Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 25 Mai 2016, 16:01

vulpea scrie:esti amabil sa-mi precizezi fila('ca nu mai am rabdare' !).

Cu mare drag dar sa stii ca nu stiu topicul pe de rost...ia-o si tu din 5 in 5 pagini pana dai de ceva...eu is pe treaba maxim...
Iaca...pt tine...de la pagina 71 incoace dar ideea e mult mai veche...de cand am facut roii pe 6 in lazi de 13...anul trecut sau acu' 2 ani..nu stiu cand mi-a fatat mintea treaba asta...
Oricum...citeste tot si ai sa intelegi mai multe..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mai 2016, 17:06

BUNKA

Mesajde sammy » 26 Mai 2016, 06:26

BUNKA scrie:Toata lumea tre sa inteleaga totusi ca familiile de productie trebuie pregatite cu un sezon inainte, ele tre sa fie mari, sa aiba la dispozitie un nr mare de faguri minim 25 pt ca sa nu fie fortate sa cladeasca mult in
primavara.

La organizarea cuibului trebuie avut in vedere ca este foarte posibil ca toate spatiile dintre fagure si leat sa fie umplute in anul urmator cu celule de trantor.
sammy

Mesajde BUNKA » 26 Mai 2016, 07:04

Te referi in colturi ??
Ar fi ideal sa fie asa in procent cat mai mare...daca nu, inclusiv pt asta trebuie facut selectie.
Lumea se fereste de trantori ca de draq...dar au si ei rolul lor, iar "gaura" de miere sau bani nu ne vine din cat consuma cateva sute de trantori ci din modul nostru defectuos de a intelege o colonie de albine.
Da Doamne cat mai multi si apti sexual si cu genetica buna !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Mai 2016, 16:01

Am niste rame uriase de Layens (dadant intors) care sunt pe cale sa fie construite cu fagure natural...asta e cu adevarat greu dar o sa iasa :)
O sa va arat curand !
Am niste layensi pe cate 10 r si m-am gandit ca sunt perfecti pt ceva ..salbatec!
Nu am rame de 32 mm dar deocamdata merge si cu 37 mm...o luam treptat, usor..cu rabdare ! :)
BUNKA

Mesajde vulpea » 26 Mai 2016, 18:03

poate ma 'convertesti' si pe mine cu un delon 3C11R sa vad cum merge,OK ?
vulpea

Mesajde Beekeeping » 26 Mai 2016, 18:28

no offence, dar stai la rand linistit, asa cum fac eu .....
Beekeeping

Mesajde sammy » 26 Mai 2016, 21:54

BUNKA scrie:Te referi in colturi ??
Ar fi ideal sa fie asa in procent cat mai mare...daca nu, inclusiv pt asta trebuie facut selectie.
Lumea se fereste de trantori ca de draq...dar au si ei rolul lor, iar "gaura" de miere sau bani nu ne vine din cat consuma cateva sute de trantori ci din modul nostru defectuos de a intelege o colonie de albine.

Primavara, cand vine vremea de crescut trantori, vor exploata toate spatiile libere. Si, cum, de regula, ele cladesc fagurii rotunjiti, raman colturile. Asta daca nu li se permite sa cladeasca rame, se intelege.

Legat de roire, treaba cu scoaterea puietului se pare ca a functionat. Era pregatit sa plece roiul secundar, matci multe eclozate, ghem la urdinis. Am scos ramele cu puiet(ieri) si azi albina a inceput sa lucreze, ghemul a disparut.. E uimitor sa vezi cum reactioneaza intregul ca fiinta inteligenta care nu este pur si simplu suma tuturor albinelor functionand pe baza de automatisme.
(Un mic semn de intrebare mai am pt ca inca nu am vazut matci moarte in fata stupului. Poate ca au amanat plecarea datorita vremii instabile.)
sammy

Mesajde vulpea » 26 Mai 2016, 23:56

BK,am o intrebare/nelamurire :cum mai stai cu microclimatul la delonul 13 R ? .aceiasi stima.
vulpea

Mesajde BUNKA » 27 Mai 2016, 03:45

[quote=]BK,am o intrebare/nelamurire :cum mai stai cu microclimatul la delonul 13 R ? .aceiasi stima.[/quote]

La 2 corpuri e un stup mărișor, echivalentul a 16 r dadant, pe 3 corpuri deja nu poți pune decât familii foarte mari, de producție pt ca se duce în echivalentul a 24-25 r dadant.
Sunt niște poze cu sonda băgată în interior...trebuie musca Multă sa ții 30 grade la extremitatea familiei sus la atâta litraj ...la mine erau parcă 24-26 grade pe spetezele sus.
În rinita dubla pe 13 cu 2 roiuri a 6 rame țineam ușor 34-35 grade și puiet era pe 5 r din 6...deci..
Avem 3 variante..Toate bune..lada de 9, de 11 și 13.
Pt stupi mari de producție indicat e cu 4 corpuri pe 11 r sau 3 corpuri pe 13 rame...ăla de 9 nu e eficient.
Cel de 9 e bun pt dezvoltarea stupinei..la fel ca și cel de 11...poți ierna familii bune într-un spațiu fix cât le trebuie..
Lada de 13 compartimentata în 2 este aur pt cine vrea înmulțire puternica..roii pe 6 alaturati merg excelent iernat și au unmicroclimat de invidiat pprimăvara...la fel ca și pe 9 r..dar, mai bun ..
Diafragma are doar 1 cm grosime, se comporta ca o familie bușită pe 12 rame.
Sunt poze înurma cu temperaturile iînpprimăvara...a...șivventilația este excelenta pt ca am urdinisele în direcții opuse..trebuie doar reglat tirajul din dimensiunea lor.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Mai 2016, 03:51

sammy scrie:
BUNKA scrie:Te referi in colturi ??

Primavara, cand vine vremea de crescut trantori, vor exploata toate spatiile libere. Si, cum, de regula, ele cladesc fagurii rotunjiti, raman colturile. Asta daca nu li se permite sa cladeasca rame, se intelege.

Legat de roire, treaba cu scoaterea puietului se pare ca a functionat. Era pregatit sa plece roiul secundar, matci multe eclozate, ghem la urdinis. Am scos ramele cu puiet(ieri) si azi albina a inceput sa lucreze, ghemul a disparut.. E uimitor sa vezi cum reactioneaza intregul ca fiinta inteligenta care nu este pur si simplu suma tuturor albinelor functionand pe baza de automatisme.
(Un mic semn de intrebare mai am pt ca inca nu am vazut matci moarte in fata stupului. Poate ca au amanat plecarea datorita vremii instabile.)

Da, eu ti-am zis...îi iei puiet, miere, albina, zburătoare, matca etc, schimbi volumul, poziția etc...reacționează instant !
Trebuie doar sa știi ce sa îi faci, și contează mult timingul...eu aștept de regula mult pana sa fur un rand de zburătoare de la o ajutătoare, sa crape de albina pe un corp, aproape sa intre în friguri..pt ca atunci când pierde albina rămâneiîn urma mult puiet care trebuie încălzit.
O perioada colonia aia e "scoasă din uz"...tre sa refacă populatia, ăsta poate dura 7-10 zile, tre sa refacă zburătoarea...După 2-3 zile are ceva dar extrem de puțin...tot 10 zile pana e în plin din nou..apoi mai trebuie lăsată sa culeaga sa refacă rezervele de polen si nectar..când am zis ca albinele "trebuie ascultate"..asa e!
Orice intervenție trebuie gândită !
Ce face acum o Fam. Ajutătoare care ieri a donat zburătoarea?..ploua, noaptea-10-11 grade cu plus..Ea are de încălzit, hrănit, etc...sta acolo chircit pe puiet ca alta varianta nu are.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Mai 2016, 04:00

vulpea scrie:poate ma 'convertesti' si pe mine cu un delon 3C11R sa vad cum merge,OK ?

Se rezolva dar cu multa răbdare și înțelegere...altfel nu ne înțelegem.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Mai 2016, 06:33

https://youtu.be/FzgkZtFLeLs sârbul Vener..o somitate în apicultura !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Mai 2016, 06:33

BUNKA

Mesajde vulpea » 27 Mai 2016, 18:42

iti multumesc ca mi-ai dat posibilitatea sa cunosc sistemul/metoda lui Vener.gandisem si eu asa ceva,dar m-am pierdut
total la ce mod de lucru s-ar aplica. mi se pare ca e un fel de Dan Margarit dar mult amplificat si mai ales industrializat.oricum,trebuie multa mecanizare.m-am crucit efectiv ce poti sa faci cu un V10R.
vulpea

Mesajde BUNKA » 27 Mai 2016, 20:12

Cu placere, jonglerii se pot face multe cu fel de fel de efecte..de ex acum unele familii la mine construiesc câte 14-15 rame simultan, adică vorbim de 1,5 kg ceara secretata per familie, plus puiet..dupa împerecherea mătcilor din roi, vor dona acestora puiet.. Roii mai mărisori vor primi primii..îi aduc la 9-13 rame dupa care și ei vor ajuta pe altii și tot așa...e înmulțire si dezvoltare in etape.
Încă stau prost cu inventarul articol dar o rezolv din mers.. Sunt ca cizmarul cu papucii rupti...eu sunt ăla..
Legat de clădit...pana acum a fost încălzirea..treaba de acum începe, fagurii cei mai frumosi de acum vor fi făcuți, si in roii tineri și în familiile mari spoliate de puiet...a se reține pt cine nu știe si se întreabă..
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR