Luviv scrie:Am o mica neintelegere.... Eu lucrez cu stupi mer si etajat si folosesc familii ajutatoare pentru a nu cara cherestea in pastorala. Adica am si incerc sa am stupi bine populati. Dupa calculele mele delonul nu imi este prea util din cauza ca ajunge prea inalt. Folosesc nailon sus si la transport toata caldura urca sus ,ramele se topesc si..... De aceea.... Inca nu sunt cu totul convins... Dar daca ma conving trec imediat si eu cu voi
Imi place ceea ce faci dar daca exagerez cu inaltimea nu produc stagnare in loc de dezvoltare?
Nu stiu daca reusesc sa ma fac inteles. Am stupi pe 12r de 1/2 162 ,4 caturi + un buzunar in care cresc botci cu inca 2 rame. Deci 50 de rame care au o suprafata aproximativ de 27 r dadant.
Intrebare:cat de inalt ar ajunge un delon asa,? si sa mai pui si o fam ajutatoare in cap.
Intra in camion?
Mumtumesc anticipat
Nu prea ai citit topicul...apuca-te de treaba !
Ca idee pagina 71, acolo avem o varianta de corp pe 11 rame..echivaleaza cu exact 7 rame dadant, folosind 4 corpuri ai echivalentul a 28 rame dadant ..ai inaltime si in acelasi timp intra mai multi pe aceeasi suprafata...citeste si gandeste-o singur !
Varianta pe 13 rame este mai comoda ca folosind doar 3 corpuri ai cam 93 cm plus fund si capac...undeva la 100 cm cu un litraj (calculeaza-l ca matematica e simpla)...suprafata de fagure pe corp e 7,15* 13 rame...deci vezi cat e!!
Vreo 25 r dadant 1/1 in 100 cm inaltime...baga tu gaza in el ca miere faci..
Scopul meu nu este sa te conving...crede-ma!!
Ce castig din asta ??
Eu doar o prezint ca o alternativa de lucru care cred eu are plusuri.
Lazile de 13 sunt pretabile la iernat 2 roi pe 6 r alaturati...ai foarte multe date legate de treaba asta mult in urma.
Lazile de 11 pot adaposti familii mari in spatiu potrivit...cele de 9 r..pot adaposti strans familii medii echivalentul a 5-6 r Dadant, si sunt pretabile pt formarea de nuclei de imperechere pe cate 3-4 rame.
Gata...restul de calcule, experimente etc...le faci tu singur !
PS..in foto de mai sus ai doi roi alaturati pe cate 4 rame...aia centrala este diafragma...se confunda cu o rama dar e diafragma. ..1 cm grosime