Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde irina » 24 Ian 2013, 13:25

Revin cu inca o nelamurire...unul din stupi avea putina albina, mancare lipsa, n-am vazut matca desi ar fi trebiut la cata albina era.....erau totusi linistite.Albinele erau imprastiate pe toate ramele ( 5 la numar), am mai scos 1 rama, desi puteam cred sa scot chiar 2.Sper ca au matca dar n-am vazut-o .Totusi, dc nu au matca, ce fac cu el?Scutur albina in altul? Si cum fac asta cu riscuri minime?
Multumesc
irina

Mesajde danielus71 » 24 Ian 2013, 14:13

pune-le de mincare si asteapta sa se incalzeasca.cu scuturatul mai e timp.in perioada aceasta e dificil sa vezi matca, si chiar poti s-o ai inauntru.
danielus71

Mesajde iulyan_milo » 24 Ian 2013, 18:33

Anul trecut pana in 6 martie erau toti in viata, iar dupa aceasta data vreo 4 care erau mai slabi, au slabit si mai rau pana cand au fost invinsi de furtisag.
iulyan_milo

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 24 Ian 2013, 19:17

Unii dintre colegii care au postat pe forum, au avut unele probleme, nici eu nu sunt "scutit" de necazuri.
Azi, 24.01.2013, am deschis stupii sa vad ce mai este, fiind o vreme "calduta", cam 2-3 grade, dar se impunea acest lucru pentru completarea rezervelor de hrana. :D Nu am umblat in cuib, ci doar am ridicat capacele sa le pus mancare.
Ce am observat: un pic de condens la unii dintre ei, la altii un pic de mucegai sau deloc. Acest lucru a aparut deoarece acum 2 sapt (08.01.2013), cand am prins o zi cu 4-5 grade, am pus folie pe stupi, pentru a le asigura caldura necesara oatului matcii. Acum le-am lasat un colt indoit, sper ca-i bine :)
Ale mele nu au iesit deloc din toamna, sa faca un zbor de curatare. Diaree nu au, sper sa nu aiba nici pe parcurs.
Vreau sa intreb pe apicultorii cu experienta, daca ii bine sa pun, direct peste rame ziare, pentru absorbirea condensului si apoi podisorul? De ce intreb? Plumbul din tusul cu care ii scris stiu ca-i toxic, iar in combinatie cu umezeala, sa le faca rau albinelor. Cei care au folosit, nu au observat nimic? O intoxicatie cu plumb sau o dezvoltare mai greoaie in primavara, fata de cei care nu au avut ziare, ci coli de hartie? Astept un raspuns!
Sper ca la primavara sa fie toti prezenti, la "apel", atat la mine cat si la cei care sunt pe acest forum si nu numai :D.
O iernare placuta in continuare!
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde padurar2009 » 24 Ian 2013, 19:20

Nu imi vine sa cred. Se desfac stupi, se scutura rame, se cauta matci, si toate astea in mijlocul iernii. :x Si vrem sa avem pierderi cat mai mici?
padurar2009

Mesajde cobi » 24 Ian 2013, 20:45

padurar2009 scrie:Nu imi vine sa cred. Se desfac stupi, se scutura rame, se cauta matci, si toate astea in mijlocul iernii. :x Si vrem sa avem pierderi cat mai mici?

Nene padurar, sa sti ca miercuri la Pitesti au fost 15 grade la soare, pe masurate :) asa vreo 2 ore.

Iar vorbind la Campulung Moldovenesc cu un coleg, acolo cam iti dardaiau dintii.

Si ai dreptate...dar pana la urma fiecare e liber sa faca ce vrea in propria stupina!

Iernare uscata la toti!
cobi

Mesajde Mishu05 » 24 Ian 2013, 21:27

Marti cand a fost zborul de curatire am intervenit si eu in cativa in principiu cu apifonda dar am deschis si cateva cuiburi sa vad situatia de pe rame. Nu aveau puiet si la unii am gasit 1-2 rame centrale mancate aproape total. Am bagat cate o rama mai plina cu miere, din cele marginase insa cu inima stransa. Teoretic am spart cuibul cu rama cu miere rece, ceea ce nu e bine, stiu asta. Practic in clipa aia am gandit ca daca se apuca sa faca puiet fix pe ramele alea si vine frigul, acolo intepenesc si sigur mor. Operatiunea am facut-o la 7-8 roi pe 4-5 rame vad in primavara cat de bine a fost. L-am gasit pe unul fara matca, am avut suficient timp sa verific ramele de vreo 3 ori. Bazaia bine de tot..si avand in vedere ca matca era marcata si albina pe peretii cutiei nu era prea multa..am concluzionat ca nu mai are. L-am unificat rapid cu unul mic-mic pe care inainte de sarbatori il adusesem in casa ( nema mancare, iernat in roinita , pe 3 rame) si cand am vazut regina pe rame ca e vesela si vioaie am inchis si aia a fost. Intr-adevar nu e bine sa deschidem stupii iarna insa asa le-am dat o sansa sa reziste , sa existe pana la urma. Ambele unitati biologice erau moarte pana in martie fara unificare.
Sa vedem ce va fi..:)
Mishu05

Mesajde aliuta2000 » 25 Ian 2013, 12:55

bun fiecare face ce vrea , dar numai ca sufera cine nu trebuie ...
saraca harnicuta ..... cu ce e vinovata ea ca iarna nu-i ca vara si ca ea stie iarna sa pape si sa ierneza ... asa cum stie ea ....si vine omu' cel bengos ,,, si faca ca vara ....
oameni buni asa cum s-a mai zis .... Hrana si liniste sa fie la ele ...... umbli cel mult sa le dai hrana deasupra ramelor .. in rest le faci mai mult rau decat bine ....
A.D.
aliuta2000

Mesajde GEKKY007 » 25 Ian 2013, 13:56

Fiind nou in ale apiculturii m-am luat dupa unu si dupa altu ,cum ca daca au iesit albinele sus inseamna cu nu mai au mancare si ca'' trebuie tabarat urgent pe ele cu mancare'' total fals) si m-am apucat sa le indop cu apifonda ,cam 1kg pe stup ,asta cam pe 15 ianuarie ,pe 23 ian. cand am verificat ,surprizza turtele aproape neatinse,motivul : aveau miere si atunci dc sa care chimicale.Morala: cititi postari cat mai multe ,de la cati mai multi dar urmati doar pe cele ale "meseriasilor"(I.GUIST,ALT STUPAR ,C VIDICAN,JANESSE,ANDREI_CALINESCU,si nu in ultimul rand NEA GICA dar si alti de la care imi cer scuze ca nu i-am amintit)Fara suparare dar asta este adevarul.
GEKKY007

Mesajde danipowsoft » 25 Ian 2013, 14:27

sunt de aceeasi parere cu GEKKY007 legat de stuparii meseriasi

Acum citesc toate postarile (indiferent de ce subiecte sunt) lui JANESSE (si altii) care spune lucrurilor pe nume.
danipowsoft

Mesajde danielus71 » 25 Ian 2013, 16:59

citeste si invata,dar numai cind te dai cu fruntea de pragul de sus ,o sa inveti apicultura.
danielus71

Mesajde DoruT » 25 Ian 2013, 18:02

Salut tuturor. Am o nelamurire. Impreuna cu tata am un numar de 70-80 de stupi, ai mei mai mici, roiuri din primavara trecuta, ai lui mai batrani si mai voinici. Pentru iarna li s-a lasat miere suficienta celor mari (specific miere neagra, de mana), la roii mei miere satisfacator. tratati repetat pentru paduchi, ca la carte. Sirop cu protofil repetat in mai multe randuri in toamna. Pentru iarna, cand a dat frigul urat, am pus Apifonda, felii deasupra ramelor, fara pungi. L-au servit cu placere. Prin !5-20 ianuarie, la o noua evaluare, s-a constat ca au cam servit apifonda, si li s-a livrat o noua tura. Problema e ca la cativa stupi aparent foarte vigurosi (nu roi din primavara), musca s-a imputinat semnificativ, albinele s-au cam "murdarit", cu toate ca au avut zile frumoase de zbor si curatire. Dar e vorba de cativa stupi, nu e generalizata treaba, roii mei de exemplu neavand aceste manifesatri, de murdarire a albinelor cu pierderea efectivului lor. Stiti cumva, are treaba cu Apifonda, desi imi este greu sa cred asta, sau cu mierea de mana ramasa pentru iernat, sau pluteste vreo boala cu afectarea lor digestiva preponderent? Rog raspuns din partea celor care ma pot ajuta. Inca o data, nu toti stupii patesc acest lucru, cu toate ca toti au primit felie de apifonda deasupra ramelor. Multumesc
DoruT

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2013, 18:10

DoruT scrie: Impreuna cu tata am un numar de 70-80 de stupi, ai mei mai mici, roiuri din primavara trecuta, ai lui mai batrani si mai voinici. Pentru iarna li s-a lasat miere suficienta celor mari (specific miere neagra, de mana),

Raspunsul corect se gaseste la tine in intrebare ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica.mosu » 25 Ian 2013, 18:38

Doru T,bine ai venit printre noi :!:
Pt inceput atit tu cit si cei care puneti intrebari ,ar fi bine sa treceti la avatar.....macar judet
pt a ne da seama de ce si cum va putem da un sfat,o parere.
Personal cred ca un zbor de curatie intens te-ar ajuta cel mai mult.

P.S-Cauta la iernare albinelor-41 si ai un raspuns...SANATATE!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 25 Ian 2013, 20:09

DoruT scrie:Salut tuturor. Am o nelamurire. Impreuna cu tata am un numar de 70-80 de stupi, ai mei mai mici, roiuri din primavara trecuta, ai lui mai batrani si mai voinici. Pentru iarna li s-a lasat miere suficienta celor mari (specific miere neagra, de mana), la roii mei miere satisfacator. tratati repetat pentru paduchi, ca la carte. Sirop cu protofil repetat in mai multe randuri in toamna. Pentru iarna, cand a dat frigul urat, am pus Apifonda, felii deasupra ramelor, fara pungi. L-au servit cu placere. Prin !5-20 ianuarie, la o noua evaluare, s-a constat ca au cam servit apifonda, si li s-a livrat o noua tura. Problema e ca la cativa stupi aparent foarte vigurosi (nu roi din primavara), musca s-a imputinat semnificativ, albinele s-au cam "murdarit", cu toate ca au avut zile frumoase de zbor si curatire. Dar e vorba de cativa stupi, nu e generalizata treaba, roii mei de exemplu neavand aceste manifesatri, de murdarire a albinelor cu pierderea efectivului lor. Stiti cumva, are treaba cu Apifonda, desi imi este greu sa cred asta, sau cu mierea de mana ramasa pentru iernat, sau pluteste vreo boala cu afectarea lor digestiva preponderent? Rog raspuns din partea celor care ma pot ajuta. Inca o data, nu toti stupii patesc acest lucru, cu toate ca toti au primit felie de apifonda deasupra ramelor. Multumesc

Dorule, Dorule...
Ai spus ca ai impreuna cu tatal tau 70-80 stupi. Nu stii exact numarul lor sau te gandesti ca o sa-ti mai moara si sa ramai cu 70?
Citeste cu atentie ce iti scriu cu rosu :oops:
La asa numar de familii, imi vine greu sa inteleg, cum un incepator se avanta cu un asa numar. Tatal tau ea pus la iernat sau tu? NU AI VOIE SA IERNEZI ALBINELE PE MIERE DE MANA. MIEREA DE MANA CONTINE O CANTITATE MARE DE SARURI MINERALE SI FAC DIAREE, CEEA CE AI SI ZIS CA A APARUT DEJA IN STUPINA. II O CHESTIE DE TIMP PANA VOR MURI TOTI ACEI STUPI. EU SA FI FOST IN LOCUL TAU, AS FI IERNAT, DACA CU AVEAM MIERE, PE SIROP (APIINVERT, DULCOFRUCT SAU ALTCEVA), PE CARE-L ADMINISTRAM IN TOAMNA, PANA PE 10-15 SEPTEMBRIE, DUPA CARE AS FI PUS TURTA (APIFONDA) SI NU IMI FACEAM GRIJI ASA MARI CA TINE. STATEAM UN PIC CU INIMA STRANSA, DAR NU ASA CUM STAI TU, DUPA CE O SA CITESTI.

Acum, in faza in care te afli tu, as pregati o camera incalzita si i-as duce acolo pentru a extrage toata mierea de mana ramasa, dupa care as pune Apifonda pana in primavara si o sa mai salvez ceva. Stupii cu putina populatie, i-as unifica si acelasi tratament. Daca nu o sa ramai doar cu roii tai, daca o sa le administrezi in continuare Apifonda. Tatal tau nu o sa ramana cu nimic, din cat de voinici i-a pus la iernat. Acum 2 ani, la un control pentru completarea rezervelor de hrana, am observat pe fundul lazii foarte multa albina moarta, la un roi. Nu am desfacut cuibul format, dar le-am administrat turta, deoarece nu aveam rame cu miere. Asa l-am dus pana in primavara.

Sper ca am raspuns punctual. Apicultorii cu experienta iti pot da si ei niste sfaturi, daca am gresit cu ceva in postare.
SPER SA AUZIM CA I-AI SCOS DIN IARNA SANATOSI!
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde DoruAN2 » 25 Ian 2013, 20:41

DoruT,asculta ce-ti spun.Ia miere ,EXCLUS DE MANA,la fiecare kg amesteci foarte bine una tableta SAPROSAN pisat ,apoi introduci amestecul in pungi de plastic,executi cu scobitoara cateva gauri la partea inferioara si o asezi pe rame.Daca nu ai miere ,acelasi amestec faci cu zahar invertit dupa reteta regretatului nostru coleg GICA,reteta care se afla pe acest forum.Tine minte cat te vei ocupa de stuparit-ESTE INTERZIS IERNAREA FAMILIILOR DE ALBINE PE MIERE DE MANA.
Executa ce ti-am sugerat cat mai rapid.Daca se poate de ieri!!!
DoruAN2

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR