sammy scrie:BUNKA scrie:Te referi in colturi ??
Ar fi ideal sa fie asa in procent cat mai mare...daca nu, inclusiv pt asta trebuie facut selectie.
Lumea se fereste de trantori ca de draq...dar au si ei rolul lor, iar "gaura" de miere sau bani nu ne vine din cat consuma cateva sute de trantori ci din modul nostru defectuos de a intelege o colonie de albine.
Da Doamne cat mai multi si apti sexual si cu genetica buna !!
Primavara, cand vine vremea de crescut trantori, vor exploata toate spatiile libere. Si, cum, de regula, ele cladesc fagurii rotunjiti, raman colturile. Asta daca nu li se permite sa cladeasca rame, se intelege.
Legat de roire, treaba cu scoaterea puietului se pare ca a functionat. Era pregatit sa plece roiul secundar, matci multe eclozate, ghem la urdinis. Am scos ramele cu puiet(ieri) si azi albina a inceput sa lucreze, ghemul a disparut.. E uimitor sa vezi cum reactioneaza intregul ca fiinta inteligenta care nu este pur si simplu suma tuturor albinelor functionand pe baza de automatisme.
(Un mic semn de intrebare mai am pt ca inca nu am vazut matci moarte in fata stupului. Poate ca au amanat plecarea datorita vremii instabile.)
Da, eu ti-am zis...îi iei puiet, miere, albina, zburătoare, matca etc, schimbi volumul, poziția etc...reacționează instant !
Trebuie doar sa știi ce sa îi faci, și contează mult timingul...eu aștept de regula mult pana sa fur un rand de zburătoare de la o ajutătoare, sa crape de albina pe un corp, aproape sa intre în friguri..pt ca atunci când pierde albina rămâneiîn urma mult puiet care trebuie încălzit.
O perioada colonia aia e "scoasă din uz"...tre sa refacă populatia, ăsta poate dura 7-10 zile, tre sa refacă zburătoarea...După 2-3 zile are ceva dar extrem de puțin...tot 10 zile pana e în plin din nou..apoi mai trebuie lăsată sa culeaga sa refacă rezervele de polen si nectar..când am zis ca albinele "trebuie ascultate"..asa e!
Orice intervenție trebuie gândită !
Ce face acum o Fam. Ajutătoare care ieri a donat zburătoarea?..ploua, noaptea-10-11 grade cu plus..Ea are de încălzit, hrănit, etc...sta acolo chircit pe puiet ca alta varianta nu are.