Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 09:44

Deci solutii sunt din cele mai diverse..asta e important.
Orice chimizare trebuie incetata, este esential sa le tinem in viata prin alte metode.
Abia apoi putem cauta combinatia de gene fericita..VSH, etc
Eu multumesc celor care doresc sa se implice alaturi de mine !!
Avem foarte multe de invatat despre albine...pe sistemul conventional deja nu mai putem invata mare lucru.
In conventional albina traieste dupa " regula" apicultorului
BUNKA

Mesajde marco68 » 18 Mai 2016, 10:09

La mesajul cu reteta franceza....clou de girofle= cuisoare,m-am grabit si am uitat sa scriu , scuze
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde marco68 » 18 Mai 2016, 10:27

Referitor la ce spui Adi despre experiente.....trebuie sa fii deschis ca sa vezi, sa accepti orice ca sa poti intelege .E preferabil sa asculti pe oricine si si sa faci ce simti ca e bine. Batrinii si regulile lor sint de ascultat pina la un punct, dar daca nu adaugam ceva nou , unde este contributia noastra???Rebeliunea tineretii fata de anumite reguli vechi duce la evolutie ,progres. O greseala facuta de un om lacom (belgianul cu marirea celulei)si urmata de restul turmei duce acum albina in colaps(actiune si efect), de fapt tot ce s-a modificat/modificam in natura are urmari triste in timp,dovada civilizatiile disparute....si noi pe acelasi drum.Regula a fost simpla; Bucurati-va de ce am creeat pentru voi si stapiniti! Nu sa modificam.Acum trebuie sa reparam!
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde mehek » 18 Mai 2016, 11:59

Adi, e clar ca trebuie sa te gandesti si la TINE, pentru ca esti si tu doar un om, si ar fi pacat sa-ti distrugi sanatatea dormind 5 ore pe noapte. Din pacate la noi mai functioneaza mentalitatea cu "capra vecinului". Dupa cum se configureaza, exista totusi un grup mic care apreciaza munca ta inovatoare, iar pentru acest grup ar fi benefic ca informatia sa nu fie limitata. Ai dreptate cand afirmi ca ar trebui sa citim mai mult in locurile indicate de tine. Dar ai certitudinea ca toti cei doritori sunt vorbitori de lb. engleza? Prin asta nu vreau sa spun ca tu trebuie sa te sacrifici!

Eu regret ca am pierdut unicul delon, nu pentru ca am pierdut o colonie. Regret, pentru ca anul acesta puteam face dezvoltarea acelei colonii la alt nivel, putea deveni colonie de productie. Multi HABARNISTI considera ca ne pierdem vremea cu aceste reveniri la albina mica, etc... Eu cred ca daca acesti "gica contra" vor vedea acesti stupi producand vor disparea din peisaj.

Propun, ca in sezonul viitor, toti cei care dorim, sa dezvoltam macar o colonie pana la salcam in asa fel incat sa produca, nu neaparat 30 de kg, dar sa se vada clar ca nu doar in zona Botosaniului traiesc si se dezvolta coloniile pe faguri naturali ci si in celelalte colturi ale tarii. Sa aratam ca Adi nu "bate campii".
mehek

Mesajde mehek » 18 Mai 2016, 13:01

Delonasul meu se dezvolta cu pasi rapizi.

Dupa salcam voi forma 3-4 deloni cu zburatoarea unor colonii. Adi ai incercat sa formezi deloni cu zburatoarea a doua colonii alturate protejand matca din cutie?
mehek

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 16:21

mehek scrie:Delonasul meu se dezvolta cu pasi rapizi.

Dupa salcam voi forma 3-4 deloni cu zburatoarea unor colonii. Adi ai incercat sa formezi deloni cu zburatoarea a doua colonii alturate protejand matca din cutie?

Nu, dar in perioada asta sunt sanse foarte mari sa mearga chiar si fara protectie.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 18:34

Am inceput sa fac primele roiuri cu botci de roire de data asta...vremea nu permite altfel.
Cate 4 r de musca, una cu ceva papa...slabut cu hrana pe ploile astea, in schimb au bagat ca nebunele la puiet, la rame...sper sa se remedieze cu culesul.
Avantajul la configuratia asta este ca nucleii isi tin foarte bine cald unul altuia...pe vremurile astea chiar conteaza !!
Am mai facut unul dar pe vreo 5-6 rame intr-un corp de 9...la cata albina am in lazile alea pot face acum pana la 35-40 total...caci si cele de baza ajung in stadiul de roi.
Iau practic tot puietul cu albina acoperitoare...ce ramane zburatoare, o rama cu matca pe puiet si eventual una cu ceva hrana...in rest sarme.
Sper sa se dreaga vremea...altfel e belea...recurg la galeti.
Dar cica de maine va fi cald...
Fişiere ataşate
rsz_img_20160518_170722-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 18:54

Mai pun una..
Fişiere ataşate
rsz_img_20160518_170703-1.jpg
BUNKA

Mesajde Luviv » 18 Mai 2016, 20:09

Am o mica neintelegere.... Eu lucrez cu stupi mer si etajat si folosesc familii ajutatoare pentru a nu cara cherestea in pastorala. Adica am si incerc sa am stupi bine populati. Dupa calculele mele delonul nu imi este prea util din cauza ca ajunge prea inalt. Folosesc nailon sus si la transport toata caldura urca sus ,ramele se topesc si..... De aceea.... Inca nu sunt cu totul convins... Dar daca ma conving trec imediat si eu cu voi

Imi place ceea ce faci dar daca exagerez cu inaltimea nu produc stagnare in loc de dezvoltare?

Nu stiu daca reusesc sa ma fac inteles. Am stupi pe 12r de 1/2 162 ,4 caturi + un buzunar in care cresc botci cu inca 2 rame. Deci 50 de rame care au o suprafata aproximativ de 27 r dadant.

Intrebare:cat de inalt ar ajunge un delon asa,? si sa mai pui si o fam ajutatoare in cap.
Intra in camion?

Mumtumesc anticipat
Luviv

Mesajde Beekeeping » 18 Mai 2016, 22:47

Adi, te rog pune o poza in detaliu a capacului galetii de hranire. Am tot incercat sa fac o galeata dupa ceva YouTube insa mi-a iesit varza. Multumesc.
Beekeeping

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 23:16

Luviv scrie:Am o mica neintelegere.... Eu lucrez cu stupi mer si etajat si folosesc familii ajutatoare pentru a nu cara cherestea in pastorala. Adica am si incerc sa am stupi bine populati. Dupa calculele mele delonul nu imi este prea util din cauza ca ajunge prea inalt. Folosesc nailon sus si la transport toata caldura urca sus ,ramele se topesc si..... De aceea.... Inca nu sunt cu totul convins... Dar daca ma conving trec imediat si eu cu voi

Imi place ceea ce faci dar daca exagerez cu inaltimea nu produc stagnare in loc de dezvoltare?

Nu stiu daca reusesc sa ma fac inteles. Am stupi pe 12r de 1/2 162 ,4 caturi + un buzunar in care cresc botci cu inca 2 rame. Deci 50 de rame care au o suprafata aproximativ de 27 r dadant.

Intrebare:cat de inalt ar ajunge un delon asa,? si sa mai pui si o fam ajutatoare in cap.
Intra in camion?

Mumtumesc anticipat

Nu prea ai citit topicul...apuca-te de treaba !
Ca idee pagina 71, acolo avem o varianta de corp pe 11 rame..echivaleaza cu exact 7 rame dadant, folosind 4 corpuri ai echivalentul a 28 rame dadant ..ai inaltime si in acelasi timp intra mai multi pe aceeasi suprafata...citeste si gandeste-o singur !
Varianta pe 13 rame este mai comoda ca folosind doar 3 corpuri ai cam 93 cm plus fund si capac...undeva la 100 cm cu un litraj (calculeaza-l ca matematica e simpla)...suprafata de fagure pe corp e 7,15* 13 rame...deci vezi cat e!!
Vreo 25 r dadant 1/1 in 100 cm inaltime...baga tu gaza in el ca miere faci..
Scopul meu nu este sa te conving...crede-ma!!
Ce castig din asta ??
Eu doar o prezint ca o alternativa de lucru care cred eu are plusuri.
Lazile de 13 sunt pretabile la iernat 2 roi pe 6 r alaturati...ai foarte multe date legate de treaba asta mult in urma.
Lazile de 11 pot adaposti familii mari in spatiu potrivit...cele de 9 r..pot adaposti strans familii medii echivalentul a 5-6 r Dadant, si sunt pretabile pt formarea de nuclei de imperechere pe cate 3-4 rame.
Gata...restul de calcule, experimente etc...le faci tu singur !

PS..in foto de mai sus ai doi roi alaturati pe cate 4 rame...aia centrala este diafragma...se confunda cu o rama dar e diafragma. ..1 cm grosime
Ultima oară modificat de BUNKA pe 18 Mai 2016, 23:27, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Mai 2016, 23:24

Beekeeping scrie:Adi, te rog pune o poza in detaliu a capacului galetii de hranire. Am tot incercat sa fac o galeata dupa ceva YouTube insa mi-a iesit varza. Multumesc.

Maine...acum ma refac !!
Noapte buna !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 19 Mai 2016, 07:13

Luviv scrie:Am o mica neintelegere.... Eu lucrez cu stupi mer si etajat si folosesc familii ajutatoare pentru a nu cara cherestea in pastorala. Adica am si incerc sa am stupi bine populati. Dupa calculele mele delonul nu imi este prea util din cauza ca ajunge prea inalt. Folosesc nailon sus si la transport toata caldura urca sus ,ramele se topesc
Foloseam si eu folie cu ani in urma insa la transport le dadeam jos, niciodata nu s-au rupt fagurii. Da jos nailonul! Daca zici ca ai popor, pe timpul transportului vor sta cuminti pe rame....este o schimbare de climat care le obliga.
si..... De aceea.... Inca nu sunt cu totul convins... Dar daca ma conving trec imediat si eu cu voi

nu...totul este legat de volume si suprafete cand vine vb de spatiu

Rama de 1/2 are 41,5/13,2...calculează din nou, ai echivalentul a 24 rame 1/1?

Intra in camion?
de ce sa nu între?

Mumtumesc anticipat
BUNKA

Mesajde sammy » 19 Mai 2016, 08:15

Tot legat de cifre. De la 2 la 80, n-ar trebui investit in niste matci, pt a evita consangvinizarea?
sammy

Mesajde sammy » 19 Mai 2016, 08:17

mehek scrie:Mai am o intreebare. Cum cladesc cele mai puternice momentan? Au trecut de faza "trantori" ? Cladesc "combinat" sau cladesc doar "lucratore"?

In 2013 am bagat un roi natural intr-un ME pe 8 rame vrand sa-l "fortez" sa creasca faguri naturali la greu. Primea zilnic cca 500 ml sirop. totul a mers ok pana la a 13-a rama. Era sfarsit de iulie si nu cladea decat faguri cu trantori. Nu-i insemanta, si oriunde bagam rama doar trantori cladea. M-am gandit la varsta matcii, era de 2 ani... nu stiu. Si ma intreb pentru ca intr-un filmulet postat de tine in septembrie 2015. inca mai cladeau faguri cu celula de lucratore.

La cantitatea asta de hrana nu cladea celule marite?
sammy

Mesajde BUNKA » 19 Mai 2016, 08:41

sammy scrie:Tot legat de cifre. De la 2 la 80, n-ar trebui investit in niste matci, pt a evita consangvinizarea?

Mai am 2 familii pe celula mare, maicamea are inca 4, din ele formez roi pe faguri naturali...in iunie-iulie o sa am trantori redusi si de la ele, ei vor fecunda matcile din transvazare de atunci...in cel mai prost caz vor participa la anul.
Putina consangvinizare nu strica...se intaresc caracterele specifice rasei.
Nu vor fi probleme.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR