unei familii mature bune de productie...deci automat ne putem gandi la intensiv pastorale haiala...extras..tot tacamul, ca in conventional, numai ca fagurii ii cresti altfel, tratezi altfel, iernezi altfel etc..
De asta este un hibrid..
Munca mea de cautare valoreaza insa mult prea putin in ochii multora dintre ( noi/voi)...si sunt cumva dezamagit...imi dau seama ca ceea ce a fost un soi de promovare adica ladite trimise peste tot poate da kix...pt ca 1- omul nu cunoaste in amanunt ce e de facut
2- munca mea de tamplar deseori da rateuri pt ca este platita la 70%...in ziua de azi la costurile de azi daca nu iei minim 200 pe lada esti pe pierdere..si pierderea se duce in buzunarul tau care e din ce in ce mai gaurit.
3- volumele sunt mari..apar pb de termene etc...te umpli de belele si de datorii, si obrazul din FIN ajunge ca SMIRGHELUL
Sunt doar cateva motive...degeaba sunt eu pasionat de lemn si albina...asta nu incalzeste pe nimeni.
Drumul spre iad e pavat cu INTENTII BUNE... iar eu..am fost mereu foarte bine intentionat, deci...
BUNKA

Mesajde marco68 » 18 Mai 2016, 08:29

30 ml de eucaliptol pe un absorbant pus deasupra pe rame sub podisor, inainte de recoltarea mierii cu o luna si dupa alternativ cu acid oxalic spune undeva in spaniola...tratament contra varoua.
https://www.youtube.com/watch?v=FCBjYzm-SX0
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 08:41

Cine plateste o lada...uita ca ramane dator cu "plata drepturilor de autor"... ba mai mult..pot fi injurat in loc sa fiu respectat de "banii aia ""...deci nu mai gasesc o motivatie clara..reala sa raman "in bransa"
Cred ca doritorilor o sa le pot oferi familii pe faguri gata crescuti in lazile mele la pret corect, real...dar de lemne ma las.
Daca vreau sa fac 1000 de stupi am nevoie de 44000 de rame, toate capsate, insarmate plus 4000 de ladite, plus 1000 de funduri, 1000 de capace...huse pt iarna, paleti..etc
Cand fac eu toate astea daca eu imi ocup timpul cu lucratul in pierdere ??
Nu sunt singurul care ajunge la concluzii de genul...sunt altii mai "smecheri"..colegi de ai nostri pe care ii respectam mult, si care au avut ce sa ne arate/invete...cu mult mai multe resurse, si mult mai capabili...care au ajuns la aceeasi concluzie si mult mai repede ca mine.
Va rog sa retineti lucrul asta, este real.
Un singur om nu poate face ce fac eu decat daca isi asuma ca uneori o poate da de gard.

Da Marco..toate astea functioneaza...trebuie doar sa urmaresti tavile, sa vezi ce pica...faci tratamente de control la 5-10 % din stupi cu pudrari, vezi ce pica..repeti...descapacesti niste puiet..inainte de orice schema de tratament cu uleiuri e bine sa cunosti in mare nivelul infestatiei la nivel de stupina.
Apoi aplici cu repetare la 4-5 zile uleiuri cu alcool sau mai sunt si alte variante...deci merge..e ok si e mai putin otravitor pt albina, puiet, ceara, miere, om.

Am citit mesajul tau...o sa iti raspund !
Ultima oară modificat de BUNKA pe 18 Mai 2016, 08:46, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde marco68 » 18 Mai 2016, 08:46

Aurelio Bayo Pérez - septiembre 27th, 2015 at 9:36 pm
HOLA Lenin Aroya e información general.
He bajado éste comentario que tenía hecho tiempo atrás en este foro.
COPIO Y DICE ASÍ…
Dejo aquí un tratamiento contra varroa; económico, eficaz, cómodo y practico yo llevo usándolo 6 años y tengo la varroa muy controlada. Empleo ácidos orgánicos que son eficaces sin dejar residuos en productos de la colmena, miel, polen, cera etc etc. Yo hago dos tratamientos (que aquí en el hemisferio Norte vamos cara el invierno) uno septiembre con timol y otro e febrero con oxálico la proporción que empleo es del 5%. Hago un preparado de la siguiente forma, pongo a hervir un litro de agua y le añado 50 gr. de uno de los ácidos orgánicos y 500 gr. de azúcar lo agito hasta su total disolución, luego empleo la dosis de 50 cl. del preparado y empleo una jeringa para repartir el contenido encima de los cuadros de la cámara de cría. Hago tres tratamientos con un intervalo de 8 días, este es el preparado y cada uno haga lo que necesite… La proporción es 1 litro de agua 500 gr. azúcar y 50 gr. ácido oxálico o timol. Con este preparado mantengo las colmenas limpias de varroa sanas de nosema, pollo escayolado, loque americana y otros. Es un tratamiento eficaz, económico, practico y sencillo.
Puedes tratar desde una colmena hasta miles… YA ME CONTARAS… LOS RESULTADOS SON VARROA Y OTROS VIRUS CONTROLADOS
Desde La Alcarria Guadalajara ESPAÑA
Saludos Aurelio

Asta e un alt tratament cu timol si acid oxalic din spania , spune tipul, foarte eficace ce vindeca de varoua, de puiet varos, de nosema, de loca americana
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde marco68 » 18 Mai 2016, 09:07

Un alt tratament care l-am luat din franta cind am fost ultima data acum 5 ani la un apicultor cu multe relatii apicultoricesti arata cam asa, reteta.
-huile de geranium (muscata)-4ml sau 80 de picaturi
-----------lavande (lavanda)--4ml sau 80 de picaturi
-----------vetiver(nu stiu ce este)--1 ml sau 20 de picaturi
----------clou de girofle--4ml sau 80 de picaturi
In completare pina la 250 de ml se adauga ulei de Eucaliptus globulus sau radiata.
Se pun 5-6 picaturi din amestec pe un servetel peste rame odata pe saptamina.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde marco68 » 18 Mai 2016, 09:19

Un alt tratament gasit din intimplare de un profesor ceh pe nume Roman Linhart este caldura in stup pina la 47 de grade care distruge 100 % varoua fara sa afecteze puietul larvar sau albinele..... Tipul a folosit intimplarea, a patentat ideea, si a facut stupul termosolar care urca temperatura in stup pina la 47 de grade......
Fii ca apa, prietene!
marco68

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR